Bij traditionele marketing besteden we meestal beperkte aandacht aan een brede doelgroep in de hoop hier een aantal klanten aan over te houden. Bij virale marketing besteden we juist veel aandacht aan een beperkte doelgroep in de hoop dat deze klanten andere klanten aanbrengen. Eenvoudig en verbazingwekkend efficiënt.
Virale Marketing: Inspireer en Heers
Wat zou jij doen als je een nieuw pretpark rond Harry Potter moet promoten? Een groot marketing budget besteden aan PR en commercials op TV, radio en internet? Of zou je 7 mensen uitnodigen om het nieuws te verspreiden via sociale media?
In 2008 koos Cindy Gordon, vice president of new media and marketing partnerships bij Universal Orlando Resort, ervoor om 7 Harry Potter fans uit te nodigen voor een geheime webcast. Deze 7 fans waren zorgvuldig gekozen: ze hadden veel invloed op belangrijke Harry Potter fan sites en een groot bereik op andere sociale media.
Tijdens de webcast werden de 7 fans bijgepraat over het park. Ze kregen ook het adres van een mini-website met meer informatie. Na de webcast deelden de fans hun primeur meteen met hun fans, vrienden en volgers op internet. Het resultaat was fenomenaal. Het nieuws verspreidde zich als een virus op internet.
Gordon schat dat uiteindelijk 350 miljoen mensen over het nieuwe pretpark hoorden. En dit door slechts 7 mensen uit te nodigen voor een webcast. Een return on investment om ‘u’ tegen te zeggen!
Virale Marketing: Deel en Laat Delen
De sleutel tot een succesvolle virale marketing campagne is bedrieglijk eenvoudig: inspireer, deel en laat delen. Zorg ervoor dat je een prikkelende boodschap hebt, deel deze met een zorgvuldig gekozen doelpubliek en zorg ervoor dat deze mensen je boodschap eenvoudig kunnen delen met hun familie, vrienden, fans en volgers. Zo ontstaat er een virale verspreiding van je boodschap op internet.
Virale Marketing: Steek de juiste mensen aan
Het concept van een ideevirus is niet nieuw. In 2000 al schreef Seth Godin een gratis e-boek met de titel ‘Unleashing the Ideavirus’. In dit boek beschrijft Godin het gebruik van sneezers (‘niezers’) om je ideeën voor jou te verspreiden. Als je deze sneezers ‘besmet’ met je idee en als ze dit idee eenvoudig kunnen verspreiden, dan bereik je snel en efficiënt een brede doelgroep.
De proef op de som? In dit filmpje legt Godin uit hoe hij ‘Unleashing the Ideavirus’ eerst gratis deelde op internet met de uitdrukkelijke vraag om het boek te verspreiden. Een paar weken na de lancering van het e-boek heeft Godin het boek op vraag van zijn lezers in boekvorm uitbracht. Het boek kwam meteen in de Amazon bestseller top 5 binnen.
Het blijft inspirerende lectuur. Intussen zijn er ook bijgewerkte versies verschenen. Ik heb zelf ook het VOOK gelezen: een e-book met video’s waarin Godin toelichting geeft bij het boek. Een aanrader!
8 Tips voor succes met virale marketing
Bij virale marketing komt het er dus op neer om je idee of marketingboodschap zo ‘besmettelijk’ mogelijk te maken, en het vervolgens doelgericht los te laten op een zorgvuldig gekozen groep mensen met een grote invloed en reikwijdte bij je uiteindelijke doelgroep.
Een aantal tips om je boodschap zo ‘besmettelijk’ mogelijk te maken:
- Kies een duidelijk doel en een afgebakende doelgroep voor je campagne. Hoe scherper het doel en de doelgroep, hoe efficiënter je campagne zal zijn. Een helder beeld vooraf maakt het immers eenvoudiger om een prikkelende boodschap te formuleren.
- Bedenk een prikkelende boodschap die aansluit bij de vragen, behoeften, problemen of interesses van je doelgroep. Schrijf deze boodschap neer in twee tot drie zinnen en in een korte slogan van maximaal zes tot zeven woorden. Korte boodschappen laten zich makkelijker verspreiden op internet en sociale media.
- Bouw een centrale webpagina of website rond je boodschap. Uiteraard volgens je eigen huisstijl maar qua lay-out, kleurstelling, media en tekst wel met een duidelijke knipoog naar je doelpubliek. Deze webpagina of website is het informatie- en verkooppunt waar alle potentiële klanten naartoe geleid worden.
- Zorg ervoor dat je webpagina of website een herkenbaar en kort webadres (URL) heeft, en zorg ervoor dat je klanten via deze pagina eenvoudig tot aankoop kunnen overgaan. Hoe minder acties je klanten moeten ondernemen om je product of dienst aan te kopen, hoe hoger je kans op succes.
- Kies je ‘sneezers’. Dit zullen wellicht je familie, vrienden, fans en volgers zijn uit de ‘echte’ wereld en uit sociale netwerken. Als je toegang hebt tot mensen waar je doelpubliek naar opkijkt, dan heb je een ‘supersneezer’ te pakken en dan zal je boodschap zich exponentieel snel en wijd verspreiden.
- Kies de kanalen waarlangs je je boodschap wilt (laten) verspreiden. Kies hierbij voor de kanalen waar je doelpubliek gebruik van maakt. Dit kunnen sociale netwerken zijn zoals Twitter, Facebook, LinkedIn en YouTube, maar ook e-mail en andere kanalen.
- Formuleer je boodschap voor elk kanaal afzonderlijk; verspreid nooit dezelfde boodschap via verschillende kanalen. Elk kanaal heeft immers haar eigen gebruiksregels en mogelijkheden.
- Meet de snelheid en de reikwijdte van je idee, en bepaal wie van je ‘sneezers’ voor de snelste en verste verspreiding zorgt (doordat veel van hun volgers, fans en vrienden je idee verder verspreiden). Misschien kun je deze ‘sneezers’ extra belonen of nog eens extra stimuleren tot promotie van je idee.