Wat betekent de nieuwe core update van het Google algoritme voor jouw website?

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Terwijl jij (en wij ook trouwens) druk in de weer bent met relevante content maken voor je website, zit Google achter de schermen ook niet stil. Meer nog: elke dag voert het bedrijf meerdere updates uit om het ‘Google algoritme’ te optimaliseren.

Je hoort het goed: Google toont de juiste info aan de juiste mensen via een algoritme. Zo’n algoritme is in dit geval een set regels of een systeem dat ingericht is om een bepaald doel te bereiken: de meest relevante zoekresultaten tonen aan gebruikers in Google.

De kleinere updates van het Google algoritme vallen meestal niet op, maar helpen Google om nog beter te werken als zoekmachine. In sommige gevallen lanceert Google echter een ‘core update’ die wel een serieuze impact kan hebben op de online vindbaarheid en het online succes van sommige bedrijven. Positief, maar ook negatief!

Indien je het gemist zou hebben: in augustus 2019 voerde Google een nieuwe core update uit. Wil je weten welke invloed deze laatste grote aanpassingen hebben op het succes van jouw bedrijf? Wij zochten het voor je uit!

Waarom voert Google een core update uit?

De belangrijkste missie van Google? Internetgebruikers voorzien van relevante en toonaangevende content. Daarom voert het bedrijf dagdagelijks updates uit die de zoekresultaten al dan niet grondig door elkaar schudden en de kaarten opnieuw verdelen.

Google zelf vergelijkt het graag met het opstellen van een lijst met de 100 beste films uit 2015. Wil je het overzicht enkele jaren later graag bijwerken? Dan zal de lijst er waarschijnlijk helemaal anders uitzien. Er komen nieuwe films bij, sommige krijgen misschien een hogere score dan je in 2015 in gedachten had en andere films zullen dalen in de ranking.

Voor de duidelijkheid: er is niets mis met de films die dalen in de lijst! Er zijn gewoon nóg betere (en vaak ook meer actuele) exemplaren bijgekomen die een hoger plekje in de ranking verdienen.

Zo gaat het ook met de ranking in de zoekresultaten. Er is niets mis met webpagina’s die minder presteren na een Google core update. De updates zijn niet in het leven geroepen om deze websites te viseren. De aanpassingen moeten het Google algoritme net verbeteren zodat het systeem alle bestaande content nog beter kan beoordelen.

De truc bestaat er dus in om je website af te stemmen op de missie van Google en te focussen op relevante en kwalitatieve content voor je doelgroep. Als je die focus steeds weet te behouden dan zou je website weinig ‘hinder’ van de updates moeten ondervinden.

Hoe je dat doet? Lees vooral verder, wij leggen het je uit!

Goed blijven scoren in Google? Focus op je content!

Merk je dat je website of webpagina minder goed scoort in de zoekresultaten na een Google core update? Geen paniek! Heel wat bedrijven gaan meteen op zoek naar een oplossing terwijl er helemaal niets aan te passen valt. Meer nog: door goede content onnodig te wijzigen, richt je zelfs vaak veel meer schade aan.

Het Google algoritme beloont relevante, toonaangevende en kwaliteitsvolle content. Google adviseert dan ook om te blijven zoeken naar manieren om kwalitatieve inhoud aan te bieden.

Om website-eigenaars en bedrijven hierbij te helpen, kwam Google na de meest recente Google core update ook met wat extra advies: een lijst met vragen die je moet stellen voor je bestaande en nieuwe content. De lijst bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Content en kwaliteit
  • Expertise
  • Presentatie en productie
  • Vergelijkbare inhoud

Content en kwaliteit: vind je meerwaarde

Om gebruikers relevante en toonaangevende content te kunnen tonen, zoekt het Google algoritme constant naar nieuwe, unieke en actuele inhoud. In een ideale wereld vinden gebruikers via Google snel en makkelijk de juiste informatie op één webpagina.

Webpagina’s die volledig en onderbouwd antwoorden op de zoekopdrachten en vragen die gebruikers intypen in Google, hebben dan ook meer kans om hoog te scoren in de ranking (mede dankzij de laatste Google core update).

Google straft ‘duplicate content’ niet af. Dat zijn identieke teksten die voorkomen op meerdere webpagina’s (op jouw website en/of op externe websites). Toch ga je best op zoek naar meerwaarde wanneer je iemands content wilt hergebruiken.

Ga na wat jij meer kan bieden dan je concurrenten. Vermijd plagiaat en voeg je eigen conclusie, analyse of extra informatie toe om ervoor te zorgen dat je inhoud uniek en nuttig wordt voor je lezers.

Trouwens: als je denkt dat sappige titels bezoekers wel zullen overtuigen, think again! Google weet perfect wanneer je clickbait (misleidende, sensationele titels om zoveel mogelijk kliks te halen) gebruikt door je bounce rate na te gaan.

Verlaten mensen je website vrij snel nadat ze hem hebben geopend? Dat is een rode vlag voor Google! Titels mogen (en moeten!) de lezer uiteraard prikkelen, maar ze moeten vooral de inhoud van het artikel beschrijven en de juiste verwachtingen scheppen.

Expertise: werp jezelf op als vakexpert

Het Google algoritme zal je website hoger tonen in Google als je jezelf naar voren schuift als expert. Dit doe je door je bronnen te vermelden, een bewijs van expertise toe te voegen (denk aan cases of een portfolio), achtergrond van auteurs te schetsen, een ‘over-ons’ pagina toe te voegen …

Laat dus zien waarom jij een betrouwbare bron bent en waarom je content zo belangrijk is voor de lezer. Zo werp je je op als autoriteit binnen je vakgebied. Daar houden zowel Google als je potentiële klanten van!

Schrijf wel alleen over onderwerpen waarvan je écht op de hoogte bent. De inhoud van je teksten zal je enthousiasme en expertise dan uitstralen, wat je websiteverkeer alleen maar ten goede komt.

Vermijd inhoudelijke fouten en fake nieuws! Makkelijk te controleren vergissingen kunnen de geloofwaardigheid van je website meteen onderuithalen. Zonde!

Presentatie en productie: zet in op user experience

Vandaag de dag publiceren véél bedrijven enorm sterke teksten. Daarom is het extra belangrijk om jezelf te onderscheiden. Maak je teksten hapklaar en scanbaar én investeer in graphics, video’s of zelfs podcasts.

Links naar externe websites met meer informatie zijn ook zeker goed, maar wanneer je webpagina al een volledig antwoord biedt op de vraag van de bezoeker zal jouw website alleen maar hoger scoren in Google.

Een goede user experience heeft vaak ook te maken met de laadtijd van je website. Ga voor een snelle website, wees voorzichtig met (een overdaad aan) ads die je website vertragen en zorg ervoor dat je website tablet- en mobielvriendelijk is.

Vergelijkbare inhoud: kwaliteit en diepgang drijven boven

Zit je vol nieuwe ideeën en wil je graag content maken over een bepaald topic? Zoek dan even uit welke websites momenteel in de top 10 staan van de zoekresultaten voor dat topic. Alleen als je inhoud diepgaand genoeg is en je het huidige contentaanbod in kwaliteit kan overtreffen, zal het Google algoritme jouw content mee opnemen tussen de concurrenten.

Vraag jezelf ook steeds af of je je tekst schrijft voor zoekmachines of voor klanten. Ben je vaak alleen maar bezig met SEO, zoekwoorden en je positie in de zoekresultaten? Let dan op: het Google algoritme heeft nog steeds als doel om mensen tevreden te stellen. Focus daarom op de eindklant, niet op Google… and you are good to go!

Conclusie

Nieuwe Google core update of niet: het Google algoritme plaatst de gebruiker centraal, en dat kan jij maar beter ook doen!

Focus daarom steeds op meerwaarde bieden voor de eindgebruiker met relevante inhoud en een goede user experience. SEO is daarbij slechts een hulpmiddel om je vindbaarheid te vergroten, geen einddoel. Bezoekers zijn potentiële klanten, Google niet!

Dus: analyseer je bestaande content en vraag je af of je je doelpubliek voldoende centraal plaatst. Is dit het geval? Doe vooral zo voort! Is dit niet het geval? Dan moet je je content mogelijk aanpassen. Deze lijst met vragen van Google kan je daar zeker bij helpen!

Let wel: je content aanpassen biedt geen garantie dat je website beter zal scoren in de zoekresultaten na de meest recente Google core update. Websites of webpagina’s hebben immers nooit een gegarandeerde vaste positie in Google.

Wil je meer weten over content marketing?

Heb je nog vragen of wil je meer weten over content marketing? Contacteer ons vrijblijvend! We helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door:

Foto van Margo Bruyndonckx
Margo Bruyndonckx
Margo is Content Marketeer bij Lincelot. Na haar studies aan de AP Hogeschool in Antwerpen en Thomas Moore in Mechelen, en na verschillende ervaringen in de wondere wereld van de weddings, startte Margo in 2019 bij Lincelot. Sindsdien ontwikkelde ze zich razendsnel als social media expert, content marketeer en projectmanager. Heb je vragen over marketing? Margo helpt je graag verder!
Foto van Margo Bruyndonckx
Margo Bruyndonckx
Margo is Content Marketeer bij Lincelot. Na haar studies aan de AP Hogeschool in Antwerpen en Thomas Moore in Mechelen, en na verschillende ervaringen in de wondere wereld van de weddings, startte Margo in 2019 bij Lincelot. Sindsdien ontwikkelde ze zich razendsnel als social media expert, content marketeer en projectmanager. Heb je vragen over marketing? Margo helpt je graag verder!

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?