De toekomst van SEO: mobiel, sociale media en voice search

De toekomst van SEO - trends in zoekmachine optimalisatie
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Wat is de toekomst van SEO? Wie “zoekmachineoptimalisatie” of “SEO” zegt, denkt nog steeds spontaan aan zoeken in browsers via Google of Bing.

Als je online gevonden wilt worden dan moet je je webpagina’s en blog posts immers nog steeds “optimaliseren” voor zulke zoekmachines.

Maar…

Mensen zoeken hun informatie niet langer enkel via Google of Bing. Ze zoeken ook op nieuwe manieren en op nieuwe plekken.

Waar SEO nu nog bestaat uit on-site SEO (de optimalisatie van je website) en off-site SEO (de optimalisatie van je aanwezigheid en ‘verbondenheid’ op internet), zal SEO in de toekomst geleidelijk evolueren.

En als jij online succes wil (blijven) halen, dan kun je maar beter goed op de hoogte zijn!

In dit artikel ontdek je 3 evoluties die jouw zichtbaarheid, vindbaarheid en zoekmachineoptimalisatie (SEO) zullen veranderen: mobiel, sociale media en voice search.

Hou deze evoluties zeker in de gaten voor blijvend online succes!

DE TOEKOMST VAN SEO: 3 EVOLUTIES

MOBIEL

De dominantie van mobiel en apps

Op dit moment wordt het internet vaker bezocht met mobiele apparaten dan met desktop PC’s. Mobiel is op korte tijd dominant geworden en zal alleen nog maar aan invloed winnen.

Mensen zoeken en verwerken steeds meer informatie in mobiele apps. Helaas valt informatie in apps (nog) niet zo makkelijk:

 • terug te vinden via traditionele zoekmachines
 • te optimaliseren via traditionele SEO-methoden

Behoefte aan betere zoekmechanismen voor apps

App-winkels zoals de App Store en Google Play zijn nog steeds de voornaamste plekken om nieuwe apps en informatie in apps te vinden, maar ze zijn (nog) niet efficiënt genoeg.

Er is dus behoefte aan nieuwe zoekmachines en zoekmechanismen om te zoeken binnen en tussen apps. Deze mechanismen komen er ongetwijfeld aan. Zo zijn Google, Apple, Bing en Facebook al gestart met het indexeren van apps.

SEO voor apps kan er echter wel eens heel anders gaan uitzien dan de SEO voor traditionele zoekmachines die we nu gewoon zijn.

Wat je nu al kunt doen

Bereid je dus voor en ontwikkel een mobiele mindset voor je website én je producten. Mobiele bezoekers moeten dezelfde uitstekende gebruikerservaring krijgen als desktopbezoekers.

Denk daarbij aan een mobiele marketingstrategie, de mobielvriendelijkheid van je website, mobiele SEO, mobiele e-commerce, mobiele betalingen, mobiele coupons, enz.

Zet ook in op lokale en mobiele SEO. Toon bijvoorbeeld prijzen, reviews en winkellocaties in de zoekresultaten. Wees actief op Google Mijn Bedrijf, Google Maps, enz.

Heeft je merk of bedrijf een app? Maak die dan zoekmachinevriendelijk:

Als bedrijf kun je er zo voor zorgen dat je app zichtbaarder en toegankelijker wordt.

SOCIAAL

Sociale zoekmachines

Mensen spenderen ook steeds meer tijd op sociale media zoals Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest. Niet alleen om te netwerken: ook om informatie op te zoeken.

Sociale media spelen daar handig op in:

Deze zoekmachines lijken op het eerste gezicht misschien op traditionele zoekmachines, maar het zijn en blijven natuurlijk sociale media.

Netwerken, connecties en connecties met influencers zullen in de toekomst een steeds grotere invloed zullen op de zichtbaarheid en vindbaarheid van jouw bedrijf.

Sociale hubs

Traditioneel worden sociale media gezien als promotiekanalen voor je blog of website: een tussenstop dus. Sociale media ontwikkelen echter steeds meer nieuwe features om bezoekers op de eigen website of in de eigen app te houden.

Facebook introduceerde bijvoorbeeld “Instant Articles”, een razendsnelle en smaakvolle manier om artikelen op Facebook te delen zonder dat gebruikers door hoeven te klikken.

Twitter introduceerde “Moments” en experimenteert met véél langere tweets. Via “Moments” kun je belangrijke wereldwijde gebeurtenissen over een bepaald onderwerp volgen in een app.

LinkedIn heeft LinkedIn Pulse, een nieuwsapplicatie die topverslagen, trends en nieuws binnen je industrie of professionele netwerk toont.

Zo verwijzen sociale media je dus hoe langer hoe minder naar websites, maar houden ze je op hun eigen terrein. Informatie wordt gedecentraliseerd, en dat heeft ook gevolgen voor SEO.

Wat je nu al kunt doen

Bouw een sterke online aanwezigheid en een geëngageerde community op alle gangbare sociale media die aansluiten bij het imago van je bedrijf.

Vul je bedrijfsprofiel zo goed mogelijk aan en verifieer het indien mogelijk. Als gebruikers je bedrijf opzoeken dan moeten ze meteen bij jouw profiel terechtkomen.

Hou ook steeds de ingebouwde zoekmachines van sociale media in het achterhoofd:

 • publiceer regelmatig relevante en nuttige info
 • gebruik de taal en zoekwoorden van je doelpubliek in je berichten en tweets
 • gebruik populaire hashtags
 • geef je afbeeldingen duidelijke beschrijvingen (voor Pinterest en Instagram)

Ieder sociaal kanaal biedt andere mogelijkheden of beperkingen om te optimaliseren. Maak daar gebruik van!

VOICE SEARCH

Apple, Google en Microsoft hebben allemaal “personal assistant-toepassingen” die reageren op je stem. Siri van Apple en Cortana van Microsoft zijn misschien wel de bekendste.

Je kunt zo’n personal assistent:

 • vragen stellen (bvb. wat voor weer het wordt)
 • om aanbevelingen vragen (bvb. de kortste verkeersroute)
 • acties laten uitvoeren (bvb. een bestelling laten plaatsen)

Persoonlijke assistenten hebben 3 belangrijke gevolgen voor zoekopdrachten en de toekomst van SEO:

 1. Het is niet meer nodig om zoekopdrachten in te geven in een zoekmachine. Personal assistants interpreteren je taal en koppelen dit zelf aan een verzoek.
 2. Omdat mobiele apparaten altijd en overal verbonden zijn met internet en omdat bijna ieder mobiel apparaat tegenwoordig een personal assistant heeft, kun je nu dus altijd en overal zoeken. Dat heeft een invloed op zowel zoekvolume als zoekgedrag.
 3. Persoonlijke assistenten houden rekening met je zoekgeschiedenis en met je context. Google kan bijvoorbeeld goed inschatten hoelang je rit naar huis zal duren op basis van het tijdstip, je locatie en de actuele verkeerssituatie. Persoonlijke assistenten kunnen automatisch meerdere verzoeken bundelen en je op die manier sneller en efficiënter verder helpen.

Wat je nu al kunt doen

Zet in op lokale en mobiele SEO. Deel zoveel mogelijk contextuele informatie over je bedrijf en producten:

 • toon prijzen, reviews en winkellocaties in de zoekresultaten
 • wees actief op Google Mijn Bedrijf, Google Maps, enz.

Op die manier zullen mensen die in de wagen op zoek zijn naar een koffie mét gratis Wi-Fi én parkeergelegenheid in de buurt van … sneller bij jouw koffiehuis in de buurt terechtkomen!

Wil je meer klanten aantrekken met SEO?

Wil je aan de slag met lokale SEO voor je bedrijf om zo meer klanten aan te trekken via Google? Of heb je nog verdere vragen over de toekomst van SEO? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)