21 tips voor de lancering van je nieuwe website

21 tips voor de lancering van je nieuwe website - Lincelot
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

De lancering van een nieuwe website is een fantastische manier om je bedrijf en producten (opnieuw) in de kijker te zetten. Laat je website launch dan ook niet onopgemerkt voorbij gaan!

Hieronder vind je 19 handige tips om je nieuwe website te lanceren bij je huidige en – hopelijk ook – toekomstige klanten! Op die manier krijg je in één klap meer zichtbaarheid, merkbekendheid en hopelijk ook meer aankopen of aanvragen.

Daarbij is de juiste timing van je acties heel belangrijk. Daarom hebben we de tips opgedeeld in de volgende categorieën:

 1. Voor de launch: voorbereiding
 2. Tijdens de lancering: promotie
 3. Na de launch: opvolging

Succes!

De lancering van je nieuwe website: 19 tips voor meer succes

Vóór de launch van uw website

Goede marketing kan een slechte website niet redden. Besteed dan ook voldoende aandacht aan de voorbereiding en inrichting van je nieuwe website!

1. Zorg voor een goede basis

Een website maken kost tijd, geld en energie. Ga daarom doelgericht en doordacht te werk. Een goede basis zorgt voor minder werk, problemen en redesign achteraf.

Bepaal eerst je bedrijfsdoelen, je doelpubliek en je proposities (de producten en/of diensten die je aanbiedt) en ga vervolgens na hoe je nieuwe website je kan helpen om je bedrijfsdoelen te behalen.

Stel jezelf deze cruciale vragen vóór en terwijl je je website inricht:

Deze stap is niet alleen cruciaal voor de launch van je nieuwe website, maar voor het succes van alle marketinginspanningen die je daarna plant.

Launch Website - tips om een goede webdesigner te vinden - Lincelot

2. Optimaliseer je website voor Google

Veel bedrijven zien de lancering van hun nieuwe website als een korte termijninspanning. Ze vergeten echter dat zoekmachines hun website scannen en indexeren van zodra de website online staat.

Hoe beter je je website en alle webpagina’s op voorhand optimaliseert voor zoekmachines zoals Google, hoe beter en hoe sneller je gevonden zal worden in de zoekresultaten na de launch.

Vergeet je deze stap voor de launch? Dan begin je al met een achterstand. De launch geeft immers een vertekend beeld: een enorme piek in het verkeer naar je website.

Bereid je voor om het dal na de piek op te vangen met goed geoptimaliseerde content, blogberichten, sociale media, advertentiecampagnes enzovoorts.

Tip: Laat je website zelf pas indexeren door zoekmachines als hij af is, maar zet alle SEO alvast klaar voor een jump-start bij Google.

3. Claim je social media handles en richt sociale profielen in

Sociale media zijn onmisbare tools om de zichtbaarheid van je bedrijf te vergroten, in dialoog te treden met je klanten en meer bezoekers naar je website te leiden.

Claim je social media accounts voor de launch en richt je sociale media profielen al zo volledig mogelijk in. Geef mensen een reden om je te volgen, van bij de launch!

En waarom al geen buzz creëren voor de launch? Maak mensen nieuwsgierig naar de lancering van je nieuwe website!

Facebook bedrijfspagina - Lancering nieuwe website - Lincelot

4. ‘Coming soon’-landingspagina met formulier

Je website mag dan nog in ontwikkeling zijn, toch kan je alvast een beknopte coming soon pagina inrichten die:

 • de launch aankondigt
 • kort samenvat waar je voor staat
 • mensen aanspoort om te volgen via sociale media
 • mensen aanspoort om alvast in te schrijven voor de nieuwsbrief via een formulier

Als je op voorhand al buzz creëert rond de launch van je nieuwe website, bijvoorbeeld via sociale media, dan kan je deze pagina alvast delen en mogelijk al enkele volgers of leads aantrekken.

Tip: Voorzie in je uiteindelijke website design ook zeker manieren en ruimte om e-mailadressen te verzamelen. E-mail marketing is een ideale manier om een klantrelatie uit te bouwen en mensen te overtuigen van je producten of diensten!

5. Plan content in voor na de launch

Een ideale manier om na de launch bezoekers naar je website te trekken én te blijven trekken (!) is via content marketing.

In feite deel je voortdurend nuttige en relevante informatie met je klanten – antwoorden op hun vragen, oplossingen voor hun problemen – via je blog, sociale media, enz.

Die content is uiteraard steeds gerelateerd aan je bedrijf en aan je diensten.

Let op: Content maken – of het nu voor je blog is of sociale media – kost tijd en inspanning. Als je niet op voorhand plant wie, wat, waar en wanneer gaat publiceren, dan gaat de content machine al snel sputteren.

Stippel daarom op voorhand (!) een content marketingstrategie uit en plan in welke content je na de launch wilt publiceren met een editorial calendar. Werk die eerste publicaties ook al uit.

Een website moet leven, en je marketingkanalen ook. Anders zijn ze gedoemd om een stille dood te sterven. Maak en publiceer dus steeds nieuwe content!

Editorial calendar - Lancering website - Lincelot

6. Installeer Analysetools en tracking codes

Een website dient je bedrijf en je bedrijfsdoelen. Wil je nagaan of je je online marketingdoelen bereikt? Dan zijn analysetools zoals Google Analytics onmisbaar. After all: meten is weten!

Dankzij deze tools kan je de prestaties van je website voortdurend opvolgen, analyseren en optimaliseren. Resultaat? Meer online succes!

Verder kan het handig zijn om van bij het begin al tracking codes op je website te zetten. Een mooi voorbeeld is de Facebook pixel.

Zo’n code of pixel houdt bij welke bezoekers welke pagina’s bezoeken. Als je de pixel van bij het begin installeert dan verzamel je meteen al bruikbare data waarmee je later advertentiecampagnes en remarketingcampagnes kan inrichten.

7. Meld je website aan bij de Google Search Console

De Search Console van Google is een fantastische gratis (!) tool om zoekresultaatgegevens over je website bij te houden en fouten op je website op te sporen en te verhelpen.

Meld je daarom aan en registreer al je domeinvarianten (bijvoorbeeld https://www.lincelot.com en https://www.lincelot.com), liefst vlak voor de launch.

Op die manier krijg je snel gegevens over

 • de zoekwoorden waarvoor je website gevonden wordt,
 • welke andere websites naar je website verwijzen (handig voor linkbuilding!)
 • en welke technische problemen er eventueel zijn.

Handig, toch?

Vergeet je ook geen sitemap in te dienen bij de Google Search Console? Mooi zo!

8. Test de gebruikservaring en voer snelheidstests uit

Test je website op gebruiksvriendelijkheid. Laat een aantal mensen – liefst uit je doelgroep – de website gebruiken. Verzamel feedback en gebruik deze informatie om je website verder te verbeteren voor je live gaat.

Zorg er daarbij ook voor dat je website is geoptimaliseerd voor snelheid. Een trage website kan bezoekers afschrikken (en om die reden houden zoekmachines er ook niet van). Gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights om de snelheid van je website te meten.

9. Check of je website voldoet aan relevante regelgeving

Zorg ervoor dat je website voldoet aan relevante wetgeving. Als je bedrijf in de EU opereert of gegevens van EU-burgers verwerkt, is het cruciaal om GDPR-compliant te zijn.

Zorg voor een duidelijk en toegankelijk privacybeleid. Voorzie ook een cookie policy en zorg ervoor dat gebruikers expliciet toestemming geven voor het verzamelen van hun gegevens.

In sommige landen en industrieën zijn er specifieke regelgevingen waaraan websites moeten voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg, financiële dienstverlening of e-commerce. Wees je bewust van deze regelgevingen en zorg dat je website hieraan voldoet.

10. Final check ALLES

Een eerste indruk is vaak blijvend. Maak er dan ook een goede. Final check alles, maar dan ook alles, voor je je nieuwe website en bijhorende marketingcampagnes officieel lanceert:

Fouten zijn slecht voor je bedrijfsimago. Besteed dan ook voldoende aandacht aan deze stap. And remember: haast en spoed is zelden goed! Neem. Je. Tijd.

Tip: Vaak kan een ‘soft launch’ handig zijn. Dan zet je je website alvast online zonder dit officieel aan te kondigen. Op die manier kan je alvast pre-testen en verbeteren waar nodig voor de eigenlijke launch.

Tijdens de lancering van je website: promotie

11. Mailcampagne

Heb je al een klantenbestand? Maak daar dan zeker gebruik van om je nieuwe website te promoten. Richt een mailcampagne in voor je bestaand netwerk.

Een social media post is vluchtig. Een e-mail belandt daarentegen rechtstreeks in de mailbox van gebruikers. Ze moeten bewust beslissen of ze openen, doorklikken of verwijderen.

Krachtig!

Stel een visueel aantrekkelijke mailing op die de nieuwsgierigheid prikkelt en aanzet om door te klikken. Gebruik daarbij handige tools zoals MailChimp.

12. E-mailhandtekening

Promoot de launch van je nieuwe website in je e-mailhandtekening en die van je medewerkers, uiteraard mét link. Alle beetjes helpen!

13. Sociale media

Als het goed is dan heb je sociale mediaprofielen ingericht voor de launch, al wat buzz gecreëerd en nieuwsgierigheid gewekt voor de nieuwe launch.

Stel uiteraard ook sociale media berichten op voor de launch zelf. Gebruik daarbij de kracht van ieder sociaal medium.

Stimuleer je netwerk en medewerkers ook om je nieuwsupdate te delen, eventueel via een interne mailing of meeting. Op die manier vergroot je je bereik!

Het begrip “nieuwe website” is ook rekbaar. Het kan geen kwaad om enkele berichten te wijden aan de nieuwe website enige tijd na de launch. Je kan bijvoorbeeld telkens een ander aspect belichten. Hou het interessant voor je doelpubliek!

14. Blog post

Bevat je nieuwe website een blog? Zorg er dan voor dat er al minstens één blogbericht online staat tijdens de lancering van je nieuwe website, anders stuur je mensen een doodlopend steegje in.

De launch op zich is bijvoorbeeld al een ideale reden om een blogbericht te schrijven, toch? Bovendien kan je dit blogbericht ook delen via sociale media!

Spoor mensen in dit blogbericht meteen ook aan om je te volgen via e-mail of sociale media. Op die manier kan je hen binden aan je bedrijf.

15. Persberichten, PR en influencer marketing

Verzamel contactgegevens van relevante PR-contacten en nieuwsbronnen binnen je industrie. Stuur die mensen een persbericht of schakel hun hulp in om je website te promoten.

PR-bureaus hebben bijvoorbeeld zeer grote nichenetwerken, zeker binnen de lifestylesector. Zij kunnen je website helpen promoten of influencers inschakelen om je bedrijf en website in de kijker te zetten!

16. Organiseer een evenement

Als je een evenement organiseert voor de launch, dan maak je mensen niet alleen op voorhand enthousiast over de lancering van je website; de launch zelf heeft ook meer impact en blijft beter hangen!

17. Bied een incentive aan

Een incentive kan makkelijk gekoppeld worden aan het evenement dat je organiseert voor de launch van je website, of gedeeld worden via sociale media.

Zo’n freebie, demo of korting is een ideale manier om je bestaande klanten te belonen en nieuwe klanten aan te trekken. Bovendien zijn incentives een makkelijke manier om e-mailadressen te verzamelen voor toekomstige campagnes!

18. Advertenties

Zoekmachine-advertenties en social media advertenties zijn een ideale manier om snel de zichtbaarheid en merkbekendheid van je bedrijf en website te vergroten.

De nadruk ligt hier minder op de launch zelf als nieuwsfeit, eerder op het aantrekken van verkeer naar je website nog voor de magie van je social media berichten en SEO begint te werken.

Ook hier kan je makkelijk een promotie of incentive aan koppelen. De reden kan dan natuurlijk wel de launch van je website zijn.

Let op: Adverteren is relatief duur. Is je marketingbudget eerder bescheiden? Dan zijn er mogelijk betere manieren om je website te promoten, bijvoorbeeld via SEO, sociale media en content marketing.

Na de launch van je website: opvolging

19. Content marketing

De launch van je website is in principe ook de launch van je content marketingstrategie. Publiceer relevante en unieke content om potentiële klanten aan te trekken via:

 • zoekmachines
 • sociale media
 • e-mail marketing
 • enz.

Op die manier krijg je steeds meer bezoekers en volgers en kan je die mensen ook binden aan je bedrijf.

Doe je dat niet? Dan zullen je sociale media netwerken klein blijven of uitdoven en zal je het verkeer naar je website na enkele weken zien dalen.

Een website is geen statische informatiebrochure – die tijden zijn voorbij – maar een dynamische bron van informatie voor je doelpubliek!

20. Blijf optimaliseren voor Google

In het ideale geval begin je enkele weken na de launch voortdurend nieuwe – en op termijn steeds meer – bezoekers aan te trekken via zoekmachines.

Voorwaarde is wel dat je voortdurend nieuwe en relevante content deelt en dat je iedere nieuwe post en pagina die je publiceert optimaliseert voor zoekmachines.

SEO is een voortdurende inspanning. Doe je niets met je website na de launch? Is je website na de launch slechts een uithangbord voor je bedrijf, zonder meer? Dan zal je merken dat je geen of steeds minder verkeer aantrekt.

Denk ook aan linkbuilding! Hoe meer verwijzingen je website krijgt van andere gezaghebbende websites, hoe beter je webpagina’s in Google zullen scoren voor relevante topics binnen je vakgebied. Beschouw het als mondelinge reclame. Iedere verwijzing is een ‘vote of confidence’!

Hoe je verwijzingen krijgt van andere websites? Via linkbuilding. Meld je bijvoorbeeld aan bij relevante verenigingen en relevante directories zoals Google Mijn Bedrijf.

Onderschat deze tip niet. Linkbuilding is nog steeds één van de belangrijkste manieren om je website beter te doen scoren in de zoekresultaten van Google.

21. Volg je prestaties op, evalueer en optimaliseer

Een bedrijfswebsite heeft geen enkele zin als je de prestaties van die website niet meet, analyseert en evalueert. Zonder analyse weet je immers niet:

 • of je je doelen bereikt
 • of je tijd, geld en inspanningen renderen

Money down the drain!

Kijk daarom zeker je basisstatistieken na:

 • in Google Analytics,
 • op sociale media zoals Facebook en Instagram,
 • in je mailing software
 • en binnen je advertentietools.

Ga na of je je doelen bereikt of op z’n minst positieve evoluties ziet. Evalueer en optimaliseer waar nodig.

Tip: Volg ook op wat de concurrentie doet. Je kan bijzonder veel van hen leren voor je eigen marketingcampagnes!

Wil je meer weten over webdesign?

Wil je meer weten over webdesign? Kijk dan hier wat wij voor jou kunnen doen.

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)