E-mail marketing: 10 voordelen van een mailinglijst

Duif draagt enveloppe met Lincelot mailinglijst
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

E-mail marketing is een ideale manier om veel (potentiële) klanten te bereiken en een duurzame relatie met hen op te bouwen. Helaas beseffen veel bedrijven dit niet. Ze gebruiken (nog) geen mailinglijst:
een lijst met e-mailadressen waarop mensen zich inschrijven om nieuws of aanbiedingen te ontvangen.

In dit artikel lees je meer over de voordelen van e-mailmarketing en waarom je nu moet beginnen met het opbouwen (of uitbouwen) van je mailinglijst.

E-mail marketing en mailinglijsten: 10 voordelen

1. Je mailinglijst is van jou!

Een mailinglijst is van jou en van jou alleen. Het bereik van je e-mails hangt niet af van Google of van sociale media. Dat is zeer belangrijk!

Google verandert z’n algoritme immers voortdurend. Daardoor ben je nooit zeker van een plaats op de eerste pagina van de zoekresultaten.

Ook sociale media veranderen voortdurend hun voorwaarden en algoritmes. Daardoor kan je bereik van de ene dag op de andere sterk verminderen.

Met een mailinglijst kun je je doelpubliek altijd bereiken. Enkel de lezer bepaalt of hij je e-mail wilt lezen. Niet Google. Niet Facebook.

2. E-mail is direct, prioritair en alom aanwezig

E-mail is een heel direct medium. Er is immers geen tussenpartij zoals Facebook. Je e-mail is geen statusupdate die vluchtig even verschijnt en meteen weer verdwijnt.

Je belandt rechtstreeks in de mailbox van je doelpubliek – naast o.a. rekeningen en persoonlijke correspondentie – en daar blijf je tot je opgemerkt wordt!

Dankzij de opkomst van smartphones en tablets kunnen mensen hun mails bovendien altijd en overal checken. En dat doen ze ook!

Daardoor hebben e-mails vaak een beter bereik en zeker ook een betere en langere zichtbaarheid dan statusupdates op sociale of andere media.

3. E-mail is privé en persoonlijk

Een groot voordeel van e-mail is dat het een privé en persoonlijk medium is. Dit in tegenstelling tot sociale media die vaak openbaar en onpersoonlijk zijn.

Iemand die zich inschrijft voor je mailinglijst of nieuwsbrief geeft jou de toestemming (!) en de kans om een goede vertrouwensrelatie op te bouwen.

Je zendt je e-mails immers rechtstreeks naar de mailbox van je lezers, waar enkel hij ze kan lezen. Mensen die nooit openbaar reageren op sociale media willen via e-mail vaak wel in dialoog gaan.

4. E-mail is meetbaar

E-mail marketing biedt een extra troef: alles is meetbaar!

Voor de nieuwsbrief van Lincelot gebruiken we bijvoorbeeld MailChimp. Via mailingtools zoals MailChimp kun je exact nagaan wat er gebeurt nadat je je e-mail verzendt:

 • Hoeveel en welke mensen zich in- en uitschrijven op je mailinglijst
 • Hoeveel e-mails effectief aankomen
 • Hoeveel en welke mensen je e-mails openen
 • Hoeveel en welke mensen doorklikken en op welke links
 • Wanneer mensen doorklikken

Als je dit combineert met Google Analytics dan kun je perfect zien welke (links) in e-mails tot conversies op je website leiden. Hierdoor kun je de Return on Investment (ROI) van je e-mailmarketing perfect meten.

E-mailmarketing bied je dus ook een onschatbare bron van informatie. Je krijgt een goed beeld van je doelpubliek, hun gedrag en van wat werkt en wat niet werkt.

5. E-mail is personaliseerbaar, relevant en automatiseerbaar

De informatie die je via je mailinglijst krijgt kun je gebruiken om je doelpubliek te segmenteren en om je e-mails te personaliseren.

Zo kun je potentiële klanten met een gelijkaardig klantprofiel eerst opdelen in aparte groepen, segmenten of mailinglijsten.

Vervolgens kun je naar iedere lijst gepersonaliseerde berichten sturen die aansluiten bij hun specifieke problemen en leefwereld.

Op die manier stuur je de juiste boodschap naar de juiste mensen op het juiste moment. Je toont aan dat je je doelpubliek begrijpt en dat je een oplossing hebt voor hun problemen.

Het spreekt voor zich dat relevante persoonlijke mails tot veel betere resultaten leiden!

Met e-mailmarketingtools kun je trouwens makkelijk geautomatiseerde e-mailcampagnes instellen, zoals welkomstreeksen, verjaardagsmails, en winkelwagenafronding-mails, waardoor je met minder inspanning véél meer kunt bereiken.

6. Gerichtere advertenties op sociale media

Je mailinglijst kan je ook helpen om gerichter te adverteren op sociale media. Zo bereik je de juiste doelgroepen: bestaande klanten, maar ook nieuwe.

Op Facebook kun je je advertenties bijvoorbeeld tonen aan “aangepaste doelgroepen”. Aangepaste doelgroepen zijn klanten uit je mailinglijst die actief zijn op Facebook.

Sterker nog, je kunt je advertenties zelfs tonen aan “vergelijkbare doelgroepen”. Dat zijn nieuwe mensen die wellicht interesse hebben in je bedrijf omdat ze vergelijkbaar zijn met de klanten uit je mailinglijst.

7. E-mail biedt ruimte voor experimenten en optimalisatie

Omdat e-mailmarketing meetbaar en zo personaliseerbaar is, kun je makkelijk experimenteren en optimaliseren.

Zo kun je bijvoorbeeld A/B-testen: je stuurt 2 versies (A & B) van dezelfde mail met 1 verschil naar 2 deelgroepen van je doelpubliek en je meet welke versie het best scoort.

Kleine vormelijke of cosmetische veranderingen kunnen een grote impact hebben. E-mails die mensen aanspreken met hun naam hebben bijvoorbeeld al 22 % meer kans om geopend te worden.

Naast een persoonlijke aanspreking kun je ook experimenteren met onderwerpregels, Calls-To-Action, lay-outs, de lengte van je tekst… De mogelijkheden om je mails te verbeteren zijn oneindig!

Zo kun je bijvoorbeeld steeds een deel van je segment of doelpubliek A/B-testen, nagaan wat werkt en daarna de beste versie van je mail naar heel je doelpubliek of segment sturen!

8. E-mails zorgen voor nieuwe en terugkerende bezoekers op je website

Of je nu producten verkoopt of gewoon voor je plezier blogt, relevante en gepersonaliseerde e-mails en nieuwsbrieven brengen terugkerende bezoekers naar je website.

Zo kun je je doelpubliek steeds op de hoogte brengen als je nieuwe blog posts, producten of promoties lanceert. Klik hier voor een voorbeeld van onze laatste nieuwsbrief.

Als je het goed aanpakt dan klikken je lezers door, dan reageren ze op je blog posts en dan delen ze je artikelen op sociale media. Zo krijg je ook nog eens veel nieuwe bezoekers!

9. E-mails zorgen voor (potentiële) klanten

Mensen die zich inschrijven voor je mailinglijst of nieuwsbrief hebben vaak ook interesse in de betalende producten of diensten die je aanbiedt.

Ze staan dus open voor wat je te bieden hebt en ze zien informatie over je producten, aanbiedingen en promoties niet als storend. Integendeel. Dat maakt de stap naar een aankoop veel kleiner.

Bovendien kun je (potentiële) klanten via e-mail rechtstreeks naar een aangepaste landingspagina over je producten of aanbiedingen leiden. Zo oogst je nog meer effect!

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat e-mail converteert:

 • in 2015 beschouwden marketeers nieuwsbrieven als de meest effectieve content marketing tactiek voor de B2C-sector
 • e-mail is een enorm effectieve manier om klanten aan te trekken: ongeveer 40 keer effectiever dan Facebook en Twitter samen!
 • e-mail zorgt bovendien voor 3 keer meer aankopen dan sociale media
 • de gemiddelde waarde per order ligt daarbij ook 17% hoger
 • als je je landingspagina’s bovendien afstemt op je e-mails, kan dat tot 25% meer conversies leiden

10. E-mail is kostenefficiënt en rendabel

E-mail marketing is tot slot ook erg kostenefficiënt: je kunt zeer makkelijk zeer veel (en vooral: geïnteresseerde) mensen bereiken voor zeer weinig geld.

Bovendien levert je investering een mooi rendement op, volgens een recent rapport van de Direct Marketing Association gemiddeld zelfs £38 voor iedere £1 die je uitgeeft.

Conclusie

Hoe sneller je als bedrijf aan de slag gaat met een mailinglijst, hoe sneller je de vruchten plukt van e-mail marketing:

 • meer inzicht in je doelpubliek
 • meer verkeer naar je website
 • relevante en persoonlijke communicatie
 • meer (potentiële) klanten
 • meer conversies
 • goede Return On Investment
 • gerichtere advertenties op sociale media

Mooie voordelen, toch?

Wil je aan de slag met MailChimp?

Wil je succesvolle e-mail campagnes opstellen met MailChimp? Contacteer ons voor meer informatie, we helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)