In 10 stappen naar een succesvolle website

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Een succesvolle website maken, doe je niet zomaar. Je moet er goed over nadenken en goed over blijven nadenken. Dat begint ver voor je de eerste lijn code schrijft of je eerste elementen op hun plek sleept. Het volgende stappenplan kan je helpen om doelgericht te werk te gaan bij de ontwikkeling of optimalisatie van je website:

1. Wanneer is je website succesvol? Bepaal je doelen

Welke bedrijfsdoelen, salesdoelen en marketingdoelen wil je met je website bereiken? Wil je je naamsbekendheid opbouwen, fans creëren, informeren, producten verkopen, meer online zichtbaarheid creëren… Definieer je doelen en de overeenkomstige KPI’s zo scherp mogelijk.

2. Bepaal je doelgroepen

Welke doelgroepen wil je met je website bereiken? “25- tot 45-jarigen” is te ruim. “25-tot 35-jarige single amateur crossfit sporters in Vlaanderen” is een stuk beter. Hoe scherper je je doelgroepen voor ogen hebt, hoe beter je de structuur, vormgeving, content en tone of voice van je website op hen kunt afstemmen.

3. Bepaal customer journeys en scenario’s

Welke informatie, oplossingen, producten of diensten zoeken je doelgroepen op internet, en wat willen je doelgroepen op je website bereiken? Wat wil jij dat je doelgroepen op je website doen? Hoe scherper je deze scenario’s voor ogen hebt, hoe beter je de gebruikerservaring en conversies kunt optimaliseren.

4. Ontwikkel een sterk UX Design

Om een succesvolle website te maken heb je een sterk UX design nodig. Op die manier begeleidt je bezoekers onopvallend maar efficiënt naar de juiste informatie en acties. Gebruik een duidelijke informatiearchitectuur, intuïtieve navigatie en heldere conversie-elementen, en optimaliseer je website voortdurend op basis van feedback.

5. Ontwikkel een sterk UI Design

Een sterk UI Design bepaalt de visuele vormgeving en uitstraling van je website. Het gebruik van voldoende contrast, duidelijke lettertypes en passende kleuren bevordert de leesbaarheid, toegankelijkheid, betrouwbaarheid en hierdoor wellicht ook het rendement van je website.

6. Optimaliseer de responsiviteit van je website

Responsieve websites passen zich automatisch aan op verschillende apparaten. Dat is cruciaal voor een goede gebruikerservaring én een goede rangschikking in de resultaten van Google. Geef de inhoud en animaties selectief weer op basis van het apparaat. Dit verhoogt de interactie op je website.

7. Optimaliseer de toegankelijkheid van je website

Een toegankelijk websiteontwerp zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht ervaring en eventuele beperkingen, je website kan gebruiken. Gebruik een duidelijke structuur, intuïtieve navigatie-elementen, eenvoudig taalgebruik en duidelijke inhoud. Dit verbetert de gebruikerservaring en je rangschikking in Google.

8. Optimaliseer de snelheid van je website

Online tools zoals PageSpeed Insights, GTmetrix en Pingdom Tools zijn handig om de snelheid van je website te meten en verbeterpunten te definiëren. Let wel: de beste resultaten worden gehaald met websites waarvan de snelheid bij de ontwikkeling voorop staat, niet met websites die achteraf geoptimaliseerd worden.

9. Optimaliseer de SEO-vriendelijkheid van je website

Een SEO-vriendelijke website begint bij het ontwerp. Het gebruik van schone code, een mobiel design, snelle laadtijden, goede navigatie, gestructureerde gegevens en kwalitatieve content optimaliseert de waarde van je website voor bezoekers, en je rangschikking in de resultaten van zoekmachines zoals Google.

10. Analyseer en optimaliseer

Een website is nooit klaar. De richtlijnen van Google veranderen, je concurrentie wordt sterker… Om een succesvolle website te maken is het dus cruciaal om de werking, snelheid, toegankelijkheid, mobielvriendelijkheid, SEO-autoriteit, het verkeer, de interacties en de conversies op je website elke dag te analyseren en te optimaliseren.

Een succesvolle website maken? We helpen je graag.

Wil je een sterke website laten ontwikkelen of je huidige website laten optimaliseren? Onze specialisten kennen de regels van de kunst, ze zijn extreem betrouwbaar en ze helpen je graag om het rendement van je website te maximaliseren.

Deze publicatie werd geschreven door:

Foto van Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.
Foto van Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Christophe Van Bael - Bestuurder Lincelot