Hoe verzamel je e-mailadressen voor e-mailmarketing?

vrouw die zich afvraagt hoe ze e-mailadressen kan verzamelen voor haar e-mailmarketing
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

E-mailmarketing is nog steeds één van de meest effectieve manieren om (potentiële) klanten te bereiken en een duurzame relatie met hen op te bouwen.

Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk een sterke lijst met e-mailadressen aan te leggen. Een goede mailinglijst met geïnteresseerde lezers is cruciaal voor succesvolle e-mailmarketing.

In dit artikel ontdek je 5 effectieve manieren om e-mailadressen van potentiële klanten te verzamelen.

E-mailmarketing begint met een sterke mailinglijst

Over het algemeen kun je je mailinglijst op 2 manieren doen groeien:

 • je kunt e-mailadressen en mailinglijsten kopen
 • je kunt mensen aanmoedigen om zich op je lijst in te schrijven

De nadelen van gekochte mailinglijsten

Contacten uit een gekochte lijst kennen je bedrijf meestal niet. Deze mensen hebben ook niet aangegeven dat ze je mailings willen ontvangen. Daarom zul je met gekochte mailinglijsten wellicht weinig of geen effect hebben.

Meer zelfs: het gebruik van gekochte mailinglijsten kan de betrouwbaarheid van je e-mail- en IP-adres schaden waardoor je mail steeds moeilijker door spamfilters heen komt.

Wij raden iedereen zoveel mogelijk af om met gekochte mailinglijsten te werken.

De voordelen van eigen mailinglijsten

Je kunt beter zelf e-mailadressen verzamelen van mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt, bijvoorbeeld:

Vraag deze mensen om hun e-mailadres. Ze zullen meer geneigd zijn om het te geven en vinden je e-mails wellicht relevant en nuttig. Op die manier kun je een duurzame relatie met hen opbouwen.

Bedenk wel dat mensen hun e-mailadres niet snel zomaar geven. Ze verwachten meestal iets in de plaats: nuttige en relevante informatie, een freebie, een aanbieding…

Hieronder ontdek je 5 manieren om een sterke mailinglijst op te bouwen!

5 manieren om een sterke mailinglijst op te bouwen

Voor we beginnen: eerst een kleine tip! Via e-mailprogramma’s zoals MailChimp kun je vaak een landingspagina op je website aanmaken met een inschrijvingsformulier voor je mailinglijst.

Hou de link naar die landingspagina steeds bij de hand. Zo kun je het inschrijfformulier naar je mailinglijst altijd en overal delen!

De link naar de inschrijfpagina voor de nieuwsbrief van Lincelot ziet er bijvoorbeeld zo uit: http://eepurl.com/fBzOM. Neem gerust een kijkje (en aarzel niet om je in te schrijven).

Bonustip: Stel een 301 redirect in om een link die je zelf kiest – in ons geval https://www.lincelot.com/nieuwsbrief/ – om te leiden naar de link van je inschrijfpagina.

Zeg nu zelf, welke link oogt mooier en is makkelijker om te delen:

http://eepurl.com/fBzOM of https://www.lincelot.com/nieuwsbrief/?

1 NODIG BESTAANDE CONTACTEN UIT

Heb je nog geen mailinglijst of nieuwsbrief? Nodig de contacten in je bestaande database via e-mail uit om zich in te schrijven. Deze mensen hebben al een relatie met je bedrijf. De kans is dus groot dat ze geïnteresseerd zijn!

Bonustip 1: Verwerk in de e-mail met de uitnodiging altijd ‘social share’ knoppen waarmee bestaande abonnees je mails snel en eenvoudig kunnen doorsturen of delen op sociale media. Zo bereik je nog meer mensen!

Bonustip 2: Voeg ook altijd een duidelijke Call-To-Action naar de inschrijfpagina van je mailinglijst toe. Je kunt ook een dergelijke link “Schrijf je in voor onze nieuwsbrief” aan je e-mailhandtekening toevoegen. Alle beetjes helpen!

2 NODIG BEZOEKERS EN POTENTIËLE KLANTEN PERSOONLIJK UIT

Nodig bezoekers en (potentiële) klanten ook zeker face-to-face uit om zich op je nieuwsbrief in te schrijven. Zo’n persoonlijk verzoek is vaak veel krachtiger dan een uitnodiging via e-mail.

Je kunt:

 • bezoekers of klanten terloops vragen om zich in te schrijven
 • bezoekers of klanten een inschrijvingsformulier laten invullen
 • QR-codes of links naar je inschrijfpagina toevoegen aan brochures, folders en business cards
 • e-mailadressen verzamelen op beurzen en evenementen
 • e-mailadressen verzamelen via een wedstrijd of giveaway
 • e-mailadressen verzamelen via een klantenkaart of getrouwheidsprogramma

Wees creatief, maar zorg er altijd voor dat je iets (een freebie, gadget, promotie of gewoon nuttige informatie) in de plaats geeft. Mensen zullen dan veel sneller geneigd zijn om hun e-mailadres te delen.

3 CALLS-TO-ACTION

Ook online schrijven mensen zich niet zomaar in voor je mailing lijst: je moet ze een handje helpen. Plaats daarom Calls-To-Action op je website en sociale media die bezoekers en volgers:

 • expliciet uitnodigen / aansporen om zich in te schrijven
 • meteen vertellen wat ze in de plaats krijgen

Calls-to-Action op je website

Je kunt altijd een inschrijvingsformulier op je website plaatsen:

 • boven je hoofdmenu
 • in de header van je website
 • in de sidebar van je website (als een widget)
 • in de footer van je blog post of website
 • in een (exit) pop-up of slide-in

Verder kun je ook naar je mailing lijst linken:

 • in je blog posts
 • op het einde van je blog posts
 • in je (auteurs)bio (onder je blog posts)
 • op je ‘Over ons’-pagina
 • op je contactpagina

In het ideale geval verwijzen die links naar een landingspagina met als doel zoveel mogelijk mensen te laten inschrijven.

Calls-To-Action op sociale media

Plaats ook Calls-To-Action en links op sociale media.

Leg op je sociale mediaprofielen en in je bio’s kort uit wie je bent, hoe je de lezer kunt helpen en sluit af met een Call-To-Action om in te schrijven op je mailing lijst.

Facebook-pagina’s bieden zelfs de mogelijkheid om een specifieke knop of tab of met een Call-To-Action te tonen. Je ziet dit ook op onze Facebookpagina. Klik hier om de tab van MailChimp toe te voegen aan je Facebook-pagina.

4 NIEUWSBRIEF

Nieuwsbrieven zijn de werkpaarden van je e-mailmarketing. Via een nieuwsbrief kun je je (potentiële) klanten op regelmatige basis relevante en nuttige informatie geven. Zo blijf je top-of-mind en bouw je een band op!

Om je nieuwsbrief voor nieuwe (en bestaande) contacten zo aantrekkelijk mogelijk te maken kun je:

 • exclusieve content aanbieden via e-mail
 • op je website een archief met links naar al je vorige nieuwsbrieven bijhouden. Zo krijgen je lezers alvast een voorproefje van wat hen te wachten staat als ze zich inschrijven voor je nieuwsbrief. Wij doen dit ook bij Lincelot: kijk maar bovenaan in de zijbalk van deze pagina.

5 LEAD MAGNETS EN CONTENT UPGRADES

Sommige mensen willen meer dan “alleen maar” een nuttige nieuwsbrief in ruil voor hun e-mailadres. Om die mensen te overtuigen, moet je een extraatje bieden.

Zo’n extraatje of “lead magnet” kan veel vormen aannemen:

 • een aanbieding
 • een korting
 • een demo
 • de kans om iets te winnen
 • exclusieve toegang
 • een “content upgrade” of andere nuttige informatie

Een “content upgrade” is een “upgrade” van één of enkele van je blog posts. Je gaat dieper in op het onderwerp, vat het samen, visualiseert het op een overzichtelijke manier…

Als bezoekers al geïnteresseerd zijn in je blog post dan zijn ze vaak ook bereid om hun e-mailadres te geven in ruil voor een interessante upgrade.

Voorbeelden van zo’n nuttige downloads zijn:

 • Cheat sheets: verzamelingen met nuttige tips rond een thema
 • Checklists: to-do lijstjes en controlelijstjes rond een thema
 • Whitepapers: een uitgebreid digitaal artikel rond een thema
 • E-books: een digitaal ‘boek’ rond een thema
 • Gidsen: een uitgebreide digitale handleiding of inleiding
 • Podcasts: een vooraf opgenomen persoonlijke ‘radioshow’
 • Presentaties: presentaties of prezi’s rond een thema
 • Templates en sjablonen: om snel in de praktijk te gebruiken
 • Video’s: vooral instructievideo’s zijn zeer populair
 • Webinars: live (en opgenomen) presentaties

Als je weet welke mensen geïnteresseerd zijn in welke downloads op je website, dan kun je meteen je mailinglijst filteren op basis van interesse. Zo kun je gerichte e-mails naar segmenten van je mailing lijst sturen en nog betere resultaten halen.

De lijst met tips hierboven is uiteraard niet uitputtend, maar het is een mooi uitgangspunt om 1 of meerdere sterke mailinglijsten op te bouwen. Wij wensen je alvast veel succes!

Wil je aan de slag met MailChimp?

Wil je succesvolle e-mail campagnes opstellen met MailChimp? Contacteer ons en ontdek hoe je e-mailadressen verzamelt, e-mail campagnes opstelt en analyseert en hoe je e-mail automation gebruikt om je online succes te vergroten!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)