De 5 belangrijkste voordelen van een marketingplan

Lincelot - Blog - De 5 belangrijkste voordelen van een marketingplan
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Een marketingplan is een erg belangrijk strategisch document. Het verzamelt niet alleen heel wat kennis en data die cruciaal zijn voor je bedrijf, maar stelt ook je bedrijfsdoelen scherp en geeft je een handleiding om deze doelen te bereiken met marketingacties.

Élk bedrijf heeft eigenlijk een marketingplan nodig: niet alleen een grote multinational, maar ook een KMO of een eenmanszaak. Maar lang niet elke ondernemer heeft ook effectief zo’n plan. En dat is jammer! De voordelen van een marketingplan zijn namelijk erg groot.

Nog steeds niet overtuigd? Lees dan meteen verder! Speciaal voor jou zetten we de 5 belangrijkste voordelen van een marketingplan op een rij.

De 5 grootste voordelen van een marketingplan

1. Waardevolle kennis

Als ondernemer heb je vast wel een beeld van je concurrenten en je klanten. Maar heb je ooit al eens grondig onderzoek gedaan naar je markt, je doelpubliek en de positie van je bedrijf?

Heeft je bedrijf geen marketingplan, dan is de kans groot dat het antwoord op deze vraag ‘nee’ is. Eén van de grote voordelen van een marketingplan is dan ook dat er een grondig strategisch onderzoek aan vooraf gaat.

Een goed marketingplan geeft je waardevolle en gedetailleerde informatie over je producten en je bedrijf (sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen), de wensen en verlangens van je doelpubliek en je belangrijkste concurrenten.

Deze kennis is van onschatbare waarde om je marketingstrategie vorm te geven: ze helpt je om te ontdekken wat jouw bedrijf uniek maakt, hoe je je producten of diensten beter kunt afstemmen op de verwachtingen van je klanten en wat de beste manier is om je producten en diensten in de markt te zetten.

2. Je focus bepalen en behouden

Veel ondernemers vinden het moeilijk om zich niet te laten meeslepen in de waan van de dag. Eén van de vele voordelen van een marketingplan voor je bedrijf is dat het je helpt om te focussen én gefocust te blijven.

Een marketingplan beschrijft op een heldere manier de doelen van je bedrijf en de acties die je kan ondernemen om ze te bereiken. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om te bepalen waar je met je bedrijf naartoe wil en je niet te laten afleiden door onbelangrijke zaken.

Als je de doelstellingen van je bedrijf duidelijk op een rijtje hebt, dan kan je er immers elke nieuwe kans en mogelijke actie aan aftoetsen. Draagt iets niet bij tot je doelstellingen? Dan hoef je er ook geen tijd en geld aan te verspillen.

Een marketingplan geeft ondernemers zo de handvaten om prioriteiten te stellen en kan hen helpen om de bigger picture niet uit het oog te verliezen.

3. Een duidelijk financieel plaatje

Een goed marketingplan geeft ook een duidelijk overzicht van de kosten en de tijdsinvestering voor alle uit te voeren marketingacties, of het nu gaat om aanpassingen aan je website of om een reclamecampagne.

Je weet als ondernemer dan ook steeds hoeveel budget je moet vrijmaken voor bepaalde marketingacties en hoeveel tijd je moet voorzien voor je medewerkers om de acties uit te voeren.

Ten slotte geeft het je, naast operationele doelstellingen, ook financiële doelstellingen. Zo weet je als ondernemer steeds of je ook financieel op het juiste spoor zit.

4. Alle neuzen in dezelfde richting

Als je marketingplan op een duidelijke en volledige manier de visie, doelstellingen en gewenste marketingacties beschrijft, krijg je makkelijk alle neuzen in dezelfde richting. Ook dat is één van voordelen van een marketingplan.

Elke medewerker weet immers na het doornemen van het plan waar het bedrijf voor staat, waar het naartoe wil en wat zijn of haar rol is bij het behalen van de doelstellingen.

Een duidelijke toekomstvisie én een duidelijk plan van aanpak geven je collega’s bovendien het nodige vertrouwen en de nodige motivatie om samen te werken om de bedrijfsdoelen te behalen en zo die toekomstvisie ook te realiseren.

Op die manier vergroot je de slaagkans van je doelstellingen en verhoog je de efficiëntie en productiviteit van je bedrijf.

5. Je doelen bepalen en behalen

Met een grondige kennis van je markt, duidelijkheid over de financiële situatie van je bedrijf, een focus op de bigger picture en een team van medewerkers die gemotiveerd zijn om er samen voor te gaan, verhoog je uiteindelijk drastisch de slaagkansen van je bedrijf.

Het is misschien een open deur, maar uiteindelijk helpt een goed marketingplan je dus om je bedrijfsdoelen scherp te stellen én te behalen.

Een goed marketingplan bevat tot slot ook duidelijke KPI’s (Key Performance Indicators). Dit helpt om de effectiviteit van je marketingstrategieën en -acties te meten en bij te sturen waar nodig.

Lincelot, dé partner voor je marketingplan

Op basis van deze voordelen van een marketingplan kan je maar 1 conclusie trekken: een marketingplan is een essentiële bouwsteen voor élk bedrijf. Iedereen kan natuurlijk een marketingplan opstellen, maar lang niet iedereen kan een góéd plan opstellen.

Ga dus niet onbezonnen te werk, maar denk 2 keer na over wie je de opdracht geeft om zo’n plan op te stellen: ga je zelf aan de slag, zet je je marketingteam aan het werk of… besteed je het uit aan een professional?

Lincelot heeft een jarenlange ervaring in het schrijven van strategische marketingplannen. Een marketingplan van Lincelot is niet zomaar een plan, maar een gedetailleerde en objectieve foto van je bedrijf die heel wat nieuwe zaken aan het licht brengt.

Bovendien kijken we niet enkel naar je marketing, maar nemen we ook heel je bedrijf onder de loep. Zo krijg je ook inzicht in de obstakels bínnen je organisatie en hoe je ze het hoofd kunt bieden.

Het resultaat? Je medewerkers werken efficiënter samen en je marketing behaalt de best mogelijke resultaten.

Aan de slag met je marketing?

Wil je doelgericht aan de slag gaan met de marketing van je bedrijf? In onze Marketing Bootcamp bespreken we de belangrijkste onderdelen van online marketing, en leer je hoe je deze onderdelen optimaal kunt laten samenwerken. Zo kan jij straks zelf aan de slag met je strategisch marketingplan. 

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)