Wat is Pinterest en wat zijn de voordelen voor je bedrijf?

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Pinterest heeft bedrijven heel wat te bieden: extra vindbaarheid, zichtbaarheid, verkeer en aankopen. What’s not to like?

Helaas kennen weinig bedrijven Pinterest, begrijpen ze niet helemaal hoe Pinterest marketing werkt of zien ze de voordelen van dit sociale netwerk niet meteen in.

Twijfel jij of Pinterest interessant is voor jouw bedrijf? Hieronder ontdek je:

 • wat Pinterest is,
 • hoe het werkt,
 • welke handige tools er zijn voor bedrijven,
 • wat de voordelen van Pinterest zijn voor bedrijven,
 • of Pinterest geschikt is voor jouw bedrijf,
 • en snelle tips om aan de slag te gaan met Pinterest.

3.2.1. Start!

Wat is Pinterest?

Definitie

Pinterest is een visueel sociaal netwerk én een online zoekmachine. Je kunt het vergelijken met een online prikbord voor jou persoonlijk of voor je bedrijf.

Op Pinterest draait alles om beelden, je kunt niets posten zonder een visual toe te voegen. Pinterest is dan ook vooral geschikt voor bedrijven die een visueel verhaal te vertellen hebben.

Wat is Pinterest en wat zijn de voordelen voor je bedrijf - Voorbeeld Mobiel


Mensen gebruiken Pinterest onder meer om:

 • informatie, ideeën en visuals te zoeken (binnen Pinterest zelf)
 • moodboards en collages te maken
 • informatie en visuals die ze online vinden op te slaan, te categoriseren en te organiseren
 • hun bedrijf te promoten

Pinterest lingo

Net als alle andere sociale media heeft Pinterest een eigen lingo:

 • Een ‘pinner’ is iemand die afbeeldingen deelt op Pinterest.
 • Een ‘pin’ is een afbeelding of visual die je deelt op je Pinterest-profiel. Je kunt aan iedere pin extra info toevoegen, zoals een beschrijving, hashtags en een link.
 • Een ‘repin’ is een afbeelding of visual van iemand anders die je deelt op je Pinterest-profiel.
 • Je kunt verschillende pins groeperen, bijvoorbeeld per topic of thema, in diverse ‘borden’ (mood boards of collages in feite). Op je profiel zien je volgers een overzicht van al je borden.
 • Grote borden kunnen onderverdeeld worden in ‘secties’ om je bord overzichtelijk te houden.

Wat is Pinterest en wat zijn de voordelen voor je bedrijf - Voorbeeld Boards HM


Op de foto hierboven zie je bijvoorbeeld een overzicht van de borden op het Pinterest-profiel van H&M. Klik je door op een bord? Dan krijg je de bijhorende secties en pins te zien. Je kunt het profiel of individuele borden volgen, reageren op pins of pins ‘repinnen’ op je eigen profiel.

Wat is Pinterest en wat zijn de voordelen voor je bedrijf - Voorbeeld Pin


Hoe werkt Pinterest?

Delen

Je kunt makkelijk afbeeldingen die je online of op Pinterest zelf vindt delen op je eigen profiel en borden, maar je kunt ze ook rechtstreeks uploaden op Pinterest vanaf je desktop, tablet of mobiel (plus-icoontje bovenaan).

Volgen

Als gebruiker kun je individuele borden of gebruikers volgen. Als er nieuwe pins verschijnen op deze profielen of borden, dan krijg je deze te zien op je Pinterest startpagina of op het tablad “Volgend” (een overzicht van alle pins van borden en gebruikers die je volgt).

Zoeken

Verder kunnen gebruikers via de zoekbalk bovenaan of via het tabbladVerkennen’ (kompas-icoontje in het menu) inspiratie, ideeën en andere nieuwe pins, borden en pinners zoeken. Pinterest SEO is dan ook erg belangrijk om je vindbaarheid en zichtbaarheid te vergroten.

Klikken andere gebruikers door op je pin? Dan worden ze naar de bijhorende webpagina geleid. Pinterest is dus een heel goede manier om meer verkeer naar je website te leiden.

Wat is Pinterest en wat zijn de voordelen voor je bedrijf - Voorbeeld Search


Handige extra tools voor bedrijven

Bedrijven kunnen hun website en Pinterest-profiel ook verifiëren en krijgen bovendien nog extra handige tools om hun online succes te vergroten.

Als bedrijf krijg je bijvoorbeeld toegang tot handige statistieken over je profiel, je doelgroep, je website en je pins zodat je je profiel of website kunt analyseren en verbeteren.

Wat is Pinterest en wat zijn de voordelen voor je bedrijf - Voorbeeld Stats


Verder kun je je aanmelden voor “Uitgebreide Pins” (ook wel “Rich Pins”). Uitgebreide pins geven meer context bij je pins. Ze tonen extra informatie bij de pin zelf. Er zijn vier soorten uitgebreide pins: product, recept, artikel en app.

 • Productpins: maken shoppen makkelijker met een extra knop en tonen real-time prijzen, beschikbaarheid en informatie over waar het product gekocht kan worden (zie foto)
 • Receptpins tonen extra informatie over ingrediënten, bereidingstijden en porties
 • Artikelpins: bevat een kop, informatie over de auteur en een beschrijving van je publicatie
 • App-pins: laten een installeerknop zien waarmee gebruikers je app kunnen downloaden

Wat is Pinterest en wat zijn de voordelen voor je bedrijf - Voorbeeld Rich Pins


Tot slot kun je ook makkelijk Pinterest-bewaarknoppen en widgets toevoegen aan je website om je bezoekers aan te sporen om de content op je website te delen en je te volgen.

Wat zijn de voordelen van Pinterest voor bedrijven?

1. Meer vindbaarheid, zichtbaarheid en viraliteit

Mensen gebruiken Pinterest om nieuwe ideeën, producten en inspiratie te zoeken. Het is een zoekmachine, remember? Bovendien kunnen ze je visuals makkelijk delen op hun eigen borden en profielen. Je content kan dan ook heel snel viraal gaan (met een beetje geluk uiteraard).

Een sterke aanwezigheid op Pinterest kan de vindbaarheid en zichtbaarheid van je producten en diensten dan ook drastisch vergroten.

2. Extra verkeer naar je website

Staat je website centraal binnen je sales en marketing? (zoals het hoort…) Dan moet je verkeer naar je website leiden om meer klanten en verkoop te krijgen.

Gelukkig kan je op Pinterest achter al je pins een rechtstreekse link stoppen. Alles is klikbaar! Dit in tegenstelling tot Instagram, waar gebruikers enkel kunnen doorklikken op de link in je bio, op links in je advertenties of in je Instagram stories (als je meer dan 10.000 volgers hebt).

Pinterest is dan ook een geweldige tool om het aantal links naar je website te verhogen en zo meer verkeer naar je website te krijgen.

3. Meer verkoop: “See it. Like it. Buy It.”

Omdat je op Pinterest zo makkelijk kunt doorlinken, moeten gebruikers minder stappen zetten van ontdekking tot aankoop. Daardoor converteren bezoekers op Pinterest ook sneller dan op andere sociale media.

Bovendien kan je je zichtbaarheid en verkoop binnenkort ook nog verder boosten via “Buyable Pins” (deze functie is voorlopig enkel beschikbaar in de VS). Als mensen op de “Buy it”-knop klikken, dan kunnen ze rechtstreeks – dus binnen Pinterest – meteen je producten aankopen. Snel en veilig!

4. Ontdek wat je doelpubliek wel en niet leuk vindt

Pinterest is een ideale plek om trends te ontdekken en na te gaan wat je doelpubliek leuk vindt en graag deelt. Je kunt je volgers bijvoorbeeld volgen om te zien wat hen inspireert en die info gebruiken om je aanbod en producten beter te positioneren.

5. Véél engagement bij gebruikers

Op andere sociale media draait het vaak om volgers krijgen. Die volgers hebben meestal een passieve rol. Dat is niet het geval op Pinterest. Pinterest wordt vooral bevolkt door pinners die proactief visuals, tips en info zoeken en delen. Dat zijn véél ambassadeurs die actief je producten en diensten kunnen delen!

Op die manier krijgen pins meteen ook een erg lange levensduur. Maak het gebruikers dan ook zo makkelijk mogelijk om je producten en diensten te delen!

Is Pinterest geschikt voor jouw bedrijf?

Pinterest is het visuele sociale netwerk bij uitstek. Het is dan ook vooral geschikt voor bedrijven die een visueel verhaal te vertellen hebben. Verkoop je producten? Dan is Pinterest eigenlijk een must. Het is immers een perfecte etalage voor je producten.

Ook als je diensten verkoopt is Pinterest een goed idee ALS je je aanbod visueel kunt maken, of het nu met voor-en-na-foto’s is of infographics. Zit je in één van de volgende niches? Dan is Pinterest eigenlijk een no-brainer:

 • Ambachten, kunst en vakwerk
 • Architectuur
 • Bruiloften / speciale evenementen
 • Beauty
 • Cadeaus
 • Entertainment
 • Fitness
 • Fotografie
 • Gastronomie
 • Gezondheid en welzijn
 • Hobby en DIY
 • Interieur en deco
 • Mode
 • Ouderschap
 • Reizen
 • Sport
 • Tuinieren

Pin je niet vast op dit lijstje – pun intended 😉 – om een beslissing te nemen, maar overweeg het visuele potentieel voor je bedrijf en de tijd en middelen die je kunt vrijmaken om te pinnen.

Snel aan de slag met Pinterest?

Wil je aan de slag met Pinterest? Mooi zo! Hier vind je snelle tips om een vliegende start te nemen:

 1. Maak een Pinterest-bedrijfsaccount aan of zet je persoonlijke profiel om naar een bedrijfsprofiel
 2. Vervolledig je profiel zo goed mogelijk
 3. Maak je eerste boards aan en geef ze een duidelijke beschrijving (zorg ervoor dat ze steeds betrekking hebben op je producten of diensten)
 4. Pinnen maarrrrr! (Voeg steeds een link, beschrijving en hashtags toe aan je pins)

Veel succes!

Wil jij meer weten over social media marketing?

Wil je social media marketing inzetten voor je bedrijf? Ontdek hier meer informatie over wat we doen.

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)