Is TikTok marketing interessant voor jouw bedrijf?

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Als je nog nooit van TikTok gehoord hebt, dan heb je wellicht even onder een steen geleefd. Het sociale netwerk overschreed onlangs de kaap van 2 miljard downloads, en ook de coronacrisis zorgde voor een boost.

Bij Lincelot zeggen we altijd: je moet als bedrijf daar gaan waar je klanten zijn. Of TikTok marketing ook interessant is voor je bedrijf? Dat ontdek je in dit artikel! We vertellen je:

Klaar? Dansen maar!

Wat is TikTok?

Video-first social media app

TikTok is een smartphoneapp waarmee je korte openbare of privévideo’s van 15 seconden kan maken, bewerken en delen. Die video’s kan je opleuken met filters, muziek, animaties, special effects en meer.

TikTok is in de eerste plaats dan ook een leuk en luchtig medium. Vaak worden er dansjes (na)gedaan, liedjes geplaybackt of challenges aangegaan, maar er zijn ook korte tutorials en video’s die je tips en “hacks” tonen of je iets leren. Ideaal voor bedrijven die aan de slag willen met TikTok marketing!

Iedere gebruiker kan een eigen profiel aanmaken met een korte bio, hoewel dat geen vereiste is om TikToks (lees: video’s) te zien. Net als bij andere sociale media, kan je met je profiel zaken liken, reageren, delen, mensen volgen, privéberichten versturen…

Op je startpagina zie je steeds suggesties voor video’s die je mogelijk leuk vindt. Die video’s krijgen de hashtag #foryou en je kunt er vlotjes doorheen scrollen.

Persoonlijke profielen en pro-accounts

TikTok kent twee soorten accounts:

  • persoonlijke profielen voor “standaard” gebruikers
  • TikTok-pro accounts voor bedrijven

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is een pro-account gratis. Het grote voordeel van zo’n account? Als bedrijf krijg je extra inzichten en statistieken over je account en video’s.

Net zoals op andere sociale kanalen, kan je je bedrijfsaccount op TikTok ook laten verifiëren met een blauw vinkje. Zo laat je zien dat je de officiële vertegenwoordiger van je brand bent!

Gebruikers

TikTok wordt momenteel gezien als “iets voor de jeugd”. De leeftijdsgrens ligt op 13 jaar, maar de leeftijd van gebruikers ligt vaak heel wat lager. De exacte cijfers zijn echter niet makkelijk te vinden, want kinderen liegen soms over hun leeftijd bij gebruik van de app.

Betekent dit dat je TikTok links moet laten liggen als jongeren niet tot je doelgroep(en) behoren? Niet noodzakelijk…

Nog maar een paar jaar geleden werd Instagram gezien als “iets voor de jeugd”, terwijl nu steeds meer volwassenen en nichemerken hun weg naar het platform hebben gevonden.

Vaak ontdekt de jeugd nieuwe platformen en worden ze vervolgens mainstream. Iets om rekening mee te houden!

Wat maakt TikTok anders?

Elk sociaal medium heeft z’n angle:

  • Twitter staat bekend om z’n korte (nieuws)berichten of ‘tweets’,
  • Pinterest is een online moodboard,
  • Instagram is het visuele sociale medium bij uitstek,
  • op Facebook kan je netwerken met vrienden en familie,
  • en op LinkedIn met collega’s en klanten.

TikTok staat dus vooral bekend om korte, ludieke filmpjes die je in een handomdraai maakt, maar het grote verschil met andere platforms zit met name “onder de motorkap”.

TikTok is “mobile-first” en gebruikt verschillende soorten artificiële intelligentie en machine learning om gebruikers éxact te tonen wat ze willen zien en niets dat ze niet willen zien. Andere sociale kanalen proberen dit ook, maar TikTok gaat véél verder.

Het eerste wat je te zien krijgt zijn aanbevelingen “For You” die niets te maken hebben met je TikTok vrienden of netwerk, maar wel met je gedrag. Van zodra je de app opent, probeert TikTok te leren wat je leuk vindt. Het platform “gooit” content je richting uit en kijkt hoe je erop reageert, wat je engageert. In feite duik je samen met de app “the rabbit hole” in en zie je wel waar je eindigt!

Op die manier kan je TikTok marketing en content zeer snel een groot en divers doelpubliek bereiken zonder dat je als bedrijf eerst met véél moeite volgers moet ronselen. TikTok stimuleert gebruikers immers voortdurend om zich op een ander doelpubliek, andere trends, etc. te richten.

Omgekeerd biedt TikTok gebruikers ook héél laagdrempelige manieren en inspiratie om zelf zaken te posten waar ze zonder zetje nooit zelf opgekomen zouden zijn, of zaken die ze op het iets “serieuzere” Instagram nooit zouden durven posten. Gebruikers worden meteen geëngageerd om mee te doen aan challenges, hashtags te gebruiken, enz.

Wat zijn de voordelen van TikTok voor bedrijven?

1.  TikTok is nog relatief nieuw

TikTok is nog nieuw. Daardoor kan je vaak makkelijker en sneller een solide basis en bereik uitbouwen met relatief weinig inspanning: wees er dan ook snel bij! Wat heb je te verliezen?

Verder is er nog een voordeel: TikTok advertenties zijn ook nog relatief nieuw, waardoor nog maar weinig bedrijven deze adverteermogelijkheid benutten. En weinig concurrentie? Dat betekent lagere adverteerprijzen. Veel bereik voor relatief weinig budget dus.

2. Grote userbase

TikTok is het zesde grootste sociale medium wereldwijd. Dat is enorm. Met andere woorden: er zit véél volk op TikTok en je kan als bedrijf dus ook véél mensen bereiken als je je producten of diensten wil promoten via TikTok marketing.

3. Veel engagement

TikTok hecht véél belang aan engagement. Alles in de app is erop gericht om gebruikers zoveel mogelijk te engageren. Het TikTok algoritme leert ook wat mensen leuk vinden op basis van engagement om zo voortdurend aangepaste content te tonen.

Dankzij die focus op engagement kan je héél snel héél véél likes en reacties krijgen op je video’s en kan je content ook héél snel viraal gaan, zelfs als je nog geen volgers hebt. Tot slot zitten de meeste TikTok-gebruikers ook meermaals per dag op het platform. Handig!

4. Gelokaliseerde marketing

TikTok mag dan een globale app zijn die werkt in meer dan 140 landen, bedrijven die op meerdere locaties actief zijn kunnen makkelijk gelokaliseerde marketingcampagnes inrichten in verschillende talen.

5. Sterke micro-influencers om mee samen te werken

Op TikTok zijn er veel micro-influencers aanwezig. Dat zijn invloedrijke profielen die enkele duizenden (zeer trouwe) volgers hebben. Dat biedt kansen voor je bedrijf: als je samenwerkt met zulke influencers kan je snel interessante niches bereiken voor een haalbaar budget. Een belangrijk onderdeel van je TikTok marketing!

Bovendien voelt influencer marketing vaak niet aan als reclame, maar eerder als een aanbeveling van een goede vriend. Mensen vertrouwen op het oordeel van de influencer, wat de stap tot aankoop vaak kleiner maakt.

Wat zijn de mogelijke nadelen van TikTok?

Let’s face it: TikTok heeft een erg jong doelpubliek en dat zal zeker nog even zo blijven. Sta daar zeker bij stil, want marketing op kinderen en jongeren richten is niet geheel onschuldig.

Kinderen krijgen via reclame een onrealistisch (droom)beeld voorgeschoteld en kunnen een materialistische ingesteldheid krijgen. Let dus ook op met content die eerder bedoeld is voor een volwassen publiek (vloekwoorden, alcohol, seks, geweld…). Hou het “veilig”!

Is TikTok geschikt voor je bedrijf?

De hamvraag voor jouw bedrijf: moet je TikTok marketing opnemen in je marketingstrategie?

Matcht je doelgroep?

Ten eerste moet je dus rekening houden met de gebruikers op TikTok. Is je doelgroep tussen 6 en pakweg 24 jaar? Dan is het wel interessant om te adverteren op TikTok, leuke video’s te posten of met een influencer samen te werken.

Is dat niet zo? Hou TikTok dan goed in de gaten. Als het platform mainstream wordt en ook oudere gebruikers begint aan te trekken, dan kan TikTok marketing in de toekomst misschien wél interessant zijn.

Matcht je content?

Leent jouw bedrijf zich tot korte, ludieke video’s? Ook dan is TikTok geschikt. Dat is meestal het geval voor eerder informele lifestylemerken, sportmerken, educatieve bedrijven… veelal B2C gericht op particulieren.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • beauty
  • mode
  • entertainment
  • DIY
  • gastronomie
  • fitness
  • ouderschap
  • reizen
  • tuinieren
  • gezondheid en welzijn

Aan de slag met TikTok marketing!

Stap 1: Maak een bedrijfsprofiel aan

Om een bedrijfsprofiel aan te maken op TikTok, moet je eerst een persoonlijk account aanmaken. Dat kan je dan als volgt omzetten naar een TikTok pro-account:

TikTok

  • Klik in je profiel rechtsboven op de drie puntjes. Dan kom je op bovenstaand menu.
  • Tik op ‘Mijn account beheren’. Dan kom je op dit menu:

TikTok pro account - TikTok marketing - Lincelot

  • Kies onderaan voor de optie ‘Overschakelen naar een Pro-account’.
  • Optioneel: geef aan of je een maker – oftewel een contentmaker, bekend persoon, influencer… – bent of een bedrijf met een zakelijk account.
  • Kies voor het zakelijk account…

… et voilà!

Voeg ook een korte, duidelijke biografie toe aan je account. Zorg ervoor dat profielbezoekers meteen weten waar je als bedrijf voor staat.

Stap 2: Deel leuke inspirerende content

Wil je met TikTok marketing aan de slag? Dan komt het erop aan om leuke, inspirerende content te publiceren natuurlijk. Gelukkig maakt TikTok het je erg gemakkelijk om video’s te maken. Zo kan je bijvoorbeeld:

  • de medewerkers van je bedrijf een dansje laten maken;
  • uitleggen hoe je producten kan gebruiken;
  • meedoen aan challenges;
  • een betaalde advertentie inrichten;
  • een influencer op TikTok jouw product laten gebruiken;
  • enzovoort.

Extra tip: de app is erg laagdrempelig, dus je video’s hoeven er niet steeds überprofessioneel uit te zien, maar bewaak je imago wel uiteraard. Gebruik verder ook zeker hashtags bij je video’s! Ze zijn erg belangrijk op TikTok om je vindbaarheid te vergroten en op de “For you page” getoond te worden.

Wil je een stap verder gaan? Dan kan je eventueel samenwerken met een influencer op TikTok en hem of haar jouw product laten gebruiken. Zorg er, net als bij andere platformen, voor dat de niche van de influencer goed past bij het imago van jouw bedrijf.

Stap 3: Adverteer op TikTok

Wil je adverteren op TikTok? Dan moet je eerst een aanvraag indienen en goedgekeurd worden. Dat heeft wellicht veel te maken met het jonge publiek dat we eerder bespraken.

Goedgekeurd? Dan kan je ads inrichten om:

  • meer bereik of verkeer te krijgen,
  • meer videoweergaven te krijgen,
  • meer appinstallaties te krijgen (als je een app hebt uiteraard),
  • meer conversies te krijgen (lees aankopen, inschrijvingen, etc.).

Het minimumbedrag dat je uitgeeft aan je TikTokadvertentie is zo’n 20 dollar per dag. Wil je nog meer weten? Bekijk deze pagina van TikTok zelf om meer te weten te komen over adverteren op hun platform.

Inspirerende TikTok marketing voorbeelden

Wil je nog even wat inspiratie opdoen? We verzamelden een paar voorbeelden van bedrijven en organisaties die TikTok marketing volgens ons goed aanpakken! Kijk even mee:

Zalando

De online kledingwinkel Zalando schakelt influencers in om video’s te maken, toont hoe een Zalando-doos creatief als sporttoestel dient, filmt iemand die een sneaker opleukt…

MAC Cosmetics

In de filmpjes van make-upmerk MAC Cosmetics zien we hoe je je kan opmaken, hoe een professionele make-upartiest zich klaarmaakt voor Fashion Week in Parijs enz.

NBA

De Amerikaanse basketters nemen je via TikTok mee in hun trainingen, laten spelers video’s opnemen, halen beelden van supporters van onder het stof… Entertainment verzekerd!

En dan nu? TikTokken maar!

Wil je meer weten over social media marketing?

Wil jij ook aan de slag met TikTok? Of wil je (meer) inzetten op Facebook, LinkedIn en Instagram? Wij kunnen je helpen je social media marketing!

Deze publicatie werd geschreven door:

Eline Serlet
Eline Serlet
Eline is Content Marketeer en Projectmanager bij Lincelot. Na 2 Master studies aan de Universiteit van Gent en evenveel marketingstages bij Lincelot konden we haar in 2020 eindelijk overtuigen om bij ons te komen werken. Sindsdien maakt Eline haar klanten en collega's elke dag gelukkig met haar sterke content, strak projectmanagement en stralende glimlach.
Eline Serlet
Eline Serlet
Eline is Content Marketeer en Projectmanager bij Lincelot. Na 2 Master studies aan de Universiteit van Gent en evenveel marketingstages bij Lincelot konden we haar in 2020 eindelijk overtuigen om bij ons te komen werken. Sindsdien maakt Eline haar klanten en collega's elke dag gelukkig met haar sterke content, strak projectmanagement en stralende glimlach.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?