Online video marketing is the next big thing. Het wordt de trend van de komende jaren; de ideale manier om de nieuwe generatie klanten aan te spreken en je boodschap over te brengen. Je kunt er als bedrijf maar beter meteen mee aan de slag gaan!
Niet overtuigd? Wat dacht je hiervan:
- In 2019 bestaat 80% van alle internetverkeer uit video. Online video is dus waanzinnig populair.
- 32% van Generatie Z (geboren tussen 1995 en 2005) kijkt meer dan 1 uur online video per dag.
- Diezelfde generatie heeft een gemiddelde ‘attention span’ korter dan die van een goudvis. Blub!
- En Gen Z is enorm belangrijk voor marketing: in 2020 telt ze 40% van alle klanten in de US.
Moraal van het verhaal: we hebben een nieuwe generatie klanten die online leven, kijken en kopen én die snel beslissen of ze je leuk vinden of niet. Vinden ze je leuk, dan zullen ze naar je luisteren. Vinden ze je niet leuk, dan haken ze na (minder dan) 8 seconden af.
Dus… hoe bereik je zo’n ongeduldige generatie? Juist ja. Met video marketing!
Daar ging Video First, de eerste Europese conferentie over videostrategie, over. Lincelot was erbij en we delen hieronder graag een aantal inzichten.
Video First: Wat, waarom en hoe?
Op donderdag 30 november 2017 organiseerde StoryMe, het Gentse videomarketing bedrijf, Video First, de eerste Europese conferentie over (online) videostrategie in Gent.
Meer dan 300 deelnemers uit België, Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de US en 11 sprekers van Facebook, Google, Wistia en andere videogerelateerde bedrijven bespraken de laatste trends en mogelijkheden op het gebied van video marketing.
Hieronder delen we graag een aantal takeaways van de conferentie.
Wat hebben we geleerd?
1. Generatie Z wil video. Geef ze video!
Op 1 februari 2017 vertelde Mark Zuckerberg aan zijn investeerders “I see video as a megatrend. That’s why I’m going to keep putting video first across our family of apps.” Volgens Niels Chabot, client partner bij Facebook, ging Facebook zelfs enige tijd in ‘lockdown’: Zuckerberg wilde geen nieuwe initiatieven steunen die niet ‘video-first’ waren.
Ook LinkedIn concentreert zich meer en meer op video. Zo kun je sinds augustus (eindelijk) eenvoudig video’s aan je persoonlijke statusupdates toevoegen. Andere sociale media zoals Instagram en Snapchat concentreren zich al veel langer op video en blijven dat ook nadrukkelijk doen.
De redenen voor deze focus op online video zijn eenvoudig:
- Bijna de helft van de jongeren geboren tussen 1995 en 2005 is 10 uur per dag online.
- 32% van deze ‘Generatie Z’ kijkt meer dan 1 uur online video per dag.
- Generatie Z bestaat in 2020 uit 2,56 miljard potentiële klanten.
- Generatie Z beslist in minder dan 8 seconden of ze iets interessant vinden of niet.
Als je de klanten van morgen wil bereiken, dan moet je ze dus snel kunnen overtuigen om naar je boodschap te luisteren. Als 1 foto meer zegt dan 1000 woorden, dan zegt 1 video meer dan 1000 foto’s. En sneller ook!
Of zoals Niels Chabot van Facebook het verwoordde: “We zijn veeleisend geworden: we willen immediate, expressive and immersive communicatie“. Video marketing is dus niet langer een optie; het is een noodzaak geworden.
2. Elk sociaal medium is een videoplatform
Denk je nog steeds dat YouTube, Vimeo en Wistia de enige videohosting platformen zijn? Think again. Tegenwoordig kun je op bijna elk social medium (LinkedIn, Facebook, Twitter, Pinterest, Snapchat, Instagram…) video’s uploaden. Meer zelfs: meer en meer sociale media hebben aparte functies waarmee bedrijven video’s kunnen delen EN gericht promoten.
De reden is eenvoudig: vooral de jongere generaties verwachten video. Baby boomers zijn ‘phone natives’, Millennials zijn ’text natives’, Generatie Z zijn ‘video natives’. Ze zijn het altijd gewend geweest om via video te communiceren. Denk aan Facetime, Facebook Live… Dus wil je met hen in gesprek? Get in front of the camera!
Dat gezegd zijnde…
3. Een andere video voor elk platform
Phil Nottingham van Soapbox (Wistia) zei tijdens zijn presentatie op Video First op een bepaald moment: “Don’t think in terms of where to host your video (on which platform), but how to optimize your video for the platform where you will host your video.” Dit is toch wel een belangrijke bedenking die ook werd beklemtoond door Niels McEvoy, Agency Development Manager bij Google.
Als bedrijven zouden we kunnen denken: we nemen een ‘short and snappy’ video op, we delen de video op LinkedIn, Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram en andere sociale media en onze doelgroep zal wel naar onze website komen.
Niet dus. Het ene platform is het andere niet:
- Op Facebook verwacht je informelere video’s dan op LinkedIn.
- Op LinkedIn werken video’s in een 16:9 verhouding prima: op Instagram niet. YouTube experimenteert op dit moment met verschillende videoverhoudingen zodat ook ‘verticale’ en ‘vierkante’ video’s kunnen opgenomen en gedeeld worden.
- Facebook is een visueel kanaal: doordat video’s vanzelf beginnen spelen (zonder klank) moet je je doelpubliek meteen aanspreken met leuke beelden en tekst-overlays. ‘Talking heads’ zonder woorden werken hier dus niet zo goed.
Zowel Nottingham, McEvoy als andere sprekers benadrukten dat we achtereenvolgens moeten bekijken:
- wie onze doelgroep is (zo specifiek mogelijk graag)
- waar onze doelgroep naar op zoek is (wat zijn hun vragen en problemen)
- hoe wij hen kunnen helpen (met onze producten en diensten)
- waar onze doelgroep ‘online leeft’ (Facebook, LinkedIn, Instagram…)
- hoe we onze boodschap voor elk platform kunnen optimaliseren
- welke content bij deze boodschap hoort (inhoud en vorm van de video)
- hoe we de boodschap verder verspreiden (organisch en/of betalend)
Deze volgorde is logisch maar wordt toch vaak over het hoofd gezien. Neem dus niet meteen je videocamera maar denk eerst goed na, neem dan pas je video op, monteer vervolgens voor verschillende platformen en kanalen en zorg ervoor dat je je video uiteindelijk ook gericht promoot. Naar de juiste mensen op het juiste moment dus.
4. If Facebook is the heart, then Google is the brain
Toen Niels McEvoy van Google klaar was met zijn fan-tas-tische presentatie stelde Lorenzo Bown, oprichter en CEO van StoryMe een interessante vraag aan McEvoy: “Als ik $5000 mag investeren in video (promotion), waar zou ik mijn geld dan investeren? In Facebook of in YouTube?”.
Het antwoord van McEvoy was geniaal: “Waarom niet in allebei? Je kunt Facebook vergelijken met ons hart, Google en YouTube met ons brein. Op Facebook delen we wie we willen zijn, op Google delen we wie we zijn. Waarom zou je op Facebook dus geen korte video delen en promoten die mensen op hun gevoel aanspreekt en zo overtuigt om een langere YouTube video te bekijken?”
Dit antwoord bevestigt punt 3 hierboven: ieder platform is anders. Deel dus niet dezelfde video met dezelfde inhoud, lengte en ’tone of voice’ op alle (sociale) plekken, maar zorg ervoor dat je doelgroep de juiste boodschap en video op het juiste moment te zien krijgt. Alleen zo kun je hun aandacht krijgen en behouden.
5. Vergeet ‘storytelling’, focus op ‘storyviewing’
OK, dat is niet helemaal waar, maar ik heb nu waarschijnlijk wel je aandacht voor wat Niels Chabot van Facebook vertelde:
- In 2020 zullen er wellicht 6.2 miljard smartphonegebruikers zijn.
- De tv heeft er 65 jaar over gedaan om 1 miljard gebruikers te krijgen; smartphones hebben dit in 5 jaar gedaan.
- Ons brein is ‘visually wired’. Onze hersenen verwerken afbeeldingen en video’s 60,000 keer sneller dan tekst. Zo hebben we maar 13 milliseconden nodig om de meeste details van een foto vast te leggen. En met video gaat dat nog sneller. Wil je dus ‘immediate, expressive en immersive’ communicatie? Kies voor video! Ofwel: focus niet alleen op storytelling maar ook op storyviewing!
6. Video als reddingsboei
Na presentaties van online videostrategen / thought leaders van Moovly, Wistia, Facebook en Google was het de beurt aan Arthur Le Boudec, Video Strategist bij StoryMe. “Sales is like swimming in a sea of rejections“, vertelde hij. Daarom gebruikt hij videomarketing als reddingsboei in de verschillende fases van de customer life cycle. Hier hebben we zelf ook veel ideeën over – hier komen we in een volgende blog post nog op terug.
Maar… Le Boudec vertelde wel een paar interessante zaken die we je nu al willen meegeven:
- Le Boudec’s sales mails zonder video hadden een 10% response rate, zijn sales mails met video … 80% response rate.
- Ook tijdens een offertetraject gebruikte Le Boudec al video. Met succes. Zijn voorstel werd gekozen omdat, mede dankzij de leuke video die hij per mail verstuurde, “StoryMe een leuke club leek om mee samen te werken”.
- En wil je helemaal origineel uit de hoek komen: zelfs wanneer lezers zich uitschrijven voor je nieuwsbrief kan je op een origineel manier afscheid nemen (en zieltjes terugwinnen), zoals deze video van HubSpot laat zien.
7. One more thing
Video First was een fre*k!ng interessante conferentie. Heel toegankelijk, interessante sprekers, zeer goed georganiseerd (gefeliciteerd StoryMe) en zeker voor herhaling vatbaar. Ik ben fan en ben volgend jaar weer van de partij. Als er een vervolg komt, uiteraard!