5 hippe marketingtrends om als Vlaamse kmo in de gaten te houden

Lincelot - Blog - 5 hippe marketingtrends om als Vlaamse kmo in de gaten te houden
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Rond de start van het nieuwe jaar worden we traditiegetrouw overspoeld met blogposts, whitepapers, podcasts en video’s die de nieuwste en hipste marketingtrends voor het nieuwe jaar voorspellen. Dat is dit jaar, met de marketingtrends voor 2022, niet anders.  

Waarom dan deze blogpost? Omdat niet alle marketingtrends even interessant zijn voor starters en kmo’s! Meer zelfs: sommige marketingtrends laat je beter (nog) even links liggen tot er meer duidelijkheid over bestaat.  

In dit artikel praten we je bij over hippe marketingtrends voor 2022 die (nog) niet interessant zijn voor Vlaamse kmo’s omdat ze technisch en financieel nog (te) uitdagend zijn. Dit doen we allemaal vanuit het standpunt van de oervlaamse kmo, met een strak budget en een slim, ambitieus team aan boord. Let’s go! 

5 Interessante marketingtrends (maar nog niet noodzakelijk voor Vlaamse kmo’s)

1. Influencer marketing: een gedurfde risicobelegging 

Influencer marketing, het gebruik van bekende koppen om de naamsbekendheid en het overall succes van je merk, producten en diensten te vergroten, staat in veel lijstjes van marketingtrends voor 2022 op 1. Dat is ook begrijpelijk, want als je veel geld betaalt, kun je via een influencer snel een grote naamsbekendheid voor je merk opbouwen.  

Als je je influencer bovendien goed cast, kun je ook een deel van zijn of haar ‘vibe’ op je merk doen afstralen. Wat dat betreft hebben ze bij Nespresso met George Clooney bijvoorbeeld een perfecte cast gedaan. Door Clooney aan het merk te koppelen komt het meteen veel sexyer en gedistingeerder over. 

Influencer marketing is echter ook duur, zeker voor de gemiddelde Vlaamse kmo met een strak budget. Daarom raden we Vlaamse kmo’s eerder aan om met micro-influencers te werken. Dat zijn influencers met een beperkter maar vaak ook actiever publiek, wat mogelijk betere resultaten oplevert bij een kleinere, goed gekozen doelgroep. 

En uiteraard is het ook altijd slim om je huidige klanten in je marketing te betrekken. Als je je klanten kunt laten vertellen waarom ze zo enthousiast over je zijn, dan is dat de beste, meest objectieve en betrouwbare reclame die je je kunt wensen. Heb je tevreden klanten? Vraag ze dan actief om mee te werken aan een review of een case study die je op je website en socials kan delen. Dat is goud waard, want nieuwe klanten herkennen zich hierin. 

Bottom line: het gebruik van big influencers zet de cashflow van de gemiddelde Vlaamse kmo wellicht te veel onder druk voor het verwachte rendement. Het gebruik van micro-influencers en eigen klanten is wat ons betreft een slimmere keuze. 

Extra tip: wie je ook kiest, zorg ervoor dat je influencers authentiek en geloofwaardig zijn. Anders kom je als snel fake over. Romelu Lukaku die in 2020 Maserati’s promoot en in 2021 Crocs? Dat is een moeilijk verhaal, hoe hip die rubberen slippers ook willen worden… 

2. Live streaming: veel potentieel, maar… 

Live streaming, het gelijktijdig opnemen en uitzenden van (meestal) video’s op sociale media, is ook een marketingtrend voor 2022 om rekening mee te houden, maar nog niet noodzakelijk om meteen op te springen. De voordelen van live streaming zijn duidelijk: 

  • Sociale media geven live uitzendingen veel aandacht voor, tijdens én na de uitzending, waardoor je een grotere zichtbaarheid voor je merk creëert dan met content die je op je tijdslijnen of in je stories post. 
  • Je kunt een sterke band met je publiek opbouwen: je doelgroep ziet en hoort je, en ze kunnen meteen met je praten. Laagdrempeliger kan haast niet. 
  • Je kunt een sterke autoriteit opbouwen. Jij bent de expert van het verhaal.  
  • Live streaming is technisch zeer eenvoudig geworden. Het zit ingebakken in sociale media zoals Facebook, LinkedIn en Twitter. De functionaliteiten zijn er, je moet ze alleen willen gebruiken. 

Dat gezegd zijnde, om als Vlaamse kmo de vruchten van live streaming te plukken moet je een sterk inhoudelijk verhaal hebben dat informeert, inspireert, enthousiasmeert, entertaint en/of overtuigt.  

Verder moet je zelfzeker zijn, goed uit je woorden komen en zeer ad rem zijn om goed te kunnen antwoorden op de vragen van je publiek. En je moet ook tegen een stootje kunnen, want helaas zijn niet alle toeschouwers even lief en constructief. 

Bovendien moet je -zeker met live streaming- geloofwaardig zijn en de aandacht van je publiek kunnen grijpen en vasthouden. Een te goed voorbereide livestream komt vaak kunstmatig over en een slecht voorbereide stream is meestal weinig interessant of ronduit gênant. 

Bottom line: Live streaming is eenvoudig te realiseren, het geeft je veel ‘airplay’ en uitstekende mogelijkheden om te connecteren met je doelpubliek, maar je moet wel een sterk verhaal hebben en heel sterk in je schoenen staan. 

3. Experiential marketing, met of zonder VR en AR 

Er wordt veel geschreven over experiential marketing, marketing die mensen een ‘ervaring’ geeft. Terecht, wellicht, want mensen vergeten wat je gezegd hebt, wat je gedaan hebt, maar nooit hoe je hen hebt doen voelen. Of zo gaat het gezegde toch. Bedrijven die er dus in slagen om unieke ervaringen te creëren voor hun doelgroepen kunnen behoorlijk opvallen. 

Vaak wordt experiential marketing mogelijk gemaakt door het gebruik van virtual reality (games, marketing of gamified marketing in virtuele omgevingen) of augmented reality (het toevoegen van een extra laag op de echte wereld). Gekende toepassingen van experiential marketing met AR zijn de apps van Coolblue en Ikea, waar je met behulp van je smartphone tv’s en zetels in je woning kunt plaatsen om de juiste afmetingen te bestellen. 

Waarom zijn AR en VR nog geen noodzaak voor Vlaamse kmo’s? De productie van virtuele omgevingen of AR-ervaringen is nog altijd relatief duur, en je ontvangers moeten vaak ook nog extra toestellen (smartphones, VR-brillen…) hebben om met name AR-ervaringen te kunnen ervaren.  

Dat gezegd zijnde, nu Apple in 2022 (of 2023) wellicht de eerste gecombineerde AR/VR-bril op de markt zal brengen en in de komende tien jaar de fysieke iPhone door een virtuele telefoon (via AR) wil vervangen, lijkt de globale omarming van VR en AR weer een stukje dichterbij. 

4. The metaverse, the next big thing 

Next up: the metaverse. The metaverse is echt the next big thing. Het is de toekomst van het internet en sociale media as we know it. Grote bedrijven zoals Epic Games (de ontwikkelaar van Fortnite) en Facebook investeren op dit moment waanzinnige bedragen aan de ontwikkeling van virtuele werelden die onze ‘echte’, tastbare wereld, zullen aanvullen.  

Om een idee te geven: Epic Games heeft in 2021 nog een miljard dollar opgehaald om zijn ‘long-term vision for the Metaverse’ mogelijk te maken en Facebook creëert de komende jaren in Europa alleen al 10.000 nieuwe jobs om aan the Metaverse te werken. 

Die virtuele werelden zijn echt eindeloos, zowel in termen van geografie (lengte, breedte en hoogte) als in termen van mogelijkhedenBeyond our imagination! We zullen met onze avatars van de ene wereld naar de andere kunnen ‘teleporteren’ en binnen de 10 seconden in dezelfde virtuele kamer staan (en dat ook echt zo aanvoelen) als onze collega’s, klanten en vrienden overal ter wereld.  

Uiteraard biedt dit enorme mogelijkheden voor marketing. Je kunt als bedrijf uiteraard altijd je eigen wereld ontwikkelen. Zo heeft Vans onlangs nog een virtueel skatepark ontwikkeld waar skaters met hun avatars virtuele Vans-kleren kunnen verdienen als ze vaker en beter virtueel skaten. Maar daar stop het niet, want je kunt straks ook meesurfen op de mogelijkheden van virtuele werelden die aangeboden zullen worden door Facebook en andere (sociale) media. 

Als we Zuckerberg en tech experts mogen geloven, dan zullen we het internet straks op een veel natuurlijkere manier beleven. Het zal veel eenvoudiger worden om met mensen aan de andere kant van de wereld af te spreken, te overleggen, te spelen, te ontspannen en commerciële transacties te doen. 

Wij zien oneindig veel mogelijkheden voor marketing omdat bedrijven onder andere: 

  • oneindig veel billboards zullen hebben om gepersonaliseerde reclame te tonen; 
  • oneindig veel mogelijkheden hebben om games en andere virtuele ervaringen te ontwikkelen die voor meer engagement kunnen zorgen dan gewone advertenties; 
  • makkelijker kunnen samenwerken en nieuwe collega’s kunnen rekruteren; 
  • en eenvoudig virtuele producten en zelfs events kunnen verkopen, al dan niet als unieke objecten (als non-fungible tokens -NFT’s- of persoonlijke eigendomscertificaten die bijgeschreven worden in de blockchain) die voor veel geld verkocht kunnen worden. 

The metaverse zal er trouwens sneller zijn dan we denken. De eerste tekenen zijn er al. We kennen natuurlijk al de virtuele open wereld games zoals Fortnite en de virtuele conferentiezalen waar we ons sinds de komst van COVID-19 meer en meer in begeven. 

Verder zie je ook dat grote merken bewust met the metaverse bezig zijn. Zo heeft Nike laatst nog een virtuele sneaker company gekocht om virtuele sneakers te ontwikkelen voor the metaverse. Deze sneakers zullen als unieke NFT’s verkocht en bijgeschreven worden in de blockchain, waardoor ze meteen ook veel duurder verkocht kunnen worden dan ‘standaard’ sneakers die je in een fysieke winkel koopt. 

En Hermès, het luxemerk, heeft onlangs een rechtszaak aangespannen tegen een kunstenaar die virtuele replica’s van Hermès handtassen als non-fungible tokens verkocht. Of wat dacht je van Club Brugge, de voetbalclub die bij de start van de play-offs in 2022 een marktplaats zal openen waar fans (en investeerders, uiteraard) doelpunten, evenementen en zelfs citaten van hun kapitein kunnen kopen. Ze worden er dan digitaal eigenaar van.  

Club Brugge is trouwens niet de eerste sportorganisatie die inzet op de verkoop van NFT’s: vorig jaar al verkocht Wout Van Aert 3 digitale kunstwerken van zijn overwinningen voor € 47.000. Persoonlijke ‘kunstwerken’ van Lionel Messi gaan blijkbaar al voor bedragen met 7 cijfers. 

Om maar te zeggen: het gaat snel, en we gaan straks naast fysieke ook digitale producten, diensten en ervaringen kunnen kopen en verkopen. The sky is literally the limit. 

Deze voorbeelden tonen trouwens aan dat mensen virtuele bezittingen net zo waarderen als fysieke producten. Dat zien we al langer bij gamers: zij betalen vaak veel geld voor extra virtuele kleren, skins en wapens om zichzelf in hun favoriete spellen van andere gamers te onderscheiden. Net zoals in de echte wereld dus, alleen gaat het hier om nullen en enen die eindeloos kunnen bij geprogrammeerd worden. 

Maar, en nu komen we bij het belangrijkste punt, is the metaverse al interessant voor Vlaamse kmo’s? Wij zeggen ‘nee’. Het is eenvoudigweg nog te omslachtig en financieel wellicht zelfs onmogelijk om als kmo een eigen virtuele wereld te ontwikkelen, laat staan meaningful klantervaringen met VR en AR in die wereld. Tegelijk heeft the metaverse oneindig veel potentieel voor marketing, dus we raden kmo’s zeker aan om de ontwikkelingen op de voet te volgen.  

Voor de liefhebbers raden we de publicaties van Roland Legrand in De Tijd aan. Deze journalist legt de belangrijkste eigenschappen, mogelijkheden en implicaties van the metaverse op een begrijpelijke manier uit. Een must voor iedereen die ‘mee wil zijn’ en op de juiste (virtuele) trein wil springen wanneer die op het juiste moment tegen de juiste snelheid voorbijkomt. 

Tot zover onze musings over de mogelijkheden van VR, AR en the metaverse voor Vlaamse kmo’s. We komen hier in latere blogposts en podcasts zeker nog op terug. 

5. Nieuwe (of te veel) sociale platformen 

Tot slot, de laatste marketingtrend voor 2022 die we hier willen bespreken: sociale media! Natuurlijk gaan we hier niet beweren dat Vlaamse kmo’s niet op sociale media moeten inzetten, wel integendeel 

Maar… LinkedIn, Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Snapchat, TikTok, WhatsApp, Pinterest, Clubhouse… er zijn tegenwoordig zoveel platformen waar je als bedrijf connectie kunt zoeken met je doelgroepen.  

Wij raden Vlaamse kmo’s echter aan om hier spaarzaam mee om te springen. Je hebt als kmo maar zoveel tijd, geld en mensen om content te creëren voor en de verbinding te leggen met je doelgroepen op verschillende sociale platformen. 

Elk jaar komen er nieuwe platformen bij, maar dat wil niet zeggen dat je overal aanwezig moet zijn. Beslis in functie van je doelgroepen (waar zijn ze actief), je doelen (wat wil je bereiken), en je eigen kennis en affiniteit (welke sociale media liggen je het meest) op welke sociale media je actief wil zijn.  

Als je als Vlaamse kmo al 3 sociale media gestructureerd (met een duidelijk plan dus) en structureel (en langere termijn) gebruikt, dan doe je het al heel goed. 

Bottom line: Wij zijn van mening dat het beter is om op een beperkt aantal (en uiteraard de meest geschikte) platformen te shinen dan op veel platformen passief aanwezig te zijn. Dat is ook de reden waarom wij als Lincelot bijvoorbeeld al lang niet meer actief zijn op Twitter, en waarom wij wellicht pas dit jaar TikTok zullen gaan gebruiken. De meningen binnen ons team zijn nog verdeeld, maar de voordelen voor Lincelot lijken de twijfels nu toch te overstemmen. 

En nu? 

Heb je interesse in deze marketingtrends voor 2022 en wil je de mogelijkheden ervan voor je bedrijf bespreken? Neem gerust contact met ons op. We maken graag tijd voor een inspirerend gesprek en we bekijken graag hoe we je kunnen helpen. 

Heb je meer interesse in marketingtrends waar je als Vlaamse kmo meteen je voordeel mee kunt doen? Trends waar je eigenlijk al langer mee bezig zou moeten zijn en die nu technisch en financieel perfect haalbaar zijn, met een realistische ROI tot gevolg? 

Houd onze blog en sociale media dan zeker in de gaten, want in onze volgende blogpost bespreken we een tiental trends waar iedere Vlaamse kmo meteen zijn voordeel kan doen! 

Vragen? Get in touch!

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Bel ons gerust op 03 – 455 80 77 of stel je vraag via info@lincelot.com. We nemen snel contact met je op om je vraag te beantwoorden. Beloofd!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.
Picture of Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Christophe Van Bael - Bestuurder Lincelot