Google Search Console Insights is de nieuwste tool van Google om gebruiksgegevens van de bezoekers op en rond je website te analyseren. Search Console Insights combineert gegevens uit Google Analytics 4 en Google Search Console om je waardevolle inzichten te bieden. Zo krijg je eenvoudig antwoorden op vragen zoals:
- Welke pagina’s op mijn website trekken de meeste bezoekers aan?
- Waar komen de meeste bezoekers op mijn website vandaan?
- Welke onderwerpen op mijn website zijn trending?
- Welke sites linken vooral door naar mijn website?
- Wat zoeken bezoekers die op mijn website terechtkomen?
De antwoorden op deze vragen zijn cruciaal voor copywriters, marketeers en webdesigners die goede content willen creëren en bestaande content willen optimaliseren om de prestaties van hun website, marketing en business te verbeteren.
Om de toegevoegde waarde van Google Search Console Insights echt te kunnen begrijpen, is het handig om nog even naar Google Analytics en Google Search Console te kijken.
Wat is Google Analytics ook alweer?
Google Analytics is een gratis analytische tool van Google die gegevens verzamelt van bezoekers op je website. Het toont statistieken over het aantal bezoekers, welke apparaten je bezoekers gebruiken, welke pagina’s je bezoekers het langste bekijken, waar je de meeste bezoekers verliest, etc.
Daarnaast kan Google Analytics je inzichten geven over de conversies van bezoekers op je website. Conversies zijn acties die je van je bezoekers wil zien: het downloaden van een e-book, het invullen van een formulier of het aanvragen van een offerte. Google Analytics biedt extreem veel waardevolle informatie als je de prestaties en de kwaliteit van je website wil verbeteren.
Wat is dan Google Search Console?
Google Search Console is ook een gratis tool van Google die de aanwezigheid van je website in de resultaten van Google analyseert. Deze tool toont hoe Google je website bekijkt en beoordeelt. Google Search Console functioneert dus ook als controle-instrument:
- Het toont het zoekverkeer en prestaties van je website.
- Het evalueert de snelheid (en dus ook de Web Vitals) van je website.
- Het toont eventuele technische fouten op je website die je best meteen(!) oplost als je niet afgestraft wil worden door Google.
- Het toont hoe goed je website geoptimaliseerd is voor zoekmachines (SEO).
Deze informatie is van groot belang wanneer je vaker gevonden wil worden en hoger wil scoren in de zoekresultaten van Google. Daarnaast is het cruciaal om fouten in je website op te sporen en op te lossen om ‘strafpunten’ van Google te vermijden.
Waarom dan Google Search Console Insights?
Google Analytics en Search Console zijn vrij ingewikkelde tools als je er niet dagelijks mee werkt. Het is niet eenvoudig om échte inzichten te krijgen in de prestaties van (de content op) je website. Wat werkt goed en waar moet je meer in investeren? En wat werkt niet goed en waar moet je niet meer in investeren? Dat zijn zaken die je graag wil weten, maar die je niet gemakkelijk uit de tools van Google kon afleiden. Tot nu!
Google Search Console Insights geeft onder meer een antwoord op de volgende vragen:
Hoe komen bezoekers op mijn website terecht?
Google Search Console Insights toont je waar de bezoekers op je website vandaan komen. Niet enkel over het algemeen, maar zelfs specifiek per pagina of post. Zo weet je perfect welke kanalen voor jou het beste werken en welke kanalen je misschien best niet meer gebruikt.
En dat is handig! Want stel dat 80% van de bezoekers van je best scorende blogpost op jouw website komen door een verwijzing van een andere website, dan is het misschien wel interessant om te investeren in een samenwerking (linkbuilding) met die (of een andere soortgelijke) website. Zo kun je het aantal inbound links en bezoekers op je website maand na maand vergroten en ze converteren in leads, klanten en –wie weet ooit- ambassadeurs van je bedrijf.
Een praktisch voorbeeld:
In het voorbeeld wordt het overzicht getoond van de websites waar we met Lincelot veel verwijzingen van krijgen.
Zo stuurde de website han.onderwijsonline.nl vorige maand 20 bezoekers door naar onze blogpost “Zelf een infographic maken? Volg deze 8 simpele stappen“.
Het valt op dat onze blogposts vaak gedeeld worden door online leerplatformen, en websites van universiteiten en hogescholen. Dit inzicht geeft ons de mogelijkheid om soortgelijke content te delen met gelijkaardige leerplatformen om zo ons bereik te vergroten, én onze positie in Google te verbeteren.
Welke zoektermen gebruiken bezoekers om op mijn website terecht te komen?
Google Search Console Insights toont naar welke informatie bezoekers van specifieke pagina’s of blogposts op zoek waren. Hierdoor kun je je content (je antwoorden, oplossingen en aanbod) op je website in de toekomst nog beter afstemmen op je doelgroep.
Als de meest gezochte term waardoor bezoekers op je blogpost over Instagram Marketing terechtkwamen bijvoorbeeld “Instagram Reels” is, dan is het misschien wel tijd om deze doelgroep te bieden wat ze zoeken (informatie over het maken van Reels), voor ze hun antwoorden op de websites van concurrenten vinden.
Welke content is trending en spreekt mijn bezoekers het meeste aan?
Google Search Console Insights toont ook welke content wel en niet werkt. Zie je veel interactie, een hogere gemiddelde sessieduur en/of veel bezoekers op bepaalde pagina’s of blogposts over sociale media? Dan weet je dat je doelgroep hier meer interesse in heeft en kun je je volgende blogposts hierop afstemmen.
Hoe meer bezoekers je aantrekt en hoe langer ze op je website blijven, hoe waardevoller Google jouw website zal inschatten en hoe beter deze zal scoren in de zoekresultaten!
Een praktisch voorbeeld:
In het overzicht van je populairste content zie je welke artikels of pagina’s van je website het beste scoren op basis van het aantal bezoekers en de gemiddelde duurtijd van een bezoek. Het toont dus ook wat je bezoekers het meeste interesseert.
Zo zien we dat de afgelopen maand onze blogpost “het Instagram algoritme” trending is: het aantal bezoekers steeg met meer dan 300% én de bezoekers hadden deze blogpost meer dan 2 minuten op hun scherm.
Dit geeft ons de kans om nieuwe (en specifiekere) content over dit onderwerp te creëren. Want hoe beter we de bezoekers op onze website helpen, hoe groter de kans dat ze contact zullen opnemen en (tevreden) klanten zullen worden.