3 tips voor een goede marketingstrategie voor je bedrijf

Lincelot - Blog - 3 tips voor een goede marketingstrategie voor je bedrijf
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Als ondernemer ken je je bedrijf vanbinnen en vanbuiten. Dan ben jij toch de geknipte persoon om een plan voor je marketingstrategie op te stellen? Wel… Niet noodzakelijk!

Iedereen kan een marketingplan maken, maar lang niet iedereen kan een marketingplan opstellen dat relevant is en resultaat oplevert.

Wil je een relevante marketingstrategie ontwikkelen voor je bedrijf maar weet je niet goed hoe je eraan begint? Lees dan vlug verder en ontdek onze 3 + 1 tips voor een goede marketingstrategie.

Marketingstrategie voor je bedrijf: een relevant plan

Een relevant plan voor je marketingstrategie hoeft heus geen 100 pagina’s te tellen. Het moet wel duidelijk en aantoonbaar bijdragen tot de doelstellingen van je organisatie en alle belanghebbenden. Enkel zo maak je een plan dat breed gedragen zal worden.

Bij Lincelot vertrekken we voor het maken van zo’n marketingplan altijd van gesprekken: verschillende gesprekken, individueel en in groep, met de zaakvoerder(s) en/of andere stakeholders in je organisatie.

Onze klanten ervaren deze gesprekken vaak als heftig. Dat komt omdat we moeilijke vragen stellen, blijven doorvragen en geen enkel onderwerp uit de weg gaan. Enkel zo kunnen we een plan opstellen waar je echt mee aan de slag kan.

We laten graag Karl Van der Auwera van IT-bedrijf Consultrix even aan het woord:

[…] Juli 2018… Ik zat aan tafel met een ondernemer, een man die het klappen van de zweep kende, die met zijn voeten IN de wereld stond en niet ergens tussenin zweefde, die realistische nuttige dingen antwoordde op mijn vragen.

Op 2 à 3 dagen heb ik heel het levensverhaal van Consultrix uit de doeken gedaan zoals ik dat nog nooit deed. Los van het feit dat die 3 dagen er waren om Lincelot te informeren was dit een fantastische oefening voor mijzelf.

Het resultaat was een zeer uitgebreid document met een zeer correcte foto van 19 jaar Consultrix en met een massa ideeën, een perfect bruikbare en correcte SWOT-analysedo’s & don’ts en een aantal vrijblijvende voorstellen. […]

3 + 1 tips voor een relevante marketingstrategie

Wil je je product, dienst of bedrijf (opnieuw) in de markt zetten maar weet je niet hoe je daaraan moet beginnen? Hieronder geven we je 3 handige tips:

1. Zoek externe hulp

We haalden het hierboven al aan: niet iedereen kan een relevante en succesvolle marketingstrategie uitwerken voor zijn of haar marketingstrategie. Sterker nog: je laat het beter over aan een ervaren adviseur van buiten je organisatie.

Waarom? Omdat je zelf als bedrijfsleider, marketingverantwoordelijke of andere belanghebbende vaak vastzit ‘in the box’: je laat je dan leiden door beperkende aannames, raakt niet los van de organisatiecontext en staart je daardoor blind.

Een externe adviseur kijkt met een frisse bril naar je bedrijf. Hij of zij behoort niet tot de context van je organisatie en kan vaak beter inschatten of een idee of actie wel of niet haalbaar is, los van de beperkingen in jouw hoofd.

Geef je liever niet de volledige controle uit handen? Dan kan je ook altijd onze Marketing Bootcamp volgen. In 1 dag tijd geven we je tips, tools en inzichten waarmee je zelf aan de slag kan voor de marketing van je bedrijf. Klik hier voor meer informatie of om jezelf in te schrijven. 

2. Begin bij jezelf

Net zoals je een boek niet vanaf pagina 100 begint te lezen, bepaal je niet zomaar meteen je marketingstrategie. Je moet beginnen bij het begin. Als ondernemer betekent dit dat je begint bij jezelf.

Bepaal dus eerst je persoonlijke doelen. Met andere woorden: waarom ben je begonnen met je bedrijf? En belangrijker nog: hoe en wanneer wil je stoppen met je bedrijf? Wat is je exit-strategie, en wat moet er gebeuren om tot een geslaagde exit te komen?

Als je een duidelijk zicht hebt op je persoonlijke doelen, dan kun je volgende stappen doorlopen:

  1. Bepaal de bedrijfsdoelen waarmee je je persoonlijke doelen (lees: exit) kunt behalen;
  2. Bepaal de marketingdoelen waarmee je deze bedrijfsdoelen kunt behalen;
  3. Bepaal de marketingstrategie die nodig is om je marketingdoelen te behalen;
  4. Bepaal de marketingcampagnes die nodig zijn om je marketingstrategie uit te voeren;
  5. Bepaal de marketingtools die nodig zijn om je marketingcampagnes vorm te geven én op te volgen.

Deze top down aanpak is bijzonder effectief. Waarom? Omdat je je doel concretiseert en daardoor ook doelgericht kunt werken. Het hele marketingplan ondersteunt je persoonlijke doelen. Zoals het hoort!

3. Laat je niet gek maken

Begin je marketingstrategie niet met de grootste en zotste campagnes, maar ga eerst voor quick wins. Op die manier ben je zeker van het resultaat, terwijl je marketingpartner de kans krijgt om zich te bewijzen.

Laat je dus niet sussen met vlotte marketingpraatjes, maar eis meetbare doelen en vraag om regelmatige rapportages en duiding bij de resultaten. Een échte marketingpartner volgt je account proactief op, stuurt bij waar nodig en informeert je over de optimalisaties. Ook als jij er (nog) niet om vraagt.

Aan de slag!

Wil jij aan de slag gaan met de marketing van je bedrijf? Contacteer ons voor een marketingplan op maat.

Deze publicatie werd geschreven door: