Een bedrijfswebsite heeft geen enkele zin als je de prestaties van die website niet meet, analyseert en evalueert. Zonder analyse weet je immers niet:
- of je je doelen bereikt
- of je tijd, geld en inspanningen renderen
Money down the drain!
Gelukkig is er zoiets als Google Analytics. Dankzij Google Analytics krijg je meer inzicht in de prestaties van je website. Benieuwd hoe? In dit artikel ontdek je:
- wat Google Analytics is.
- waarom Google Analytics belangrijk is.
- welke basisstatistieken en rapporten je als beginner best kunt opvolgen.
Here we go!
WAT IS GOOGLE ANALYTICS?
Google Analytics is een gratis dienst van Google die gegevens over je website verzamelt en in handige grafieken en overzichten toont. Zo krijg je meer inzicht in de prestaties van je website.
Eerst installeer je een stukje code – een ātracking codeā – op je website:
- Ontdek hier waar je de tracking code voor je website vindt.
- Ontdek hier hoe je je tracking code toevoegt aan je website (of laat een plugin het vuile werk voor jou doen).
Die tracking code registreert onder meer wie wanneer welke paginaās van je website bezoekt. Daarna kun je al die gegevens makkelijk raadplegen via het dashboard van Google Analytics of via de Google Analytics app.
Zo krijg je een duidelijk beeld van onder andere de verkoop, conversies, bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaven op je website.
WAAROM IS GOOGLE ANALYTICS BELANGRIJK?
Een website of blog maken en uitbouwen doe je in functie van je bedrijfsdoelen, maar hoe weet je of je inspanningen doel treffen? Door ze te meten: meten is weten.
Als je je prestaties niet meet dan kun je ze ook niet beoordelen en ben je doelloos bezig. Vraag jezelf daarom af welke concrete doelen en KPIās je nodig hebt om je prestaties te meten (bvb. aantal bezoekers, aantal aankopen via je websiteā¦).
Vervolgens kun je die doelen en KPIās met Google Analytics ook heel nauwkeurig opvolgen. Zo weet je of je marketinginspanningen renderen (ROI) en of er ruimte is voor verbetering! Extra voordeel: door annotaties toe te voegen aan je statistieken kan je precies achterhalen welke marketinginspanningen welk effect hebben gehad.
GOOGLE ANALYTICS: BASISSTATISTIEKEN
Heb je Google Analytics nog niet geĆÆnstalleerd op je website? Klik dan eerst hier voor je verder leest!
Begin je net met Google Analytics of heb je nog niet veel ervaring? Dan raden wij je aan om de volgende basisstatistieken onder de knie te krijgen. Eerst krijg je een overzicht van alle basisstatistieken, daarna ontdek je waar je ze vindt in Google Analytics.
1. Gebruikers en actieve gebruikers
De term āGebruikersā staat voor het aantal individuele gebruikers die je website bekijken of verkennen binnen een geselecteerde periode.
Iemand die je website bijvoorbeeld bezoekt op woensdag en op donderdag, telt die week als Ć©Ć©n en dezelfde gebruiker.
De term āActieve gebruikersā staat voor het aantal gebruikers dat op dit moment je website bezoekt. Je āliveā bezoekers, zeg maar.
Uiteraard wil je je (actieve) gebruikersaantallen steeds zien groeien. Dat wijst er immers op dat je bedrijf goed zichtbaar en vindbaar is en dat je relevante informatie aanbiedt!
2. Sessies
Een “sessie” staat voor een reeks acties die een bezoeker op je website uitvoert binnen een bepaalde periode. Bezoekers kunnen tijdens Ć©Ć©n sessie bijvoorbeeld meerdere paginaās bezoeken, links aanklikken, enz.
Standaard eindigt een sessie na 30 minuten inactiviteit. Als een bezoeker 30 minuten of langer inactief is op je website dan worden nieuwe acties dus gezien als het begin van een nieuwe sessie.
EĆ©n bezoeker kan dus ook meerdere sessies starten. Die sessies kunnen plaatsvinden op dezelfde dag of gespreid zijn over meerdere dagen, weken of maanden.
De statistiek āSessiesā staat voor het totale aantal sessies op je website binnen een geselecteerde periode. Hoe hoger dit getal, hoe meer activiteit op je website!
3. Paginaweergaven en unieke paginaweergaven
De statistiek āPaginaweergavenā geeft het totale aantal bekeken paginaās van je website weer voor een bepaalde periode. Herhaalde weergaven van Ć©Ć©n pagina tellen ook mee, bijvoorbeeld als gebruikers de webpagina opnieuw laden of nogmaals bezoeken.
De term āUnieke paginaweergavenā geeft aan tijdens hoeveel sessies Ć©Ć©n bepaalde pagina Ć©Ć©n keer of meerdere keren werd weergegeven.
Als je bijvoorbeeld pagina 1 bezoekt, daarna pagina 2, en daarna terug pagina 1, dan heeft pagina 1 twee paginaweergaven, maar slechts Ć©Ć©n unieke paginaweergave.
4. Paginaās/sessie
Het aantal paginaās per sessie geeft weer hoeveel paginaās er gemiddeld worden bekeken per sessie op je website. Herhaalde weergaven van Ć©Ć©n pagina tellen ook mee.
Als iemand bijvoorbeeld via een zoekopdracht op je website komt en daarna nog twee keer doorklikt naar andere paginaās dan zijn dat 3 paginaās / sessie.
Als bezoekers veel paginaās per sessie bezoeken dan kan dat betekenen:
- dat er veel interesse is in de informatie op je website
- dat de structuur en navigatie op je website makkelijk en gebruiksvriendelijk zijn (bijvoorbeeld dankzij veel interne links naar andere content).
5. % nieuwe sessies
De statistiek ā% nieuwe sessiesā is een schatting van het percentage eerste bezoeken / sessies op je website. Het cijfer toont de verhouding tussen nieuwe en terugkerende bezoekers.
Streef naar een mooie balans tussen nieuwe sessies en herhaalde sessies. Enerzijds wil je nieuwe bezoekers of klanten aantrekken, anderzijds wil je ook trouwe terugkerende bezoekers die een duurzame relatie opbouwen met je bedrijf.
6. Gemiddelde sessieduur
De “gemiddelde sessieduur” geeft weer hoelang sessies op je website gemiddeld duren. Het is de totale duur van alle sessies (in seconden) gedeeld door het aantal sessies.
De sessieduur geeft een goed beeld van:
- de tijd die mensen gemiddeld op je website doorbrengen
- de interesse die bezoekers hebben in je website
Een lange sessieduur wijst op betrokken bezoekers en kwalitatieve relevante informatie.
Tip – Vergis je niet: 1 minuut is al erg lang op het internet. Mensen willen immers zo snel mogelijk de juiste informatie vinden. Bovendien zitten bezoekers die je website al na enkele seconden verlaten (bounces) ook in het gemiddelde.
7. Bouncepercentage en uitstappercentage
Het “bouncepercentage” is het percentage sessies / bezoeken waarbij bezoekers je website alweer verlaten op de instappagina. Er wordt dus slechts Ć©Ć©n pagina geladen.
Een hoog bouncepercentage kan worden veroorzaakt door Ć©Ć©n of meer factoren:
- je website bestaat uit Ć©Ć©n pagina
- de indeling en navigatie van je site is niet gebruiksvriendelijk
- je trackingcode is niet correct geĆÆnstalleerd
- bezoekers vinden meteen de informatie die ze zoeken en hebben daardoor niet de behoefte om nog andere paginaās te bezoeken
- je pagina is niet relevant voor de zoekopdracht van de bezoeker / er is geen goede match tussen je zoekwoorden en je pagina-inhoud
Waak erover dat je bouncepercentage zo laag mogelijk blijft. Is dat niet het geval? Dan kun je best nagaan:
- of de informatie op je website voldoende relevant is voor bezoekers
- of je website gebruiksvriendelijke en goed navigeerbaar is
Het bouncepercentage mag niet verward worden met het “uitstappercentage“.
- Voor alle sessies die beginnen op een bepaalde pagina geeft het bouncepercentage weer hoe vaak die pagina de enige in de sessie was.
- Voor alle weergaven van een bepaalde pagina geeft het uitstappercentage weer hoe vaak die pagina de laatste in de sessie was.
Het bouncepercentage geeft dus weer hoe vaak gebruikers een bepaalde instappagina meteen weer verlaten. Het uitstappercentage geeft weer hoe vaak gebruikers hun sessie afsluiten met een bepaalde pagina.
BELANGRIJKE RAPPORTEN
Als je inlogt bij Google Analytics dan zie je links een lichtgrijs menu met handige rapporten over je website. Die rapporten bundelen handige websitegegevens per thema.
Het aantal rapporten in Google Analytics is overweldigend. Daarom zetten we hieronder enkele belangrijke basisrapporten voor jou op een rijtje:
1. DOELGROEPENOVERZICHT
In het rapport āDoelgroepenoverzichtā vind je nagenoeg alle basisstatistieken die hierboven aan bod kwamen:
1. Log in bij Google Analytics
2. Selecteer je website / dataweergave
3. Klik links in het menu op āDoelgroepā
4. Klik op “Overzicht”
5. Selecteer rechts bovenaan de periode waarvoor je cijfers wilt raadplegen
6. Optioneel: klik op “Vergelijken met:” en selecteer een periode (om twee periodes te vergelijken)
7. Klik op āToepassenā
Dit rapport toont een mooi overzicht met basisstatistieken voor je website. Hou het dan ook regelmatig in de gaten. Je bent goed bezig als:
- het aantal sessies, gebruikers en paginaweergaven geleidelijk toeneemt (dankzij killer content en SEO)
- een meerderheid van je bezoekers meerdere paginaās per sessie raadpleegt
- je sessies gemiddeld steeds langer duren (dat wijst op interessante content en geƫngageerde lezers)
- het aantal nieuwe sessies toeneemt en je toch een stabiele stroom terugkerende bezoekers blijft aantrekken
- je bounce rate laag blijft of daalt (onder de 70-80%)
Verder kom je via dit rapport meer te weten over:
- de āTaalā, het āLandā of de āPlaatsā van je gebruikers
- de ābrowserā en het ābesturingssysteemā van je gebruikers
Klik links onderaan gewoon op de gegevens die je wilt weergeven. Als Nederlandstalige website wil je bijvoorbeeld zoveel mogelijk bezoekers uit Belgiƫ en Nederland, en zo weinig mogelijk bezoekers uit Rusland (bijna altijd spamverkeer). Lees hier hoe je spamverkeer in Google Analytics wegfiltert.
2. VERKEERSBRONNEN
Je wilt natuurlijk ook weten welke verkeersbronnen veel bezoekers naar je website leiden. Zo zie je wat je sterkste kanalen zijn en waar er ruimte is voor verbetering.
1. Log in bij Google Analytics
2. Selecteer je website / dataweergave
3. Klik links in het menu op āAcquisitieā
4. Klik op āOverzichtā
5. Selecteer rechts bovenaan de periode waarvoor je cijfers je wilt raadplegen
6. Optioneel: klik op “Vergelijken met:” en selecteer een periode (om twee periodes te vergelijken)
7. Klik op āToepassenā
De meest voorkomende verkeersbronnen zijn:
- Direct verkeer: mensen die je website bezoeken door je URL rechtstreeks in te geven in hun browser
- Organisch verkeer: verkeer via zoekmachines
- Referral / verwijzingen: mensen die je website bereiken via een link op een andere website
- Sociaal verkeer: verkeer afkomstig van sociale media
Er bestaan geen regels over hoeveel verkeer via welke bron je website zou moeten bereiken. Ga daarom voor een gezonde mix. Als Ć©Ć©n kanaal achterop hinkt dan kun je onderzoeken waar ruimte is voor verbetering:
- Wil je meer organisch verkeer of meer verwijzingen? Besteed dan voldoende aandacht aan SEO en linkbuilding.
- Wil je meer sociaal verkeer? Sleutel dan aan je sociale media strategie.
3. LANDINGSPAGINAāS
Het rapport āBestemmingspaginaāsā toont je op welke paginaās je bezoekers eerst (be)landen:
1. Log in bij Google Analytics
2. Selecteer je website / dataweergave
3. Klik links in het menu op āGedragā
4. Klik op āSite-inhoudā
5. Klik op āBestemmingspaginaāsā
6. Selecteer rechts bovenaan de periode waarvoor je cijfers je wilt raadplegen
7. Optioneel: klik op “Vergelijken met:” en selecteer een periode (om twee periodes te vergelijken)
8. Klik op āToepassenā
Als je de statistieken voor je landingspaginaās analyseert dan kun je nagaan:
- welke paginaās het meeste verkeer naar je website leiden.
- welke paginaās meer promotie kunnen gebruiken.
- of er een match is tussen de inhoud op je paginaās en de inhoud die bezoekers zoeken. Een hoog bouncepercentage kan bijvoorbeeld wijzen op een mismatch of op een gebrekkige gebruikerservaring.
Wil je meer weten over het belang van goede landingspagina’s? Klik hier!