Is jouw website klaar voor de nieuwe mobile-first index van Google?

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Sinds 2015 Googelen meer mensen informatie via mobiel dan via desktop. Om daarop in te spelen, kondigde Google in 2016 aan dat ze hun zoekindex ‘mobile-first’ zouden maken. Enkele weken geleden deelde Google mee dat ze gestart zijn met het migreren van de eerste mobielvriendelijke websites naar deze nieuwe mobile-first index. Gemigreerde websites krijgen een persoonlijke bevestiging van Google via e-mail.

Kreeg je nog geen melding van Google? Dan is het mogelijk tijd om de mobielvriendelijkheid van je website onder de loep te nemen! Anders scoor je voortaan mogelijk slechter in Google met minder verkeer en klanten tot gevolg…

Hieronder ontdek je:

  • wat de mobile-first index van Google is.
  • welke websites deze verandering zullen voelen en welke niet.
  • hoe je kunt nagaan of jouw website voldoende mobielvriendelijk is.
  • best practices voor mobielvriendelijke websites.

Succes!

Wat is de mobile-first index van Google?

Tot voor kort baseerde Google zich voornamelijk op de desktopversie van je website om je webpagina’s te doorzoeken, te indexeren en te scoren in de zoekresultaten.

Als die desktopversie er heel anders uitzag – bijvoorbeeld uitgebreider – dan de mobiele versie, dan kon dit voorheen problemen opleveren voor mobiele gebruikers qua vindbaarheid, relevantie en gebruiksvriendelijkheid. Dat is nu voorbij…

Mobile-first indexing betekent dat Google voortaan de mobiele versie van je website als basis gebruikt om je website te indexeren en te rangschikken in de zoekresultaten. Op die manier vinden Googles – voornamelijk mobiele – gebruikers beter wat ze zoeken.

De mobile-first index is geen aparte Google index. Google zal de desktopversie van webpagina’s langzaam maar zeker migreren en vervangen door hun mobiele versies.

Zal jouw website deze update voelen?

Voldoet jouw website aan Googles best practices voor mobile-first indexering? Dan kreeg je mogelijk onlangs de volgende melding van de Google Search Console via mail: “Mobile-first indexing enabled for (website)“.

Mobile-first index enabled for your website - Lincelot Kreeg je de melding nog niet? Geen zorgen. Mogelijk hoor je binnenkort alsnog bij de gelukkigen! Het kan echter geen kwaad om even na te gaan of je voldoet aan de best practices van Google…

Welke websites zullen de impact van de mobiele zoekindex niet voelen?

1. Websites die responsief zijn

Responsieve websites passen zich aan aan het schermformaat van gebruikers zonder de URL of HTML-code te veranderen.

Google heeft een duidelijke voorkeur voor deze optie. Ga dus voor responsief design als je je mobiele SEO zo goed mogelijk wilt inrichten, tenzij je écht goede redenen hebt om het niet te doen.

2. Websites die volledig bestaan uit AMP-pagina’s

Google Accelerated Mobile Pages” of “Google AMP” is een open source project van Google met één doel: de snelheid en gebruikservaring op mobiele websites verbeteren.

Accelerated Mobile Pages zijn HTML-pagina’s die diverse technieken benutten om laadtijden op mobiel drastisch te verminderen, lazy loading en Content Delivery Networks bijvoorbeeld.

Bestaat jouw website volledig uit AMP-HTML? Dan is je website in essentie al gericht tot mobiele gebruikers. In dat geval zul je ook geen veranderingen in zoekverkeer zien na deze update.

3. Desktop-only websites

Als je website puur voor desktopgebruikers gebouwd is en niet verandert als een gebruiker hem via een mobiel apparaat bezoekt, dan zal je verder geen hinder of impact ondervinden van deze update…

MAAR… dat is eigenlijk niet meer van deze tijd, zeker als je over het algemeen goed wilt scoren in Google.

Aangezien Google steeds meer belang hecht aan een goede gebruikservaring voor mobiele gebruikers kan je je bezoekerservaring maar beter afstemmen op die gebruikers of je zult per definitie slechter scoren in Google.

Welke websites zullen de impact van de mobiele zoekindex wel voelen?

1. Websites met aparte URLs voor mobiele en desktop content

Als de mobiele versie van je website op een apart subdomein staat (bijvoorbeeld m.jewebsite.com) of je gebruikt aparte mobiele URLs (hyperlinks) in de plaats van desktop URLs (jewebsite/voorbeeldpagina/mobiel), dan zal je deze update voelen.

Google zal tijdens het indexeren en het rangschikken van je website in de zoekresultaten de voorkeur geven aan je mobiele webpagina’s, niet je desktoppagina’s.

2. Websites die content dynamisch tonen op basis van apparaattype

Dynamische websites gebruiken dezelfde URL ongeacht het apparaat, maar generen een andere HTML-versie voor verschillende apparaattypen.

Ook hier zal Google tijdens het indexeren en rangschikken van je website in de zoekresultaten de voorkeur geven aan je mobiele webpagina’s, niet je desktoppagina’s.

3. Websites die AMP-versies bevatten van niet-AMP pagina’s

Als je website zowel AMP als niet-AMP pagina’s heeft, dan geeft Google – vreemd genoeg – de voorkeur aan de niet-AMP URLs tijdens het indexeren en rangschikken.

Met andere woorden: Google negeert in dit geval je AMP-pagina’s en indexeert je niet-AMP-pagina’s in hun mobiele vorm. Kijk dus goed na of je niet-AMP pagina’s ook mobielvriendelijk zijn!

Best practices voor een mobielvriendelijke website

Wil jij weten of je website mobielvriendelijk is? Doe de mobile-friendly test van Google! Lees ook zeker onze algemene best practices om je mobiele SEO en mobielvriendelijkheid te verbeteren

Heb jij een dynamische website of een website met aparte URLs voor desktop en mobiel? Dan raadt Google je bovendien aan om volgende best practices te volgen om je website zo goed mogelijk voor te bereiden op de mobile-first index:

  • je mobiele website moet dezelfde content bevatten als je desktopvariant
  • gebruik structured data op beide versies van je website
  • metadata moeten aanwezig zijn op beide versies van je website

Google formuleert daarnaast nog enkele extra best practices voor websites met aparte URLs.

Succes!

Wil jij ook een mobielvriendelijke website?

Is de website van je bedrijf niet mobielvriendelijk? Laten we daar dan snel iets aan doen. Bekijk hier hier hoe wij kunnen helpen!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)