Black Hat SEO: 7 SEO-technieken die Google afstraft

Black Hat SEO technieken die Google afstraft
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Wil je beter gevonden worden in Google om meer bezoekers aan te trekken? Optimaliseer al je webpagina’s dan voor zoekmachines via SEO of zoekmachineoptimalisatie. MAAR: volg de algemene richtlijnen van Google. Als je vals speelt en je webpagina’s optimaliseert met ongeoorloofde Black Hat SEO-technieken, dan straft Google je af. Weet je niet welke SEO-technieken Google wel en niet afstraft? Geen zorgen. In dit artikel ontdek je:

 • wat Black Hat SEO is.
 • waarom Black Hat SEO slecht is voor je website.
 • 7 frequente Black Hat SEO technieken die je best vermijdt.

Benieuwd? Let’s go!

Wat is Black Hat SEO?

Niemand weet 100% zeker welke criteria Google hanteert om webpagina’s hoog of laag te rangschikken in de zoekresultaten. Google biedt wel duidelijke algemene richtlijnen om je te helpen, ook wel ‘white hat SEO-technieken’. Op die manier kan Google een veilige, relevante en kwalitatieve gebruikservaring garanderen.

Als je hoog wilt scoren in Google, dan kan je die richtlijnen en de laatste SEO trends maar beter toepassen op je website. Dat levert meestal duurzame resultaten op, maar het kost je wel wat tijd en moeite en je moet geduld hebben.

Het is dan ook verleidelijk om vals te spelen. Sommige mensen proberen zoekmachines bewust te manipuleren. Ze gebruiken ongeoorloofde of ‘black hat SEO-technieken’ om organisch zoekverkeer naar hun website te leiden zonder de regels te volgen.

Waarom is Black Hat SEO slecht voor je website?

Black Hat SEO werkt, en vaak relatief snel, tot Google je ontmaskert. En de vraag is niet of Google je ontmaskert, maar wanneer. Als je ontdekt wordt, straft Google je af. Daardoor scoor je mogelijk niet (goed) meer in de zoekresultaten. Ouch.

Waarom Google niet van Black Hat SEO houdt?

Omdat Black Hat SEO enkel focust op snel goed scoren in de zoekresultaten, niet op relevantie en een goede gebruikservaring voor je bezoekers. Zeg nu zelf: wat ben je met een goede positie in de zoekresultaten, als je doelpubliek niets aan je website zelf heeft? Vaarwel online succes.

Plaats je doelpubliek daarom steeds centraal. Publiceer relevante en nuttige content die een antwoord biedt op hun vragen en oplossingen voor hun problemen en optimaliseer die content volgens het boekje. Think long term en vermijd deze Black Hat SEO technieken:

7 Black Hat SEO-technieken die je maar beter kunt vermijden

1. Verborgen omleidingen

Als een bezoeker in de zoekresultaten

 • doorklikt op een bepaalde link,
 • op de gevraagde webpagina belandt
 • en meteen wordt omgeleid naar een totaal andere pagina

dan spreken we van een verborgen omleiding. Black hat SEO!

Het doel is vaak om hoog te scoren in Google voor bepaalde zoektermen en bezoekers meteen daarna om te leiden naar een hypercommerciële verkooppagina. Ze krijgen dus niet de inhoud te zien die hen overtuigde om door te klikken.

White Hat SEO oplossing

Optimaliseer je pagina’s voor gebruikers en toon hen die relevante en nuttige inhoud waar ze effectief naar op zoek zijn. Op die manier krijgen ze spontaan interesse in je bedrijf, kan je een band met hen opbouwen en kun je hen een commercieel voorstel doen als zij daar klaar voor zijn. Veel minder storend en veel effectiever!

2. Linkuitwisselingsprogramma’s

Als je website of blog veel én vooral kwalitatieve en relevante verwijzingen van populaire websites en sociale media krijgt dan groeit je autoriteit en geloofwaardigheid.

Hierdoor scoor je beter in Google. Dat leidt tot nog meer bezoekers en nog meer autoriteit en uiteindelijk tot een nog sterkere positie in Google.

MAAR Google vindt het wel belangrijk dat je die verwijzingen op een natuurlijke en spontane manier verkrijgt, niet via manipulatie in de vorm van linkuitwisselingsprogramma’s.

Google definieert linkuitwisselingsprogramma’s – ook wel “link schemes” – als volgt:

Links die zijn bedoeld om de positie van een site in de zoekresultaten van Google te manipuleren, kunnen worden beschouwd als onderdeel van een linkuitwisselingsprogramma. Dit geldt ook voor gedrag waarbij links naar uw site of links van uw site worden gemanipuleerd.

Daarnaast kan het toevoegen van links die niet redactioneel zijn geplaatst of gewaarborgd op de pagina door de eigenaar van de site (deze worden ook wel onnatuurlijke links genoemd), worden beschouwd als een schending van onze richtlijnen.” (Bron)

Voorbeelden van dezen Black hat SEO techniek:

 • linkruil
 • links met een hoge score in Google kopen of verkopen
 • link farming: een netwerk van websites die onderling naar elkaar doorlinken
 • geautomatiseerde programma’s of services om links naar uw site te maken

White Hat SEO oplossing

Google wil links zien die:

 • relevant zijn
 • hoogwaardig zijn
 • gecureerd zijn, redactioneel geplaatst zijn, of op z’n minst met de toestemming van de eigenaar van de website

Hoe je zo’n verwijzingen krijgt? Door unieke en relevante inhoud op je website te publiceren die mensen spontaan willen delen! Dat is de essentie van zoekmachineoptimalisatie.

3. Cloaking

Wanneer je je website en/of webpagina’s zo inricht dat ze andere content tonen aan zoekmachines dan aan menselijke gebruikers is er sprake van Black hat SEO ‘cloaking’.

De pagina’s die je toont aan zoekmachines zitten bij cloaking ook volgepropt met zoekwoorden en zoekwoordzinnen waar je goed voor wilt scoren in Google.

White Hat SEO oplossing

Toon één en dezelfde pagina aan gebruikers en aan zoekmachines. Cloaking levert je misschien wel een hogere positie in Google op, maar geen inkomsten en klanten! Nuttige en relevante informatie delen is cruciaal om hoog te scoren in Google én bezoekers op je website te houden.

4. Verborgen tekst en links

Google houdt er ook niet van als je tekst of links verbergt op je pagina’s om zoekmachines te misleiden, bijvoorbeeld door:

 • witte tekst te gebruiken op een witte achtergrond
 • tekst achter een afbeelding te plaatsen
 • CSS te gebruiken om tekst buiten het scherm te plaatsen
 • de tekengrootte van tekst in te stellen op 0
 • enz.

Deze Black hat SEO technieken werden vroeger vaak gebruikt om pagina’s te optimaliseren voor verborgen zoekwoorden, maar tegenwoordig zijn zoekmachines bijzonder goed in het spotten van deze wanpraktijken. Waag je er dan ook niet aan!

White Hat SEO oplossing

Wees transparant. Optimaliseer je pagina’s voor de inhoud die bezoekers effectief te zien krijgen. Op die manier verkrijg je veel betere resultaten bij je klanten!

5. Duplicate content of websites

We spreken van duplicate content als:

 • je de inhoud van andere websites volledig overneemt, al dan niet automatisch.
 • je meerdere websites inricht met exact dezelfde content.
 • je meerdere webpagina’s inricht die exact dezelfde info bevatten, op de zoekwoorden na.

Stel bijvoorbeeld dat een bedrijf gevestigd is in een bepaalde gemeente, maar in Google ook goed wil scoren voor omliggende gemeenten. Dan kan dat bedrijf meerdere pagina’s inrichten met exact dezelfde informatie, op de regio (zoekwoorden) na:

 • Vloerverwarming Boechout
 • Vloerverwarming Lier
 • Vloerverwarming Kontich

Niet doen. Black hat SEO. Google straft het af. Het is ook weinig flatterend en gebruiksvriendelijk.

White Hat SEO oplossing

Publiceer altijd unieke en originele content op je webpagina’s en richt ook enkel webpagina’s in die een echte meerwaarde bieden voor je bezoekers. Op die manier:

 • onderscheid je jezelf van de concurrentie
 • keren bezoekers terug
 • positioneer je jezelf als expert
 • krijgen gebruikers relevantere zoekresultaten te zien

Zorg er ook voor dat niemand je content zomaar overneemt op zijn website of -pagina’s. Google houdt namelijk geen rekening met het feit dat jouw content eerst verscheen. Duplicate content is duplicate content. Als je merkt dat iemand jouw originele teksten zomaar overneemt, kun je dit aanvechten bij Google.

6. Keyword Stuffing

Keyword stuffing houdt in dat je de content en de code van je webpagina’s vol met zoekwoorden gaat proppen om de positie van die pagina’s in de zoekresultaten te manipuleren.

Bijvoorbeeld:

We verkopen op maat gemaakte kinderkleding. Onze op maat gemaakte kinderkleding is handgemaakt. Als u graag op maat gemaakte kinderkleding wilt kopen, neemt u contact op met onze specialisten op het gebied van op maat gemaakte kinderkleding via…

Bij keyword stuffing worden zoekwoorden ook vaak verzameld in een lijst of groep of staan ze buiten de context. Ze vormen dan geen onderdeel van de normale tekst. Het resultaat is vaak een vreemde of onleesbare pagina.

Een voorbeeld van deze Black hat SEO techniek zijn blokken tekst met steden en provincies waarvoor je – bijvoorbeeld als vakman – hoog wilt scoren in de zoekresultaten.

Prop je teksten, titels, meta omschrijvingen, alt tags, enz. dus niet vol met zoekwoorden. Als één of meerdere zoekwoorden onnatuurlijk vaak voorkomen op je pagina, zal Google je daar mogelijk voor afstraffen.

White Hat SEO oplossing

Wil je je pagina’s optimaliseren? Kies dan een onderwerp dat nuttig en relevant is voor je doelpubliek en selecteer één of meer relevante zoekwoorden. Gebruik de woorden die je doelpubliek gebruikt om informatie over dat onderwerp op te zoeken via Google.

Verwerk die zoekwoorden op al deze plaatsen op je webpagina’s (en liefst zoveel mogelijk vooraan):

Zo weet Google beter wat het onderwerp van je pagina is. Maar: hou het natuurlijk en schrijf voor mensen. Probeer nuttige informatie te delen waarin zoekwoorden op de juiste manier en in de juiste context worden gebruikt. Prop je pagina’s niet vol!

7. Spamreacties

We zeiden het hierboven al: Google houdt van externe verwijzingen naar je website. Dus waarom zou je blogs, fora en andere platforms niet zelf bestoken met vooropgestelde reacties en een link naar je website?

Omdat die Black hat SEO techniek niet meer werkt. Webdesigners kunnen links in reacties nu makkelijk een “nofollow attribuut” meegeven. Dat is een stukje code waarmee je aangeeft dat de webcrawlers van Google een link niet moeten volgen. Daardoor hecht Google over het algemeen geen of amper waarde meer aan links in blog- of forumreacties.

White Hat SEO oplossing

Nuttige en relevante reacties op andere websites kunnen nog steeds meer zoekverkeer aantrekken naar je eigen website, ook al hebben ze geen invloed meer op je positie in de zoekresultaten. Lever echter enkel nuttige bijdragen en bied een meerwaarde. Op die manier kun je een community opbouwen en een nieuw doelpubliek bereiken!

Wil je meer klanten aantrekken met SEO?

Wil je aan de slag met SEO voor je bedrijf om zo meer klanten aan te trekken via Google? Contacteer ons en we helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door:

Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)