20 voorbeelden van goede lead magnets

20 voorbeelden van goede lead magnets - Lincelot
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

We hebben eerder al geschreven over het belang van inbound marketing voor je bedrijf. Inbound marketing is een cyclisch proces van 4 fasen dat elke klant doorloopt. Als bedrijf ga je je klanten via inbound marketing:

1. Aantrekken: deel de juiste informatie op de juiste plaats zodat de juiste bezoekers je op het juiste moment vinden.

2. Overtuigen: bouw een gedetailleerd klantprofiel met interesses en contactgegevens op. Die gegevens verzamel je met behulp van lead magnets, bijvoorbeeld een e-book. Bied je doelpubliek iets waardevols aan in ruil voor hun gegevens.

3. Binden: overtuig je bezoekers met persoonlijke en relevante boodschappen om klant te worden.

4. Verwennen: verwen je klanten zodat ze je producten of diensten spontaan en met plezier bij anderen promoten.

In dit artikel vind je ideeën voor goede lead magnets (fase 2). Met die lead magnets kun je de interesses, wensen, behoeften en contactgegevens van je bezoekers achterhalen om hen te overtuigen van jouw expertise en hen te binden aan je bedrijf.

We rangschikken deze verschillende lead magnets volgens modaliteit (tekst, visueel, audio, video, software) en in volgorde van complexiteit (eenvoudig, gemiddeld, complex).

Hoe hoger de complexiteit, hoe meer tijd het kost om de lead magnet te maken en hoe verder de lead magnet in de inbound marketing funnel moet worden gebruikt.

Here we go!

20 voorbeelden van goede lead magnets

TEKST VOOR LEAD MAGNETS

Gratis nieuwsbrief

Als je nuttige en relevante artikelen op je blog plaatst, dan trek je spontaan het juiste doelpubliek aan via Google, sociale media en andere kanalen. Maar hoe bind je hen vervolgens aan je bedrijf?

Bied hen een e-mailabonnement aan. Vraag hen bijvoorbeeld om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief. Via een nieuwsbrief kun je je (potentiële) klanten op regelmatige basis relevante en nuttige informatie geven. Zo blijf je top-of-mind en bouw je een band op!

Om je nieuwsbrief zo aantrekkelijk mogelijk te maken kun je:

  • exclusieve content aanbieden via e-mail.
  • op je website een archief met links naar al je vorige nieuwsbrieven bijhouden. Zo krijgen je lezers alvast een voorproefje van wat hen te wachten staat als ze zich inschrijven voor je nieuwsbrief. Wij doen dit ook bij Lincelot: kijk maar bovenaan in de zijbalk van deze pagina.

Maak het bezoekers zo makkelijk mogelijk om zich te abonneren op je nieuwsbrief met deze tips!

PDF van een artikel of blog post

Sommige artikelen zijn zo interessant, nuttig of tijdloos, dat bezoekers best hun e-mailadres willen ruilen voor een handige PDF-versie die ze steeds offline kunnen raadplegen of afprinten.

Tip: maak lead magnets steeds op in je huisstijl en voeg je bedrijfsgegevens toe. Je weet nooit waar en met wie zo’n PDF uiteindelijk gedeeld wordt.

Klik hier voor een voorbeeld van een artikel met dit type lead magnet.

Checklist en to-dolijstje

Een checklist is een lijst met aandachtspunten die je moet nakijken om een doel te bereiken. To-dolijstjes geven een overzicht van taken die je nog moet uitvoeren.

Heb je een artikel geschreven met instructies of heb je een videotutorial ingericht? Dat vraagt gewoon om een checklist!

Vereenvoudig je blog post en zet hem om in een korte structuur met bullet points of genummerde stappen. Verwijder alle bijkomende informatie die geen instructies of actiepunten bevat. Bonuspunten als je de checklist ook nog eens in een printbaar formaat aanbiedt zodat mensen je stappen makkelijk kunnen afvinken.

Voorbeeld: The Ultimate Online Editing and Proofreading Checklist

Cheat sheet

Als je blogartikel over een moeilijk onderwerp gaat dan is het een goed idee om je lezers een one-pager aan te bieden die tips en tricks op een overzichtelijke manier samenvat en dient als geheugensteuntje.

Dat kan bijvoorbeeld een woordenlijst met moeilijke termen, jargon, afkortingen of symbolen zijn of een samenvatting van de belangrijkste punten.

Met cheat sheets bied je lezers dus een snel en efficiënt hulpmiddel om taken uit te voeren. Zo bespaar je hen veel tijd en frustratie! Bovendien neem je wat druk van de ketel. Ze hoeven je advies immers niet te onthouden of meteen te implementeren.

Quiz

Een quiz is voor je doelpubliek een leuke en interactieve manier om iets bij te leren over jouw of hun eigen vakgebied.

Mensen zijn ook altijd erg benieuwd naar hun eigen resultaat. Vraag hen daarom op het einde van de quiz om hun e-mailadres in te geven zodat je hen de resultaten kunt toesturen.

Voorbeeld: klik hier om deel te nemen aan onze inbound marketing quiz.

Hoe scoor jij op onze inbound marketing quiz?

Vragenlijst of Zelfbeoordeling

Gelijkaardig aan de quiz, maar toch ook weer niet helemaal: Bied een vragenlijst aan waarmee mensen hun eigen vaardigheden, kennis of geschiktheid kunnen evalueren. Het biedt directe waarde en motiveert mensen om hun e-mailadres achter te laten voor meer gepersonaliseerde informatie.

E-book

E-books zijn een erg populaire manier om leads te genereren, potentiële klanten te informeren en autoriteit te krijgen binnen je vakgebied.

MAAR het is heel tijdrovend om een goed e-book te maken. Kies dus een onderwerp waar je klanten bijzonder veel interesse in hebben.

Tip: Plan de publicatie van je e-books zorgvuldig met een editorial calendar. Vaak kun je eerst een reeks kleine blog posts over het onderwerp publiceren om deze dan vervolgens te bundelen in een e-book. Sneller en efficiënter!

Whitepaper

E-books zijn informele, luchtige, vaak mooi vormgegeven publicaties. Whitepapers zijn academischer en argumentatiever van insteek. Ze presenteren een probleem en stellen een oplossing voor.

Mensen downloaden whitepapers omdat ze gezaghebbend, gedetailleerd en informatief zijn. Aangezien ieder doelpubliek graag vat krijgt op hun eigen vakgebied en industrie zijn whitepapers vaak erg waardevol.

Rapporten of Case Studies

Toon de waarde van je product of dienst aan door gedetailleerde rapporten of case studies te delen. Dit helpt bij het opbouwen van je geloofwaardigheid en vertrouwen bij potentiële klanten.

VISUEEL

Template

Templates bieden je doelpubliek een handige houvast wanneer ze zelf outlines, afbeeldingen, figuren, kalenders en werkdocumenten willen maken. Het is een dankbare bron die ze mogelijk erg vaak zullen gebruiken.

Hieronder zie je een voorbeeld van een template voor een editorial calendar.

Editorial Calendar
Infographic

Een infographic is een visuele weergave van gegevens, tips of resultaten. Zo presenteer je veel informatie op een overzichtelijke manier.

Aangezien infographics makkelijk viraal kunnen gaan en bijzonder vaak gedeeld worden, publiceren veel bedrijven ze meestal openlijk via een blog post, niet als downloadbare lead magnet.

Toch kun je ook leads genereren met infographics. Bied bijvoorbeeld een collectie infographics aan als download of verwerk een relevant aanbod in je infographic.

Voorbeeld: The 7 Success Factors of Social Business Strategy

Presentatie

Via SlideShare en Prezi maak je snel interessante presentaties met visuele voorbeelden, quotes, statistieken, kaarten en verhalen.

Presentaties scoren goed op sociale media zoals LinkedIn. Je kunt ze natuurlijk verwerken in je blog posts zelf, maar je kunt ze ook in downloadbare vorm aanbieden in ruil voor contactgegevens.

AUDIO

Kort gratis consult of vragensessie

Je kunt je bezoekers aansporen om je te contacteren via telefoon om vragen te stellen, desnoods een beperkt aantal minuten. Op die manier maak je meteen persoonlijk contact en kun je die kans grijpen om een band op te bouwen en een oplossing op maat aan te bieden.

Als je mensen goed verder helpt, zal dat zeker in je voordeel wegen als ze nog andere concurrenten overwegen.

Het grote nadeel van gratis consults is dat ze tijdsintensief zijn, maar dat beetje tijd dat je aan bezoekers spendeert weegt niet op tegen de mogelijke inkomsten die zulke leads kunnen binnenbrengen.

Podcast

Een podcast is een soort radio-uitzending die je als individu of bedrijf opneemt en via internet deelt. Mensen kunnen deze uitzendingen downloaden en afspelen. Zo bouw je een geëngageerd publiek op.

Via podcasts kun je een geëngageerd doelpubliek opbouwen, je persoonlijkheid tonen en je bedrijf op de kaart zetten als expert. Ze geven letterlijk een stem aan je bedrijf!

Je kunt podcasts met een relatief klein budget maken. Al wat je nodig hebt is een degelijke microfoon, audiosoftware en een leuke gastheer die je doelpubliek weet te boeien.

Tegenwoordig is het makkelijk om je via software of apps te abonneren op podcasts zonder dat je je contactgegevens hoeft te delen.

Probeer je doelpubliek er daarom van te overtuigen om zich te abonneren op updates over je podcasts. Op die manier krijgen ze bijvoorbeeld telkens een mail met een update, een transcript van de opname en extra tips of informatie.

Voorbeeld van een goede podcast: Copywriting Tips to Persuade, Promote and Profit with Ray Edwards

Cursus

Lessen of cursussen zijn doorgaans educatiever van insteek dan podcasts. Het grote voordeel van audio is dat mensen niet voor een computerscherm moeten zitten om je cursus te volgen.

Het kan onderweg naar het werk of op een ander “dood” moment. Op die manier besteden mensen hun tijd efficiënt en leren ze iets bij dankzij jou. Zo blijf je top of mind!

VIDEO

Gratis Skype-consult

Als je er de tijd en middelen voor hebt, dan kun je mensen een gratis Google Hangouts– of Skype-consult aanbieden. Op die manier:

  • kun je mensen persoonlijk helpen of overtuigen,
  • hoeft geen van beide partijen zich te verplaatsen,
  • en kan je doelpubliek sneller en beter inschatten of een aankoop of samenwerking interessant is voor hen.

Vlog

Een vlog is eigenlijk een blog, maar dan met video’s. Niet meer, niet minder. Via vlogberichten kun je snel, efficiënt en visueel tips en inzichten tonen en delen met je doelpubliek.

Vraag bezoekers om zich te abonneren op vlogupdates via e-mail of scherm je vlogs af in ruil voor contactgegevens.

Cursus / webinar

Een webinar is een video van een presentatie, lezing, workshop of college die je lezers/kijkers of klanten via internet kunnen bekijken. Webinars worden vaak live gegeven maar je kunt ze ook vooraf opnemen en beschikbaar stellen.

Webinars zijn ideaal om een doel, een oplossing of een reeks instructies visueel uit te leggen. Meestal doorloop je als spreker een presentatie en beantwoord je vragen van kijkers.

Welke optie je ook kiest, vraag je doelpubliek om hun e-mailadres in ruil voor de cursus of webinar zodat je hen een uitnodiging of een link naar de video of het kanaal kunt toesturen.

SOFTWARE

Trial, demo of freemium

Gratis producten, trials, demo’s of tools kunnen erg veel leads genereren voor je bedrijf. Experimenteer daarom met proefperiodes en proef- of gelimiteerde versies van je software, app, product of dienst.

Gebruikers lopen geen risico, geen verplichting en moeten hun creditcardgegevens niet opgeven. Je vraagt ze enkel om een formulier in te vullen met hun contactgegevens. Als ze geavanceerde features en functionaliteiten willen, dan kunnen ze die makkelijk aankopen of upgraden.

Uiteraard is deze lijst niet exhaustief, maar hopelijk geeft deze lijst je voldoende inspiratie om de bezoekers van je website te helpen en gedetailleerde klantprofielen van hen op te bouwen.

Configurators of Calculators

Voor producten die op maat kunnen worden gemaakt (zoals keukens, tuinen, enz.), kan een configurator die mensen helpt hun ideale ontwerp te creëren een krachtige lead magnet zijn.

Wil je meer klanten aantrekken met SEO?

Wil je aan de slag met lokale SEO voor je bedrijf om zo meer klanten aan te trekken via Google? Bekijk hier hoe wij je bedrijf kunnen helpen.

Deze publicatie werd geschreven door:

Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)