Virale marketing: van idee tot virus

Bij traditionele marketing besteden we meestal beperkte aandacht aan een brede doelgroep in de hoop hier een aantal klanten aan over te houden. Bij virale marketing besteden we juist veel aandacht aan een beperkte doelgroep in de hoop dat deze klanten andere klanten aanbrengen. Eenvoudig en verbazingwekkend efficiënt.


Virale Marketing: Inspireer en Heers

Wat zou u doen als u een nieuw pretpark rond Harry Potter moet promoten? Een groot marketing budget besteden aan PR en commercials op TV, radio en internet? Of zou u 7 mensen uitnodigen om het nieuws te verspreiden via sociale media?

Lincelot - 1 persoon zorgde ervoor dat 7 mensen ervoor zorgden dat 350 miljoen mensen enthousiast werden over een nieuwe Harry Potter pretpark In 2008 koos Cindy Gordon, vice president of new media and marketing partnerships bij Universal Orlando Resort, ervoor om 7 Harry Potter fans uit te nodigen voor een geheime webcast. Deze 7 fans waren zorgvuldig gekozen: ze hadden veel invloed op belangrijke Harry Potter fan sites en een groot bereik op andere sociale media.

Tijdens de webcast werden de 7 fans bijgepraat over het park. Ze kregen ook het adres van een mini-website met meer informatie. Na de webcast deelden de fans hun primeur meteen met hun fans, vrienden en volgers op internet. Het resultaat was fenomenaal. Het nieuws verspreidde zich als een virus op internet.

Gordon schat dat uiteindelijk 350 miljoen mensen over het nieuwe pretpark hoorden. En dit door slechts 7 mensen uit te nodigen voor een webcast. Een return on investment om ‘u’ tegen te zeggen!

Virale Marketing: Deel en Laat Delen

Seth Godin - Unleashing the Ideavirus - Virale Marketing avant la lettre De sleutel tot een succesvolle virale marketing campagne is bedrieglijk eenvoudig: inspireer, deel en laat delen. Zorg ervoor dat u een prikkelende boodschap heeft, deel deze met een zorgvuldig gekozen doelpubliek en zorg ervoor dat deze mensen uw boodschap eenvoudig kunnen delen met hun familie, vrienden, fans en volgers. Zo ontstaat er een virale verspreiding van uw boodschap op internet.

Virale Marketing: Steek de juiste mensen aan

Het concept van een ideevirus is niet nieuw. In 2000 al schreef Seth Godin een gratis e-boek met de titel ‘Unleashing the Ideavirus’. In dit boek beschrijft Godin het gebruik van sneezers (‘niezers’) om uw ideeën voor u te verspreiden. Als u deze sneezers ‘besmet’ met uw idee en als ze dit idee eenvoudig kunnen verspreiden, dan bereikt u snel en efficiënt een brede doelgroep.

De proef op de som? In dit filmpje legt Godin uit hoe hij ‘Unleashing the Ideavirus’ eerst gratis deelde op internet met de uitdrukkelijke vraag om het boek te verspreiden. Een paar weken na de lancering van het e-boek heeft Godin het boek op vraag van zijn lezers in boekvorm uitbracht. Het boek kwam meteen in de Amazon bestseller top 5 binnen.

Het blijft inspirerende lectuur. Intussen zijn er ook bijgewerkte versies verschenen. Ik heb zelf ook het VOOK gelezen: een e-book met video’s waarin Godin toelichting geeft bij het boek. Een aanrader!

8 Tips voor succes met virale marketing

Bij virale marketing komt het er dus op neer om uw idee of marketing boodschap zo ‘besmettelijk’ mogelijk te maken, en het vervolgens doelgericht los te laten op een zorgvuldig gekozen groep mensen met een grote invloed en reikwijdte bij uw uiteindelijke doelgroep.

Een aantal tips om uw boodschap zo ‘besmettelijk’ mogelijk te maken:

  1. Kies een duidelijk doel en een afgebakende doelgroep voor uw campagne. Hoe scherper het doel en de doelgroep, hoe efficiënter uw campagne zal zijn. Een helder beeld vooraf maakt het immers eenvoudiger om een prikkelende boodschap te formuleren.
  2. Bedenk een prikkelende boodschap die aansluit bij de vragen, behoeften, problemen of interesses van uw doelgroep. Schrijf deze boodschap neer in twee tot drie zinnen en in een korte slogan van maximaal zes tot zeven woorden. Korte boodschappen laten zich makkelijker verspreiden op internet en sociale media.
  3. Bouw een centrale webpagina of website rond uw boodschap. Uiteraard volgens uw eigen huisstijl maar qua layout, kleurstelling, media en tekst wel met een duidelijke knipoog naar uw doelpubliek. Deze webpagina of website is het informatie- en verkooppunt waar alle potentiële klanten naartoe geleid worden.
  4. Zorg ervoor dat uw webpagina of website een herkenbaar en kort web adres (URL) heeft, en zorg ervoor dat uw klanten via deze pagina eenvoudig tot aankoop kunnen overgaan. Hoe minder acties uw klanten moeten ondernemen om uw product of dienst aan te kopen, hoe hoger uw kans op succes.
  5. Kies uw ‘sneezers’. Dit zullen wellicht uw familie, vrienden, fans en volgers zijn uit de ‘echte’ wereld en uit sociale netwerken. Als u toegang heeft tot mensen waar uw doelpubliek naar opkijkt, dan heeft u een ‘supersneezer’ te pakken en dan zal uw boodschap zich exponentieel snel en wijd verspreiden.
  6. Kies de kanalen waarlangs u uw boodschap wil (laten) verspreiden. Kies hierbij voor de kanalen waar uw doelpubliek gebruik van maakt. Dit kunnen sociale netwerken zijn zoals Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+ en YouTube, maar ook e-mail en andere kanalen.
  7. Formuleer uw boodschap voor elk kanaal afzonderlijk; verspreid nooit dezelfde boodschap via verschillende kanalen. Elk kanaal heeft immers haar eigen gebruiksregels en mogelijkheden.
  8. Meet de snelheid en de reikwijdte van uw idee, en bepaal wie van uw ‘sneezers’ voor de snelste en verste verspreiding zorgt (doordat veel van hun volgers, fans en vrienden uw idee verder verspreiden). Misschien kunt u deze ‘sneezers’ extra belonen of nog eens extra stimuleren tot promotie van uw idee.

Marketingplan op maat van je bedrijf?

Wil je een strategisch marketingplan vol waardevolle informatie, praktisch advies en actiepunten voor je bedrijf? Contacteer ons dan nu voor een marketingplan op maat van je bedrijf!

Andere mensen lazen ook

Even kennismaken?

Heb je vragen over je website of de marketing van je bedrijf?
Stel hieronder je vraag. We nemen snel contact met je op!