Geef oplossingen, verkoop producten

Geef oplossingen, verkoop producten


Klanten willen niet noodzakelijk producten of diensten van u kopen. Ze willen een antwoord op een vraag, een oplossing voor een probleem of een bevrediging van een behoefte. Geef daarom antwoorden en oplossingen en vertel hoe uw producten en diensten hierbij helpen.

Denk in oplossingen, niet in producten

Klanten zijn op zoek naar oplossingen, niet naar producten. Waarom praten we dan nog steeds over producten en niet over oplossingen?Bedrijven denken vaak nog steeds in termen van hun eigen producten en diensten. Dit vertaalt zich in websites die eruit zien als standaard brochures die de technische specificaties van producten en diensten beschrijven.

Klanten daarentegen zijn meestal niet geïnteresseerd in de technische specificaties van producten en diensten; ze zijn op zoek naar een antwoord op hun vraag, een oplossing voor hun probleem of de bevrediging van een behoefte.

Pas hier als bedrijf uw communicatie, marketing en bij voorkeur ook uw productontwikkeling op aan. Bedrijven die dit goed doen maken meer kans om door klanten gevonden te worden en aan te sluiten bij hun behoeften. Mooie voorbeelden hiervan zijn Apple en IKEA.

Apple: handige oplossingen, schitterende marketing

De eerste iPod was een oplossing, dan pas een product.Rond de eeuwwisseling zat Apple in slechte papieren. Het bedrijf antwoordde met een oplossing voor een probleem waar veel consumenten mee worstelden: muziek converteren naar MP3, ordenen en op een draagbaar apparaat zetten. Apple ontwikkelde een oplossing die bestond uit software (iTunes) en een nieuwe draagbare muziekspeler (de iPod). De iPod werd een wereldwijd succes, en luidde het tweede leven van Apple in.

IKEA: briljant eenvoudig

Het Bekväm krukje van IKEA is in de markt gezet als een oplossing voor een probleem, dan pas als een product.IKEA maakte begin 2011 reclame die schitterde in haar eenvoud. De reclame toonde een krukje met de woorden: “Vanaf nu is geen kastje meer te hoog.” Dit is de perfecte illustratie van een bedrijf dat denkt in oplossingen, en niet in producten. Niemand is op zoek naar een krukje, maar iedereen wil bij zijn kasten kunnen komen. Het krukje van IKEA is nog steeds een groot succes.

Help uw klanten, verkoop producten

De moraal van het verhaal? Help uw klanten, verkoop producten. Geef antwoorden en oplossingen en vertel hoe uw producten en diensten hierbij kunnen helpen. Op deze manier sluiten uw producten, uw diensten en uw marketing aan bij de behoeften van uw klanten, en wordt de verkoop ervan een logische en eenvoudige volgende stap.

In mijn volgende artikel ga ik dieper in op de rol en de kansen van social media en internet marketing in deze ‘nieuwe’ manier van denken, en hoe u hier als ondernemer uw voordeel uit haalt.

Vragen, opmerkingen of suggesties? Deel uw mening via het reactieformulier hieronder of neem contact op voor advies op maat.

P.S. Wilt u meer van dit soort artikelen lezen? Schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief. U ontvangt dan elke twee weken een overzicht van onze laatste artikelen in uw mailbox. Alvast bedankt en veel succes!

Ontvang gratis marketingtips!

Ontvang onze blog posts voortaan automatisch in je mailbox.

Ik ga akkoord met het Privacybeleid

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Christophe Van Bael
info@lincelot.com

Goeiedag! Ik ben Christophe, oprichter en zaakvoerder van Lincelot. Webdesign, zoekmachineoptimalisatie en internet marketing zijn echt mijn ding. Wil je een nieuwe website, een betere website of praktisch marketingadvies? Aarzel niet en contacteer me vandaag nog via info@lincelot.com of 03 - 455 80 77. Graag tot snel!

Nog geen reacties

Geef een reactie