11 tips om een goede nieuwsbrief te maken voor je klanten

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Nieuwsbrieven zijn een belangrijk onderdeel van je e-mail marketing. Met behulp van een goede nieuwsbrief kan je relevante en nuttige info delen met mensen die zich hebben ingeschreven voor je mailinglijst.

Op die manier zorg je voor een hechtere band met je (potentiële) klanten en vergroot je de kans op een (nieuwe) aankoop. Het is dus heel belangrijk dat jouw subscribers je nieuwsbrief openen. Doen ze dat niet? Dan mis je mogelijk extra verkoop en conversies.

In deze blogpost geven we je 11 praktische tips om jouw nieuwsbrieven aantrekkelijker te maken voor je doelgroep en zo je succes te vergroten. Go!

1. Zorg voor een goede mailinglijst

Het succes van je nieuwsbrieven staat of valt met je mailinglijst. Verzamel dan ook enkel e-mailadressen bij mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan bezoekers van je zaak/winkel, mensen die je blog lezen of volgers op sociale media.

Bedrijven bieden vaak mailinglijsten te koop aan. Dit is echter not done: deze contacten hebben (waarschijnlijk) nog nooit van je bedrijf gehoord, en hebben niet aangegeven dat ze jouw nieuwsbrieven willen ontvangen.

Gekochte nieuwsbrieven hebben dan ook weinig of geen effect en schaden de betrouwbaarheid van je e-mail en IP-adres. Afblijven dus!

Extra aandachtspunt voor wie met mailinglijsten wil beginnen: vanaf 25 mei geldt er nog maar één privacywet in de hele Europese Unie, namelijk de  Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), beter bekend als de GDPR. Ook mailinglijsten vallen onder deze wet. Klik hier voor meer informatie over de invloed van GDPR op het samenstellen van mailinglijsten en het verzamelen van gegevens via e-mail marketing.

2. Denk aan je doelpubliek en hun behoeften

Veel bedrijven sturen nog steeds één en dezelfde nieuwsbrief naar al hun contacten. Zonde.

Zulke mailings houden immers geen rekening met het profiel van de ontvanger of buyer persona en met de antwoorden of oplossingen die hij zoekt. De ontvanger heeft dan ook weinig aan je boodschap.
Je nieuwsbrief mag dus niet enkel rond verkoop draaien: een goede nieuwsbrief vertelt een verhaal en is afgestemd op de verschillende fases in de buyer journey van je doelpubliek (het mentale aankoopproces dat je doelpubliek doorloopt).

3. Trek je lezer aan met een sterke onderwerpregel en goede previewtekst

Mensen worden dagelijks overspoeld met mails. Als je wil dat ze je nieuwsbrief lezen dan moet je opvallen. Een creatieve en overtuigende onderwerpregel is dan ook een goede manier om de aandacht te trekken.

Denk na over hoe de onderwerpregel van jouw mail eruit ziet tussen al die andere ongelezen mails. Zoek je inspiratie? Neem dan gerust een kijkje op onze blogpost over goede titels.

Natuurlijk moet het voor je klant in eerste instantie duidelijk zijn waar je mail over gaat. Dat wil echter niet zeggen dat je niet origineel mag zijn!

Behalve de onderwerpregel, krijgen je lezers ook een ‘snippet’ of previewtekst te zien. Als je hier zelf niets invult dan verschijnen hier enkele willekeurige regels uit je e-mail. Met een klein beetje moeite, kan je deze tekst echter ook optimaliseren.

Dat moet je eigenlijk doen voor elke mailing! Als je deze automatisch laat invullen dan mis je immers een belangrijke kans om je lezer aan te spreken zonder dat hij je mail hoeft te openen.
4. Durf je doelgroep persoonlijk aan te spreken

Eerst en vooral: stel je doelpubliek centraal, type in de ‘je’- of ‘u’-vorm en spreek je lezer aan met zijn/haar voornaam.
Personaliseer ook de afzender: Schrijf uit je eigen naam, niet alleen uit die van het bedrijf. Mensen doen graag zaken met mensen. ‘Jeroen van Lincelot’, bijvoorbeeld. Deze ‘friendly forms’ kunnen de open rate van je e-mails verhogen!

Experimenteer gerust met creatieve variaties, maar let wel op: de boodschap moet steeds duidelijk zijn voor je lezers, en mag niet misleidend zijn. Dat komt heel spammy over, en werkt averechts!

4. Bied je lezers relevante content

Lezers willen oplossingen en antwoorden voor hun vragen en problemen lezen. Het is dus belangrijk dat je nieuwsbrief bestaat uit relevante en interessante informatie. Te vaak proppen bedrijven hun nieuwsbrief vol met reclame.

Zorg dan ook voor een goede balans tussen zelfpromotie en content. Er mag natuurlijk reclame in je nieuwsbrief zitten, maar het mag zeker niet de hoofdboodschap zijn.

Stel: je hebt een klerenwinkel in hartje Antwerpen en je wil met je nieuwsbrief je klanten informeren over je nieuwste collectie. In de plaats van je nieuwsbrief vol te stoppen met productbeschrijvingen, kun je ook een stuk schrijven over je persoonlijke top tien combinaties voor deze zomer.

Beter zo!

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze regel. Stond je deze maand op een grote beurs met je product/bedrijf? Dan mag je daar uiteraard uitgebreid verslag over brengen.

Probeer je meest aantrekkelijke content ook altijd bovenaan je nieuwsbrief te plaatsen. Op die manier zijn je lezers extra geprikkeld om je nieuwsbrief te lezen nadat ze je mail hebben geopend.

5. Ontwikkel je eigen Tone of Voice

De toon waarmee jij je publiek aanspreekt kan je nieuwsbrief onderscheiden van alle andere mails in de inbox van je ontvanger.

Elk bedrijf heeft een andere uitstraling, waardoor er geen exacte regels zijn over wat kan en wat niet kan.

Eén ding is zeker: of je nu los of juist heel formeel wil klinken – een goed uitgewerkte Tone of Voice kan zorgen voor een waardevolle band met je lezer. Het zorgt ook voor herkenbaarheid bij je publiek en helpt je bij het uitbouwen van je online image.

Zorg dus dat je mails persoonlijkheid uitstralen, en goed geschreven zijn!

6. Denk niet alleen aan de Content, maar ook aan het Design

Een ketting is net zo sterk als de zwakste schakel. Steek dus niet alleen energie in de inhoud van je e-mail, maar zorg ervoor dat je nieuwsbrief er ook goed uitziet.

Verwerk aantrekkelijke visuals in je nieuwsbrief, en zorg ervoor dat die goed zichtbaar zijn bij het openen van je mail.

Er zijn natuurlijk nog talloze andere mogelijkheden om het design van je nieuwsbrief op te frissen: zo kan je ook videothumbnails en GIF’s toevoegen om je nieuwsbrief wat meer pit te geven.

Ten slotte is het ook belangrijk dat je ontwerp in functie staat van je content: een tevreden gebruiker moet je nieuwsbrief makkelijk kunnen delen!

Zorg dus voor duidelijke sociale media-buttons, zodat lezers je nieuwsbrief zonder al te veel zoekwerk kunnen delen met hun netwerk.

7. Denk bij het ontwerp van je nieuwsbrief altijd aan mobiel

Steeds meer mensen openen hun mails op hun smartphone en tablet. Zo wordt 66 procent van alle e-mails geopend op een mobiel toestel. (47 procent via smartphone, 19 procent via tablet.)

Optimaliseer je nieuwsbrief dus zeker voor mobiele toestellen, en denk altijd in functie van een smartphone/tablet. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je lettertype groot genoeg is, zodat je nieuwsbrief ook voor mobiele lezers duidelijk leesbaar is. Ook zware afbeeldingen zijn een no go, aangezien die een pak trager laden op je smartphone of tablet.

Een andere belangrijke voorwaarde is dat je nieuwsbrief responsief is. Dat wil zeggen dat je mail zich aanpast aan de verhoudingen van het scherm waarop hij wordt geopend, zodat hij er ook op elk toestel top uitziet!

Klik hier voor meer informatie over het optimaliseren van je mails voor mobiel.

8. Automatiseer waar mogelijk

Nieuwsbrieven opstellen kan best tijdrovend zijn als je het goed wilt doen, dus waarom zou je niet hier en daar automatiseren? Zo blijf je regelmatig in contact met je abonnees zonder dat je elke keer handmatig een e-mail hoeft te versturen.
 
E-mailmarketingplatforms zoals MailChimp bieden functies voor het automatiseren van je nieuwsbrieven. Denk aan een automatische welkomstmail als mensen zich inschrijven voor je nieuwsbrief met relevante content en handige links en/of een voorgeprogrammeerde eerste nieuwsbrief(sequentie) die ze een week na inschrijven ontvangen. 

9. Geef lezers de kans om uit te schrijven

Geef je doelpubliek altijd de kans om uit te schrijven voor je nieuwsbrief! Het klinkt een beetje tegenstrijdig, maar zo zorg je ervoor dat je mailinglijst enkel bestaat uit relevante adressen: die van mensen met interesse!

Ga je toch liever voor kwantiteit? Dan kan het wel eens zijn dat ongeïnteresseerde ontvangers je mail als spam markeren omdat ze zich niet vlot konden uitschrijven. Bad for business!

10. Experimenteer en optimaliseer waar nodig

Een groot voordeel van e-mail marketing is dat het bijzonder meetbaar is. Je kunt dus naar hartenlust experimenteren, nagaan wat werkt en niet werkt en vervolgens aanpassingen doorvoeren. E-mail marketing software zoals MailChimp is daarbij onmisbaar.

Via MailChimp kun je bijvoorbeeld A/B-testen inrichten. Bij A/B testen maak je meerdere versies van dezelfde nieuwsbrief, telkens met één klein verschil: de kleur van een knop, een andere afbeelding, een andere foto, een andere onderwerpregel…

Aan de hand van de resultaten van de verschillende versies, kan je zien welke versie het best werkt bij jouw (potentiële) klanten. Zo optimaliseer je je nieuwsbrieven altijd net dat tikkeltje beter voor je publiek!

In short: A/B-testen zijn uitermate geschikt om te zien wat wel en niet werkt bij je doelpubliek. Maak daar gebruik van!

11. Volg je resultaten op, segmenteer en kijk wie jouw brieven leest:

Als je de resultaten van je nieuwsbrieven niet opvolgt dan ben je doelloos bezig. Je weet niet wat werkt en niet werkt en ook niet of/welke marketing- en businessdoelen je nieuwsbrieven succesvol ondersteunen. Zonde!

Steek dus tijd in je doelpubliek: onderzoek wat je lezers wel en niet openen, zoek uit welke content past bij je typische klanten of buyer personas en ga na wat de resultaten van je nieuwsbrieven zijn in termen van verkeer, verkoop, enz. Zijn er bepaalde topics die het steeds beter doen? Geldt dat voor al je lezers, of enkel voor bepaalde personas? Meten is weten!

Wil je aan de slag met MailChimp?

Wil je succesvolle e-mail campagnes opstellen met MailChimp? Contacteer ons voor meer informatie, we helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)