Mobiele SEO: Google kiest resoluut voor mobiel. Bent u er klaar voor?

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Sinds 2015 Googelen meer mensen informatie via mobiel dan via computer. Mobiele SEO wordt dan ook steeds belangrijker. Om daarop in te spelen, kondigde Google eind vorig jaar ook al aan dat ze hun zoekindex ‘mobile-first’ zullen maken.

De huidige zoekindex van Google – een enorme database met webpagina’s en apps – blijft bestaan, maar Google zal steeds meer gewicht geven aan de mobiele versie en/of mobielvriendelijkheid van die webpagina’s om websites te rangschikken in de zoekresultaten.

Is uw website klaar voor deze shift naar mobiel? Dat ontdekt u in dit artikel. Hieronder leest u handige tips en best practices om de mobiele SEO van uw website te verbeteren!

Kortom: mobiele SEO is dé manier om uw website te onderscheiden van de concurrentie in 2017. Wees dus voorbereid en grijp deze kans om beter te scoren!

Let’s go!

Mobiele SEO: 5 tips voor een mobile-first website

1. Ga voor responsief, mobielvriendelijk webdesign

Er zijn over het algemeen 3 manieren om mobielvriendelijke content aan uw doelpubliek te tonen:

 • responsief webdesign: uw website past zich aan aan het schermformaat van gebruikers zonder de URL of HTML-code te veranderen
 • dynamische content: gebruikt dezelfde URL ongeacht het apparaat, maar genereert een andere HTML-versie voor verschillende apparaattypen
 • een mobiele versie van uw website met aparte URLs: geeft verschillende code weer op een andere URL voor elk apparaat

Google heeft een duidelijke voorkeur voor de eerste optie. Ga dus voor responsief design als u uw mobiele SEO zo goed mogelijk wilt inrichten, tenzij u goede redenen heeft om het niet te doen.

Lees hier alles over mobielvriendelijke websites volgens Google

 

2. Vermijd fouten met mobiele bruikbaarheid

Websites die problemen kennen met mobiele bruikbaarheid, kunnen een minder goede positie krijgen in de zoekresultaten op mobiele apparaten. Gelukkig heeft Google enkele handige tools om de mobiele bruikbaarheid van uw website te testen:

De fouten en aandachtspunten die u via deze tools ontdekt, zijn vaak nogal technisch, maar een goede webdesigner helpt u hier graag mee verder.

5 veelvoorkomende problemen:

U blokkeert JavaScript-, CSS- en afbeeldingsbestanden

Als u Google geen toegang geeft tot de JavaScript-, CSS- en afbeeldingsbestanden van uw website (via het robots.txt-bestand van uw website), dan kan Googlebot uw site niet bekijken zoals de gemiddelde gebruiker. Dan kan leiden tot een slechtere positie in Google!

Via deze tool kunt u testen of u zoekmachines voldoende toegang geeft.

Uw website gebruikt Flash of gelijkaardige plugins

De meeste mobiele browsers ondersteunen Flash niet. Veel mobiele bezoekers krijgen dan ook geen content te zien die afhankelijk is van Flash (inhoud, animaties of navigatie). Gebruik daarom modernere technologieën, bijvoorbeeld HTML5. Klik hier voor meer info over dit probleem.

U gebruikt een te kleine lettergrootte

Als uw webpagina’s een te kleine lettergrootte tonen dan moeten mobiele gebruikers met hun vingers inzoomen om te kunnen lezen. Stel daarom ook een lettergrootte in die zich in verhouding aanpast binnen de viewport.

De tikelementen staan te dicht op elkaar

Als tikelementen zoals knoppen en navigatielinks te dicht op elkaar staan, dan kunnen mobiele gebruikers niet makkelijk met hun vingers op het gewenste element tikken zonder tegelijkertijd op een element ernaast te tikken.

U kunt deze fouten verhelpen door ervoor te zorgen dat knoppen en navigatielinks een goed formaat hebben met genoeg ruimte eromheen, zodat ze ook werken voor mobiele bezoekers.

Uw viewport is niet goed ingesteld

De viewport is een klein stukje code in de hoofding van elke pagina op uw website die bepaalt hoe de internetbrowsers op verschillende toestellen uw website moeten tonen.

Als de viewport van uw website niet goed is ingesteld, krijgen gebruikers uw content vaak niet goed of niet volledig te zien waardoor ze horizontaal moeten scrollen of zoomen.

In dit artikel ontdekt u hoe u uw viewport goed kunt configureren.

3. Ga voor snelheid

Mensen gebruiken het internet steeds meer on-the-go, via gratis Wi-Fi en mobiel internet (3G en 4G), en dan willen ze zeer snel informatie kunnen opzoeken. Supersnelle laadtijden (< 3 seconden) zijn de standaard geworden. Wilt u uw mobiele SEO zo goed mogelijk inrichten? Maak uw website dan zo snel en zo licht mogelijk via deze analysetools:

Enkele snelheidstips voor betere mobiele SEO:

 • Verklein uw resources: HTML, CSS en JavaScript kunnen worden verkleind door onnodige witruimte en opmerkingen te verwijderen
 • Beperk het aantal redirects
 • Optimaliseer uw afbeeldingen
 • Schakel compressie in
 • Maak gebruik van browser caching
 • Ga voor snelle hosting
 • Verbeter de serverreactietijd
 • Overweeg een Content Delivery Network
 • Overweeg Google AMP

Meer info over deze best practices vindt u hier.

4. Denk als een mobiele gebruiker

Responsief design en snelheid zijn één ding om de mobiele SEO van uw website te verbeteren, maar u moet zich ook verplaatsen in de mindset van de mobiele gebruiker zelf om een goede mobiele gebruikservaring te kunnen bieden. Enkele best practices:

Geef calls-to-action een prominente plaats

Plaats uw belangrijkste calls-to-action altijd op een prominente plaats die gebruikers niet kunnen missen: meteen in beeld en ‘above the fold’!

Houd menu’s kort en bondig

Mobiele gebruikers hebben geen tijd of geduld om door een lange lijst met opties te scrollen en zo te vinden wat ze zoeken.

Een kort menu met duidelijke onderverdelingen biedt mobiele gebruikers de beste ervaring. Zorg voor zoveel mogelijk vindbaarheid met zo weinig mogelijk menu-items.

Maak het makkelijk om terug te keren naar de homepage

Maak het gebruikers zo makkelijk mogelijk om terug te keren naar uw homepage. Gebruik uw bedrijfslogo als navigatieknop om terug te keren naar de homepagina.

Maak het makkelijk om te zoeken

Mensen die op zoek zijn naar specifieke informatie doen dat meestal via de zoekbalk van uw website. Plaats uw zoekbalk dan ook op een prominente plaats, liefst bovenaan uw pagina’s.

Zorg er verder voor dat de zoekresultaten die getoond worden zo relevant mogelijk zijn en gebruik:

 • autocomplete
 • spellingscorrectors
 • filters en/of segmenten

om gebruikers te helpen.

Houd formulieren eenvoudig

Optimaliseer uw formulieren en maak het zo eenvoudig mogelijk om gegevens in te dienen. Vraag enkel de gegevens die u nodig heeft, niet meer, niet minder.

Vermijd storende pop-ups en interstitials

Interstitials zijn tussenpagina’s of webelementen die verschijnen vóór/op de webpagina die u eigenlijk wilt bezoeken, bijvoorbeeld een advertentie, banner of pop-up.

Ze bedekken – letterlijk – de pagina die u wilt bezoeken. Dat kan problematisch zijn op mobiele schermen, die doorgaans kleiner zijn dan computerschermen. Voorbeelden van storende interstitials die Google vanaf 10 januari 2017 zal afstraffen

Interstitials maken webpagina’s dus vaak minder toegankelijk en ook minder gebruiksvriendelijk. Ze worden dan ook meestal als storend ervaren en zijn niet goed voor de mobiele SEO van uw website.

Ontdek hier welke interstitials Google wel en niet afstraft.

5. Publiceer en optimaliseer content voor mobiele gebruikers

Ken uw doelpubliek

Hoe beter u uw doelpubliek kent, hoe beter u kunt inspelen op hun problemen, wensen, behoeften en “micro-momenten”. Plaats mobiele gebruikers daarom centraal.

Zoek uit:

 • wie uw doelpubliek is,
 • welke informatie of oplossingen ze wanneer zoeken,
 • welke zoekwoorden ze gebruiken om die informatie op te zoeken,
 • hoe u hun vragen of problemen kunt oplossen,

en publiceer makkelijk toegankelijke, hapklare content om hen verder te helpen. Wees kort en bondig. Zorg ervoor dat mobiele gebruikers zo snel mogelijk het antwoord op hun vraag of de oplossing voor hun probleem vinden.

Tip: gebruik het rapport ‘Zoekanalyse’ in de Google Search Console om te vergelijken welke zoekopdrachten uw doelpubliek gebruikt op mobiel en op desktop (via filter: Apparaten > vergelijking > Desktop VS Mobiel).

Optimaliseer voor lokale zoekopdrachten

Heeft u een lokaal bedrijf? Dan is lokale SEO belangrijk. Optimaliseer uw website voor zoekwoorden, zoekopdrachten en taken die mensen in uw buurt of regio gebruiken.

Verwerk uw bedrijfsnaam, adres (stad en staat) en telefoonnummer in de metadata van uw website en webpagina’s. Klik hier voor meer informatie over lokale SEO.

Meld u aan bij Google Mijn Bedrijf

Meld uw bedrijf tot slot ook zeker aan bij Google Mijn Bedrijf, een gratis dienst van Google waarmee u de vermelding van uw bedrijf, product, merk of organisatie in de diensten van Google op één centrale plaats kunt beheren.

De informatie die u in Google Mijn Bedrijf ingeeft verschijnt automatisch op de belangrijkste diensten van Google als mensen uw bedrijfsnaam ingeven als zoekopdracht.

Bonustip: vergroot uw zichtbaarheid in de zoekresultaten met Google Posts, een handige nieuwe functie binnen Google Mijn Bedrijf.

Google Posts - Mobiele SEO - Lincelot

Optimaliseer uw SEO-titels en META-omschrijvingen

Optimaliseer ook de SEO-titels en meta-omschrijvingen van uw pagina’s voor mobiel. U heeft minder schermruimte om mee te werken op mobiel, dus houd uw:

 • SEO-titels
 • URLs
 • META-omschrijvingen

zo bondig mogelijk, zonder aan kwaliteit in te boeten uiteraard!

SEO-titel en META-omschrijving Lincelot voor lokale SEO


Gebruik structured data

Om de zichtbaarheid van uw webpagina’s in de mobiele zoekresultaten te verbeteren , kunt u ook “structured data” of “Schema.org data” toevoegen aan uw website. Zo helpt u zoekmachines beter begrijpen:

 • waar u voor staat,
 • hoe en waar mensen u kunnen bereiken,
 • en hoe ze die informatie moeten presenteren.

De data die u toevoegt worden mogelijk getoond via “rich snippets” in de zoekresultaten. U verrijkt de zoekresultaten in feite met extra info, bijvoorbeeld een kaart, reviews, afstand, openingsuren, enz.

Klik hier voor een tutorial met handige tips om relevante structured data toe te voegen.

Wil je meer klanten aantrekken met SEO?

Wil je aan de slag met SEO voor je bedrijf om zo meer klanten aan te trekken via Google? Contacteer ons en we helpen je graag bij het op punt stellen van je SEO!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)