10 voorbeelden van e-mail marketing automation voor je bedrijf

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

E-mail marketing automation is een ideale manier om potentiële klanten te binden aan je bedrijf en bestaande klanten te engageren of op te volgen.

Helaas investeren veel bedrijven niet of onvoldoende in e-mail marketing en e-mail marketing automation: ze verzamelen wel e-mailgegevens van hun oude, huidige en potentiële klanten, maar doen er verder niets mee.

Dat is een gemiste kans. Bedrijven die marketing automation implementeren zien hun verkoop immers gemiddeld met 10% stijgen. Wil je aan de slag met e-mail marketing automation? Hieronder vertellen we je:

Succes!

Wat is e-mail marketing automation?

Via e-mail marketing automation automatiseer je e-mailprocessen waarmee je de juiste mensen de juiste content op het juiste moment aanbiedt. Zo elimineer je repetitieve taken, verhoog je je efficiëntie en kan je je bezighouden met andere zaken.

Je kan e-mail marketing automation inrichten om mensen te begroeten, producten aan te bevelen, je bedrijf terug top-of-mind te maken, verjaardagswensen toe te sturen, enz.

E-mail marketing automation is bijzonder flexibel. Alle bedrijven kunnen er gebruik van maken voor zeer diverse situaties en scenario’s!

Hoe werkt e-mail marketing automation?

Bij e-mail marketing automation stel je eerst bepaalde criteria of triggers in. Als een potentiële klant voldoet aan die criteria of een specifieke actie of trigger uitvoert dan gaat er een geautomatiseerd proces van start.

E-mail marketing automation voorbeelden - Lincelot - S

Als een klant bijvoorbeeld verjaart (trigger), dan kan je hem of haar een vooropgestelde e-mail sturen met je beste wensen en een kortingscode (automatisering).

E-mail marketing automation flow - Lincelot

Er zijn diverse soorten automatiseringen en triggers. Bovendien zijn er verschillende e-mail automation tools op de markt, waaronder MailChimp (zie bovenstaande foto’s) en HubSpot.

Ontdek hier hoe je e-mail marketing automation workflows opzet in MailChimp.

10 voorbeelden van e-mail marketing automation voor je bedrijf

Maak een goede eerste indruk

E-mail automation is een eenvoudige en efficiënte manier om een goede eerste indruk te maken. Bereik je nieuwste abonnées of klanten. Engageer ze, zorg ervoor dat ze terugkomen en onderhoud duurzame relaties.

1. Stel jezelf voor

Verwelkom nieuwe abonnées of klanten met een leuke introductiemail. Help hen om je bedrijf, organisatie en producten te leren kennen.

2. Wens je klanten een gelukkige verjaardag

Laat je klanten weten dat je aan hen denkt op hun verjaardag. Maak een automatisering die jaarlijks herhaalt. En waarom geen cadeau geven in de vorm van een korting of freebie? Altijd leuk!

3. Stuur nieuwe abonnées of klanten een educatieve of nuttige e-mailreeks

Bied nieuwe abonnées en klanten relevante en nuttige bronnen en/of tools die betrekking hebben op hun problemen of vragen en gerelateerd zijn aan je producten of diensten.

Download iemand uw e-book? Stuur die persoon dan interessante aanvullende content over dat topic via e-mail of via een reeks e-mails.

Verkoop meer

Je kan de aankoopgegevens van je webshop gebruiken om e-mail automatiseringen in te richten die het makkelijker maken om te communiceren met klanten en hen op te volgen. Op die manier bind je mensen aan je bedrijf en zorg je hopelijk voor meer verkoop.

4. Beman verlaten winkelkarretjes

Bereik klanten die hun winkelkarretje verlaten tijdens het shoppen zonder aankoop. Stuur hen een mail of een reeks mails om hen eraan te herinneren wat ze laten liggen en moedig hen aan om terug te keren naar je online shop.

Je kan zelfs gepersonaliseerde productaanbevelingen inrichten om je klanten nog meer opties te bieden om je conversies of aankopen een boost te geven.

5. Volg aankopen op

Vraag na een aankoop om productfeedback, verstuur een korte enquête of bied klanten nuttige info aan, bijvoorbeeld over het gebruik of onderhoud van het product dat ze aankochten.

6. Haal alles uit productorders en bevestigingen

Stuur je klanten automatisch een invoice, verzendbevestiging en andere dienstmeldingen. Daarbij kan je klanten ook bedanken voor hun aankoop of een reeks gerelateerde producten tonen.

Stimuleer klantloyaliteit

Trouwe klanten zijn essentieel voor de groei en het succes van je bedrijf. Het is dan ook belangrijk om te laten merken dat je hen waardeert. Bovendien is het makkelijker om trouwe klanten te behouden dan nieuwe klanten aan te trekken.

7. Bedank nieuwe klanten

Benader nieuwe klanten die net hun eerste aankoop op je website hebben gedaan en bedank hen of bied hen een korting aan om toekomstige aankopen aan te moedigen.

8. Beloon je trouwste klanten

Toon extra waardering voor je trouwste / grootste / beste klanten door hen een speciale aanbieding, coupon of download aan te bieden.

Haal mensen terug naar je website

E-mail automation is bijzonder handig om mensen waar je al een tijdje niets van gehoord hebt opnieuw te engageren.

9. Volg verwaterde contacten op

Maak een e-mail(reeks) om klanten die al even niets meer hebben gekocht opnieuw warm te maken voor je producten of diensten. Toon je laatste producten aan bestaande klanten of bied nieuwe abonnées die nog geen aankoop deden een incentive.

10. Verbeter het engagement van je e-mails

Benader abonnées die je mails niet openen of niet doorklikken opnieuw, plaats ze in een nieuw of ander klantsegment of verwijder ze uit je mailinglijst om je doelgroep relevant te houden.

Vergeet niet op te volgen!

E-mail marketing automation bespaart je veel tijd en moeite en maakt je leven makkelijker, soms zelfs zo makkelijk dat je je automations uit het oog dreigt te verliezen… Niet doen!

Plan om de zoveel tijd een momentje in om je automations te analyseren, zowel op het vlak van content en relevantie als qua prestaties.

Is de inhoud nog up to date en relevant voor je doelpubliek? Openen mensen je mails? Klikken ze door? Worden ze klant of bestellen ze meer?

Ga met die inzichten aan de slag om je automations blijvend te verbeteren!

Wil je aan de slag met MailChimp?

Wil je succesvolle e-mail campagnes opstellen met MailChimp of heb je nog verdere vragen over e-mail marketing automation? Je kan ons altijd vrijblijvend contacteren!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)