Meer succes met landingspagina’s

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Via slimme e-mails en advertenties kan je als bedrijf snel en gericht bezoekers naar je website leiden. Dat weet iedereen. Maar wat als je bezoekers op je website zijn? Dan moeten ze meteen weten wat ze moeten doen! Anders loop je inkomsten mis. 

Want hoe voel jij je als klant wanneer je via een advertentie op de hoofdpagina van een website belandt? Juist ja: verdwaald. Je moet het zelf maar uitzoeken. Niet handig.

Als je klanten niet weten wat ze moeten doen dan klikken ze weg. Dat is jammer en kostelijk. De oplossing is nochtans eenvoudig: maak een goede landingspagina!

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina is een speciale pagina op je website waar je klanten heen leidt en waar je hen overtuigt om één bepaalde actie te ondernemen.

Zo kun je klanten uitnodigen om een product of dienst te kopen of om je nieuwsbrief, blog, podcast of cursus te volgen.

Meestal ‘landen’ klanten op een landingspagina via een link in een e-mail of advertentie. Maar dat is pas het halve werk. Dan moet je je klanten nog overhalen om tot actie over te gaan.

Hoe schrijf je een goede landingspagina?

Op een landingspagina staat alles in het teken van één actie. Met de juiste tekst en lay-out moedig je bezoekers aan om die actie te ondernemen.

Maar hoe schrijf je nu een goede landingspagina? Hieronder ontdek je 5 tips voor goede teksten op je landingspagina.

1. Zorg voor een match tussen advertentie en pagina

Met e-mails en advertenties schep je verwachtingen. Los die verwachtingen meteen in op je landingspagina. Anders voelen bezoekers zich bekocht. Zorg voor een gevoel van herkenning zodat lezers zich meteen ’thuis’ voelen.

Verwijs bijvoorbeeld expliciet naar de bron die de bezoeker naar je landingspagina leidde en gebruik dezelfde woorden en visuals.

Een bezoeker die op jouw Facebook Ad voor “9 sollicitatietips” klikte, kan je bijvoorbeeld aanspreken met “Beste bezoeker, fijn dat je ons via Facebook hebt gevonden! Hieronder vind je jouw 9 essentiële sollicitatietips.”

2. Zorg voor een duidelijke Call-to-Action

Maak meteen duidelijk wat je bezoekers op je landingspagina moeten doen. Gebruik hiervoor opvallende knoppen of hyperlinks met 1 duidelijke ‘call-to-action.

Zorg ervoor dat er altijd minstens 1 call-to-action in beeld is. Op een korte landingspagina kan je 2 keer dezelfde call-to-action plaatsen. Op een langere landingspagina kun je dezelfde knop/link/call-to-action vaker laten terugkomen.

3. Stem je landingspagina af op je doelgroep

Stem elke e-mail, elke advertentie en elke landingspagina af op een specifieke doelgroep en een specifiek doel.

Heb je verschillende doelgroepen en doelen? Maak dan verschillende advertenties en landingspagina’s met op elke pagina een verschillende call-to-action die je doel ondersteunt.

Zo breng je de juiste boodschap voor de juiste klant op het juiste moment. Die focus verhoogt je kans op meer conversies.

De landingspagina van 99designs hieronder is bijvoorbeeld gericht op een specifieke doelgroep: luisteraars van de Smart Passive Income, een bekend podcastkanaal van Pat Flynn (foto).

Luisteraars – voornamelijk zelfstandigen en kleine bedrijven – worden van de website van Smart Passive Income naar deze landingspagina geleid. Daarna zien ze een boodschap die perfect op hun behoeften is afgestemd.

4. Gebruik jij of u, niet wij of onze

Schrijf voor je bezoeker. Leef je in in zijn of haar perspectief. Je bezoeker vraagt zich toch maar één ding af: What’s in it for me?.

Verkoop dus geen product maar los een probleem op. Verkoop geen dienst maar bied een antwoord op de vraag van je bezoeker. Dit verhoogt je kansen op succes!

5. Maak de voordelen voor de bezoeker meteen duidelijk

Bezoekers scannen je pagina op belangrijke voordelen. Maak de voordelen voor je bezoeker dus meteen duidelijk. Gebruik korte en duidelijke alinea’s en benadruk belangrijke tekst.

6. Korte of lange teksten? Volg je buikgevoel

Niemand is het eens over de ideale lengte van landingspagina’s. Volg dus je gevoel maar blijf altijd ‘on target’. Doe er alles aan om de lezer te overtuigen. Niet meer. Niet minder.

Wil je iets verkopen? Gebruik dan meer tekst, meer argumenten en meer ‘social proof’ in de vorm van recensies van andere klanten.

Wil je bezoekers uitnodigen om je nieuwsbrief, blog, podcast of cursus te volgen? Gebruik dan een kortere tekst en zorg ervoor dat je bezoekers niet (veel) moeten scrollen.

Hoe ontwerp je een goede landingspagina?

Goede landingspagina’s zijn niet alleen goed geschreven maar ook goed ontworpen. De vorm van een landingspagina ondersteunt de inhoud en de call-to-action.

1. Leid bezoekers met tekst, beeld en lay-out naar een call-to-action

Plaats je boodschap, tekst en beelden in het midden van je pagina. Vaak is het handig om je content in een verticale V-vorm naar een call-to-action te leiden. Zo vormt je content een pijl naar de knop waar klanten op moeten klikken.

Landingspagina’s met één kolom zijn een standaard succesformule maar ook pagina’s met twee kolommen kunnen werken op voorwaarde dat ze niet te veel afleiding bevatten.

2. Verwijder elke afleiding

Focus op je call-to-action en je doel. Gebruik ruime marges, voldoende witruimte en korte alinea’s en verwijder elke visuele afleiding.

De beste landingspagina’s hebben geen menu’s, geen navigatiebalken, geen overbodige afbeeldingen en geen interne of externe links die de bezoeker weg kunnen leiden.

Op de landingspagina van Dropbox hieronder valt geen greintje afleiding te bespeuren.

3. What you see is what you get

De helft van je bezoekers scrolt niet naar beneden. Zorg er dus voor dat de belangrijkste elementen van je landingspagina (inleiding, voordelen en call-to-action) meteen in beeld zijn.

4. Stem de visuele stijl van advertentie en landingspagina op elkaar af

Gebruik hetzelfde kleurenpalet en dezelfde visuele elementen voor je advertentie en je landingspagina. Dat zorgt voor herkenning. Zo kunnen bezoekers zich beter oriënteren.

Hoe maak je een goede landingspagina?

In dit artikel stonden we stil bij het belang van een goede landingspagina. Verder las je een aantal tips om goede teksten te schrijven en je landingspagina visueel te ondersteunen.

In ons volgende artikel vertellen we hoe je een landingspagina kunt maken en hoe je de efficiëntie van je landingspagina analyseert en optimaliseert.

Wil jij aan de slag met landingspagina's?

Wil jij aan de slag met landingspagina’s voor je bedrijf? Contacteer ons voor meer informatie, we helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door:

Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)