Wat zijn de meest voorkomende fouten met online marketing?

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?
 

“Wat zijn de meest voorkomende fouten met online marketing?”

Dat is de vraag die ik vandaag zal beantwoorden.

Ik ben Christophe Van Bael, en dit is de tweede aflevering van de Lincelot Marketing Podcast.

De tweede aflevering van de Lincelot Marketing Podcast… wil ik graag beginnen met een welgemeende dankjewel aan iedereen die de eerste aflevering van onze podcast beluisterd, geliket en gedeeld heeft.

Dankjewel ook aan iedereen die feedback heeft gegeven. We hebben veel geleerd en zullen deze lessen meteen toepassen op deze tweede aflevering.

Bedankt ook aan de luisteraars die ons een 5-star review hebben gegeven op Apple Podcasts. Eind 2019 waren er al meer dan 800.000 podcasts op Apple Podcasts en meer dan 2 miljoen podcasts in de index van Google. Jullie positieve reviews helpen ons enorm om meer zichtbaarheid te krijgen en meer luisteraars te bereiken. Dankjewel dus!

Veelvoorkomende fouten met online marketing

Dan over naar de vraag van vandaag: “Wat zijn de meest voorkomende fouten met online marketing?” 0f bij uitbreiding: “Wat zijn de meest voorkomende fouten met marketing?” Natuurlijk zijn er meerdere antwoorden op deze vraag, maar we zien toch een paar terugkerende fouten.

1. De organisatie is nog niet klaar voor marketing.

De eerste ‘fout’ met online marketing, als je het zo wil omschrijven, is dat de organisatie er nog niet klaarvoor is. Wij zien vaak de volgende 3 scenario’s:

  • Scenario 1: Vaak zijn er nog geen duidelijke producten of diensten gedefinieerd, maar wil een organisatie al wel naamsbekendheid en een publiek opbouwen. Ze willen al communiceren nog voor er duidelijkheid is over wat ze straks kunnen aanbieden. “Dan hebben we in ieder geval al een publiek als ons product of onze dienst klaar is”, horen we dan. Bad idea! Hoe kun je nu je doelpubliek inspireren en de aandacht vasthouden als je geen duidelijke proposities hebt (of ideeën voor proposities) waarvan je redelijkerwijze kunt aannemen dat je doelgroep er interesse in zal hebben?
  • Scenario 2: We zien ook vaak dat er wel een product of een dienst gedefinieerd is, maar nog geen opvolging. Marketing kan dan wel leads aangeven, maar wat als er geen procedures en mensen zijn om die leads op te volgen? En wat met leads die nu lauw zijn maar binnen een maand mogelijk warm worden. Wie zal die oppakken? En hoe zorg je ervoor dat je die leads niet vergeet?
  • Scenario 3: Helaas zien we vaak een gebrek aan draagvlak voor marketing binnen een organisatie. Sommigen willen graag met marketing aan de slag gaan, anderen zien marketing vooral nog als een onnodige -of niet prioritaire- investering van tijd en middelen. En toch zijn een goed product, goede opvolging en voldoende draagvlak binnen de organisatie cruciaal om marketing te doen slagen.

2. Er zijn geen duidelijke doelgroepen en doelen voor deze doelgroepen.

Een tweede frequente fout met marketing is dat er te weinig focus is. Er is vaak geen duidelijke doelgroep (of doelgroepen) gedefinieerd, laat staan duidelijke doelen voor elk van deze doelgroepen. Stel dat je een personal trainer bent. Wil je op je website dan jongeren, jongvolwassenen, jonge moeders, uitgebluste CEO’s of -ik durf het bijna niet te zeggen- iedereen aanspreken? Hoe duidelijker je doelgroep, hoe duidelijker je doelen kunt stellen en hoe beter je je communicatie en je marketing erop kunt afstemmen.

Zonder focus én duidelijke keuzes kun je als organisatie je voordelen voor je klanten en je toegevoegde waarde ten opzichte van je concurrenten moeilijk definiëren, laat staan communiceren. Hoe kun je je klanten dan overtuigen?

Marketing zonder een duidelijke focus is net zoals vliegen zonder kompas. Als je geluk hebt dan kom je op mooie plekken terecht, maar je kunt die plekken later vast niet meer terugvinden omdat je niet weet hoe je er gekomen bent. Zorg er dus altijd voor dat je eerst duidelijkheid hebt over je doelgroepen en de specifieke marketingdoelen per doelgroep, voor je aan je marketing en communicatie begint.

3. Marketingactiviteiten worden niet of nauwelijks geëvalueerd en geoptimaliseerd.

Als er geen duidelijke doelgroepen en doelen zijn, dan kun je het succes van je marketing ook niet of nauwelijks evalueren. En dat is toch cruciaal. Marketing zonder evaluatie is als een grijpmachine in het lunapark: je weet nooit wanneer en waarom je een beertje zal vangen. Door elke dag je activiteiten op te volgen, de resultaten (de mate dus waarin je individuele marketingactiviteiten je doelen ondersteunen) te analyseren en te optimaliseren, weet je na een tijdje wat werkt en wat niet werkt. Zo kun je leren uit je fouten en je kansen op succes maximaliseren. Hierdoor kun je de ROI van je marketing voortdurend vergroten.

4. Er wordt nog niet structureel én gestructureerd aan marketing gedaan.

We zien helaas ook nog vaak dat er geen structuur achter marketingactiviteiten zit. Bedrijven doen maar wat omdat de concurrentie het ook doet, omdat een marketingoeroe vertelt dat marketing noodzakelijk is of omdat marketing nu eenmaal een afdeling in het bedrijf is. Soms zijn organisaties ook niet frequent genoeg met marketing bezig, maar eerder af en toe, wanneer ze er zin en tijd voor hebben.

Om echt succesvol te zijn, moet marketing een gewoonte worden, en gewoontes creëer je niet zomaar. Dat kost tijd, dat weten we allemaal. Ieder bedrijf dat écht voordeel met zijn marketing wil halen moet zich als een marketingbedrijf gaan gedragen. Doe je dit niet, dan ben je er nog niet helemaal klaar voor.

5. Er is enkel een focus op de korte OF op de lange termijn.

Tot slot zien we vaak dat er enkel een focus is op de korte termijn OF op de lange termijn. Bedrijven met een kortetermijnfocus zien marketing als een uitgave, niet als een investering. Ze zien het als een noodzakelijk kwaad en ze willen meteen netto resultaten meten: meer omzet, meer winst, meer instroom… Daarom voeren ze harde marketingcampagnes om mogelijke klanten te overtuigen om nu meteen te kopen of contact op te nemen. Maar… als er weinig geduld en draagvlak is, dan dooft het marketingvuur meestal snel – en klanten zullen opdringerige marketing wellicht ook maar matig kunnen waarderen.

Aan de andere kant van het spectrum heb je bedrijven met een langetermijnfocus die alleen maar blog posts, whitepapers en e-books uitgeven maar te weinig doen met de leads die ze ervoor in de plek krijgen. Een persoonlijke bekentenis: hier hadden wij bij Lincelot ook lange tijd last van – omdat we marketeers zijn, en geen salesmensen. Hier kom ik zo dadelijk nog op terug.

Maar met alleen maar naamsbekendheid koop je niets. Zorg er dus ook voor dat je naast al die content die de juiste mensen aantrekt naar je website ook marketingcampagnes organiseert die mensen overtuigen om bij je te kopen. Een goede combinatie tussen kortetermijn- en langetermijnfocus is echt noodzakelijk om je cashflow te bewaken.

Marketing zonder doel, structuur, korte- én langetermijnvisie werkt niet

Dus, kort samengevat: een aantal veel voorkomende fouten met online marketing:

  1. Bedrijven willen marketing voeren maar ze zijn er nog niet klaar voor.
  2. Er zijn geen duidelijke doelgroepen en doelen voor deze doelgroepen gedefinieerd.
  3. Marketingactiviteiten worden niet of nauwelijks geëvalueerd en geoptimaliseerd.
  4. Er wordt nog niet structureel én gestructureerd aan marketing gedaan.
  5. Er is enkel een focus op de korte OF op de lange termijn.

Marketing zonder doel, structuur, korte- én langetermijnvisie is als zaaien om meteen te oogsten. Dat werkt niet. Je moet weten wat je zaait, voor wie, waarom en hoe, en hoe je het succes van je investeringen kunt meten, analyseren en optimaliseren. Pas als je verschillende cycli doorgegaan bent kun je je succes beginnen ‘maken’ – op een steeds efficiëntere manier, omdat het steeds beter voorspelbaar wordt.

Mooi zo, maar hoe begin je daar dan aan? Hoe zorg je ervoor dat je de fouten hiervoor vermijdt en dat je meer succes krijgt met online marketing?

5 tips voor meer succes met online marketing

De volgende tips kunnen je wellicht helpen.

1. Begin met een evaluatie van jezelf, je producten, je diensten en je bedrijf.

Begin met een kritische evaluatie van jezelf, je producten en diensten én de afdelingen en het management van je bedrijf. Heb je goed afgelijnde producten en diensten die gewild zijn, waar je goed in bent en waar je geld mee kan verdienen? Denk je in kansen eerder dan beperkingen, heb je voldoende tijd, energie en budget om je marketing een paar maanden -en liever langer- vol te houden, en heb je voldoende kennis en ervaring binnen je organisatie of een betrouwbare marketingpartner die je kan ondersteunen? Dan kun je verdergaan naar het volgende punt.

2. Definieer duidelijke doelgroepen en doelen per doelgroep.

Heb je een of meer duidelijke doelgroepen gedefinieerd – liefst zo specifiek mogelijk – en kun je voor elk van deze doelgroepen 1 of meer concrete, meetbare marketingdoelen definiëren? Heb je ook voldoende tussentijdse meetpunten per doel (bijvoorbeeld: 5% meer websitebezoekers per maand) en heb je al nagedacht waar voor jou de grens ligt om te bepalen of je marketinginspanningen werken of niet werken? Ga dan verder naar het volgende punt.

3. Ga structureel en gestructureerd met je marketing aan de slag.

Wil en kun je structureel en gestructureerd met je marketing aan de slag gaan? Heb je een duidelijke marketingstrategie, marketingplan, marketingkalender en marketingcampagnes en wil je bewust en regelmatig tijd, energie en budget investeren? Dan kun je verdergaan naar het volgende punt.

4. Evalueer elke dag opnieuw.

Wil en kun je je marketing voortdurend evalueren om te optimaliseren wat goed gaat en afscheid te nemen van wat minder goed gaat? Ben je ook bereid om vanaf nu als een marketingbureau te denken en voortdurend A/B testen uit te voeren -dat wil zeggen: kleine wijzigingen aan je e-mails en landingspagina’s op je website doorvoeren om te kijken wat werkt en wat niet werkt- om incrementele verbeteringen door te voeren? Ga dan door naar het volgende punt.

5. Focus op de lange én de korte termijn.

Heb je een gespreide focus op de lange termijn (om naamsbekendheid op te bouwen, vertrouwen te winnen en de juiste mensen aan te trekken wanneer ze je nodig hebben) en op de korte termijn (om leads te overtuigen om van je te kopen)? En kun je ook gedisciplineerd een marketingkalender volgen om er zeker van te zijn dat alle verantwoordelijken de juiste procedures volgen om tijdig de juiste marketingcampagnes te lanceren en te evalueren? Dan moet het lukken!

Want nu wil ik marketing niet moeilijker maken dan het in werkelijkheid is. Natuurlijk kun je goede resultaten halen! Maar ik vind het verschrikkelijk zuur dat er nog altijd zoveel marketingbudgetten worden weggegooid door een gebrek aan structuur, focus, discipline, opvolging, evaluaties, optimalisaties, doorzettingsvermogen en draagvlak. Veel problemen stammen overigens uit 4 foutieve opvattingen over marketing. Die wil ik nog graag met je delen.

4 verkeerde aannames over marketing

1. Goede marketing maakt alles goed.

Op één: Goede marketing kan van elk product of elke dienst een succes maken. Niet dus. Goede marketing kan een slecht product of een slechte dienst nóg sneller doen falen. Je product of dienst moet relevant zijn, anders moet je niet aan de marketing ervan beginnen.

En wat is dan relevant? Mensen moeten je product of dienst nodig hebben, of in ieder geval willen. Je moet er goed je kost mee kunnen verdienen én je moet een duidelijke toegevoegde waarde kunnen bieden, zeker wanneer je complexere en duurdere producten of diensten wil verkopen.

2. Marketing = sales.

Foute opvatting 2: Marketing is hetzelfde als sales en daarmee een garantie op meer omzet. Fout! Goede marketing kan en zal wellicht tot meer omzet (en succes op andere fronten) leiden, maar marketing is niet hetzelfde als sales. Marketing werkt ondersteunend aan sales. Marketing geeft de assists, de leads. Sales kopt de assists in doel. Als marketing leads aanbrengt maar je hebt geen spits om de leads binnen te koppen -of je hebt een spits die te lui is en enkel iets doet wanneer de bal recht op zijn hoofd of in zijn voeten valt-, dan begin je er beter niet aan. Niemand wordt vrolijk van een hoog marketingbudget en leads die liggen te verstoffen in een sales mailbox.

3. We beginnen maar al met marketing.

Foute opvatting 3: Je kan op elk ogenblik naar de buitenwereld toe beginnen te communiceren. Niet handig! Als de rest van de organisatie nog niet klaar is voor sales en de delivery en nazorg van je producten of diensten dan kan externe communicatie meer kwaad dan goed doen. Je plaats immers een spot op je organisatie, van binnen en van buiten. Er gaan hoe dan ook kleine scheurtjes en barstjes in je processen duidelijk worden. Kun je dat intern én extern aan?

4. Marketing kun je er wel even bij doen.

Foute opvatting 4: “Marketing kun je er wel even bij doen.” Jij kent je product of dienst het beste, toch? Dan kan, maar de aanname is fout. Marketing is niet iets wat je er even bij doet, hoeveel tijd en energie je ook hebt. Er is creativiteit, realiteitszin, projectmanagement, mensenkennis, overtuigingskracht, discipline én doorzettingsvermogen voor nodig. Dat is een serieus wensenlijstje. En je moet niet vanuit je eigen product of dienst starten maar vanuit de behoeften van je doelgroepen. Dat vereist ook wel enig omdenken. Kun je dat er écht bij doen, naast je everyday job? Wellicht niet, hoezeer je het ook wil.

Conclusie: marketing is een werkwoord

Dus, kort samengevat: Wat zijn de meest voorkomende fouten met online marketing?

  1. Bedrijven willen marketing voeren maar ze zijn er nog niet klaar voor.
  2. Er zijn geen duidelijke doelgroepen en doelen voor deze doelgroepen gedefinieerd.
  3. Marketingactiviteiten worden niet of nauwelijks geëvalueerd en geoptimaliseerd.
  4. Er wordt nog niet structureel én gestructureerd aan marketing gedaan.
  5. Er is enkel een focus op de korte OF op de lange termijn.

Hoe kun je deze problemen voorkomen?

  1. Evalueer jezelf en je bedrijf voor je met marketing begint.
  2. Definieer duidelijke doelgroepen, doelen en meetpunten.
  3. Ga structureel en gestructureerd met marketing aan de slag.
  4. Denk als een marketingbureau: meet, analyseer en optimaliseer – elke dag opnieuw.
  5. Denk aan de korte én de lange termijn voor quick wins en long-term gains.

Wat moet je vooral vermijden?

  1. Marketing van suboptimale producten of diensten.
  2. Marketing als vervanging van sales.
  3. Marketing in een organisatie die er nog niet klaar voor is.
  4. Marketing als een extraatje naast je core business. Dat is de highway to hell – en een burnout erbovenop.

In tegenstelling tot wat velen denken is marketing geen zelfstandig naamwoord. Marketing is een werkwoord. Marketing is niet iets waarin je eenmalig investeert en dat je vervolgens kunt afvinken van je to do-lijstje. Je moet er voortdurend mee bezig zijn. Als je daar niet van overtuigd bent dan moet je er niet aan beginnen, want dan zullen de teleurstellingen op de korte termijn wellicht groter zijn dan de mogelijke winsten op de lange termijn.

 

Bedankt voor het luisteren en graag tot snel!

Wil je meer te weten komen over online marketing?

Heb jij vragen over je online marketing? Neem even contact met ons op of maak een vrijblijvende afspraak, we maken graag tijd voor een goed gesprek!

 

Deze publicatie werd geschreven door:

Foto van Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.
Foto van Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Christophe Van Bael - Bestuurder Lincelot