9 veelgemaakte SEO-fouten en hoe je ze vermijdt

9 veelgemaakte SEO-fouten en hoe je ze vermijdt - Lincelot
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Voor veel bedrijven is hoog scoren in Google een belangrijke prio. Dat levert namelijk meer zichtbaarheid, meer verkeer, en liefst ook meer klanten en inkomsten op. Hoe je hoog scoort in Google? Via SEO of zoekmachineoptimalisatie. Hoewel velen zich eraan wagen, is SEO toch nog steeds een vak apart. In deze blogpost ontdek je enkele veelgemaakte SEO-fouten en hoe ze te vermijden.

Alvast heel veel succes!

1. Je hebt geen SEO-strategie voor je website 

Als je iets wil bereiken, dan moet je doelgericht en doordacht te werk gaan. Dat geldt ook voor SEO. Nochtans hebben veel bedrijven en websites geen pragmatische SEO-strategie. Wil je weten of dat bij jou ook het geval is? Evalueer jezelf dan aan de hand van volgende vragen:

 • Welke doelen wil je met SEO bereiken? En heb je KPI’s opgesteld om deze op te volgen? Hoe ga je je prestaties meten?
 • Weet je welke doelgroepen je via SEO wil bereiken en hoe?
 • Weet je voor welke zoekwoorden je goed wil scoren en hoe?
 • Zijn al je huidige pagina’s en blogberichten uniek, relevant, en SEO-technisch goed (of überhaupt) geoptimaliseerd?
 • Al aan linkbuilding gedacht? Hoe ga je meer linkverwijzingen naar je website krijgen?
 • Weet je hoe het met de SEO-strategie van je concurrenten gesteld is? Wat doen ze goed en minder goed? Welke zoekwoorden kapen ze voor je neus weg?
 • Heb je lokale SEO nodig om ook lokaal goed gevonden te worden?
 • Heb je een content plan om meer verkeer aan te trekken en relevant te blijven?

Dit zijn belangrijke, maar slechts enkele overwegingen bij het opstellen van een goede SEO-strategie. Hoe beter je je huiswerk maakt, hoe sneller en hoe meer resultaat je zult oogsten (en hoe minder SEO-fouten je uiteindelijk zal maken).

Oplossing: Benader SEO doordacht, met een doelgerichte SEO-strategie, een diepgaand begrip van je doelgroep(en) en wat ze googelen, en een grondige analyse van je concurrenten. Formuleer op basis daarvan een slimme keyword en content strategie en volg ze op met de juiste KPI’s en tools. Meet, evalueer, optimaliseer en leer!

2. Je schrijft eerst voor Google, dan pas voor je doelpubliek

Om hoog te scoren in Google, moet je een goed beeld hebben van je doelpubliek en hun noden. Publiceer webpagina’s en content die hierop inspelen.

Maar da’s niet het enige…

Om goed te scoren in Google, moet je je pagina’s en teksten ook optimaliseren voor zoekmachines op een specifieke manier (via SEO). Zo begrijpt Google precies waar je teksten over gaan en kan Google ze op het juiste moment aan de juiste mensen tonen in de zoekresultaten.

Eén van de meest gemaakte SEO-fouten? In de eerste plaats schrijven voor Google en dan pas voor je doelpubliek. Je tekst mag dan misschien (heel even) goed scoren in Google, als mensen doorklikken, botsen ze op een onnatuurlijke stroeve tekst en haken ze af. Weg potentiële klanten!

Google houdt er trouwens ook niet van als je dat doet: Sinds Google’s Helpful Content Update is het belangrijker dan ooit om eerst voor je publiek te schrijven en dan pas voor SEO. Doe je dit niet? Dan zal Google je hier ironisch genoeg voor afstraffen. Hun gebruikers zijn namelijk prio!

Oplossing: Focus op waardevolle en engaging content creëren die antwoord geeft op de vragen en behoeften van je doelpubliek. Optimaliseer deze content pas daarna voor zoekmachines om hoger te scoren zonder de leesbaarheid of waarde te verminderen.

3. Je website is niet mobielvriendelijk

De wereld is al even digitaal, maar met de komst van tablets en smartphone ook hoe langer hoe meer “mobiel”. Dat is ook Google niet ontgaan. Google hanteert sinds 2018 een “mobile-first” index. Daardoor krijgen mobielvriendelijke websites een streepje voor.

Sterker nog: Mobile-first indexing betekent dat Google sinds 2018 de mobiele versie van je website als basis gebruikt om je website te indexeren en te rangschikken in de zoekresultaten (en niet meer de desktopversie zoals voorheen).

Als je website mooi is op desktop, maar niet gebruiksvriendelijk en responsief op mobiel, dan zal je daardoor veel slechter presteren in Google. Dit soort SEO-fouten kan en mag je eigenlijk niet meer negeren.

Oplossing: Optimaliseer je website voor mobiel gebruik door te zorgen voor snelle laadtijden, responsief design en toegankelijke interacties (leesbare lettertypes, knoppen die groot genoeg en dus aanklikbaar zijn, etc.). Google’s richtlijnen en best practices voor mobielvriendelijkheid? Die vind je hier. Te technisch om snel even te implementeren? Lincelot helpt je graag!

4. Je website heeft geen specifieke focus/niche

In tijden waarin AI voortaan vlotjes content genereert, wordt de (meer)waarde van je content belangrijker dan ooit om het verschil te maken. Ook Google maakt daar een belangrijk aandachtspunt van dat ze samenvatten in hun EEAT-principe:

 • Expertise: Content gemaakt door professionals of ervaringsdeskundigen met aantoonbare expertise in hun vakgebied zal beter gevonden worden in Google.
 • Authoritativeness: Websites en auteurs die als een gezaghebbende bron worden beschouwd, zijn beter vindbaar in Google.
 • Trustworthiness: Websites die veilig, transparant en eerlijk zijn over hun bedoelingen en die nauwkeurige informatie bieden, zijn beter vindbaar in Google
 • Experience: Maak content die informatief en betrouwbaar is, maar ook toegankelijk, gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk voor de gebruiker.

Veel bedrijven en websites publiceren weinig unieke content, content die te ruim is en/of behandelen een te breed aantal topics, zonder de nodige expertise en ervaring in al die domeinen. Sinds de introductie van EEAT nu ook één van de belangrijkste SEO-fouten.

Oplossing: Creëer behulpzame en betrouwbare content voor mensen (niet puur voor zoekmachines om beter gevonden te worden in Google). Focus daarbij op onderwerpen waarin je écht gespecialiseerd bent. Liever te nauwkeurig dan te breed, want inhoudelijke diepgang is key.

Vergeet ook niet je betrouwbaarheid op te bouwen via andere platformen, inclusief sociale media zoals LinkedIn. Dit is hét moment om je expertise te tonen en jezelf als ’thought leader’ binnen je vakgebied te positioneren.

5. Je gebruikt black-hat SEO-technieken die Google juist afstraft

Niemand weet 100% zeker welke criteria Google hanteert om webpagina’s hoog of laag te rangschikken in de zoekresultaten. Google biedt wel duidelijke algemene richtlijnen om je te helpen, ook wel ‘white hat SEO-technieken’. Op die manier kan Google een veilige, relevante en kwalitatieve gebruikservaring garanderen zonder SEO-fouten te maken.

Als je hoog wilt scoren in Google, dan kan je die richtlijnen en de laatste SEO trends maar beter toepassen op je website. Dat levert meestal duurzame resultaten op, maar het kost je wel wat tijd en moeite en je moet geduld hebben.

Het is dan ook verleidelijk om vals te spelen. Sommige mensen proberen zoekmachines bewust te manipuleren. Ze gebruiken ongeoorloofde of ‘black hat SEO-technieken’ (stuk voor stuk SEO-fouten) om organisch zoekverkeer naar hun website te leiden zonder de regels te volgen.

Voorbeelden zijn keyword stuffing en link carrousels: je webpagina’s volproppen met zoekwoorden en linkpagina’s maken om te veinzen dat je website veel verwijzingen van andere websites krijgt.

Oplossing: Vermijd black hat SEO-technieken (lees: SEO-fouten) en focus op ethische, white-hat SEO-technieken zoals kwalitatieve content creëren en backlinks krijgen van gerenommeerde sites. Kies voor duurzaam, niet voor een snelle maar korte piek gevolgd door een Google Penalty.

6. Je website bevat dubbele content

We spreken van duplicate content als:

 • je de inhoud van andere websites volledig overneemt, al dan niet automatisch.
 • je meerdere websites inricht met exact dezelfde content.
 • je meerdere webpagina’s inricht die exact dezelfde info bevatten, op de zoekwoorden na.

Stel bijvoorbeeld dat een bedrijf gevestigd is in een bepaalde gemeente, maar in Google ook goed wil scoren voor omliggende gemeenten. Dan kan dat bedrijf meerdere pagina’s inrichten met exact dezelfde informatie, op de regio (zoekwoorden) na:

 • Vloerverwarming Boechout
 • Vloerverwarming Lier
 • Vloerverwarming Kontich

Niet doen. Google straft het af. Het is ook weinig flatterend en gebruiksvriendelijk.

Oplossing: Publiceer altijd unieke en originele content op je webpagina’s en richt ook enkel webpagina’s in die een echte meerwaarde bieden voor je bezoekers. Op die manier:

 • onderscheid je jezelf van de concurrentie,
 • keren bezoekers terug,
 • positioneer je jezelf als expert,
 • en krijgen gebruikers relevantere zoekresultaten te zien.

Zorg er ook voor dat niemand je content zomaar overneemt op zijn website of -pagina’s. Google houdt namelijk geen rekening met het feit dat jouw content eerst verscheen. Als je merkt dat iemand jouw originele teksten zomaar overneemt, kun je dit aanvechten bij Google.

7. Je website staat ingesteld op ‘niet indexeren’

“Waarom scoort mijn website niet in Google?” Die vraag krijgen we bij Lincelot vaak van potentiële klanten die met de handen in het haar zitten. Het eerste wat we dan doen? Nakijken of je website nog no-index tags bevat.

Wat zijn no-index tags? Als webdesigners een nieuwe website aan het ontwikkelen zijn, dan willen ze niet dat Google komt rondneuzen tot die helemaal klaar is, en meestal respecteert Google die wens ALS je no-index tags instelt. Stukjes code waarmee je Google even blokkeert.

Webdesigners die – in tegenstelling tot Lincelot bijvoorbeeld – geen vaste procedures hanteren om websites op te leveren, vergeten die tags al wel eens te verwijderen nadat de finale website live gaat. Resultaat? Google indexeert je website niet en je scoort gewoon niet in de zoekresultaten.

Rampzalige rookie mistake, maar het gebeurt vaker dan je denkt!

Oplossing: Controleer je meta tags en verwijder de no-index tag zodra je website live gaat (of laat dit doen door een specialist uiteraard).

8. Je verliest linkwaarde door geen 301 redirects in te stellen

Een ‘redirect’ of omleiding is een soort wegwijzer op je website die zegt dat je domein of een afzonderlijke pagina van je website vanaf nu ergens anders staat.

Een 301 redirect is een “permanente omleiding”. Met een 301 redirect zorg je ervoor dat mensen die naar webpagina A surfen automatisch op webpagina B landen EN dat webpagina B meteen goed scoort in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines.

Elke (goed geoptimaliseerde) pagina op je website bouwt na verloop van tijd immers ‘linkwaarde‘ op. En hoe meer ‘linkwaarde’ een pagina opbouwt, hoe hoger ze zal scoren in online zoekresultaten.

Als je deze pagina van je website verwijdert of de URL van deze pagina aanpast, dan verlies je alle ‘linkwaarde’ van de pagina. Dat is jammer.

Als je daarentegen met een 301 redirect vastlegt dat bezoekers automatisch naar een andere pagina of URL moeten omgeleid worden, dan wordt 90-99% van de zogenaamde ’linkwaarde’ of ‘ranking power’ van de oude link doorgegeven.

Oplossing: Voor alle, maar zeker voor dit soort SEO-fouten geldt “beter voorkomen dan genezen”. Zorg ervoor dat je 301 redirects instelt voor alle verouderde URL’s om gebruikers en zoekmachines naar de juiste pagina’s te leiden.

Het kan even duren voor zoekmachines je 301 redirect herkennen en de linkwaarde doorgeven, maar het zal zeker gebeuren!

9. Je meet je SEO-fouten en -prestaties niet

Ook voor SEO geldt: meten is weten. Als je geen analysetools op je website implementeert, dan meet je niets en weet je niets. Je weet niet wat de prestaties van je website zijn, of je bepaalde SEO-fouten gemist hebt en/of je je doelen hebt bereikt.

Google Search Console - Tool om SEO-fouten te vermijden - Lincelot

De Search Console van Google geeft je inzicht in de prestaties van je website in Google (impressies, kliks en posities in de zoekresultaten), maar ook eventuele fouten en opties om te optimaliseren.

Google Analytics vertelt je vooral wat er gebeurt als mensen eenmaal op je website zijn: aantal bezoekers, paginaweergaven, gedrag, etc. Allebei nuttige tools toch? (En gratis!)

Oplossing: Meld je website aan bij deze tools om toegang te krijgen tot gedetailleerde rapporten die je kunnen helpen je SEO-strategie te verfijnen.

SEO-fouten vermijden? Contacteer Lincelot.

Wil je beter scoren in Google met een doordachte SEO-strategie in functie van je bedrijf én tegelijk ook bovenstaande SEO-fouten vermijden? Lincelot is gespecialiseerd in webdesign en content marketing waar zowel je klanten als zoekmachines van houden. Wij helpen je graag!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)