Kreeg je een verzoek om aan linkruil te doen? Trap niet in deze SEO val!

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Krijg jij ze ook af en toe? Verzoeken om aan linkruil te doen? Zo’n voorstel om links te ruilen ziet er vaak als volgt uit:

Geachte heer of mevrouw,

Ik ben [naam]. Aangenaam! Ik zou graag een link naar uw website www.lincelot.com willen plaatsen op mijn website [domeinnaam.be] .

[domeinnaam.be] is een website volledig gericht op [relevante sector]. Hierop worden gerelateerde bedrijven verzameld met onderwerpen als [relevante onderwerpen].

Uw site www.lincelot.com zou naar mijn mening een mooie toevoeging zijn voor [domeinnaam.be]. De plaatsing is gratis. Het enige wat ik in ruil vraag is dat u een link plaatst naar [andere website]. Zo helpen wij elkaar om onze posities in Google te verbeteren.

Graag verneem ik van u of u interesse heeft in mijn voorstel. In dat geval plaats ik uw link zo snel mogelijk, en ontvangt u de gegevens van mijn link.

Ik kijk uit naar uw reactie. Fijne dag gewenst!

Vriendelijke groeten,

[naam]

Vraag je jezelf weleens af of zo’n linkuitwisseling interessant is? Ons advies: DOE HET NIET. Serieus, doe het niet. Nooit. Jamais. In dit artikel ontdek je

 • waarom verwijzingen van andere websites belangrijk zijn voor Google.
 • wat linkuitwisselingsprogramma’s, link farms en linkruil zijn.
 • waarom linkruil slecht is voor de positie van je website in de zoekresultaten.

Benieuwd? Lees dan snel verder!

Linkbuilding: Google houdt van aanbevelingen

Mond-tot-mondreclame is en blijft de beste reclame. Mensen hechten immers veel waarde aan een aanbeveling van iemand die ze kennen en vertrouwen.

Mensen niet alleen, trouwens.

Ook Google hecht veel waarde aan ‘aanbevelingen’. Elke keer als een andere website naar jouw website verwijst dan beschouwt Google dit als een aanbeveling.

Als je website of blog veel én vooral kwalitatieve en relevante verwijzingen van populaire websites en sociale media krijgt dan groeit je autoriteit en geloofwaardigheid.

Hierdoor scoor je beter in Google. Dit leidt tot nog meer bezoekers en nog meer autoriteit en uiteindelijk tot een nog sterkere positie in Google.

Dus… wil je beter scoren in Google? Zorg er dan voor dat andere websites naar jouw website verwijzen. Dat is de essentie van linkbuilding.

MAAR: de ene aanbeveling de andere niet!

Je kunt 3 soorten aanbevelingen, links of verwijzingen krijgen naar je website:

 • spontane of natuurlijke links: links waar je zelf niet om hebt gevraagd
 • netwerklinks: links die je verdient door websitebeheerders en bloggers expliciet om een verwijzing naar je website te vragen
 • zelfgemaakte, niet-redactionele links: dit zijn externe links naar je webpagina’s die je zelf maakt

Google beschouwt te veel zelfgemaakte links als een truc om je pagina’s relevant en belangrijk te doen lijken. Daarom straft Google dit type linkbuilding steeds meer af.

Probeer daarom vooral spontane en relevante (!) netwerklinks op te bouwen. Zo werk je duurzaam en risicoloos aan een betere rangschikking van je website in Google.

Wat zijn linkuitwisselingsprogramma’s en linkruil?

Google definieert linkuitwisselingsprogramma’s – ook wel “link schemes” – als volgt:

Links die zijn bedoeld om de positie van een site in de zoekresultaten van Google te manipuleren, kunnen worden beschouwd als onderdeel van een linkuitwisselingsprogramma. Dit geldt ook voor gedrag waarbij links naar uw site of links van uw site worden gemanipuleerd.

Daarnaast kan het toevoegen van links die niet redactioneel zijn geplaatst of gewaarborgd op de pagina door de eigenaar van de site (deze worden ook wel onnatuurlijke links genoemd), worden beschouwd als een schending van onze richtlijnen.” (Bron)

Het gaat dus (meestal) om zelfgemaakte, niet-redactionele links. Daar houdt Google niet van!

Als je ingaat op een voorstel tot linkruil of linkuitwisseling, dan

 • wissel je linkverwijzingen uit met een andere partij
 • om je positie in Google te manipuleren en
 • maak je deel uit van een linkuitwisselingsprogramma

Andere voorbeelden van linkuitwisselingsprogramma’s:

 • links met een hoge score in Google kopen of verkopen
 • link farming: een netwerk van websites die onderling naar elkaar doorlinken om zo de zoekresultaten in Google te manipuleren
 • geautomatiseerde programma’s of services om links naar uw site te maken

Waarom is linkruil slecht voor je positie in Google?

Linkruil en andere linkuitwisselingsprogramma’s zijn in strijd met de richtlijnen van Google. Ze behoren tot de ongeoorloofde technieken die Google afstraft in de zoekresultaten.

Linkruil kan bijzonder effectief zijn… tot je wordt ontdekt. Als Google opmerkt dat je deelneemt aan kunstmatige linkuitwisselingen, dan wordt je website of link afgestraft in Google. Daardoor verdwijnt je link of website uit de zoekresultaten of scoort de webpagina of link in kwestie véél slechter.

Als je website een manuele afstraffing krijgt van een medewerker van Google, dan krijg je daar een melding van in de Search Console van Google. Raadpleeg het rapport ‘Handmatige acties’ in de Search Console om dit na te gaan.

Als je website automatisch afgestraft wordt door het algoritme van Google (in dit geval de Penguin update) dan krijg je daar helaas geen melding van. Je zult wel een opmerkelijke daling in het zoekverkeer naar je website zien. Ouch!

Beter voorkomen dan genezen toch?

Conclusie: ga voor relevante en kwalitatieve links!

Google wil links zien die:

 • relevant zijn
 • hoogwaardig zijn
 • gecureerd zijn, redactioneel geplaatst zijn, of op z’n minst met de toestemming van de eigenaar van de website

Zo’n links maak je niet door je positie in Google te manipuleren:

 • via linkruil
 • via link farms
 • met aangekochte links
 • via geautomatiseerde programma’s

Maar wel door unieke en relevante inhoud op je website te publiceren die mensen spontaan willen delen! Dat is de essentie van zoekmachineoptimalisatie.

Wil je meer klanten aantrekken met SEO?

Wil je aan de slag met SEO voor je bedrijf om zo meer klanten aan te trekken via Google? Contacteer ons en we helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door:

Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)