5 Google AdWords campagnes om uw bedrijf te promoten

Google AMP - gebruik
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Google AdWords en Google AdWords campagnes worden vaak in één adem genoemd met zoekmachineadvertenties of SEA, met name de alom bekende tekstadvertenties in Google Search.

Toegegeven: Google Search is één van de meest gebruikte kanalen om online te adverteren, maar Google heeft adverteerders nog véél meer te bieden!

Benieuwd naar de mogelijkheden? Hieronder ontdekt u een overzicht van 5 diverse Google AdWords advertentiecampagnes die u kunt inrichten via Google AdWords:

 • Google AdWords campagnes in het Google Zoeknetwerk
 • Google AdWords campagnes in het Google Display Netwerk
 • Google Shopping campagnes
 • Google AdWords Videocampagnes
 • Universele app-campagnes

Here we go!

Google AdWords campagnes: het belang van campagnetypes

Als u via Google AdWords wilt adverteren, dan maakt u altijd eerst een advertentiecampagne aan en kiest u vervolgens een campagnetype en campagnedoelen.

Het campagnetype dat u kiest bepaalt waar gebruikers uw advertenties zien. In een latere fase kunt u via gerichte targeting uw doelgroepen en plaatsingen nog specifieker afbakenen.

U kunt kiezen uit onder meer de volgende campagnetypen:

 • Google AdWords campagnes in het Google Zoeknetwerk
 • Google AdWords campagnes in het Google Display Netwerk
 • Google Shopping campagnes
 • Google AdWords Videocampagnes
 • Universele app-campagnes

Google AdWords Campagnes - 5 campagnetypes - Lincelot


Al deze campagnetypen zijn opgebouwd rond de advertentienetwerken van Google: het zoeknetwerk van Google, het Google Display Netwerk en het YouTube-netwerk.

Deze netwerken omvatten alle plaatsen waar uw advertenties kunnen worden weergegeven: de sites van Google, websites waarop relevante Google-advertenties worden weergegeven en andere plaatsingen (bijvoorbeeld mobiele apps).

Nadat u een campagnetype heeft geselecteerd, kunt u doelen voor uw campagne kiezen:

 • Websitebezoeken
 • Interesse op uw website
 • Aankopen op uw website
 • Contactpogingen via telefoon

Als u doelen selecteert, beveelt AdWords specifieke advertentiefuncties en instellingen aan waarmee u die doelen kunt behalen. Op basis daarvan richt u daarna concrete advertentiesets en advertenties in.

Choose wisely!

5 soorten Google AdWords campagnes

1. Google AdWords campagnes via het Google Zoeknetwerk

Wat is het Google Zoeknetwerk?

Het zoeknetwerk van Google is een groep van zoekgerelateerde websites en apps waar uw advertenties kunnen worden weergegeven.

Tot dit netwerk behoren google.com, google.be, google.fr en alle andere geografische varianten van google.com, andere Google-sites zoals Google Maps en Google Shopping en overige zoeksites die de zoektechnologie van Google gebruiken.

Hoe werkt adverteren via het Google Zoeknetwerk?

Als mensen via Google informatie zoeken dan toont Google boven en onder de zoekresultaten relevante advertenties op basis van de zoekwoorden die gebruikers ingeven (zie afbeelding hieronder).

Mensen die op uw advertentie doorklikken landen op uw website of landingspagina. Als adverteerder betaalt u alleen wanneer mensen daadwerkelijk op uw advertentie klikken.

Als u uw advertenties rond de juiste zoekwoorden opmaakt dan toont Google ze gericht aan uw doelpubliek.

De voordelen en nadelen van adverteren op Google - Voorbeeld van ad


Wanneer adverteren via het Google Zoeknetwerk?

Het Google Zoeknetwerk is ideaal om mensen te bereiken:

 • die een goed beeld hebben van wat ze zoeken
 • die actief op zoek zijn naar uw oplossingen en informatie
 • die een duidelijke / verhoogde koopintentie hebben
 • die dringend naar oplossingen zoeken (loodgieter, slotenmaker, enz.)

U bereikt die mensen op het juiste moment met de juiste informatie, oplossing, producten of diensten. Zo stimuleert u de zichtbaarheid, naamsbekendheid én de verkoop en de groei van uw bedrijf.

2. Google AdWords campagnes via het Google Display Netwerk

Wat is het Google Display Netwerk?

Het Google Display Netwerk is een netwerk van twee miljoen websites en meer dan 650.000 apps waar uw advertenties kunnen worden weergegeven. Het gaat hier niet enkel om tekstadvertenties, maar ook om visuele advertenties met foto’s en video’s.

Met het Google Display Netwerk kunt u zo onder meer potentiële klanten bereiken terwijl ze hun favoriete websites bezoeken, een YouTube-video afspelen, hun Gmail-account checken of mobiele apparaten en apps gebruiken.

Hoe werkt adverteren via het Display Netwerk?

Als mensen websites binnen het Display Netwerk van Google bezoeken, dan toont Google AdWords relevante advertenties aan die gebruikers op basis van zoekwoorden en andere data die u heeft gedefinieerd.

Google Display Network - Google AdWords campagnes - Lincelot


Als adverteerder bouwt u uw advertentiegroepen onder meer op rond specifieke zoekwoorden, onderwerpen, interesses of gebruikers.

Op die manier kunt u uw advertenties weergeven aan bepaalde typen mensen of in bepaalde contexten of content. U toont uw ads dus aan de juiste doelgroep op de juiste plaats en op het juiste moment.

Bovendien kunt u ook aan remarketing doen. Met remarketing kunt u bijhouden wie welke pagina’s op uw website bezoekt en advertenties tonen aan bezoekers die uw website verlieten zonder iets te kopen. Een extra kans om hen over de streep te trekken!

Mensen die op uw advertentie doorklikken landen op uw website of landingspagina. Als adverteerder betaalt u wanneer mensen daadwerkelijk op uw advertentie klikken (Cost Per Click of CPC) of per duizend vertoningen (Cost Per Mille of CPM).

Wanneer adverteren via het Google Display Netwerk?

Het Google Display Network is ideaal om:

 • potentiële klanten te bereiken nog vóór ze zoeken naar wat u te bieden heeft en hen vertrouwd te maken met uw producten of diensten
 • potentiële klanten te bereiken nadat ze uw website hebben bezocht zonder iets aan te kopen (remarketing)
 • potentiële klanten te bereiken als zoekmachinemarketing te competitief (en daardoor te duur) is voor uw bedrijf
 • top-of-mind te blijven als uw koopcyclus eerder lang is en potentiële klanten een mogelijke aankoop lang overwegen
 • visueel aantrekkelijke producten en diensten te promoten

U toont uw producten en diensten in een relevante context, aan relevante doelgroepen, op relevante locaties nog voor uw potentiële klanten er daadwerkelijk naar op zoek zijn of net nadat ze uw webpagina’s bezocht hebben zonder aankoop.

Zo stimuleert u de zichtbaarheid, naamsbekendheid, brand awareness en het bereik van uw bedrijf en wordt of blijft u top-of-mind!

3. Google AdWords campagnes via Google Shopping

Wat is Google Shopping?

Google Shopping is een service waarmee potentiële klanten uw producten snel en makkelijk kunnen vinden op Google.

Als mensen bijvoorbeeld op zoek zijn naar een specifiek product via Google Search, dan toont Google vaak een reeks afbeeldingen met relevante producten naast de zoekresultaten. Dat zijn typische Google Shopping advertenties (zie onderstaande foto).

Google Shopping advertenties tonen afbeeldingen, prijzen en bedrijfsinformatie dus aan de juiste klanten op het juiste moment, ongeacht het toestel dat ze gebruiken.

Google Shopping campagne Funky Socks


Google Shopping ads verschijnen meestal in Google Zoeken, maar ook in andere services van Google zoals Google Shopping zelf (zie onderstaande foto) en zoekpartners van Google (bvb. YouTube). Kortom: daar waar mensen op zoek zijn naar uw producten.

Zo kunnen winkelende klanten dus snel en eenvoudig uw producten vinden op Google en krijgen ze meteen een duidelijk beeld van het product dat u verkoopt voor ze op uw advertenties klikken. Zo trekt u meer – en vooral de juiste – potentiële klanten aan.

google-shopping-cameras


Hoe werkt adverteren via Google Shopping?

Wilt u als adverteerder uw producten mooi weergeven voor potentiële klanten op Google?

Dan moet u Google eerst alles over uw producten vertellen. Dat doet u door een lijst of tabel met productgegevens in te dienen bij Google Merchant Center, een gratis tool waarmee u uw productgegevens makkelijk kunt beheren.

Die tabel of lijst – ook wel “data-” of “gegevensfeed” – bevat belangrijke kenmerken en informatie over de producten die u verkoopt (foto, prijs, kleur, etc.). Op die manier bezorgt u Google alle nodige gegevens over uw producten.

voorbeeld-google-merchant-data-feed


Alleen als u een feed met productgegevens indient bij Google Merchant Center, kunt u een Google Shopping campagne opstarten in Google AdWords. Google gebruikt de gegevens in uw tabel of feed immers om uw Google Shopping advertenties automatisch in te richten, aangepast aan de behoeften en zoekopdrachten van gebruikers.

Als een potentiële klant bijvoorbeeld “blauw gestreept hemd” intypt in Google Zoeken, dan krijgt die persoon Google Shopping ads te zien met foto’s en informatie van winkels die een product met deze kenmerken aanbieden.

Google Shopping Campagne blauw gestreept hemd


Als een mogelijke klant uw advertentie ziet, interessant vindt en vervolgens ook doorklikt naar uw website, dan betaalt u voor die klik. Niet meer, niet minder. Dat is de kost van uw advertentie, ook wel de “kosten per klik” of “CPC” (Cost-Per-Click).

Ontdek hier hoe u aan de slag gaat met Google Shopping!

Wanneer adverteren via Google Shopping?

Google Shopping is ideaal voor retailers die:

 • hun online en lokaal productaanbod willen promoten
 • verkeer naar hun website of lokale winkels willen boosten (veel Shopping ads boeken betere resultaten voor aankoopgerelateerde zoekopdrachten dan andere advertentietypes)
 • naast producten ook gevonden willen worden voor specifieke producteigenschappen
 • beter gekwalificeerde leads willen vinden (u toont immers specifieke info bij uw producten waardoor klanten beter geïnformeerde aankoopbeslissingen kunnen maken)

4. Google AdWords videocampagnes

Wat zijn Google Videocampagnes?

Met Google videocampagnes kunt u videoadvertenties (afzonderlijk of in andere streaming videocontent) weergeven op YouTube en in het Google Display Netwerk.

Met meer dan een miljard gebruikers wereldwijd kunt u uw doelgroep kiezen op basis van leeftijd, geslacht, locatie, interesses en meer. Bovendien betaalt u alleen wanneer iemand uw advertentie tot het einde kijkt of erop klikt.

Hoe werkt adverteren via Google Videocampagnes?

Google biedt adverteerders 3 mogelijke videoadvertentie-indelingen:

 • TrueView InStream-advertenties
 • TrueView-advertenties met video discovery
 • Bumperadvertenties

TrueView InStream-advertenties

TrueView InStream-advertenties worden vóór, tijdens of na andere video’s op YouTube, of op sites of in games of apps in het Display Netwerk weergegeven.

Bovendien kunnen ze ook worden weergegeven in YouTube-video’s die zijn ingesloten in andere sites. Na vijf seconden heeft de kijker de mogelijkheid de advertentie over te slaan.

Trueview-in-stream ads - Google AdWords Campagnes


TrueView-advertenties met video discovery

Met TrueView-advertenties met video discovery kunnen mensen worden bereikt op de plekken waar ze content ontdekken. Het uiterlijk van deze advertenties verschilt afhankelijk van de advertentieformaten en advertentie-indelingen die uitgevers van content ondersteunen.

Wanneer een kijker op de miniatuur voor uw advertentie klikt, wordt de video afgespeeld op de bijbehorende weergave- of kanaalpagina op YouTube.


Trueview Discovery Ads - Google AdWords campagnes - Lincelot


Bumperadvertenties

Bumperadvertenties zijn korte videoadvertenties, ontworpen om meer klanten te bereiken en de merkbekendheid te vergroten via een korte, makkelijk te onthouden boodschap.

Bumperadvertenties duren slechts zes seconden of korter en kijkers kunnen deze advertenties niet overslaan.

Als adverteerder betaalt u standaard voor videoweergaven (Cost per View of CPV) en andere video-interacties (zoals klikken op overlays met call-to-actions, kaarten en begeleidende banners), afhankelijk van wat als eerste gebeurt.

Wanneer adverteren via Google Videocampagnes?

Google Videocampagnes zijn ideaal:

 • als u mooie en professionele video’s ter beschikking heeft om uw bedrijf, producten, of diensten te promoten
 • als uw doelpubliek vooral videocontent consumeert en vaak aanwezig is op YouTube
 • als u uw video’s via specifieke targeting aan gerichte doelgroepen wenst te tonen
 • als u uw bereik wilt vergroten, het engagement rond uw merk of YouTube kanaal een boost wilt geven of meer abonnées wenst voor uw YouTube-kanaal

5. Google AdWords universele app-campagnes

Wat zijn Google universele app-campagnes?

Universele app-campagnes zijn een manier om makkelijker meer betalende gebruikers aan te trekken voor uw app via de meestgebruikte services van Google, waaronder Google Zoeken, Google Play, YouTube en het Google Display Netwerk.

Google AdWords Universal app campagnes


Hoe werkt adverteren via universele app-campagnes?

Bij universele app-campagnes ontwerpt u geen afzonderlijke advertenties zoals bij de meeste andere campagnetypen. U voegt een aantal regels tekst, een bod, een budget, talen, locaties en een aantal items toe en de rest wordt geoptimaliseerd om gebruikers voor u te vinden.

Google AdWords maakt zelf automatisch verschillende advertenties, in verschillende indelingen en voor verschillende netwerken, test verschillende combinaties en geeft de best presterende advertenties atomatisch vaker weer.

AdWords automatiseert ook targeting en bieden, zodat u de meeste waarde uit elke download haalt. U kunt uw campagnetargeting optimaliseren, zodat deze is gericht op het vinden van waardevolle gebruikers op basis van de acties die u belangrijk vindt, zoals installaties of in-app-conversies.

Wanneer adverteert u via universele app-campagnes?

Universele app-campagnes zijn ideaal om uw app op precies het juiste moment onder de aandacht van precies de juiste consumenten te brengen en zo installaties of conversies te vergroten.

Wilt u aan de slag met Google Ads campagnes?

Wilt u aan de slag met Search Engine Advertising of SEA voor uw bedrijf, maar weet u niet waar beginnen? Bekijk hier hoe wij je bedrijf kunnen helpen.

Deze publicatie werd geschreven door:

Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)