Video SEO: verbeter je vindbaarheid met deze 5 SEO tips

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?
Veel bedrijven beseffen het nog niet, maar video is de toekomst. In 2019 bestaat maar liefst 80% van alle internetverkeer uit video. Needless to say: online video is waanzinnig populair en een onmisbaar marketingkanaal om je doelpubliek aan te trekken en te engageren. Wil je – nu en in de toekomst – je online vindbaarheid handhaven of verbeteren? Dan moet je niet alleen inzetten op video’s voor je doelpubliek; het is minstens even belangrijk om je video’s te optimaliseren voor zoekmachines zoals Google via video SEO of zoekmachineoptimalisatie. Doe je dit niet? Dan word je mogelijk minder prominent getoond in de zoekresultaten en loop je klanten en inkomsten mis. Zonde! Maak je echter geen zorgen: in dit artikel ontdek je 5 handige video SEO tips om je video’s te optimaliseren voor zoekmachines.

Video SEO: 5 tips om je vindbaarheid te vergroten

1. Hou je kijker geboeid met relevante content

Zoekmachines zoals Google willen hun gebruikers zo snel mogelijk de meest relevante zoekresultaten tonen voor hun zoekopdracht. Dat is niet anders voor video’s. Relevante content is dus ook de essentie van goede video SEO. Zorg er dan ook voor dat je video interessant is voor je doelpubliek: spreek hun taal, plaats jezelf in hun schoenen en probeer een antwoord te formuleren op hun vragen. Geef hen waardevolle videocontent, geen reclamespots! Relevante video’s worden meer bekeken en langer bekeken. Op die manier krijgt je video (en de webpagina die je video bevat) wellicht een betere positie in de zoekresultaten. Verder is het ook belangrijk om je doelpubliek van meet af aan te boeien. Op Youtube – stiekem de tweede grootste zoekmachine ter wereld – heb je bijvoorbeeld 15 seconden om kijkers duidelijk te maken wat je hen wil vertellen. Als ze dan nog niet zijn overtuigd, haken ze af! Een goede tip om snel de aandacht van je publiek te grijpen, is de ‘PPP-methode’ voor de intro van je video. PPP staat voor Preview, Proof en Preview. Een voorbeeld: stel dat jij een video wil maken met vijf doeltreffende dieettips. Preview Je begint met een voorproefje van wat je hen gaat vertellen: je maakt je kijkers duidelijk  dat ze in deze video leren hoe ze snel en gezond gewicht kunnen verliezen. Proof Nu moet je jouw kijkers ook overtuigen van je expertise: bewijs dat je weet waar je over praat! Je kan bijvoorbeeld tonen dat je zelf veel gewicht bent verloren dankzij deze methode.  Preview  In de laatste fase van je intro, koppel je terug naar je video. Zeg niet hetzelfde als in de eerste fase, maar wees iets specifieker. Zeg hier bijvoorbeeld dat je 5 duidelijk tips gaat geven die ze makkelijk kunnen toepassen.

2. Voorzie al je video’s van ondertiteling

Ondertitels zijn een belangrijk onderdeel van video SEO. Ondertitels vertellen Google waar je video over gaat. Daardoor kan Google hem beter tonen aan de juiste mensen in de zoekresultaten. Ook mensen die op hun smartphone of tablet kijken,  kunnen dankzij ondertitels (zonder geluid) meevolgen. Verder worden ook mensen die je video op social media zien door de ondertitels getriggerd om je video te bekijken. Win win! Ondertitels kan je makkelijk uittypen in kladblok of teksteditor, en opslaan als een srt-bestand. Ook op YouTube kan je heel makkelijk ondertitels toevoegen aan je video’s. Klik hier voor meer informatie over ondertitels. Denk op voorhand na over wat je gaat zeggen in je video. Op deze manier zijn je ondertitels automatisch goed geoptimaliseerd voor zoekmachines. Als de persoon in je video spontaan zijn verhaal doet (zoals bijvoorbeeld in een interview) is het zeker niet de bedoeling om alles letterlijk te ondertitelen. Vertaal vrij, maar zorg ervoor dat de ondertiteling matcht met wat de persoon in de video zegt.

3. Verzorg de opmaak van je video

Mensen hebben geen geduld op het internet. Als je hun aandacht wil, dan moet je die ook verdienen. Daarom is het enorm belangrijk dat je al je kansen benut om de aandacht van je kijkers te trekken! Wanneer mensen jouw video tegenkomen op het internet, zijn er 4 zaken waarmee je hun aandacht kan trekken en zo je video SEO kunt verbeteren:
  1. De thumbnail of preview afbeelding van je video
  2. De titel van je video
  3. De beschrijving van je video
  4. De tags of labels die je je video meegeeft
1. Thumbnail Een thumbnail is een foto die mensen in de zoekresultaten te zien krijgen bij jouw video. Wanneer je een video uploadt naar video hosting providers zoals Youtube, Vimeo of Wistia of naar sociale netwerken dan wordt er automatisch een thumbnail geselecteerd. Thumbnails zijn het enige beeld dat mensen zien voor ze op je video’s klikken. Het is dus belangrijk dat je bij elke video een beeld selecteert dat iets zegt over de inhoud van je video en dat je bezoekers overtuigt om op play te drukken. Wil je nog een stapje verder gaan? Je kan ook een afbeelding die niet uit je video komt, instellen als thumbnail. Die kan je bewerken in Lightroom of Photoshop om je kijkers nog meer te overtuigen om naar jouw video te kijken. 2. Titel en bestandsnaam De titel is één van de eerste zaken die een potentiële kijker ziet wanneer hij je video tegenkomt. Heel belangrijk dus voor goede video SEO. Noem je video dus nooit ‘filmpjevoorbijblogpost’. Daar hebben je kijkers (en Google) niets aan. Zet ook je zoekwoord(en) – die woorden die mensen gebruiken om info of video’s op te zoeken – altijd vooraan in je titel en in de bestandsnaam van je video! Lees deze blogpost voor meer informatie over goede zoekwoorden. 3. Beschrijving De meeste video hosting providers en sociale media voorzien ruimte om een beschrijving toe te voegen aan je video. Hier kan je waardevolle informatie overbrengen zodat je kijkers goed begrijpen wat ze te zien gaan krijgen. Een goede beschrijving bevat altijd het zoekwoord waarvoor de video is geoptimaliseerd. Zeg in de eerste twee zinnen van je beschrijving waar je video over gaat. Dit deel is heel belangrijk: de sterkte van dit stukje tekst bepaalt of je potentiële kijker je video ook effectief gaat bekijken! Begin je beschrijving dan ook nooit met een link naar je website. Omschrijf altijd eerst waar je video over gaat voor je mensen naar je website probeert te lokken. 4. Tags Tags zijn labels die je je video kunt meegeven om aan te geven wat er te zien valt of over welk onderwerp of domein de video gaat. Met tags kan je het juiste publiek aantrekken voor je video. Gewoon invullen en bij je video plaatsen op je videoplatform zoals YouTube, Vimeo of Wistia of sociale netwerk – done!

4. Zorg ervoor dat je video mobielvriendelijk is

Google hecht enorm veel belang aan websites die mobielvriendelijk zijn. Mobiele SEO is dan ook een noodzaak waarmee je rekening moet houden bij je video SEO. Het is daarom belangrijk dat je video’s hierop aangepast zijn. Ook voor je positie in de zoekresultaten! Er zijn verschillende manieren om je video’s extra mobielvriendelijk te maken. Zo kan je bijvoorbeeld ‘verticale’ video’s maken (naar televisie- en computerschermen kijken wij horizontaal, maar op een smartphone kijken we vaak verticaal naar video’s). Wanneer mensen je video zonder geluid voorbij zien komen, bijvoorbeeld op sociale netwerken, dan volstaan ondertitels alleen vaak niet om de aandacht van je doelpubliek te grijpen. Daarom is het belangrijk om duidelijke overlaytekst (tekst die je op je video zet) te gebruiken in combinatie met geluid. Tip: Bekijk ook altijd je video eens zonder het geluid: is het nog steeds interessant om naar te kijken? Probeer ook zeker nieuwe trends uit zoals 360-graden video’s. 360-graden video’s kan je heel makkelijk bekijken op je smartphone, en zorgen voor interactie met je kijkers. Dat kan op zijn beurt leiden tot meer clicks, meer engagement, meer bereik en een betere vindbaarheid!

5. Host video op je eigen domein, maar zet ook in op YouTube en social

Eigen domein Als je video’s maakt om de vindbaarheid van je website in Google te verbeteren, dan is het belangrijk voor de video SEO om deze video’s te hosten op je eigen webdomein. Doe je dat niet? Dan verwijzen zoekmachines gebruikers rechtstreeks door naar de bron van je video, YouTube bijvoorbeeld. Dat is jammer: op die manier mis je immers heel wat potentiële klanten en kansen om deze mensen te binden aan je bedrijf. Gebruik daarom videoplatforms zoals Wistia of SproutVideo om video’s op je eigen domein te hosten. Deze platforms zijn gericht naar bedrijven, en geven duidelijker aan of je video goed scoort. Wistia en SproutVideo hebben uitgebreide conversie- en analysemogelijkheden. Zo kan je je video aanpassen indien nodig, en hem blijven optimaliseren tot hij het goed doet. Tip 1: Post je een video in een blogbericht? Dan is het vaak handig om een transcript toe te voegen. Een transcript is een uitgeschreven versie van je video. Het bevat vaak relevante zoekwoorden waardoor zoekmachines precies weten waar je pagina met video over gaat. Bovendien geeft het je bezoekers een overzicht van wat er in je video wordt getoond of gezegd. Gebruiksvriendelijk! Tip 2: Host je video’s op je eigen website? Voeg dan een video sitemap toe, bijvoorbeeld met de Video SEO plugin van Yoast voor WordPress. Een video sitemap bevat alle relevante data over je videocontent voor zoekmachines. YouTube Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet actief moet zijn op YouTube. YouTube is de grootste zoekmachine na Google. Je misloopt dus heel veel zichtbaarheid en potentiële kijkers als je jouw video’s niet op YouTube post! Voorzie je video’s op YouTube wel al-tijd van een link naar je eigen website of webshop, en probeer je potentiële lezers zo veel mogelijk naar je eigen website te verwijzen. Vermeld je website of product ook in je video op YouTube (indien relevant). Sociale media Deel je video content zeker ook op sociale media zoals Facebook, Instagram en LinkedIn, afhankelijk van je doelpubliek. Dit kan leiden tot meer kijkers, meer bereik, meer verwijzingen, meer verkeer en uiteindelijk een betere positie in de zoekresultaten! Sta mensen zeker ook toe om je video te delen of zelfs te embedden op hun eigen website of blog (met linkverwijzing!). Linkverwijzingen zijn goed voor de video SEO en SEO van je website en webpagina’s. Houd ten slotte ook rekening met het platform waarop je je video publiceert. Een video voor LinkedIn moet een pak korter zijn dan een video voor YouTube. De nieuwsoverzichten van sociale media zijn nu eenmaal vluchtiger.

Vragen over video SEO?

Vind je dit toch allemaal wat technisch, heb je koudwatervrees of wil je gewoon meer informatie over video SEO? Aarzel niet en neem contact met ons op.

Deze publicatie werd geschreven door:

Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)