Wil jij het salesproces van je bedrijf verkorten én verbeteren? Dan is conversational marketing the way to go! Met conversational marketing ga je in gesprek met je potentiële klanten en verkort je de tijd tot hun eerste aankoop. Meer weten over conversational marketing en hoe het je helpt om je salesproces te optimaliseren? Lees snel verder!
Wat is conversational marketing?
Conversational marketing is een slimme techniek om je salesproces te verkorten. Met slimme tools zoals chatbots en WhatsApp Business voer je realtime gesprekken met je potentiële klanten. Je spreekt ze proactief en persoonlijk aan, geeft antwoorden op hun vragen en misschien zelfs een mooie aanbieding. Zo zorg je ervoor dat je leads voor jou kiezen en hun interesse niet verliezen.
Bekijk het als een shop assistant in een kledingwinkel. Zij heet je welkom, vraagt hoe ze kan helpen en geeft antwoorden op je vragen. Ze geeft advies en als ze het goed doet ga je als klant weer buiten. Nog te veel bedrijven laten de bezoekers op hun website ronddwalen: ze hopen dat ze ooit een formulier invullen zodat ze, wanneer ze weer weg zijn, info over het bedrijf kunnen krijgen. Bad idea!
Wat zijn de voordelen van conversational marketing voor je bedrijf?
Conversational marketing heeft de volgende voordelen voor je bedrijf:
1. Converteer meer leads
“Een formulier invullen? Wachten op een antwoord duurt zo lang. Daar heb ik geen zin in.” De kans is groot dat je deze gedachte zelf al hebt gehad wanneer je een website bezocht. Waarom zou dat dan voor bezoekers van jouw website niet zo zijn? Door hen de mogelijkheid te geven om direct een conversatie te starten, converteer je bezoekers tot leads voor ze hun interesse verliezen.
2. Bezorg je bezoekers een persoonlijke ervaring
Met conversational marketing verlaag je de drempel voor bezoekers van je website of sociale media om contact met je op te nemen. Met de hulp van chatbots kan jouw bedrijf 24/7 beschikbaar zijn.
Met conversational marketing zorg je voor de persoonlijke aanpak die je klanten zoeken. En dat op een schaalbare manier! Contacteert een potentiële klant je bedrijf via chat? Dan kun je hem of haar de optie geven om een onderwerp te kiezen, zodat ze meteen bij de juiste informatie of collega terecht komen. Die kan de bezoeker dan vooruithelpen. Snel, persoonlijk en efficiënt.
3. Verkort het salesproces
Vanaf het moment dat een bezoeker een formulier indient op je website kan het nog lang duren vooraleer er een meeting wordt ingepland. Met een live chat kun je dat proces versnellen. Hoe? Simpel: door de juiste vragen te stellen.
Via live chat kun je aan de bezoekers van je website gerichte vragen stellen en weet je dus snel of het interessante leads zijn. Interessante lead? Dan kun je meteen een meeting inplannen. Toch geen interessante lead? Handel het gesprek dan netjes af en ga verder naar de volgende lead.
4. Kom meer te weten over je lead
Formulieren op je website helpen je om contactgegevens te verzamelen. Maar wat leer je daarmee eigenlijk over je bezoekers? Echte gesprekken (ook al is het via chat) leren je meer over de pijnpunten en doelen van je bezoekers, en dus ook over hoe jij hen het beste kan helpen. Door te luisteren en oplossingen te bieden die relevant zijn voor jouw bezoekers onderscheid je je van je concurrenten.
Conversational marketing: hoe werkt het?
Met conversational marketing spreek je de bezoekers van je website of sociale media proactief -maar niet opdringerig- aan. Je bent er voor hen maar je dringt je niet op. Net zoals een goede shop assistant in je favoriete winkel. Hierdoor zet je meer websiteverkeer om naar relevante leads.
Hoe je dat doet? Volg deze 3 stappen:
1. Engageren
Bezoekers van je website willen steeds vaker meteen een antwoord op hun vragen. Speel daarom in op het gedrag van je bezoekers en start proactief een gesprek met hen. Een goed moment om dat te doen is wanneer ze interesse tonen, bijvoorbeeld wanneer ze langer dan 10 seconden op een pagina zijn of wanneer ze net een lead magnet gedownload hebben.
Het soort gesprek zal altijd afhangen van het browsegedrag van de bezoeker van je website. Bekijkt die een productpagina? Dan is de koopintentie meestal groter en kun je je bezoeker anders benaderen dan een bezoeker die enkel de homepagina heeft bekeken. Elke bezoeker is dus anders – hou daar rekening mee.
2. Begrijpen
Zorg ervoor dat je de juiste vragen stelt om je bezoekers echt te begrijpen. Zo kom je te weten wat ze zoeken en kun je hen ook echt helpen. Door je bezoekers op deze manier persoonlijk aan te spreken, geef je hen een fijne ervaring en blijf je je concurrenten een stapje voor.
3. Aanbevelen
Weet je wat je bezoeker nodig heeft? Dan kun je hem verder door je sales funnel leiden. Is je bezoeker op zoek naar informatie? Stuur hem dan een gepersonaliseerde whitepaper met alle informatie die hij of zij nodig heeft. Is je bezoeker klaar voor een aankoop? Breng hem dan in contact met je salesteam.
Hoe start je met conversational marketing?
Het doel van conversational marketing is om een conversatie te starten met je (potentiële) klanten. Daarvoor kun je verschillende tools gebruiken: live chat, chatbots, berichten, … of een combinatie ervan. Elke soort tool heeft zijn eigen voordelen:
1. Live chat
Dankzij live chat kun je 1-op-1 conversaties starten met bezoekers op je website en sociale media, op het moment dat ze je bezoeken. Daarbij is het belangrijk om goed na te denken op welke pagina’s je deze tools wil gebruiken: waar wil jij bezoekers kunnen bereiken en een conversatie starten?
De prijzenpagina is een goed voorbeeld. Een lead die deze pagina bezoekt is duidelijk geïnteresseerd in je producten of diensten, maar twijfelt misschien nog. Door een gesprek te starten en de juiste vragen te stellen kun je hen mogelijk sneller overtuigen om tot een aankoop over te gaan.
2. Chatbot
Bij een live chat zit jij of een van je medewerkers vanaf het begin aan de knoppen. Maar je kan (het begin van) een gesprek ook uitbesteden aan een automatische chatbot. Dankzij goed uitgestippelde standaardvragen kan zo’n bot al heel wat informatie verzamelen.
Is het voldoende duidelijk waar je bezoeker vragen over heeft? Dan kan de bot de best geplaatste medewerker contacteren om het gesprek verder te zetten. Let the sales begin!
3. Berichten
Wil je de drempel om contact op te nemen nog wat lager leggen? Maak dan gebruik van apps zoals Whatsapp waarmee potentiële klanten je berichten kunnen sturen. Mensen zijn immers vaak al vertrouwd met deze apps en zullen daardoor sneller geneigd zijn om contact met je op te nemen.
Zorg er wel voor dat je altijd de privacy van je (potentiële) klanten bewaart. Proactief een gesprek starten via Whatsapp kan agressief overkomen, terwijl een vriendelijke “Hoe kan ik je van dienst zijn” op je website net heel behulpzaam kan overkomen.
Welke tools kun je gebruiken voor conversational marketing?
Er zijn heel veel chat en messaging tools op de markt, en elke tool heeft uiteraard zijn voor- en nadelen. Hieronder vind je alvast enkele opties die wij regelmatig gebruiken:
1. Collect.chat
Sommige chattools geven je enkel de mogelijkheid om de ervaring van je bezoeker te bevragen. Zo lijken ze meer op een survey dan een chatbot. Met collect.chat haal je meer conversies door echte conversaties te voeren. De tool geeft bezoekers van je website de mogelijkheid om zelf vragen te stellen. Start een bezoeker een conversatie? Dan krijg je een melding via e-mail. Zo kun je meevolgen en als je dit wil het gesprek van je chatbot overnemen.
2. Drift
Drift is een bekendere en wat duurdere tool, maar je krijgt er veel voor terug. De bot leert bijvoorbeeld in de loop van de tijd je website en bezoekers kennen en traint zichzelf om betere antwoorden te geven. Klinkt interessant? Dan kun je een gratis proefversie aanvragen en Drift zelf uittesten.
3. Chatfuel
Chatfuel is speciaal gemaakt voor Facebook Messenger. Krijgt jouw bedrijf veel vragen via facebook? Dan is deze bot ideaal voor jou. Net zoals Drift leert Chatfuel voortdurend bij. Er is een gratis versie die beperkt is tot 50 gebruikers. Daarnaast zijn er ook pro en premium pakketten met extra voordelen en functies.
4. Tidio
Tidio is een allround marketing en communicatie tool. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van hun chatbot, maar ook live chatten met bezoekers om hen een persoonlijkere ervaring te geven. Nog een pluspunt? Je kunt de lay-out van de chat eenvoudig aanpassen aan de huisstijl van jouw website. Tidio is ook nog eens bijzonder light-weight. Het vertraagt je website dus nauwelijks. Handig!
5. WhatsApp Business
Dankzij WhatsApp Business kun je ook via de bekende berichtenapp in contact blijven met je klanten. Doordat heel veel mensen WhatsApp al kennen en gebruiken, is het een laagdrempelige manier om contact op te nemen met jouw bedrijf. Wil je meer weten over de voordelen van deze tool voor jouw bedrijf? Lees hier onze blog over WhatsApp Business.