Google remarketing: zo blijf je ‘top of mind’ bij potentiële klanten

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Het is makkelijker dan ooit om informatie, oplossingen, producten, diensten en bedrijven op te zoeken via Google, maar er is ook meer afleiding dan ooit én er zijn meer keuzemogelijkhedenAls shoppende klanten twijfelen of afgeleid worden dan verlaten ze je website of webshop vaak met lege handen. Daarna zie je hen mogelijk nooit meer terug. Tenzij… je de kans grijpt om die mensen opnieuw te bereiken. Hoe? Via Google remarketing! Nog nooit van gehoord? Geen probleem. Hieronder ontdek je:

  • wat Google remarketing is
  • hoe Google remarketing werkt
  • wat de voordelen zijn voor je bedrijf
  • wat de mogelijke toepassingen zijn
  • en hoe je met Google remarketing aan de slag gaat

Klaar? Lezen maar!

Wat is Google remarketing of retargeting?

De naam verraadt het eigenlijk al een beetje… Google re-marketing (ook wel Google retargeting) is een manier om je producten, diensten of bedrijf opnieuw onder de aandacht te brengen bij mensen die je website eerder al bezochten.

Hoe? Via gerichte Google Ads! Je toont advertenties – in Google Search, in het Google Display Netwerk, in Gmail, in YouTube of op partnerwebsites van Google – aan mensen die eerder al interesse hadden in je oplossingen, maar nog twijfelden of afgeleid werden.

Zo vergroot je je zichtbaarheid en naamsbekendheid bij die geïnteresseerde doelgroepen en haal je die potentiële klanten terug naar je website (in de hoop dat ze alsnog een aankoop doen of een beroep doen op je diensten uiteraard).

Hoe werkt Google remarketing?

Om Google remarketing te kunnen gebruiken moet je eerst een Google Ads tag of tracking code op je website plaatsen die je webverkeer bijhoudt. Dankzij die Google Ads tag weet Google precies welke mensen welke pagina’s op je website bekijken.

Op basis van die informatie kun je daarna in Google Ads “remarketinglijsten” aanmaken: specifieke advertentiedoelgroepen met bezoekers die je website reeds hebben bezocht.

Je kunt Google vervolgens een set regels meegeven die bepaalt welke bezoekers aan welke remarketinglijst mogen worden toegevoegd (bijvoorbeeld enkel bezoekers die een specifieke productpagina hebben bezocht) en hoelang ze in die lijst blijven.

Tot slot maak je gerichte Google Ads en stel je je remarketinglijst(en) in als doelgroep. Zo bereik je dus opnieuw mensen die al interesse toonden in je product(en)!

Wat zijn de voordelen van Google remarketing?

Google remarketing is één van de snelste en meest (kosten)efficiënte manieren om “verloren” clicks, conversies en klanten terug te winnen en om naamsbekendheid te creëren:

Meer aankopen en klanten

Via Google remarketing kun je advertenties richten tot doelgroepen die al interesse toonden in je producten en dit ook precies op het moment dat ze interesse tonen. Daardoor is het eenvoudiger om hen te overtuigen van een aankoop.

Je kunt bijvoorbeeld een remarketinglijst maken met websitebezoekers die iets hebben toegevoegd aan hun winkelwagentje, maar die hun aankoop niet hebben voltooid.

Meer naamsbekendheid

Zelfs als je remarketing-advertentie niet rechtstreeks leidt tot een aankoop kan ze je merk wel versterken. Je toont je producten immers wel opnieuw aan potentiële klanten. Zo blijf je “top of mind” en versterk je je naamsbekendheid.

Breed bereik

Dankzij Google remarketing kun je mensen bereiken die op je remarketinglijsten staan terwijl ze op verschillende apparaten ruim twee miljoen websites bekijken en mobiele apps gebruiken. Met andere woorden: je maakt gebruik van de kracht en het enorme bereik van Googles netwerk!

Kostenefficiënt

Via Google remarketing toon je gerichte advertenties aan zeer specifieke doelgroepen. Zulke advertenties zijn erg relevant en daardoor meestal ook goedkoper dan irrelevante advertenties (hoe relevanter je advertenties, hoe minder ze kosten).

Wat zijn mogelijke toepassingen van Google remarketing?

Standaard Google remarketing

Via standaard Google remarketing kun je advertenties weergeven aan je eerdere bezoekers terwijl ze websites en apps in het Google Display Netwerk bezoeken en gebruiken.

Het Google Display Netwerk is een netwerk van twee miljoen websites en meer dan 650.000 apps waar je advertenties kunnen worden weergegeven. Het gaat hier niet enkel om tekstadvertenties, maar ook om visuele advertenties met foto’s en video’s.

Met het Google Display Netwerk kun je zo onder meer potentiële klanten bereiken terwijl ze hun favoriete websites bezoeken, een YouTubevideo afspelen, hun Gmailaccount checken of mobiele apparaten en apps gebruiken.

Lees hier meer over deze vorm van Google remarketing.

Dynamische Google remarketing

Met dynamische remarketing kun je de resultaten van je Google remarketing nog verder verbeteren via Google Ads waarin automatisch de producten of services zijn opgenomen die gebruikers eerder op je website of app hebben bekeken.

Lees hier meer over deze vorm van Google remarketing

Remarketinglijsten voor zoekadvertenties

Je kunt remarketing ook gebruiken voor zoekmachinemarketing. Zo kun je advertenties laten zien aan eerdere bezoekers wanneer ze – na het verlaten van je website – aanvullende zoekopdrachten intypen in Google voor de producten die ze nodig hebben.

Lees hier meer over deze vorm van Google remarketing

Videoremarketing

Met videoremarketing laat je advertenties zien aan mensen die je video’s of YouTube-kanaal hebben bekeken terwijl ze YouTube gebruiken en video’s, websites en apps in het Display Netwerk bekijken.

Lees hier meer over deze vorm van Google remarketing

Remarketing op basis van klantenlijsten

Via “Klantenmatch” upload je lijsten met contactgegevens van je klanten. Wanneer die mensen zijn aangemeld bij Google, kan je hen op verschillende manieren en plekken Google advertenties tonen.

Tip: via klantenmatch kan je ook “vergelijkbare doelgroepen” aanmaken. Dat zijn lijsten met potentiële klanten die héél hard lijken op de bestaande klanten in je remarketinglijsten. Zo kun je via je Google Ads dus heel gericht véél nieuwe potentiële klanten bereiken. Handig!

Meer klanten aantrekken via Google Ads?

Wil je aan de slag met Google Ads voor je bedrijf? Volg onze Google Ads training: een korte en krachtige opleiding waarmee je je online zichtbaarheid en succes leert vergroten.

Hoe ga je aan de slag met Google remarketing?

Voor we beginnen…

Deze tutorial gaat ervan uit dat je een beetje vertrouwd bent met het opstellen van Google Ads, anders zou dit ons te ver leiden.

1. Plaats een remarketing tag op je website

Om het verkeer op je website te registreren, plaats je eerst een Google Ads tag op je website. Die tag houdt (geanonimiseerd!) bij welke bezoekers welke webpagina’s bezoeken.

Volg deze stappen om de tag voor remarketing toe te voegen aan je website.

Heb je Google Analytics op je website? Dan kun je ook de Google Analytics tag gebruiken in de plaats van de Google Ads tag. Lees hier hoe! Deze methode is sneller en eenvoudiger als je aan de slag wilt met relatief simpele remarketingcampagnes.

2. Stel je remarketinglijsten samen

Van zodra je de juiste tag(s) voor remarketing aan je website hebt toegevoegd, kan je remarketinglijsten beginnen samenstellen.

Zo kun je remarketinglijsten maken voor verschillende soorten bezoekers, bijvoorbeeld bezoekers die een specifieke productpagina bezoeken. Wanneer iemand die pagina bezoekt, wordt zijn of haar cookie-ID aan de remarketinglijst toegevoegd.

Volg deze stappen om je eerste remarketinglijst aan te maken.

Ontdek hier meer over regels voor remarketinglijsten.

3. Richt een ad campagne in en voeg je remarketinglijsten toe

Heb je je eerste remarketinglijst(en) goed ingericht? Mooi zo! Dan kan je deze lijst(en) toevoegen als doelgroepen aan een nieuwe of bestaande advertentiecampagne.

Volg deze stappen om je remarketinglijst(en) toe te voegen aan je campagne.

Van zodra je advertentie online is kun je de resultaten in Google Ads opvolgen.

Veel succes!

Wil jij aan de slag met Google Ads?

Wil jij aan de slag met Google Ads voor je bedrijf? Wil je ’top-of-mind’ blijven bij portentiële klanten? Contacteer ons voor meer informatie.

Deze publicatie werd geschreven door:

Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)