10 URL tips voor betere resultaten op je website

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Goede URL’s op je website zorgen voor een betere rangschikking in Google en meer verkeer en interactie op je website. In dit artikel ontdek je 10 URL tips voor betere resultaten!

Wat is een URL?

Elke pagina op je website heeft een uniek ‘adres’. Dit adres noemen we een URL (of ‘link’). Je ziet de URL van je webpagina’s in de statusbalk van je internetbrowser en bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Een URL begint meestal met http:// of https://, maar dit deel wordt soms verborgen.
 • Daarna volgen de domeinnaam (bvb. ‘Lincelot‘) en domeinextensie (bvb. ‘.com’).
 • Na de domeinnaam en -extensie zie je vaak een slash met daarna een woord of zin. Dit is het URL-pad.

De URL van deze pagina is bijvoorbeeld https://www.lincelot.com/url-tips-voor-betere-resultaten-website. En die URL hebben we niet zomaar gekozen!

Voordelen van een goede URL

Goede URL’s zorgen voor meer zichtbaarheid, vindbaarheid en bezoekers op je website. En wel op de volgende manier:

 • een goede URL beschrijft de inhoud van de webpagina waarnaar hij verwijst. Als andere websites vervolgens via de URL naar je webpagina verwijzen dan weten lezers meteen waar jouw pagina over gaat. Met een goede URL kun je dus meer bezoekers op je website aantrekken.
 • goede URL’s tonen hoe je website is opgebouwd. Dit is handig voor mensen en vooral voor online zoekmachines zoals Google. Hoe beter je URL’s zijn opgebouwd, hoe beter Google je webpagina’s kan ‘lezen’ of indexeren en hoe hoger je pagina’s in online zoekresultaten zullen scoren. Goede URLs zorgen op deze manier dus ook voor meer zichtbaarheid (in de online zoekresultaten) en bezoekers op je website.
 • goede URL’s zijn lees- en gebruiksvriendelijk. Hierdoor worden ze sneller door andere gekopieerd en gedeeld. En hoe meer links er van andere websites en sociale media naar je website verwijzen, hoe meer bezoekers er naar je website zullen komen.
 • goede URL’s beginnen tegenwoordig steevast met ‘https’ en niet ‘http’. Een SSL-certificaat (waardoor je URL begint met “https”) is niet alleen belangrijk voor de beveiliging van je website, maar Google beschouwt het ook als een positieve ranking factor.

Goede URL’s zorgen dus voor een hogere score in de zoekresultaten van Google en meer bezoekers op je website.

Maar wat is nu een goede URL?

10 URL tips voor betere resultaten op je website

1. Beschrijf je content

Stel de URL’s of links naar je webpagina’s zo op dat gebruikers meteen een goed beeld hebben over de inhoud van die webpagina’s.

Gebruik indien mogelijk beschrijvende woorden en vermijd cijfers. De URL https://www.lincelot.com/url-tips-voor-betere-resultaten-website is bijvoorbeeld veel duidelijker dan de URL https://www.lincelot.com/blog/post-375.

Tip: Als de titel van je pagina of blog post de inhoud ervan goed beschrijft dan kun je de titel als URL (gedeeltelijk) overnemen. Als je website met WordPress gebouwd is dan vult WordPress de titel op deze manier automatisch voor je in.

WAAROM?

Hoe beter mensen je URL’s kunnen lezen en begrijpen, hoe gebruiksvriendelijker ze zijn en hoe groter de kans dat ze je link ook zullen kopiëren en delen.

URL’s die goed leesbaar zijn voor mensen, zijn bovendien ook beter leesbaar voor zoekmachines. Daardoor weten zoekmachines beter waar je pagina over gaat en scoor je wellicht hoger voor relevante zoekopdrachten.

2. Gebruik zoekwoorden en plaats ze vooraan

Als je je pagina optimaliseert voor bepaalde zoekwoorden, gebruik die zoekwoorden dan ook zeker in je URL’s, en dan nog liefst vooraan.

WAAROM?

Zoekwoorden in URL’s zijn goed voor zoekmachineoptimalisatie of SEO. Zoekmachines weten zo immers meteen waar je pagina over gaat. Zo scoor je wellicht hoger in de online zoekresultaten.

Als mensen jouw zoekwoorden gebruiken om iets op te zoeken in Google, dan toont Google die zoekwoorden bovendien in vet in de zoekresultaten, ook in URL’s (als de zoekwoorden in de URL staan). Zo trekken je URL’s meteen de aandacht.

Als je op Google bijvoorbeeld “content marketing cijfers” intypt, dan wordt ons artikel “69 Content Marketing Cijfers voor B2B en B2C“: als volgt getoond:

URL tips - 69 content marketing cijfers in vet

De zoekwoorden (content, marketing en cijfers) zijn vet gemarkeerd in de URL en in de beschrijvende tekst over het artikel. Als Google-gebruiker weet je dus meteen dat dit een artikel is dat (wellicht) aan je verwachtingen zal voldoen.

3. Hou het kort en ga voor leesbaarheid

Hou je URL’s kort. Mik op minder dan 50-60 tekens. Laat betekenisloze woorden (en, maar, de, enz.) en (hulp)werkwoorden weg waar je kan. Ze dragen niets bij tot de waarde van je URL.

WAAROM?

Hoe korter je URL, hoe makkelijker anderen hem kunnen lezen (vooral op mobiel) en delen. Bovendien leg je zo meer nadruk op kern- en zoekwoorden, voor lezers én voor zoekmachines.

Tip: Heb je een (langere) URL zoals https://www.lincelot.com/url-tips-voor-betere-resultaten-website en wil je de URL ergens op een affiche of een advertentie gebruiken? Maak dan een tweede verkorte versie (bijvoorbeeld https://www.lincelot.com/url-tips) en voeg op je website een 301 Redirect toe die ervoor zorgt dat de korte URL naar de lange URL verwijst. In onze volgende blog post vertellen we je wat 301 Redirects zijn en hoe je ze kunt gebruiken.

4. Gebruik zo weinig mogelijk onderverdelingen of mappen

Maak je URL’s niet nodeloos complex. Gebruik enkel nuttige en logische onderverdelingen of mappen in je url. Voorbeelden:

 • Blog post op een blog met één hoofdonderwerp: http://blog.be/titel-post/
 • Blog post op blog met diverse topics: http://blog.be/categorie/titel-post/
 • Webshop: http://shop.be/productcategorie/product-naam/

WAAROM?

Hoe minder onderverdelingen en mappen, hoe korter, leesvriendelijker en gebruiksvriendelijker je URL’s.

Bovendien krijgen lezers en zoekmachines zo sneller en makkelijker een overzicht van de structuur en indeling van je website.

Tip: Wij kiezen er bij Lincelot voor om de categorie van onze blog posts niet in de URL op te nemen. Wij gebruiken dus

en niet

 • https://www.lincelot.com/blog/url-tips-voor-betere-resultaten-website
 • https://www.lincelot.com/seo/url-tips-voor-betere-resultaten-website
 • https://www.lincelot.com/blog/seo/url-tips-voor-betere-resultaten-website

Op deze manier komen de belangrijkste woorden van de URL meer links in de URL te staan. Dit is handiger voor SEO.

5. Wees consistent

Stel je URL’s zo consistent mogelijk op. Gebruik dezelfde indeling voor gelijkaardige of gelijkwaardige URL’s.

WAAROM?

Als je je URL’s consistent opstelt dan weten bezoekers en online zoekmachines beter hoe je webpagina’s georganiseerd en gecategoriseerd zijn. Dat is gebruiksvriendelijk en zoekmachinevriendelijk!

6. Statische urls zijn beter dan dynamische urls

Gebruik zoveel mogelijk “statischeURL’s en vermijd “dynamische” URL’s. Statische URL’s zijn URL’s die enkel uit woorden en tekens als “/” en “-” bestaan. Statische URL’s verwijzen altijd naar dezelfde pagina. Dynamische URL’s zijn URL’s die naar andere (inhoud op) pagina’s kunnen verwijzen. Ze bevatten vaak tekens als “?”, “&” en “=“.

Voorbeeld van een statische URL:

 • http://www.website.be/archief/januari.html

Voorbeeld van een dynamische URL:

 • http://www.website.be?afdeling=archief&pagina=januari

WAAROM?

Niet alle zoekmachines ‘crawlen’ of indexeren dynamische URL’s. Zowel mensen als zoekmachines geven de voorkeur aan statische urls. Die zijn duidelijker en daardoor beter voor SEO.

7. Gebruik hyphens of koppeltekens om woorden te scheiden

Scheid meerdere woorden in dezelfde URL met koppeltekens of ‘hyphens’. Als het echt niet anders kan, kun je eventueel ook liggende streepjes, plustekens of niets gebruiken.

Vermijd spaties. Die worden door browsers namelijk omgezet in %20. Zoekmachines verwerken ‘%20’ wel correct, maar voor mensen is je URL daardoor veel minder leesbaar.

WAAROM?

Zoekmachines verwerken koppeltekens in URL’s het best. Daardoor is het de standaard geworden om woorden te scheiden.

Vroeger hadden zoekmachines moeite met liggende streepjes, maar die tijd is inmiddels voorbij.

En zeg nu zelf:

is toch beter leesbaar dan

 • https://www.lincelot.com/url%20tips%20voor%20betere%20resultaten%20website?

8. Gebruik kleine letters voor je URL’s

Gebruik uitsluitend kleine letters voor je URL’s.

WAAROM?

Sommige servers zijn hoofdlettergevoelig en beschouwen dezelfde URL met en zonder hoofdletters toch als twee aparte links. Als gebruikers je URL dan niet exact op jouw manier typen, krijgen ze een foutmelding of bereiken ze je pagina niet. Kleine letters wordt als de standaard aangenomen.

9. Gebruik enkel conventionele leestekens

Gebruik enkel “veilige” leestekens in je URL’s. Dat zijn conventionele leestekens die alle browsers en zoekmachines op een juiste manier verwerken.

Klik hier voor een lijst met veilige tekens!

WAAROM?

Sommige browsers en crawlers gaan niet goed om met minder conventionele leestekens en veranderen je URL daardoor in een onhandige of ongeldige link.

10. Verschillende URL’s mogen niet zomaar naar dezelfde content verwijzen

Als je in het verleden toch verschillende URL’s hebt aangemaakt die naar dezelfde content verwijzen dan kun je best een 301 redirect gebruiken (zie ook tip 3 hierboven en onze volgende blog post) of geef aan wat de canonieke link of hoofdlink naar de pagina is.

WAAROM?

Als je twee verschillende URL’s maakt die naar dezelfde content verwijzen dan kan het zijn dat Google hun SEO-waarde opsplitst.

Als je die URL’s op de juiste manier doorverwijst, dan bundel je hun SEO-waarde en dan scoor je hoger in Google.

Protip: Als twee URL’s van je website onvermijdelijk vergelijkbare of identieke content bevatten dan kan je wel een ‘rel=canonical’ attribuut toevoegen om aan zoekmachines aan te geven welke versie van een URL de ‘hoofdversie’ is en dus moet scoren in Google.

Wil je je URL's of SEO verbeteren?

Wil je meer informatie over URL’s of SEO? Neem hier vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)