Sociale media voor je bedrijf? 12 tips voor meer bereik!

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Sociale media kunnen de zichtbaarheid en het bereik van je zaak of bedrijf enorm vergroten, en op die manier ook veel bezoekers naar je website leiden.

Wil je aan de slag met sociale media voor je bedrijf, maar heb je geen idee waar te beginnen? Volg deze 12 handige social media tips voor meer bereik!

Go! Go! Go!

Sociale media voor je bedrijf: 12 tips voor meer bereik

1. Deel je content meer dan 1 keer

De meeste sociale netwerken zijn vluchtige media. Berichten en nieuwsupdates verschijnen maar even in beeld. De kans is dus groot dat veel van je volgers je post niet te zien krijgen. Bummer.

Deel je blog posts en andere eigen content daarom meer dan één keer. Het kan geen kwaad, integendeel. Als je niet overdrijft (!), voldoende varieert (!) en goed spreidt (!) levert het je zelfs meer bezoekers op!

Dat geldt trouwens zowel voor nieuwe blog posts, als voor oude. Waarom zou je een goed artikel niet opnieuw in de verf zetten als het relevant en nuttig is?

Tip: Probeer de tekst / omschrijving van berichten die je opnieuw publiceert telkens net iets anders te formuleren. Stel eens een vraag of gebruik een statistiek of quote uit het artikel.

2. Gebruik een publicatieschema

Publiceer je berichten met regelmaat op alle sociale media van je bedrijf. Gebruik een contentkalender om het overzicht te bewaren en om content die je herhaaldelijk deelt goed te spreiden:

 • denk aan feestdagen en speciale data zoals de verjaardag van je bedrijf
 • bepaal je publicatiefrequentie per netwerk
 • werk met vaste timeslots / publicatietijden
 • bepaal welke content geschikt is voor herpublicatie en hoe vaak
 • plan variatie en herhaling in (hier gaan we in tip 3 verder op in)

Post niet te vaak en niet in bulk, anders kom je over als spammer en verlies je volgers en bezoekers. Zonde, toch?

3. Zorg voor voldoende afwisseling in je posts 

Uit ervaring weten we dat de ene social media post beter scoort dan de andere. Veel hangt natuurlijk af van het platform en je doelgroep, maar over het algemeen zien we een duidelijke trend.

Feel good posts, een blik achter de schermen, grappige foto’s, video’s en hondjes scoren meestal goed. Zo viel dit artikel over onze Junior Barketing Officer Poppy duidelijk in de smaak.

Als dit soort posts bij je bedrijf passen, raden we ze zeker aan. Maar het kan natuurlijk niet alle dagen feest zijn. Soms moet je ook informatieve post delen zoals nieuwsberichten over je sector, je bedrijf of nieuwe producten.

Wissel informatieve posts af met luchtige content en andere posts zoals wedstrijden, freebies of promoties. Hiermee kan je de aandacht van je doelpubliek trekken. Laat deelnemers je bericht ook delen of liken om iets te winnen. Zo kun je sneller nieuwe mensen bereiken!

4. Adverteer

Op sommige sociale media platformen zijn organische posts niet meer voldoende om je doelpubliek te bereiken. Op Facebook bijvoorbeeld merken we dat het organische bereik al jaren daalt. Een mogelijke oplossing zijn advertenties.

Als je wat budget kunt vrijmaken, kun je voor een relatief klein bedrag je bericht promoten. Als je je advertenties goed inricht en inspeelt op de interesses van je doelpubliek, dan kun je je bereik ook zo drastisch vergroten. Hier lees je meer over de voor- en nadelen van Facebook advertenties.

Uiteraard is Facebook niet het enige platform dat advertentie-opties aanbiedt. Ook op Instagram, LinkedIn, Pinterest en andere platformen kan je als bedrijf adverteren. Je moet natuurlijk wel bekijken welk kanaal het beste bij jouw bedrijf past. Als TikTok bijvoorbeeld niet interessant is voor jouw bedrijf, heeft het weinig zin om daar te adverteren.

5. Bouw relaties op met influencers

Influencers zijn mensen met veel online invloed (duh): ze hebben veel expertise binnen hun vakgebied, zijn populair bij een bepaalde doelgroep, hebben een goede reputatie, enz. Ze worden dan ook gevolgd door heel veel mensen. Die mensen hechten bovendien veel waarde aan de mening en het oordeel van die influencers. Samenwerken met influencers kan de naamsbekendheid van je bedrijf en het bereik van je posts dus enorm vergroten.

Hou er wel rekening mee dat de kostprijs van influencer marketing kan oplopen, zeker als je wil samenwerken met de grote namen. Daarom raden we aan om je influencers goed uit te kiezen.

Zo kan het voor kleine bedrijven interessanter zijn om op zoek te gaan naar micro-influencers met een beperkter maar actiever doelpubliek. Zij worden vooral gevolgd omdat ze expert zijn in een bepaald onderwerp, een uitgesproken talent of passie hebben. Als je deze expertise kan koppelen aan jouw product, dienst of bedrijf, levert dat mogelijk betere resultaten op dan bij grote influencers. 

6. Ga de dialoog aan met je volgers

Engageer je doelpubliek voortdurend en ga in dialoog: dat is één van de belangrijkste aspecten van succesvol social media management.

Sociale media voor je bedrijf werken immers in twee richtingen. Vergeet dat niet! Als je kiest voor eenrichtingsverkeer dan laat je veel potentiële bezoekers links liggen (en dus ook veel verkeer naar je website).

DUS: stel vragen, reageer op reacties, beantwoord privéberichten, bedank mensen als ze je content delen, neem deel aan discussies, … Kortom: bouw een relatie op met je volgers en engageer je community!

7. Bestudeer industry leaders en concurrenten

Industry leaders zijn niet voor niets zo invloedrijk geworden. They must be doing something right, right? Zoek uit wat hen zo succesvol maakt en kijk wat je zelf kunt toepassen:

 • Welke berichten posten ze?
 • Wanneer?
 • Hoe engageren zij hun doelpubliek?
 • enz.

Bestudeer ook zeker je directe concurrenten, maar let wel op voor plagiaat. Je kan inspiratie halen uit de posts van concurrenten en industry leaders, maar schaamteloos kopiëren is absoluut uit den boze! Het schaadt niet alleen je eigen reputatie, je krijgt er bovendien nog eens een boze concurrent bovenop. En dat wil je absoluut vermijden.

8. Maak of word lid van groepen en communities

Ga eens na wat je klanten zoal uitspoken op sociale media. Misschien praten ze met gelijkgestemden wel over wat jouw bedrijf te bieden heeft. Denk maar aan communities voor ouders of pagina’s voor keukeninspiratie enz. Een waardevolle bron van informatie!

Ga op zoek naar groepen en communities die relevant zijn voor je bedrijf of sector. Als je in die groepen een nuttige bijdrage levert – liefst met een verwijzing naar je eigen website – dan kan dat extra verkeer opleveren.

Je kunt natuurlijk ook zelf een groep of community oprichten over een product of dienst van je bedrijf en jezelf op die manier als thought leader of expert profileren. Zo kan je als businesscoach bijvoorbeeld een groep oprichten waar ondernemers tips en ervaringen met elkaar kunnen delen.

Let op: spam je groepen niet, maar lever een nuttige en spontane bijdrage. Als je je groep opricht, moet je vaak eerst zelf nog wat leven in de brouwerij brengen. Maar voor je het weet delen je leden wekelijks zelf berichten en reageren ze op elkaars posts.

9. Laat werknemers  je content promoten

Laat je collega’s alle berichten en sociale media van je bedrijf promoten. Zorg ervoor dat ze:

 • lid/fan worden van al je pagina’s en groepen
 • je berichten liken of delen

Via de netwerken van je collega’s kun je het bereik van je berichten enorm vergroten. En dat leidt tot meer bezoekers op je website!

10. Gebruik video’s

Wil je meer bereik op sociale media? Gebruik dan video’s. Als een foto meer zegt dan 1000 woorden, kan je je voorstellen wat het effect van een video is. Er zijn verschillende manieren om video te gebruiken op je sociale media. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar nieuwe medewerkers? Maak dan een vacaturevideo.

Veel platformen bieden zelf ook verschillende opties aan om met video’s aan de slag te gaan. Op Instagram kan je bijvoorbeeld stories maken, Reels posten of ‘tv kijken’ op IGTV. TikTok is zelf een volledig video-first netwerk waar je alleen maar korte video’s van 15 seconden kan delen. En het platform wordt steeds groter, wat de kracht en de populariteit van video’s aantoont.

11. Voeg tags toe aan je posts

Het leuke aan sociale media is dat je vaak opties krijgt om mensen, bedrijven en zelfs locaties toe te voegen aan je post. Vernoem bijvoorbeeld partners waarmee je hebt samengewerkt als je je project post. Dat kan door een tag (meestal: ‘@naamvandepartner’) toe te voegen. De kans is groot dat je partner de post zal delen binnen zijn eigen netwerk waardoor je meer mensen bereikt.

Hetzelfde geldt voor locaties. Op veel platformen zoals Facebook en Instagram kan je een locatie toevoegen aan je post. Deze locaties zijn vaak clickable en leiden naar alle posts met die locatie als tag. Dat kan handig zijn voor bedrijven met een fysieke winkel.

Ten slotte zijn ook hashtags een goede manier om meer bereik te halen. Dit zijn labels die je meegeeft aan je posts om aan te geven waarover die gaat. Net als locatietags zijn hashtags clickable en leiden ze naar andere posts met hetzelfde label. Hashtags zijn vooral relevant op Twitter, Instagram en TikTok, maar ook steeds meer op Facebook en LinkedIn.

12. Meet, analyseer en optimaliseer je resultaten

Hoe weet je of de sociale media van je bedrijf goede resultaten opleveren? Door doelen en KPI’s op te stellen en die doelen en KPI’s ook geregeld op te volgen.

Uit statistieken kun je veel leren, bijvoorbeeld:

 • wanneer je doelpubliek online is
 • welke content ze het liefst lezen
 • welke content het vaakst gedeeld wordt
 • welke netwerken het populairst zijn

Gebruik die informatie om je resultaten te verbeteren. Is je doelpubliek vooral om 9.00 uur online? Post dan rond 9.00 uur. Lezen ze het liefst behind-the-scenes berichten? Geef hen dan regelmatig een blik achter de schermen!

Zo. Dat waren ze alle 12! Hungry for more? Lees dan zeker ook deze 13 sociale media tips voor meer bezoekers op je website!

Sociale media voor je bedrijf: exclusieve bonustip

Last but not least… Wil je dat mensen je blogberichten delen op sociale media? Vraag het hen gewoon aan het einde van je blog post. Dat doe je zo:

Vond je dit artikel interessant en heeft het je geholpen? Bedankt om het artikel met je netwerk te delen! (See what we did there? 😉 )

Vragen of interesse?

Heb je vragen over je sociale mediastrategie? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door:

Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)