Inbound marketing is een vorm van internet marketing waarbij u er voor zorgt dat klanten u vinden en naar u toe komen wanneer zij u nodig hebben. Inbound marketing is voordelig, klantvriendelijk en efficiënt. Dit artikel toont aan de hand van twee voorbeelden wat inbound marketing is en hoe u het gebruikt om efficiënt en voordelig klanten aan te trekken.

Wat is inbound marketing?

Met inbound marketing zorgt u ervoor dat klanten u vinden wanneer zij u nodig hebben. Dit doet u door op internet informatie te verspreiden en antwoorden te geven op vragen die uw klanten vaak nog moeten stellen. Dit kan onder meer via gratis artikels, e-books, een bedrijfsblog of een vragen-en-antwoorden pagina op uw website. Op deze manier positioneert u zich als een expert op uw vakgebied én trekt u klanten aan. Als klanten op internet antwoorden op hun vragen zoeken dan komen ze immers vanzelf bij u terecht.

Waarom inbound marketing?

Inbound marketing is ontstaan vanuit het besef dat klanten steeds kritischer worden over producten, diensten, marketing en klantenservice. Klanten zoeken op internet steeds vaker zelf naar informatie en ze vergelijken en beoordelen deze informatie op basis van de meningen van andere klanten. Daarnaast hebben klanten ook steeds meer mogelijkheden om traditionele marketing te negeren. E-mail spam filters en het bel-me-niet-register zijn hier goede voorbeelden van. Terwijl deze trends problematisch zijn voor traditionele marketing, maakt inbound marketing er net gebruik van. Inbound marketing is dan ook een waardevolle aanvulling op traditionele marketing.

Vindbaarheid en betrouwbaarheid

Inbound marketing gaat ervan uit dat klanten op internet zelf op zoek gaan naar informatie en dat ze deze informatie vergelijken met andere informatie op internet. Aangezien klanten hun mening vaak baseren op de meningen van andere klanten, zorgt u er met inbound marketing voor dat iedereen uw informatie kan verspreiden en dat iedereen kan reageren. Als mensen uw informatie verspreiden en er op reageren, dan draagt dit immers bij aan uw zichtbaarheid en vindbaarheid op internet. Op deze manier krijgt u meer geïnteresseerde klanten op uw website. Positieve reacties bevestigen bovendien de betrouwbaarheid van uw informatie en uw imago. Negatieve reacties bieden u de mogelijkheid om onduidelijkheden uit de wereld te helpen.

Ontvang gratis marketingtips!

Ontvang onze blog posts voortaan automatisch in je mailbox.

Ik ga akkoord met het Privacybeleid

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Twee voorbeelden van inbound marketing

Karwei: Handige instructiefilms met boodschappenlijst

Eerder dit jaar wilde ik thuis een schuifdeurkast maken onder een schuin dak. Ik wist niet hoe ik moest beginnen. Daarom zocht ik met Google naar schuifdeurkast + schuin dak. Ik kwam meteen bij een instructiefilm van Karwei uit, de doe-het-zelf bouwmarkt. In slechts 4 minuten toonde de film me hoe ik de kast moest maken én met welke producten ik dit het best kon doen. Producten die ik uiteraard allemaal bij Karwei kon kopen.

Koopmans: Smakelijke inspiratie met boodschappenlijst

Mijn vrouw bakt graag taarten. Toen zij van een collega 5 kilo appels kreeg en zij niet 10 dezelfde taarten wilde bakken zocht ze op internet naar recepten met appels. Zij kwam via Google bij de recepten op de website van Koopmans uit, de leverancier van bakmix en andere grondstoffen voor in de keuken. Deze gratis recepten boden inspiratie, instructies én een lijst van onder andere Koopmans producten om hierbij te helpen.

De essentie van inbound marketing

Met inbound marketing deelt u dus antwoorden en oplossingen voor vragen en de problemen van uw klanten. Op deze manier wordt u een betrouwbaar adviseur voor uw klanten en overstijgt u de rol van verkoper. Als u uw klanten als onderdeel van uw advies vervolgens vertelt hoe uw producten en diensten helpen bij het beantwoorden van hun vragen of het oplossen van hun problemen, dan biedt u uw klanten niet enkel oplossingen voor hun problemen maar ook de middelen om deze oplossingen tot stand te brengen. Op deze manier worden uw producten en diensten een deel van de oplossing en daardoor ook een logische aankoop.

De beloning van inbound marketing

Inbound marketing biedt de volgende voordelen:

  1. U trekt meer geïnteresseerde klanten aan: klanten met een probleem dat met uw producten en diensten kan opgelost worden vinden immers snel de weg naar uw website;
  2. Klanten zien u als een adviseur en niet langer als een verkoper. Dit versterkt uw imago en uiteindelijk ook uw omzetcijfers;
  3. U kunt openlijk reageren op de reacties van uw klanten. Deze dialoog draagt ook bij aan de betrouwbaarheid van uw imago;
  4. Uw klanten versterken het resultaat van uw marketing: door de filmpjes van Karwei en de recepten van Koopmans te ‘liken’ en te verspreiden op internet, bevelen klanten deze producten en diensten aan voor iedereen op internet. Wanneer is de laatste keer dat een klant uw producten of diensten aan de rest van de wereld heeft aanbevolen?

De voorbeelden in dit artikel tonen aan dat inbound marketing een efficiënte vorm van marketing is. Maar inbound marketing heeft nog meer voordelen. Volgende week sta ik stil bij de 7 voordelen van inbound marketing, en vertel ik hoe ook u er uw voordeel mee kunt halen.
Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Deel ze dan via het reactieformulier hieronder.

Meer lezen over inbound marketing?

Wil je ontdekken hoe je de juiste klanten aantrekt op het juiste moment? Download dan nu ons Inbound Marketing e-book en lees er alles over!

Download