Hoe maak je een succesvolle vacaturevideo?

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Vacaturevideo’s worden steeds populairder. Terecht!

  • Video’s trekken de aandacht op sociale media.
  • Video’s worden vaak gedeeld waardoor je veel kandidaten kunt bereiken.
  • Met een vacaturevideo kun je meteen de persoonlijkheid van je bedrijf tonen.

Ideaal voor employer branding dus.

Vacaturevideo’s hebben duidelijk veel voordelen, maar hoe maak je zo’n video? Bij Lincelot maken we geregeld vacaturevideo’s voor onze klanten. Hieronder delen we graag 5 handige tips:

  1. Denk aan je bedrijf én je doelgroep.
  2. Verzamel doelgericht beeldmateriaal.
  3. Verzorg je opnamemateriaal.
  4. Wees je bewust van je rol als cameraman en regisseur.
  5. Bezint eer ge begint.

Hier gaan we!

 

1.    Denk aan je bedrijf én doelgroep

Denk na over je bedrijf en je doelgroep voor je begint aan je video. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat zijn de waarden en ambities van mijn bedrijf?
  • Welk imago wil mijn bedrijf uitstralen?
  • Welke kandidaten willen we aantrekken?

Als je dat weet, dan kun je je inleven in de kandidaat en bepalen welk soort video die persoon zou aanspreken:

  • Wie is je doelgroep?
  • Wat vindt deze doelgroep interessant?
  • Hoe passen deze elementen bij mijn bedrijf?

Als je de antwoorden op deze vragen kent dan kun je het DNA van je bedrijf op zo’n manier in de kijker zetten dat je doelgroep zich perfect aangesproken voelt.

Een goed doordachte vacaturevideo zal je meer likes, shares en sollicitaties opleveren van de juiste mensen. En daar doe je het voor!

Een voorbeeld: eerder dit jaar produceerde Lincelot een vacaturevideo voor Godevaart Gereedschappen, een professionele ‘hardware store’ uit Brasschaat. Godevaart Gereedschappen zocht een magazijnier die zijn of haar mannetje kon staan in een divers team van prettig gestoorde metal fans. Voor zo’n functie en bedrijf moet je natuurlijk geen brave vacaturevideo maken, maar een ruigere video met een stevige soundtrack:

 

Het resultaat? Dat zie je in de aftermovie hieronder. De video is behoorlijk viraal gegaan onder de mensen die de video moesten zien. Spoiler alert: de magazijnier is in oktober begonnen en heeft het – volgens de laatste berichtgeving – nog stevig naar zijn zin.

 

2.    Verzamel veel beeldmateriaal

Niemand wil een vacaturevideo bekijken waarin maar één persoon in beeld is. Dat is saai. Zulke video’s worden genadeloos weggeklikt. Het is OK om één persoon aan het woord te laten, maar zorg er dan wel voor dat je voldoende extra beelden hebt om de aandacht vast te houden.

Toon bijvoorbeeld als het even kan je bedrijf en je andere collega’s. Dat is dynamischer, interessanter én informatiever: kandidaten weten zo meteen hoe je bedrijf eruitziet, wie er werkt en hoe alles in z’n werk gaat.

Om een levendige video te maken, heb je dus veel en vooral gevarieerd beeldmateriaal nodig. Wij zorgen er bij Lincelot altijd voor dat we vier soorten beeldmateriaal hebben:

a.     Beelden voor een algemene verhaallijn

Zorg ervoor dat je een duidelijke verhaallijn hebt én beelden om die verhaallijn te ondersteunen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan beelden van een zaakvoerder of HR-verantwoordelijke die kort in beeld komt en vervolgens als voice-over functioneert, aangevuld met beelden die het verhaal ondersteunen. Zo maakten we de volgende vacaturevideo voor Hinscha:

 

Je kunt ook zonder voice-over werken. Het verhaal moet dan wel duidelijk zijn op basis van de ondertitels en de begeleidende beelden. Zie de vacaturevideo voor Godevaart Gereedschappen hierboven of de vacaturevideo die we maakten voor CK Service, een renovatiebedrijf voor badkamers, hieronder. De beelden werden door de klant gemaakt en afgemonteerd door Lincelot:

 

Zorg er in ieder geval voor dat je geen ‘talking head’ hebt, één persoon die een minuut lang in beeld is. Daar kun je als kijker maar moeilijk je aandacht bij houden.

b.     Antwoorden op vragen

Wij stellen ook altijd een aantal standaardvragen aan de collega’s van het bedrijf waar we een vacaturevideo opnemen. Bijvoorbeeld: ‘Welke 3 woorden zou je gebruiken om je bedrijf te omschrijven?’ of ‘Waarom zouden je vrienden of familie bij dit bedrijf moeten komen werken?’

Vaak hoor je eerlijke en ontwapenende reacties, die je perfect in je vacaturevideo kunt gebruiken. Soms weten collega’s even niet wat ze moeten zeggen, wat vaak spontane lachsessies oplevert.

Ook met dit beeldmateriaal kun je altijd iets leuks doen als je het goed monteert, want iedereen ziet graag lachende gezichten. Daarom beginnen of eindigen we onze vacaturevideo’s vaak met zulke vrolijke beelden. Zie bijvoorbeeld de laatste seconden van de vacaturevideo die we voor Bimplan, de BIM-specialist uit Boom, maakten:

 

c.     Beelden van de collega’s

Als je ergens solliciteert dan wil je wellicht graag weten wie je collega’s worden. Zorg er daarom altijd voor dat je de collega’s in beeld brengt, als het kan op een leuke, informele manier. Breng collega’s in beeld die met elkaar werken, praten, lachen en misschien zelfs eten.

Zo krijgen je kijkers / kandidaten meteen een goed beeld van hun toekomstige werkomgeving. De video die we voor Bimplan maakten focust enorm op teamspirit. Dat was ook niet moeilijk: het is een geweldig team en je voelt de spontaneïteit en het werkplezier echt binnen het bedrijf. Dat zie je terug in de beelden.

videovacatures Lincelot - bimplan voorbeelden van collega's

d.     Beelden van de werkomgeving

Zorg ook voor rustige beelden van het bedrijf die je over een voice-over kunt monteren. Wij gebruiken vaak zachte panbeelden, waarmee je een overzicht van het bedrijf toont, of detailbeelden waar je met de scherptediepte speelt. Zie bijvoorbeeld de vacaturevideo van Hinscha hierboven waar we beelden gebruikten van scharnieren die in elkaar geslagen worden in de productieruimte. Dergelijke beelden zijn informatief (ze tonen de core business van het bedrijf) en ze creëren beweging op een subtiele manier. Dit geeft een mooie, rustige dynamiek aan je vacaturevideo.

Soms kun je natuurlijk geen detailbeelden schieten, zoals bij havenbedrijven waar je vaak niet in het bedrijf zelf mag filmen. Denk in dat geval out of the box. In zulke gevallen nemen we vaak vergezichten op: schepen, treinen, rokende schoorstenen, brandende fakkels en drijvende wolken creëren dan de beweging waarnaar je op zoek bent.

videovacatures Lincelot - scherptediepte en verre beelden

3.    Verzorg je opnamemateriaal

De kwaliteit van je beeld- en audiomateriaal heeft een directe invloed op de kwaliteit én de slaagkansen van je vacaturevideo. Dat wil niet per se zeggen dat je onmiddellijk moet investeren in dure camera’s. Je moet je opnamemateriaal vooral goed kennen én goed verzorgen.

Wij poetsen bij Lincelot onze camera’s, lenzen en alle extra opzetstukken van binnen en vanbuiten voor elke opnamedag en tussen verschillende opnames door. Dat is extreem belangrijk: er mag nergens een vuiltje opzitten, want dat zie je op de beelden. En dat stoort, waardoor een vacaturevideo aan kracht inboet.

Ook de audio is heel belangrijk. Een vacaturevideo met slecht beeld en goed geluid kan eventueel nog, maar een video met goed beeld en slecht geluid is irritant. Die wil niemand bekijken. Wij nemen daarom de spraak van onze figuranten altijd op met aparte audiorecorders en dasspeldmicrofoons. Zo kunnen we eventueel achtergrondgeluid elimineren dat door de microfoons van onze camera’s opgepikt werd en de audio zuiver houden. Dat geeft je video meteen een meer professionele uitstraling!

Wij controleren de kwaliteit van onze audio- en video-opnames ook voortdurend tijdens de opnames. Stel dat er ergens een instelling fout staat, dan kun je dat nog op tijd corrigeren.?

4. Wees je bewust van je rol als cameraman en regisseur

Hou bij het filmen van je beelden niet alleen rekening met de technische kant van de opnames, maar (vooral) ook met de mensen voor de camera. Zorg er dus niet alleen voor dat de mensen voor de camera er goed uit zien, maar ook dat ze zich op hun gemak voelen!

Als cameraman ben je in de eerste plaats onzichtbaar. De mensen voor de camera mogen nooit naar jou als cameraman kijken, want dan kijken ze ofwel te hoog ofwel net naast de camera. Dat is niet handig, want dan lijkt het alsof ze iets aflezen. Neem je plaats naast de camera, dan kan dat wel. Dan krijg je een standaard interviewsetting.

Onze tip: Laat je figuranten in de lens kijken voor je begint op te nemen en vraag ze ook in de camera te blijven kijken nadat ze hun deel hebben gezegd. Dat maakt het achteraf makkelijker om in de beelden te knippen en de verschillende shots achter elkaar te monteren.

Als regisseur moet je je figuranten zoals gezegd zoveel mogelijk op hun gemak stellen. Eigenlijk mogen ze nooit het gevoel hebben dat ze geregisseerd worden; alles moet op een natuurlijke manier op wieltjes lopen. Zo kun je je figuranten zo natuurlijk mogelijk vastleggen. En dat levert de mooiste beelden op!

Lincelot vacaturevideo's - christophe filmt een collega en stelt hem als cameraman gerust

5.    Bezint eer ge begint

Denk je eraan om je eigen vacaturevideo te maken? Super! Houd deze zaken in gedachten:

  • Maak altijd je vacaturevideo met een bepaald doel en een bepaalde doelgroep voor ogen. De vacaturevideo maken mag niet het doel op zich zijn. Daar zien we veel bedrijven de mist ingaan, waardoor video’s aan kracht inboeten.
  • Gebruik goede opnameapparatuur. Smartphones hebben tegenwoordig al heel goede lenzen en je komt soms al ver met een goede externe stabilisator zoals de DGI Osmo Mobile 3. Toch zul je altijd het verschil zien met filmpjes die gemaakt worden met professionele camera’s en lenzen, want in moeilijke condities zoals overbelichting of een heel lawaaierige omgeving geeft de kwaliteit van je apparatuur wél de doorslag.
  • Zorg voor een goede montage van beeld én geluid, en zorg ook voor duidelijke ondertitels. Op sociale media moeten mensen namelijk handmatig hun geluid aanzetten bij video’s. En dat doet niet iedereen.
  • Je hebt best wel wat skills nodig om het verhaal van een vacaturevideo in een minuut (of hooguit twee minuten) te vertellen. Met een beetje doorzettingsvermogen kun je al snel video’s monteren, maar verhalen vertellen… dat is toch vaak nog een ander paar mouwen.

Dus, kun je je eigen vacaturevideo te maken? Ja, als je over de nodige materiaalkennis, de juiste tools, de juiste storytelling skills en de juiste sociale en technische skills beschikt. Als je één van die zaken mist, dan kun je uiteraard ook altijd samenwerken met een marketingpartner die je bedrijf begrijpt en het perfect in beeld kan brengen.

Wij helpen je graag 😉

Wil je ook een succesvolle vacaturevideo maken?

Wil je ook een succesvolle vacaturevideo maken, maar weet je niet waar te beginnen? Contacteer ons voor meer informatie, we helpen je graag verder!

Deze publicatie werd geschreven door:

Eline Serlet
Eline Serlet
Eline is Content Marketeer en Projectmanager bij Lincelot. Na 2 Master studies aan de Universiteit van Gent en evenveel marketingstages bij Lincelot konden we haar in 2020 eindelijk overtuigen om bij ons te komen werken. Sindsdien maakt Eline haar klanten en collega's elke dag gelukkig met haar sterke content, strak projectmanagement en stralende glimlach.
Eline Serlet
Eline Serlet
Eline is Content Marketeer en Projectmanager bij Lincelot. Na 2 Master studies aan de Universiteit van Gent en evenveel marketingstages bij Lincelot konden we haar in 2020 eindelijk overtuigen om bij ons te komen werken. Sindsdien maakt Eline haar klanten en collega's elke dag gelukkig met haar sterke content, strak projectmanagement en stralende glimlach.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?