Hoe scoor jij op onze inbound marketing quiz?

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

We hebben op onze website al vaker over inbound marketing geschreven. Met reden.

Inbound marketing is immers de toekomst. Althans voor ondernemers en bedrijven die hun klanten met nuttige informatie en leuke foto’s, video’s en presentaties kunnen informeren en inspireren.

Wat weet jij over inbound marketing? Ben jij er klaar voor? Doe hieronder onze snelle quiz (10 vragen) en leer meteen de basisbegrippen van inbound marketing.

Wat is inbound marketing ook alweer?

Eerst en vooral: wat is inbound marketing? Inbound marketing is dé manier om de juiste klanten met de juiste informatie op het juiste moment te bereiken. Op het moment dat ze naar antwoorden of oplossingen zoeken die jij kunt leveren.

Bijvoorbeeld: heb jij een schoenenzaak en wil je je richten tot vrouwen met grote voeten? Zorg er dan voor dat je op je website veel tips en advies deelt voor vrouwen met grote voeten. Als deze vrouwen dan op internet naar schoenen voor grote voeten zoeken dan komen ze meteen bij jou terecht.

Inbound marketing is klantvriendelijk, nuttig, de resultaten zijn goed te meten en als de juiste klanten je op het juiste moment vinden dan ben je niet langer een verkoper maar een adviseur voor hen. Op die manier kun je veel makkelijker… verkopen.

Want zeg nu zelf: koop je liever een product of een dienst van een adviseur die je goed helpt of van een gladde verkoopsjongen die alleen maar aan zijn commissie en zijn volgende reclamecampagne denkt.

Doe de inbound marketing quiz

Ben je overtuigd van de kracht van inbound marketing? Mooi zo! Hieronder kun je je basiskennis van inbound marketing testen en meteen meer leren over de basisbegrippen en de mogelijkheden van inbound marketing voor je bedrijf.

Ready? Set. Go!

Heb je al deelgenomen aan onze quiz? Of kun je niet wachten? Hieronder vind je alle juiste antwoorden mét extra toelichting!

1. Wat zijn de voordelen van inbound marketing?

 • inbound marketing is klantvriendelijk, makkelijk meetbaar en spotgoedkoop
 • inbound marketing is klantvriendelijk, makkelijk meetbaar en doeltreffend
 • inbound marketing is klantvriendelijk, makkelijk meetbaar, goedkoop en doeltreffend
 • inbound marketing zorgt ervoor dat je nooit meer moet betalen voor advertenties

Inbound marketing is klantvriendelijk, makkelijk meetbaar en doeltreffend:

Klantvriendelijk

Met inbound marketing deel je informatie die klanten nodig hebben. Vervolgens optimaliseer je die informatie zodat klanten ze eenvoudig vinden als zij ze nodig hebben. Klanten beslissen dus zelf wanneer ze naar informatie en oplossingen op zoek gaan. Je hoeft er enkel voor te zorgen dat je gevonden wordt wanneer je klanten op zoek gaan.

Makkelijk meetbaar

Inbound marketing zorgt voor meetbare resultaten. Je kunt makkelijk nagaan:

 • hoeveel mensen je website bezoeken
 • via welke kanalen
 • op welke uren en dagen
 • welke pagina’s ze bezoeken
 • welke pagina’s tot aankopen leiden
 • hoeveel mensen je e-mails openen
 • etc.

Hierdoor kun je de Return on Investment (ROI) van je inbound marketing perfect meten. Inbound marketing bied je dus ook een onschatbare bron van informatie. Je krijgt een goed beeld van je doelpubliek, hun gedrag en van wat werkt en wat niet werkt. Bovendien kun je je resultaten voortdurend optimaliseren!

Goedkoop?

Inbound marketing is goedkoper dan traditionele marketing. Of beter: de out of pocket kosten voor inbound marketing zijn lager dan de kosten voor traditionele marketing. Met inbound marketing deel je immers informatie via goedkope kanalen zoals je eigen website, je blog en andere sociale media. Dit is veel goedkoper dan betaalde advertenties op TV of radio, in tijdschriften en dagbladen of op websites, Google en sociale media.

Daar staat natuurlijk wel tegenover dat je geregeld nuttige informatie en oplossingen moet delen met je klanten. Deze informatie en oplossingen worden meestal gedeeld via artikels, e-books, instructiefilms en andere media. De productie van deze inhoud kost nog steeds tijd en inzet en indirect dus ook geld. Maar deze investering verdient zich snel terug.

Doeltreffend

Inbound marketing is klantvriendelijk, nuttig, de resultaten zijn goed te meten en als de juiste klanten je op het juiste moment vinden dan ben je niet langer een verkoper maar een adviseur voor hen. Op die manier kun je veel makkelijker… verkopen. Je bereikt immers vooral mensen die al geïnteresseerd zijn in je diensten en je laat hen het initiatief nemen.

Wil je meer weten over de voordelen van inbound marketing? Klik hier!


2. Wat is het belangrijkste hulpmiddel voor je inbound marketing?

 • je eigen website
 • je sociale media kanalen
 • je lijsten met e-mails van klanten en prospects
 • advertenties op sociale media, in magazines en in het straatbeeld

Je eigen website is hét hulpmiddel bij uitstek voor je inbound marketing. Eerst en vooral is je website jouw eigendom. Je doet er letterlijk mee wat je wilt, zonder afhankelijk te zijn van andere partijen.

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld sociale media. Als je enkel een Facebook-bedrijfspagina hebt, dan kan één beleidsverandering van Facebook je online succes maken of kraken.

Op je eigen website – en bij voorkeur je eigen blog –  publiceer je nuttige en relevante informatie voor potentiële klanten. Zo word je gevonden in Google door de juiste mensen. Uiteraard kun je die informatie ook delen via sociale media. Op die manier verwijs je voortdurend mensen naar je eigen website.

Op je eigen website kun je vervolgens ook makkelijk doorlinken naar je eigen producten en diensten, en mensen overtuigen en aansporen om contact met je op te nemen als ze vragen of interesse hebben. Dat maakt de stap naar meer business of verkoop veel kleiner.


3. Wat is een landingspagina?

 • De “landingspagina” van je website is de algemene contactpagina waarop je mensen overtuigt om contact op te nemen.
 • Een landingspagina is een speciale pagina op je website waar je klanten heen leidt en waar je hen overtuigt om één bepaalde actie te ondernemen.
 • Een landingspagina is een algemene pagina op je website waar je klanten heen leidt en waar je hen overtuigt om één bepaald product of dienst te kiezen.
 • Landingspagina’s zijn webpagina’s waar klanten belanden na een aankoop. Meestal tonen ze een overzicht van betaalgegevens of een dankwoord.

Een landingspagina is een speciale pagina op je website waar je klanten heen leidt en waar je hen overtuigt om één bepaalde actie te ondernemen.

Zo kun je klanten uitnodigen om een product of dienst te kopen of om je nieuwsbrief, blog, podcast of cursus te volgen.

Meestal ‘landen’ klanten op een landingspagina via een link in een e-mail of advertentie. Maar dat is pas het halve werk. Dan moet je je klanten nog overhalen om tot actie over te gaan.

Meer weten over landingspagina’s? Klik hier!


4. Wat is een call to action?

 • Een call to action is een telefoongesprek waarin je websitebezoekers probeert te overtuigen om een aankoop te doen.
 • Een call to action is een webpagina waarmee je bezoekers en (potentiële) klanten aanzet tot actie.
 • Een call to action is een telefoongesprek waarin potentiële klanten meer informatie, een offerte of een aankoop aanvragen.
 • Een call to action is een tekst of knop waarmee je bezoekers en (potentiële) klanten aanzet tot actie.

Een call to action (CTA) is een tekst of knop waarmee je bezoekers en (potentiële) klanten aanzet tot actie. Bijvoorbeeld:

Je kunt overal een call to action gebruiken: op je website of blog, in een e-book, e-mail, brochure, advertentie… In dit artikel concentreren wij ons op calls to action voor je website.

Calls to action zijn de wegwijzers op je website: ze vertellen je bezoekers op elke pagina subtiel maar duidelijk welke ‘route‘ ze moeten volgen (“klik hier voor meer informatie over product x”) en waar ze welke actie moeten uitvoeren (“koop dit e-book”).

Wil je op je website bijvoorbeeld 3 producten verkopen? Zorg er dan voor dat:

 • elk product een eigen landingspagina heeft
 • elke landingspagina een duidelijke call to action heeft
 • op de andere pagina’s van je website calls to action (wegwijzers) staan die je bezoekers naar deze landingspagina leiden

Toon je bezoekers de weg en vertel hen wat ze moeten doen. Zo vergroot je de gebruiksvriendelijkheid van je website en zo verbeter je je resultaat.

Ontdek hier hoe je goede calls-to-action maakt!


5. Inbound marketing bestaat uit 4 grote fasen of acties:

 • Attract, Convert, Close en Delight
 • Attract, Lead, Convert en Delight
 • Attract, Lead, Convert en Activate
 • Attract, Activate, Convert en Delight

Inbound marketing bestaat uit 4 grote fasen of acties:

Attract

Publiceer en deel relevante en nuttige informatie via je website, blog of sociale media om de juiste mensen op het juiste moment aan te trekken.

Convert

Heb je de juiste bezoekers aangetrokken? Probeer er dan “leads” of potentiële klanten van te maken door hun contactgegevens te verzamelen (of op z’n minst hun e-mailadres). Mensen geven die gegevens natuurlijk niet zomaar weg: je moet hen iets van waarde in de plaats geven. Een soort betaling, zeg maar. Dat noemen we een “lead magnet“: een ebook, whitepaper, checklist of ander nuttig extraatje.

Close

Als je bezoekers leads geworden zijn, dan ga je hen via allerlei tools overtuigen om klant te worden, bijvoorbeeld via aangepaste mailings.

Delight

Het is niet omdat één iemand een aankoop doet, dat je hem of haar zomaar kunt verwaarlozen. Integendeel! Blijf in contact en engageer je voor al je bezoekers, leads en klanten. Zo verkoop je mogelijk meer en zorg je ervoor dat die mensen je merk ook spontaan bij anderen zullen promoten!


6. Voor wie is inbound marketing het meest geschikt?

 • voor bedrijven die veel nuttige tips en advies kunnen delen
 • voor bedrijven die veel nuttige tips en advies kunnen delen en producten en diensten aanbieden die kunnen helpen bij het oplossen van klantproblemen
 • voor bedrijven die populaire producten en diensten verkopen
 • voor bedrijven die niet veel tijd aan hun marketing kunnen besteden

Inbound marketing is vooral geschikt voor bedrijven die veel nuttige tips en advies kunnen delen en diensten aanbieden die kunnen helpen bij het oplossen van klantproblemen.

Als je via je website en andere inbound marketingkanalen nuttige tips en advies deelt, dan trek je de juiste klanten aan op het juiste moment. Je trekt mensen aan die op zoek zijn naar relevante oplossingen en advies.

Als je daarbovenop ook nog eens concrete producten en diensten aanbiedt die hun problemen oplossen, dan kun je de geïnteresseerde websitebezoekers die je aantrekt ook nog eens spontaan overtuigen van je producten en diensten en hen aansporen om actie te ondernemen. Zo trek je dus niet alleen meer verkeer aan, maar ook meer verkoop!


7. Wat zijn buyer personas?

 • Buyer personas zijn fictieve klantprofielen. Ieder profiel staat voor een typische klant van je bedrijf.
 • Buyer personas zijn personen die in het verleden al een aankoop hebben gedaan bij je bedrijf.
 • Buyer personas zijn die leden van je salesteam die potentiële klanten moeten overtuigen om een aankoop te doen.
 • Buyer personas zijn die groep van potentiële klanten die op dit moment een aankoop overwegen. Het is dan ook de belangrijkste groep voor je sales- en marketingteam.

Iedere klant is anders en reageert dus ook anders op een website, merk of product. Dat houdt in dat je elke klant ook anders moet benaderen. Gelukkig kun je je klanten als bedrijf wel vaak indelen in gelijkaardige groepen of profielen. Dit noemen we ‘buyer personas‘.

Buyer personas of marketing personas zijn fictieve klantenprofielen. Ieder profiel staat voor een typische klant van je bedrijf. Als je je producten, diensten en marketing afstemt op elk van deze klantprofielen (een aparte boodschap per profiel dus) dan wek je meer interesse en dan krijg je (wellicht) ook meer conversies.

Meer weten over buyer personas? Klik hier!


8. Wat is de hoeksteen / het fundament van inbound marketing?

 • SEO
 • Content
 • Context
 • Marktonderzoek

Bedrijven die aan inbound marketing doen, delen nuttige informatie en lossen problemen van hun doelpubliek op in de hoop dat ze op die manier ‘top of mind’ blijven. Zo maximaliseren ze hun ‘vindbaarheid’ op internet.

Goede ‘content’ (lees: nuttige informatie en handige oplossingen) produceren is een vak op zich. Dat vak heet ‘content marketing‘ en het is de hoeksteen van inbound marketing.

Content marketing houdt in dat je als bedrijf proactief nuttige informatie en handige oplossingen formuleert waar je potentiële klanten naar zoeken. Dat kan in de vorm van teksten (blog posts, whitepapers…), foto’s, instructievideo’s, infographics etc. Deze content deel je vervolgens op je website en verspreid je verder via sociale media.

Als je doelpubliek vervolgens via Google een oplossing zoekt voor een probleem en als ze deze oplossing op je website vinden dan creëer je een vertrouwensband die veel sterker is dan de band die je creëert met een opdringerige reclame op radio of tv.


9. Hoe leid je bezoekers naar je website via de zoekresultaten?

 • via zoekmachineoptimalisatie
 • via zoekmachineadvertenties
 • via zoekmachineoptimalisatie én zoekmachineadvertenties
 • geen van bovenstaande antwoorden

Online zoekmachines zoals Google kunnen de zichtbaarheid, de vindbaarheid en het online succes van je bedrijf enorm vergroten. Als je opvalt in Google dan trek je meer bezoekers en klanten aan. Zo ‘eenvoudig’ is het.

Maar hoe val je op in Google? Dat kan op 2 verschillende manieren. Je kunt opvallen via ‘zoekmachineoptimalisatie’ (SEO) en via ‘Search Engine Advertising’ (SEA).

SEO – ook wel Search Engine Optimization of zoekmachineoptimalisatie – is een online marketingstrategie waarmee je de zichtbaarheid en vindbaarheid van je website in de organische zoekresultaten van zoekmachines verbetert.

SEA – ook wel ‘Search Engine Advertising’ of ‘Zoekmachineadverteren’ – is een vorm van reclame waarbij je je website, producten en diensten met betaalde advertenties in de resultaten van online zoekmachines promoot.


10. Welke van onderstaande opties is geen goede manier om e-mailadressen te verzamelen?

 • lead magnets
 • vragen om in te schrijven op je nieuwsbrief
 • e-mailadressen en mailinglijsten kopen
 • een call to action op je website

Contacten uit een gekochte lijst kennen je bedrijf meestal niet. Deze mensen hebben ook niet aangegeven dat ze je mailings willen ontvangen. Daarom zul je met gekochte mailinglijsten wellicht weinig of geen effect hebben.

Meer zelfs: het gebruik van gekochte mailinglijsten kan de betrouwbaarheid van je e-mail- en IP-adres schaden waardoor je mail steeds moeilijker door spamfilters heen komt.

Wij raden iedereen zoveel mogelijk af om met gekochte mailinglijsten te werken.

Wil je op een goede en correcte manier e-mailadressen verzamelen? Volg dan deze tips!

Aan de slag met inbound marketing?

Heb je nog verdere vragen over inbound marketing? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)