Heb je als bedrijf het idee dat je ‘iets’ moet met social media, maar weet je niet goed wat, waarom en hoe? Dan ben je niet alleen. Bedrijven van over de hele wereld worstelen met deze vragen. In dit artikel lees je 9 tips om je kansen op succes te vergroten.
Steeds meer bedrijven zijn actief op social media. Met wisselend succes overigens. Het succes van social media inspanningen is immers afhankelijk van een aantal factoren waar bedrijven nog te vaak aan voorbij gaan. Om je kansen op succes te vergroten zou je daarom minstens (positief) moeten kunnen antwoorden op de volgende 9 vragen:
1. Wat is mijn doel met social media?
Zonder een specifiek doel is experimenteren met social media zoals onvoorbereid auditie doen voor een talentenshow. Je kunt schitteren door je natuurlijk talent of door de grond gaan omdat je niet weet hoe je je publiek moet boeien. Weet wat je wil bereiken, weet wat je publiek wil bereiken en breng deze doelen bij elkaar.
2. Hoe kan ik dit doel meetbaar maken?
Zonder gekwantificeerde doelen en meetinstrumenten is het moeilijk om het resultaat van je inspanningen aan te tonen. Meetbare resultaten zijn echter noodzakelijk om je inspanningen en/of doelstellingen bij te stellen en om alle betrokkenen (van werknemers tot management) gemotiveerd te houden.
3. Wat is mijn strategie om dit doel te bereiken?
Zonder duidelijke mijlpalen en plannen (acties, tijdsindicaties en budgetten) om deze mijlpalen te behalen is het moeilijk om je doelen binnen je geplande tijd en budget te bereiken. Een duidelijke strategie met tussentijdse evaluaties vergroot je kans op succes.
4. Hoe verhoudt dit doel zich tot mijn bedrijfsdoelstellingen?
Zonder een duidelijke koppeling van uw doel aan uw algemene bedrijfsdoelstellingen is het voor het management moeilijk om steun te blijven geven. Enkel met meetbare resultaten kun je als management social media inspanningen blijven steunen. Anders loop je het risico dat deze inspanningen ten koste gaan van andere bedrijfsdoelstellingen.
5. Wie is mijn doelpubliek?
Zonder een helder doelpubliek voor ogen is het moeilijk om met hen in contact te treden en hen te boeien. Bepaal daarom eerst welke groep (potentiële) klanten je wil bereiken, hoe groot die groep is en wat de behoeften, vragen en uitdagingen van die groep zijn. Stem hier je doelen op af. Niet andersom.
6. Sluit het gebruik van social media aan bij mijn doelpubliek?
Bepaal op basis van je doelpubliek welke boodschap, kanalen (LinkedIn, Twitter (X), Facebook, YouTube…) en tone of voice het meeste effect zullen hebben. Benader je doelpubliek vanuit hun behoefte, niet vanuit je eigen aanbod. Help je doelpubliek ook zoveel mogelijk hoe, wanneer en waar zij willen. Dit is niet noodzakelijk hoe, wanneer en waar jij het wil.
7. Heb ik geduld en doorzettingsvermogen om resultaten te behalen?
Succes met social media krijg je niet binnen een week of binnen een maand. En als je succes hebt dan moet je dit succes nog kunnen bevestigen. Gun jezelf daarom de tijd om een stevige online reputatie op te bouwen, om van hieruit een vertrouwensrelatie met je doelpubliek op te bouwen en om van hieruit je doelpubliek te helpen.
8. Heeft het management hetzelfde geduld en doorzettingsvermogen?
De resultaten van social media inspanningen laten vaak even op zich wachten. Zorg daarom voor tussentijdse evaluaties. Zonder deze evaluaties en een geduldig management hebben social media inspanningen het gevaar dat ze zonder concrete vooruitzichten tijd en geld opgebruiken of dat ze voortijdig gestopt worden.
Tot slot nog een laatste vraag, wellicht de belangrijkste:
9. Past het gebruik van social media bij het DNA van mijn bedrijf en mijn branche?
Elk bedrijf zal zich moeten aanpassen als het met social media aan de slag gaat, maar deze aanpassing mag nooit haaks staan op je eigen DNA en de wetgeving en gewoonten in je branche. Transparantie, eerlijkheid, toewijding, doorzettingsvermogen en een oprechte interesse in de behoeften van je klanten zijn cruciaal voor je succes met social media.
Conclusie
Als je op alle bovenstaande vragen (positief) kunt antwoorden, dan kun je gerust overwegen om je doelen neer te schrijven en je strategie en campagnes uit te werken. Als je op minstens één van bovenstaande vragen negatief geantwoord hebt, stel jezelf dan de vraag of je bedrijf al klaar is voor de grote stap en wat er nodig is om die stap te kunnen nemen.