Hoe trek je de juiste klanten aan via de inbound marketing funnel?

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Als je ons een beetje kent dan weet je vast dat wij enorme fans van ‘inbound marketing’ zijn. Inbound marketing is de toekomst voor bedrijven die hun vindbaarheid, zichtbaarheid en online succes willen vergroten.

Daarom gaan we dit jaar in zee met HubSpot, wereldleider en pionier op het gebied van inbound marketing. Als Inbound Certified Partner willen we onze klanten nóg beter helpen.

Is inbound marketing nieuw voor jou? Of kan je wel een opfriscursus gebruiken? Geen probleem. Hieronder ontdek je:

  • wat inbound marketing is.
  • hoe inbound marketing werkt.
  • hoe je websitebezoekers aantrekt en er klanten en ‘brand-promotors’ van maakt

Bovendien geven we een concreet voorbeeld van een typische inbound marketingcyclus. Zo kan je meteen aan de slag!

Let’s go!

Wat is inbound marketing?

Inbound marketing is dé manier om de juiste klanten met de juiste informatie op het juiste moment aan te trekken. Op het moment dat ze naar antwoorden of oplossingen zoeken die jij kunt leveren.

Bijvoorbeeld: op onze blog delen we wekelijks tips en advies over webdesign en marketing voor zelfstandigen en KMO’s. Als deze mensen en organisaties vervolgens specifieke oplossingen of informatie over webdesign en marketing zoeken dan komen ze vaak bij ons terecht. Ze vinden onze publicaties dan bijvoorbeeld via Google, via onze nieuwsbrief of via onze sociale media. Deze mensen en organisaties worden vaak klanten en soms zelfs fans van Lincelot. Via deze klanten komen vervolgens vaak nieuwe klanten aanwaaien.

Inbound marketing is klantvriendelijk, nuttig, de resultaten zijn goed te meten en als de juiste klanten je op het juiste moment vinden dan ben je niet langer een verkoper maar een adviseur voor hen. Op die manier kun je veel makkelijker… verkopen.

Hoe werkt inbound marketing?

Wil je met inbound marketing aan de slag? Dan kan de volgende illustratie van HubSpot je zeker helpen:

Inbound Methodology - Inbound Marketing - HubSpot

De afbeelding hierboven illustreert de de 4 fasen van een typisch inbound marketing en salesproces:

  • Attract: door de juiste informatie op de juiste plaats en op het juiste moment te delen trek je de juiste bezoekers aan.
  • Convert: vervolgens ‘converteer’ je bezoekers in ‘leads’ of potentiële klanten; je vraagt hun contactgegevens in ruil voor iets waardevols, bijvoorbeeld een e-book.
  • Close: daarna overtuig je je leads om klant te worden, bijvoorbeeld via doelgerichte en persoonlijke e-mails.
  • Delight: tot slot blijf je jezelf engageren voor je potentiële en bestaande klanten zodat ze je producten spontaan en met plezier promoten bij anderen.

De inbound marketing funnel: van bezoeker tot klant

De ‘Inbound Marketing Methodologie’ wordt ook vaak voorgesteld als een ‘Inbound Marketing Funnel’ of trechter.

Inbound Marketing Funnel - Inbound Marketing - HubSpot

Via die funnel trek je eerst een brede groep geïnteresseerde bezoekers aan. Een deel van die bezoekers ga je vervolgens omzetten in leads en klanten, en tot slot – naarmate de funnel smaller wordt – hou je een kleine groep trouwe promoters over.

Hieronder gaan we dieper in op iedere fase van de inbound marketing funnel en welke tools je kunnen helpen om iedere fase tot een goed einde te brengen.

Fase 1 van de inbound marketing funnel: Attract

Inbound marketing begint bij het aantrekken van de juiste bezoekers op je website. Bezoekers die uiteindelijk klant en promoter van je merk of bedrijf kunnen en willen worden. Wie die mensen zijn? Juist ja: je buyer personas!

Als je je marketing en publicaties afstemt op elk van je buyer personas dan wek je meer interesse en dan krijg je (wellicht) ook meer conversies in de volgende fase.

De belangrijkste tools om de juiste mensen aan te trekken zijn:

Je website en blog

Je eigen website is hét hulpmiddel bij uitstek voor je inbound marketing. Eerst en vooral is je website jouw eigendom. Je doet ermee wat je wilt; je bent niet afhankelijk van de wetten, regels en beperkingen van andere partijen zoals Facebook en LinkedIn.

Op je eigen website – en bij voorkeur je eigen blog – publiceer je nuttige en relevante informatie voor potentiële klanten. Zo word je in Google door de juiste mensen gevonden.

Ontdek hier 8 best practices voor je bedrijfsblog.

Sociale media

Uiteraard kun je de publicaties op je website of blog ook delen via sociale media en andere online kanalen. Zo verwijs je voortdurend mensen naar je eigen website.

Via sociale media kun je bovendien goede klantrelaties opbouwen en je merk of bedrijf een menselijk gezicht geven. Mensen doen immers nog steeds het liefst zaken met mensen!

Je hoeft trouwens niet aanwezig te zijn op ieder sociaal medium. Wees enkel actief  waar je (ideale) klanten zijn!

Tips nodig voor je sociale media? Klik hier!

SEO

Wat doe jij als je op zoek bent naar informatie, oplossingen of producten? Juist ja, je gebruikt Google. Op die manier beginnen de meeste mensen tegenwoordig aan hun ‘buyer’s journey’.

Het is dan ook belangrijk dat je als bedrijf prominent in de zoekresultaten verschijnt op het moment dat je potentiële klanten informatie of oplossingen zoeken.

Dat kan met SEO of zoekmachineoptimalisatie. SEO is een inbound marketingstrategie waarmee je de zichtbaarheid en vindbaarheid van je website in de organische zoekresultaten van zoekmachines verbetert.

Ontdek hier hoe je je website optimaliseert voor Google.

Fase 2 van de inbound marketing funnel: Convert

Heb je de juiste bezoekers aangetrokken? Probeer er dan ‘leads’ of potentiële klanten van te maken door hun contactgegevens te verzamelen (op z’n minst een geldig e-mailadres).

Mensen geven hun gegevens natuurlijk niet zomaar: je moet hen iets van waarde in de plaats geven. Een soort betaling, zeg maar. Dat noemen we een ‘lead magnet‘, bijvoorbeeld een e-book, whitepaper, checklist of ander nuttig extraatje.

De belangrijkste tools om bezoekers om te zetten in leads zijn:

Calls-to-action

Een call-to-action (CTA) is een tekst of knop waarmee je bezoekers en (potentiële) klanten aanzet tot actie. Je kunt overal een call-to-action gebruiken: op je website of blog, in een e-book, e-mail, brochure, advertentie…

Gebruik calls-to-action om bezoekers te converteren in leads. Spoor hen aan om iets te downloaden in ruil voor contactgegevens.

Plaats bijvoorbeeld een specifieke call-to-action op het einde van je blog post waarmee je bezoekers aanspoort om een relevant e-book te downloaden.

Of gebruik een algemene call-to-action in de zijbalk van je website of blog om je nieuwsbrief met nuttige tips en advies te promoten.

Ontdek hier hoe je een goede call-to-action maakt.

Landingspagina’s

Als bezoekers op één van je calls-to-action klikken, verwijs hen dan standaard door naar een landingspagina.

Een landingspagina is een speciale pagina op je website waar je klanten heen leidt en waar je hen overtuigt om één bepaalde actie te ondernemen, in dit geval: contactgegevens invullen. Zo wordt de bezoeker een lead en kan je salesteam contact opnemen of een relatie uitbouwen met die mensen.

In een latere fase kun je landingspagina’s ook gebruiken om te verkopen en deals te sluiten met klanten.

Wil je weten hoe je een goede landingspagina maakt? Klik hier!

Formulieren

Formulieren zijn de ideale manier om contactgegevens van je bezoekers te verzamelen in ruil voor een ‘lead magnet‘. Optimaliseer daarom je formulier en maak het zo eenvoudig mogelijk om gegevens in te dienen.

Marketing database

Hou in een centrale database (of excel sheet) bij welke leads je converteert. Op die manier kun je:

  • belangrijke inzichten halen uit iedere interactie met je contacten;
  • toekomstige interacties verbeteren om betere buyer personas te definiëren;
  • en meer klanten aantrekken, converteren, overtuigen en enthousiast maken.

Fase 3 van de inbound marketing funnel: Close

Als je bezoekers leads zijn geworden, dan ga je een relatie met hen uitbouwen en hen “warm maken” tot ze klaar zijn voor een aankoop. Dit proces wordt ook wel ‘lead nurturing’ genoemd. Daarna ga je de juiste leads op het juiste moment overtuigen om klant te worden.

E-mail

E-mail is een bijzonder handige tool voor lead nurturing. Een serie e-mails met nuttige en relevante informatie versterkt het vertrouwen en de relatie van je lead met je bedrijf. Op die manier stoom je hen klaar voor een aankoop.

Marketing Automation

Via marketing automation kun je bepaalde inbound marketingprocessen zoals e-mail marketing en lead nurturing automatiseren en afstemmen op de behoeften van je leads.

Als een bezoeker bijvoorbeeld een e-book over een bepaald onderwerp heeft gedownload dan kun je die lead een reeks gerelateerde (en relevante!) vervolgmails sturen.

Fase 4 van de inbound marketing funnel: Delight

Het is niet omdat iemand een aankoop doet dat je hem of haar zomaar kunt verwaarlozen. Integendeel! Blijf in contact met al je bezoekers, leads en klanten. Zo verkoop je meer en zorg je ervoor dat die mensen je merk ook spontaan bij anderen promoten!

Surveys

De beste manier om te weten te komen wat gebruikers willen is het ze gewoon vragen. Gebruik surveys om na te gaan of jij klanten biedt wat ze zoeken en welke andere diensten en producten je nog kunt aanbieden.

Slimme calls-to-action

Slimme calls-to-action bieden verschillende gebruikers verschillende voorstellen afhankelijk van hun behoeften en van hun klantprofiel.

Social monitoring

Luister via sociale media naar de vragen, opmerkingen, interesses en klachten van klanten en help ze waar nodig of neem contact met hen op.

Voorbeeld van een inbound marketing cyclus

Om bovenstaande informatie wat concreter te maken geven we hieronder een voorbeeld van een typisch inbound marketing cyclus van bezoeker tot promoter:

Attract

Jan heeft een klein IT consultancybedrijf. Hij beseft dat online marketing de toekomst is. Helaas trekt de website van zijn bedrijf niet veel verkeer aan via Google, in tegenstelling tot de concurrentie. Daar wil hij dan ook iets aan veranderen.

Jan typt de zoekopdracht “beter gevonden worden in Google” in via Google. Hij klikt via de zoekresultatenpagina door naar een interessant blogartikel “Beter gevonden worden in Google? 9 Cruciale tips!”. Zo belandt hij op de blog van Lincelot, een webdesign en marketingbureau uit Boechout. ;-)

Wil je beter gevonden worden in google? Lees deze 9 tips!

Convert

De blog van Lincelot staat vol nuttige tips en advies om Jans website beter vindbaar en zichtbaar te maken in de zoekresultaten. Jan scant verschillende blog posts over zoekmachineoptimalisatie en bloggen (twee manieren om beter te scoren in de zoekresultaten van Google). Onderaan een interessant blogartikel spot Jan een call-to-action. Die call-to-action spoort hem aan om een e-book met blogtips voor bedrijven te downloaden.

Jan klikt de call-to-action (een knop) aan en komt terecht op een landingspagina met een formulier. De landingspagina spoort hem aan om z’n gegevens in te vullen in ruil voor het e-book. Dat vindt Jan best interessant. Hij vult zijn e-mailadres in en ontvangt het e-book meteen via e-mail.

Close

Niet lang na zijn inschrijving krijgt Jan een hartelijke verwelkoming van Lincelot in z’n inbox met suggesties en links naar andere relevante artikelen.

Gedurende de weken daarna krijgt Jan ook af en toe een mailtje met nieuwe interessante artikelen om z’n website en blog beter vindbaar en zichtbaar te maken in Google. Af en toe klikt Jan door op één van de artikelen. Hij is inmiddels overtuigd van het nut van bloggen, maar hij heeft toch nog heel wat praktische vragen.

Gelukkig bevatten de artikelen die hij aanklikt steeds calls-to-action die hem aanmoedigen om Lincelot te contacteren indien hij vragen heeft of advies wil. Hij neemt contact op met Lincelot via e-mail en krijgt meteen een duidelijk en behulpzaam antwoord.

Niet lang daarna krijgt Jan een aanbieding van Lincelot in z’n mailbox. Blijkbaar bieden ze bij Lincelot ook workshops zakelijk bloggen aan. Hij klikt door op de call-to-action in de e-mail en komt terecht op een landingspagina met een overzicht van de inhoud en de voordelen van de workshop. De landingspagina bevat ook een inschrijvingsformulier. Handig! Jan schrijft zich meteen in voor de workshop.

Delight

Jan volgt de workshop en leert bijzonder veel bij. Na de workshop ontvangt hij een survey die peilt naar de kwaliteit van de workshop. Jan vult de survey in en deelt zijn positieve ervaring op Twitter. Even daarna bedankt Lincelot hem op Twitter voor die leuke vermelding.

Via de nieuwsbrief – die hij om de twee weken in zijn mailbox krijgt – blijft Jan nog steeds op de hoogte van de nuttige tips van Lincelot. Zo bouwt hij zijn skills nog verder uit.

Na enkele weken bloggen overweegt Jan om Lincelot in te schakelen om een content marketingstrategie uit te dokteren voor zijn bedrijf. Op die manier wil hij zijn website en blog naar een hoger niveau tillen.

Wil jij de juiste klanten aantrekken via de inbound marketing funnel?

Wil jij de juiste klanten aantrekken via de inbound marketing funnel, maar wil je meer informatie? Contacteer ons of maak een vrijblijvende afspraak, we helpen je graag verder!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)