19 tips voor de lancering van uw nieuwe website

De lancering van een nieuwe website is een fantastische manier om uw bedrijf en producten (opnieuw) in de kijker te zetten. Laat uw website launch dan ook niet onopgemerkt voorbij gaan!

Hieronder vindt u 19 handige tips om uw nieuwe website te lanceren bij uw huidige en – hopelijk ook – toekomstige klanten!

Op die manier krijgt u in één klap meer zichtbaarheid, merkbekendheid en hopelijk ook meer aankopen of aanvragen!

Succes!

De lancering van uw nieuwe website: 19 tips voor meer succes

Vóór de launch van uw website

Goede marketing kan een slechte website niet redden. Besteed dan ook voldoende aandacht aan de voorbereiding en inrichting van uw nieuwe website!

1. Zorg voor een goede basis

Een website maken kost tijd, geld en energie. Ga daarom doelgericht en doordacht te werk. Een goede basis zorgt voor minder werk, problemen en redesign achteraf.

Bepaal eerst uw bedrijfsdoelen, uw doelpubliek en uw proposities (de producten en/of diensten die je aanbiedt) en ga vervolgens na hoe uw nieuwe website u kan helpen om uw bedrijfsdoelen te behalen.

Stel uzelf deze cruciale vragen vóór en terwijl u uw website inricht:

Deze stap is niet alleen cruciaal voor de launch van uw nieuwe website, maar voor het succes van alle marketinginspanningen die u daarna plant.

Launch Website - tips om een goede webdesigner te vinden - Lincelot

2. Optimaliseer uw website voor Google

Veel bedrijven zien de lancering van hun nieuwe website als een korte termijninspanning. Ze vergeten echter dat zoekmachines hun website scannen en indexeren van zodra de website online staat.

Hoe beter u uw website en alle webpagina’s op voorhand optimaliseert voor zoekmachines zoals Google, hoe beter en hoe sneller u gevonden zult worden in de zoekresultaten na de launch.

Vergeet u deze stap voor de launch? Dan begint u al met een achterstand. De launch geeft immers een vertekend beeld: een enorme piek in het verkeer naar uw website.

Bereid u voor om het dal na de piek op te vangen met goed geoptimaliseerde content, blogberichten, sociale media, advertentiecampagnes enzovoorts.

Tip: laat uw website zelf pas indexeren door zoekmachines als hij af is, maar zet alle SEO alvast klaar voor een jump-start bij Google.

3. Claim uw social media handles en richt sociale profielen in

Sociale media zijn onmisbare tools geworden om de zichtbaarheid van uw bedrijf te vergroten, in dialoog te treden met uw klanten en meer bezoekers naar uw website te leiden.

Claim uw social media accounts voor de launch en richt uw sociale media profielen al zo volledig mogelijk in. Geef mensen een reden om u te volgen, van bij de launch!

En waarom al geen buzz creëren voor de launch? Maak mensen nieuwsgierig naar de lancering van uw nieuwe website!

Facebook bedrijfspagina - Lancering nieuwe website - Lincelot

4. ‘Coming soon’-landingspagina met formulier

Uw website mag dan nog in ontwikkeling zijn, toch kunt u alvast een beknopte coming soon pagina inrichten die:

 • de launch aankondigt
 • kort samenvat waar u voor staat
 • mensen aanspoort om te volgen via sociale media
 • mensen aanspoort om alvast in te schrijven voor de nieuwsbrief via een formulier

Als u op voorhand al buzz creëert rond de launch van uw nieuwe website, bijvoorbeeld via sociale media, dan kunt u deze pagina alvast delen en mogelijk al enkele volgers of leads aantrekken.

Tip: voorzie in uw uiteindelijke website design ook zeker manieren en ruimte om e-mailadressen te verzamelen. E-mail marketing is een ideale manier om een klantrelatie uit te bouwen en mensen te overtuigen van uw producten of diensten!

5. Plan content in voor na de launch

Een ideale manier om na de launch bezoekers naar uw website te trekken én te blijven trekken (!) is via content marketing.

In feite deelt u voortdurend nuttige en relevante informatie met uw klanten – antwoorden op hun vragen, oplossingen voor hun problemen – via uw blog, sociale media, enz.

Die content is uiteraard steeds gerelateerd aan uw bedrijf en aan uw diensten.

Let op: content maken – of het nu voor uw blog is of sociale media – kost tijd en inspanning. Als u niet op voorhand plant wie, wat, waar en wanneer gaat publiceren, dan gaat de content machine al snel sputteren.

Stippel daarom op voorhand (!) een content marketingstrategie uit en plan in welke content u na de launch wilt publiceren met een editorial calendar. Werk die eerste publicaties ook al uit.

Een website moet leven, en uw marketingkanalen ook. Anders zijn ze gedoemd om een stille dood te sterven. Maak en publiceer dus steeds nieuwe content!

Editorial calendar - Lancering website - Lincelot

6. Installeer Analysetools en tracking codes

Een website dient uw bedrijf en uw bedrijfsdoelen. Wilt u nagaan of u uw online marketingdoelen bereikt? Dan zijn analysetools zoals Google Analytics onmisbaar. After all: meten is weten!

Dankzij deze tools kunt u de prestaties van uw website voortdurend opvolgen, analyseren en optimaliseren. Resultaat? Meer online succes!

Verder kan het handig zijn om van bij het begin al tracking codes op uw website te zetten. Een mooi voorbeeld is de Facebook pixel.

Zo’n code of pixel houdt bij welke bezoekers welke pagina’s bezoeken. Als u de pixel van bij het begin installeert dan verzamelt u meteen al bruikbare data waarmee u later advertentiecampagnes en remarketingcampagnes kunt inrichten.

7. Meld uw website aan bij de Google Search Console

De Search Console van Google is een fantastische gratis (!) tool om zoekresultaatgegevens over uw website bij te houden en fouten op uw website op te sporen en te verhelpen.

Meld u daarom aan en registreer al uw domeinvarianten (bijvoorbeeld https://www.lincelot.com en https://www.lincelot.com), liefst vlak voor de launch.

Op die manier krijgt u snel gegevens over

 • de zoekwoorden waarvoor uw website gevonden wordt,
 • welke andere websites naar uw website verwijzen (handig voor linkbuilding!)
 • en welke technische problemen er eventueel zijn.

Handig, toch?

Vergeet u ook geen sitemap in te dienen bij de Google Search Console? Mooi zo!

8. Final check ALLES

Een eerste indruk is vaak blijvend. Maak er dan ook een goede. Final check alles, maar dan ook alles, voor u uw nieuwe website en bijhorende marketingcampagnes officieel lanceert:

Fouten zijn slecht voor uw bedrijfsimago. Besteed dan ook voldoende aandacht aan deze stap. And remember: haast en spoed is zelden goed! Neem. Uw. Tijd.

Tip: vaak kan een ‘soft launch’ handig zijn. Dan zet u uw website alvast online zonder dit officieel aan te kondigen. Op die manier kunt u alvast pre-testen en verbeteren waar nodig voor de eigenlijke launch.

Tijdens de lancering van uw website: promotie

9. Mailcampagne

Heeft u al een klantenbestand? Maak daar dan zeker gebruik van om uw nieuwe website te promoten. Richt een mailcampagne in voor uw bestaand netwerk.

Een social media post is vluchtig. Een e-mail belandt daarentegen rechtstreeks in de mailbox van gebruikers. Ze moeten bewust beslissen of ze openen, doorklikken of verwijderen.

Krachtig!

Stel een visueel aantrekkelijke mailing op die de nieuwsgierigheid prikkelt en aanzet om door te klikken. Gebruik daarbij handige tools zoals MailChimp.

10. E-mailhandtekening

Promoot de launch van uw nieuwe website in uw e-mailhandtekening en die van uw medewerkers, uiteraard mét link. Alle beetjes helpen!

11. Sociale media

Als het goed is dan heeft u sociale mediaprofielen ingericht voor de launch, al wat buzz gecreëerd en nieuwsgierigheid gewekt voor de nieuwe launch.

Stel uiteraard ook sociale media berichten op voor de launch zelf. Gebruik daarbij de kracht van ieder sociaal medium.

Stimuleer uw netwerk en medewerkers ook om uw nieuwsupdate te delen, eventueel via een interne mailing of meeting. Op die manier vergroot u uw bereik!

Het begrip “nieuwe website” is ook rekbaar. Het gaan geen kwaad om enkele berichten te wijden aan de nieuwe website enige tijd na de launch. U kunt bijvoorbeeld telkens een ander aspect belichten. Hou het interessant voor uw doelpubliek!

12. Blog post

Bevat uw nieuwe website een blog? Zorg er dan voor dat er al minstens één blogbericht online staat tijdens de lancering van uw nieuwe website, anders stuurt u mensen een doodlopend steegje in.

De launch op zich is bijvoorbeeld al een ideale reden om een blogbericht te schrijven, toch? Bovendien kunt u dit blogbericht ook delen via sociale media!

Spoor mensen in dit blogbericht meteen ook aan om u te volgen via e-mail of sociale media. Op die manier kunt u hen binden aan uw bedrijf.

13. Persberichten, PR en influencer marketing

Verzamel contactgegevens van relevante PR-contacten en nieuwsbronnen binnen uw industrie. Stuur die mensen een persbericht of schakel hun hulp in om uw website te promoten.

PR-bureaus hebben bijvoorbeeld zeer grote nichenetwerken, zeker binnen de lifestylesector. Zij kunnen uw website helpen promoten of influencers inschakelen om uw bedrijf en website in de kijker te zetten!

14. Organiseer een evenement

Als u een evenement organiseert voor de launch, dan maakt u mensen niet alleen op voorhand enthousiast over de lancering van uw website; de launch zelf heeft ook meer impact en blijft beter hangen!

15. Bied een incentive aan

Een incentive kan makkelijk gekoppeld worden aan het evenement dat u organiseert voor de launch van uw website, of gedeeld worden via sociale media.

Zo’n freebie, demo of korting is een ideale manier om uw bestaande klanten te belonen en nieuwe klanten aan te trekken. Bovendien zijn incentives een makkelijke manier om e-mailadressen te verzamelen voor toekomstige campagnes!

16. Advertenties

Zoekmachine-advertenties en social media advertenties zijn een ideale manier om snel de zichtbaarheid en merkbekendheid van uw bedrijf en website te vergroten.

De nadruk ligt hier minder op de launch zelf als nieuwsfeit, eerder op het aantrekken van verkeer naar uw website nog voor de magie van uw social media berichten en SEO begint te werken.

Ook hier kunt u makkelijk een promotie of incentive aan koppelen. De reden kan dan natuurlijk wel de launch van uw website zijn.

Let op: adverteren is relatief duur. Is uw marketingbudget eerder bescheiden? Dan zijn er mogelijk betere manieren om uw website te promoten, via SEO, sociale media en content marketing bijvoorbeeld.

Na de launch van uw website: opvolging

17. Content marketing

De launch van uw website is in principe ook de launch van uw content marketingstrategie. Publiceer relevante en unieke content om potentiële klanten aan te trekken via:

 • zoekmachines
 • sociale media
 • e-mail marketing
 • enz.

Op die manier krijgt u steeds meer bezoekers en volgers en kunt u die mensen ook binden aan uw bedrijf.

Doet u dit niet? Dan zullen uw sociale media netwerken klein blijven of uitdoven en zult u het verkeer naar uw website na enkele weken zien dalen.

Een website is geen statische informatiebrochure – die tijden zijn voorbij – maar een dynamische bron van informatie voor uw doelpubliek!

18. Blijf optimaliseren voor Google

In het ideale geval begint u enkele weken na de launch voortdurend nieuwe – en op termijn steeds meer – bezoekers aan te trekken via zoekmachines.

Voorwaarde is wel dat u voortdurend nieuwe en relevante content deelt en dat u iedere nieuwe post en pagina die u publiceert optimaliseert voor zoekmachines.

SEO is een voortdurende inspanning. Doet u niets met uw website na de launch? Is uw website na de launch slechts een uithangbord voor uw bedrijf, zonder meer? Dan zult u merken dat u geen of steeds minder verkeer aantrekt.

Denk ook aan linkbuilding! Hoe meer verwijzingen uw website krijgt van andere gezaghebbende websites, hoe beter uw webpagina’s in Google zullen scoren voor relevante topics binnen uw vakgebied. Beschouw het als mondelinge reclame. Iedere verwijzing is een ‘vote of confidence’!

Hoe u verwijzingen krijgt van andere websites? Via linkbuilding. Meld u bijvoorbeeld aan bij relevante verenigingen en relevante directories zoals Google Mijn Bedrijf.

Onderschat deze tip niet. Linkbuilding is nog steeds één van de belangrijkste manieren om uw website beter te doen scoren in de zoekresultaten van Google.

19. Volg uw prestaties op, evalueer en optimaliseer

Een bedrijfswebsite heeft geen enkele zin als u de prestaties van die website niet meet, analyseert en evalueert. Zonder analyse weet u immers niet:

 • of u uw doelen bereikt
 • of uw tijd, geld en inspanningen renderen

Money down the drain!

Kijk daarom zeker uw basisstatistieken na:

 • in Google Analytics,
 • op sociale media zoals Facebook en Instagram,
 • in uw mailing software
 • en binnen uw advertentietools.

Ga na of u uw doelen bereikt of op z’n minst positieve evoluties ziet. Evalueer en optimaliseer waar nodig.

Tip: volg ook op wat de concurrentie doet. U kunt bijzonder veel van hen leren voor uw eigen marketingcampagnes!

Wil je meer weten over webdesign?

Wil je meer weten over webdesign? Kijk dan hier wat wij voor jou kunnen doen.

Andere mensen lazen ook

Even kennismaken?

Heb je vragen over je website of de marketing van je bedrijf?
Stel hieronder je vraag. We nemen snel contact met je op!