Een succesvolle bedrijfsfilm maken? Dat doe je in deze 6 stappen!

Lincelot - Blog - Een succesvolle bedrijfsfilm maken - Dat doe je in deze 6 stappen!
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Wil je graag een bedrijfsfilm maken? Dat doe je niet in 1-2-3. Bij videomarketing komt namelijk best wel wat kijken. En je wil er tenslotte voor zorgen dat je video straks de juiste mensen bereikt en de juiste doelen haalt.

Maar hoe begin je dan aan zo’n bedrijfsvideo? Lees hieronder hoe je in 6 stappen een succesvolle bedrijfsfilm maakt.

6 stappen om een succesvolle bedrijfsfilm te maken

1. Bepaal je doelgroep, het doel en de boodschap van je video

Heb je een geniaal idee voor je video? Top! Voor je aan de slag gaat, denk je best even na over volgende zaken:
  • Wie is de doelgroep? Voor wie wil je je bedrijfsfilm maken? Klanten, sollicitanten of misschien leveranciers? Elke doelgroep vraag een andere aanpak en insteek van je video. Naar sollicitanten toe wil je misschien informeler overkomen dan naar klanten.
  • Wat is het doel van de video? Een leuke bedrijfsfilm maken met de collega’s is vast goed voor de sfeer op kantoor, maar het moet ook je bedrijfsdoelen ondersteunen. Met een employer branding video kan je bijvoorbeeld je naamsbekendheid bij sollicitanten vergroten. Met testimonials van tevreden klanten kan je dan weer nieuwe klanten overtuigen.
  • Welke boodschap wil je straks gaan vertellen in je video? Dat je op zoek bent naar nieuwe collega’s? Dat je bedrijf zijn 20e verjaardag viert? Er zijn verschillende redenen om een bedrijfsfilm te maken, maar je houdt het best bij 1 kernboodschap, anders wordt het al snel te complex voor de kijker.
  • Welke actie wil je dat mensen ondernemen? Contact opnemen? Solliciteren? Een kijkje nemen in je aanbod? Zorg ervoor dat dat duidelijk naar voren komt in je video.
Heb je nog geen idee wat voor bedrijfsfilm je wil maken? Dan kunnen bovenstaande vragen je op weg helpen. In deze blogpost lees je meer tips voor succesvolle bedrijfsvideo’s.

2. Bedenk je concept en schrijf het script

Zodra je de grote lijnen van je video hebt uitgetekend, is het tijd om in ze zoomen op het verhaal of concept. Niemand zit te wachten op een video die meer weg heeft van een saaie voordracht, inclusief weinig inspirerende PowerPoint. Uiteraard hoef je niet de volgende blockbuster te regisseren, maar bedenk een leuk concept dat bij je bedrijf past. Zo hebben wij bij Lincelot een ruige video gemaakt voor Godevaart Gereedschappen. Zo kregen kijkers meteen een idee van welk vlees ze in de kuip hebben. En van onze video voor bakkerij De Broodkruimel krijg je het instant helemaal warm vanbinnen. Meer inspiratie? Bekijk hier enkele voorbeelden.

Let op: het is wel belangrijk is dat je authentiek blijft. De mannen en vrouwen van Godevaart houden wel van een streepje metal en Alex van De Broodkruimel heeft zelf een groot peperkoeken hart. Zorg dus dat je concept bij jouw bedrijf past, want zodra kijkers het gevoel hebben je video fake is, doorprikken ze dat meteen. En dat is echt slecht voor je geloofwaardigheid.

Zodra je een leuk concept hebt bedacht, kan je het uitschrijven in een script. Een script schrijf je meestal uit in verschillende shots. Het makkelijkste is dat je chronologisch werkt en begint bij het begin van je video. Wat zien kijkers wanneer de video start? Bijvoorbeeld: er komt een auto aangereden, de auto stopt en er stapt iemand uit.

Bedenk ook waar de camera staat als je straks je bedrijfsfilm gaat maken. Is het een breed beeld dat de context schetst of is het een close-up die inzoomt op een detail? Afwisseling tussen de twee zorgt voor meer dynamiek in je video. Wordt er gesproken in je video? Schrijf de dialogen dan ook uit zodat je acteurs straks weten wat ze moeten vertellen.

Heb je hulp nodig bij het bedenken van een leuk concept of het schrijven van je script? Laat het dan weten! Wij denken graag met jou mee over een goed verhaal voor jouw bedrijfsvideo.

3. Plan je video-opnames goed in

Zodra je een script hebt, is het tijd voor de praktische kant van het verhaal. Maak dus een planning op en denk daarbij na over zaken zoals:

  • Hoeveel tijd heb je nodig voor de opnames? Heb je een hele dag nodig of is een paar uur voldoende? Hou daarnaast ook rekening met de deadline en de agenda van collega’s en andere mensen die je wil filmen.
  • Wat is het beste moment om je beelden op te nemen? Als je buiten filmt, moet je bijvoorbeeld aan het weer denken.
  • Waar worden de beelden opgenomen? Op kantoor? Of op een externe locatie? Of op verschillende plekken buiten? Hou in je planning rekening met de reistijd om je bedrijfsfilm te maken.
  • Wie heb je nodig voor de video? Moeten de acteurs op elke locatie aanwezig zijn? Moeten ze de volledige dag blokkeren in hun agenda of is het voldoende dat ze een uurtje aanwezig zijn?
  • Welke rekwisieten heb je nodig om je bedrijfsfilm te maken? Maak een lijst van de benodigdheden om zeker te zijn dat je niets vergeet.

Zodra je deze informatie hebt verzameld, kan je de planning opstellen. Het script vertelt je welke beelden je nodig hebt, zodat je kan bepalen wie wanneer aan bod komt met welke rekwisieten. Soms is het om praktische redenen beter om van het script af te wijken. Als je eerste en je laatste shot bijvoorbeeld op dezelfde locatie en door dezelfde persoon worden ingevuld, is het wel zo handig om die vlak na elkaar op te nemen en dus niet chronologisch.

Nog een belangrijke tip: kies je voor een interviewstijl? Maak dan naast je A-roll (de beelden van de geïnterviewde) ook B-roll beelden. Dat zijn sfeerbeelden die zorgen voor afwisseling in je video. Maak daarom beelden vanuit verschillende hoeken, van collega’s op kantoor, of beelden in het bedrijf zelf zodat je het interview voldoende kan afwisselen met andere beelden. Neem de opnames van die B-roll beelden ook mee op in je planning.

4. Tijd voor de video-opnames

Als je de vorige stappen netjes hebt gevolgd, hoef je nu enkel nog je camera boven te halen en het script en de planning te volgen.

Bereid je opnames goed voor. Er is bijvoorbeeld niks zo vervelend als een hele dag beelden opnemen en achteraf pas beseffen dat er geen geheugenkaart in de camera zat. Test je opnameapparatuur dus uitgebreid voor je je bedrijfsfilm gaat maken. Werken de camera’s, microfoons en al het andere materiaal goed? Is er voldoende vrije ruimte op je geheugenkaarten? Is de batterij voldoende opgeladen?

Klaar voor de opnames? Bekijk het licht en test het geluid. Is het onderwerp goed zichtbaar? Ben je niet tegen de zon in aan het filmen? Is er niet (te) veel achtergrondgeluid? Professionele opnameapparatuur is aanbevolen, zeker voor professionele video’s, maar is niet altijd een must. Een toffe sociale media video kan je immers ook met een goede smartphone vastleggen.

Lukken de opnames niet van de eerste keer? Geen probleem! Neem je tijd om een tweede en derde take op te nemen. Die beelden kan je vast nog gebruiken voor een leuke blooper. Zit je met een natuurtalent? Neem voor de zekerheid je beelden een tweede keer op. Als er achteraf toch iets mis blijkt te zijn met de eerste opname, heb je nog een back-up.

Hoe beter jij als regisseur instructies geeft, hoe beter het eindresultaat van je beelden. Hou je lijst met shots bij de hand zodat je kan controleren of alles erop staat. Niks zo vervelend als achteraf een stuk van de beelden te missen. Tot slot: blijf vooral rustig en onthoud dat een bedrijfsfilm maken ook gewoon leuk is om te doen. Hoe meer je het doet, hoe leuker het wordt. Dat geldt zowel voor de mensen die voor als achter de camera staan.

Extra tip: kijk of alle beelden en geluid erop staan. Dit doe je tijdens de opnames zelf en niet wanneer je thuis bent. Misschien heb je de opnameknop niet goed ingedrukt en staat het geluid er niet op. Dan heb je nog altijd een herkansing tijdens de opnames zelf. Als je ’s avonds thuis achter je laptop zit, is het te laat. Meer tips voor je video-opnames? Meer tips voor je video-opnames? Die lees je hier.

5. Aan de slag met de montage

De draaidag(en) zit(ten) erop, met als resultaat een heleboel beelden en geluid die je moet samenstellen tot een video. Haal je script er terug bij, want het is tijd om te monteren! In deze stap plak je de beelden in chronologische volgorde achter elkaar. Hiervoor kan je programma’s gebruiken zoals Final Cut Pro (het programma waar we bij Lincelot graag mee werken) of Adobe Premiere. Gratis programma’s zoals IMovie kunnen in principe ook, maar raden we niet aan voor professionele video’s.

Maar monteren is meer dan enkel knip- en plakwerk. Dit is waar je bedrijfsfilm straks tot leven komt. Hoe? Door A-roll en B-roll beelden af te wisselen, de kleuren netjes bij te werken, overgangen te maken tussen de beelden, muziek toe te voegen, eventueel ondertitels erop te zetten, …

Wij raden aan om altijd eerst een rough cut te maken van je video. Een eerste, ruwe versie, zeg maar. Laat deze al eens zien aan collega’s en vraag naar hun feedback of pols naar hun reactie. Begrijpen ze het opzet van de video? Gaat het niet te snel? Maak je geen te grote ‘sprongen’ in het verhaal? Op basis van deze feedback kan je je video dan verder aanpassen.

De montage is ook de manier bij uitstek om op te vallen tussen al die andere video’s. Voeg bijvoorbeeld een leuke blooper toe aan het begin van je video, werk met een aparte stijl zoals zwart-wit of vertraag en versnel je beelden.

Zorg er in ieder geval voor dat je video voldoende ‘stopping power’ heeft. Dit zorgt ervoor dat je vanaf de eerste seconden de aandacht van je kijkers vastgrijpt, bijvoorbeeld tijdens het scrollen op sociale media. Niet zo eenvoudig als je weet dat video’s op sociale media standaard worden afgespeeld zonder geluid. Aan jou dus om het ‘lucky shot’ te vinden.

Last but not least: je sluit je video best af met een call-to-action. Je wil immers dat mensen een bepaalde actie ondernemen: solliciteren, contact opnemen, je aanbod bekijken, … Dit kan door een ‘acteur’ ingesproken worden tijdens de opnames, maar kan je evengoed als tekst toevoegen aan het einde van je video.

6. Het succes van je video

Is je video klaar? Heb je de puntjes op de ‘i’ gezet? Tijd om je video te laten renderen! Je hebt er immers heel wat tijd en werk ingestoken om je bedrijfsfilm te maken.

Hierbij gaan we terug naar de eerste stap in ons stappenplan: wat was het oorspronkelijke doel van je video? Ga je hem op je website plaatsen om je portfolio aan te vullen? Op sociale media delen voor wat feel good vibes? Advertenties inrichten om sollicitanten aan te trekken? Een mail uitsturen naar je klanten? In de meeste gevallen moet je je video voorzien van een leuke begeleidende tekst. Vergeet niet om een link toe te voegen als mensen moeten doorklikken naar een bepaalde pagina op je website.

Is het videoproject dan afgerond? Nee, er is nog 1 belangrijke stap: de resultaten van je video evalueren. En ook dat kan je alleen doen in functie van je doelen. Heeft je video de juiste doelgroep bereikt? Heb je leuke reacties gekregen? Of misschien zelfs nieuwe volgers? Heb je sollicitanten kunnen overtuigen en krijg je de eerste cv’s binnen?

Haalt je video alle vooropgestelde targets? Proficiat, doe vooral zo voort! Presteert je video niet zoals verwacht? Bekijk dan waar het beter kon. Soms ligt het aan de video zelf en moet je de volgende keer je doelen, doelgroepen, boodschap enzovoort helderder krijgen. Ofwel sprong de video er onvoldoende uit. Verschillende factoren kunnen dus een invloed hebben op het succes van je video.

Laat je in ieder geval niet ontmoedigen, leer eruit en probeer het volgende keer opnieuw. Videomarketing is vaak een proces waarin je al doende ontdekt wat werkt en wat niet. En door het te proberen, kan je het in de toekomst alleen maar beter doen. Heel veel succes!

Een expert nodig om je bedrijfsfilm te maken?

Schakel je liever de hulp van een expert in om je bedrijfsvideo te maken? Wil je dat iemand zich ontfermt over het concept, het script, de planning, de opnames, de montage en alles wat erbij komt kijken? Dan is Lincelot misschien wel de geknipte partner voor jou! Hier vind je meer informatie over onze aanpak. Aarzel niet om ons te contacteren. Onze videographers gaan graag voor jou aan de slag.

Deze publicatie werd geschreven door:

Margo Bruyndonckx
Margo Bruyndonckx
Margo is Content Marketeer bij Lincelot. Na haar studies aan de AP Hogeschool in Antwerpen en Thomas Moore in Mechelen, en na verschillende ervaringen in de wondere wereld van de weddings, startte Margo in 2019 bij Lincelot. Sindsdien ontwikkelde ze zich razendsnel als social media expert, content marketeer en projectmanager. Heb je vragen over marketing? Margo helpt je graag verder!
Margo Bruyndonckx
Margo Bruyndonckx
Margo is Content Marketeer bij Lincelot. Na haar studies aan de AP Hogeschool in Antwerpen en Thomas Moore in Mechelen, en na verschillende ervaringen in de wondere wereld van de weddings, startte Margo in 2019 bij Lincelot. Sindsdien ontwikkelde ze zich razendsnel als social media expert, content marketeer en projectmanager. Heb je vragen over marketing? Margo helpt je graag verder!

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?