In onze vorige blogpost deelden we al 5 tips om een succesvolle videovacature te maken. Maar daar stopt het natuurlijk niet: je wilt ook dat je video zoveel mogelijk potentiële kandidaten bereikt, toch?
In dit artikel leggen we je uit hoe je in 3 stappen ervoor kunt zorgen dat zoveel mogelijk mensen je video te zien krijgen:
- Deel je videovacature native op sociale media
- Deel je videovacature op Youtube én Wistia
- Optimaliseer je landingspagina
Klaar? Let’s go!
1. Deel je videovacature native op sociale media
Je deelt je videovacature best native op sociale media. Dat betekent dat je de video rechtstreeks uploadt naar je bedrijfspagina. Zo verzeker je dat je videovacature automatisch begint te spelen in je feed. Dat is niet altijd het geval als je bijvoorbeeld een YouTubelink deelt op een ander platform. In de beschrijving van de video kun je vervolgens een link naar een landingspagina op je eigen website plaatsen (meer hierover in stap 3).
Vraag daarna aan je medewerkers om jullie videovacature te verspreiden via hun persoonlijk profiel. Het is daarbij belangrijk dat ze het filmpje rechtstreeks delen van je bedrijfspagina en niet van bijvoorbeeld het profiel van een collega. Als ze de video delen van je bedrijfspagina dan krijgt je bedrijfspagina namelijk meer reikwijdte, zien mensen nog eens je bedrijfsnaam en kunnen ze je bedrijf ook makkelijk volgen. 3 vliegen in 1 klap!
Maar waarom is het zo belangrijk dat je medewerkers je video delen? De regels van sociale media zijn simpel: hoe meer de videovacature geliket en gedeeld wordt – vooral in het begin van je campagne – hoe meer je filmpje getoond wordt aan connecties van je medewerkers. Zo wordt je organisch bereik veel groter dan wanneer je de vacature enkel via je bedrijfsprofiel zou delen.
2. Deel je videovacature op YouTube én Wistia
Uiteraard is het een goed idee om je filmpje ook op je website te plaatsen. Zo kun je ook kandidaten overtuigen die niet via sociale media op je website terechtkomen.
Het lijkt misschien logisch om je filmpje gewoon op YouTube te plaatsen en die link dan te embedden op je eigen website. Maar die manier van werken veroorzaakt enkele problemen:
- De kenmerkende rode afspeelknop van YouTube past niet altijd goed bij de huisstijl van je website.
- YouTube zal aan het einde van je videovacature vaak voorgestelde video’s tonen die niets meer met jou te maken hebben. Zo worden mensen afgeleid en vergeten ze mogelijks om te solliciteren. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!
Daarom raden wij aan om je videovacature te uploaden naar een betaalplatform zoals Wistia. Daar kun je het filmpje helemaal personaliseren, bijvoorbeeld volgens de kleuren van je website. Verder krijg je op dit platform meer informatie over kijkgedrag dan op YouTube. Zo kom je niet alleen te weten hoe vaak het filmpje wordt bekeken, maar ook welke delen vaak worden doorgespoeld, bij welk deel mensen afhaken etc. Op die manier kun je je videovacatures aanpassen en verbeteren als je merkt dat bepaalde delen niet gesmaakt worden.
In Wistia krijgen we bijvoorbeeld deze informatie over de videovacature die we maakten voor Hinscha:
Als we deze informatie beter bekijken dan zien we dat veel mensen wegklikken aan het begin. Dat is heel normaal bij video’s en zal je bijna nooit kunnen vermijden. Ook op het einde zien we een daling. Als we de beelden op dat punt analyseren, zien we dat mensen pas wegklikken als het logo van Hinscha in beeld komt. Op dat punt hebben ze dus eigenlijk de volledige video gezien. En dat is natuurlijk wat we willen bereiken!
Toch blijft het een goed idee om je filmpje óók te delen op YouTube. Het platform is namelijk een onderdeel van Google én de tweede grootste zoekmachine ter wereld. Op YouTube kan je filmpje dus nog steeds opgepikt worden.
Zorg dan (indien mogelijk) wel dat er in de titel en de omschrijving relevante zoekwoorden staan die vaak gezocht worden. Op die manier wordt het ook teruggevonden wanneer mensen naar je bedrijf op zoek zijn via YouTube of wanneer mensen deze zoekwoorden intypen. Vul ook zeker de beschrijving van je video in, waarbij je begint met een link naar de landingspagina op je website. Zo optimaliseer je de flow van de videovacature naar je website!
Tip: Wil je meer weten over de verschillende platformen waarop je je video kunt delen? Lees dan onze blogpost over Wistia, YouTube, Vimeo en SproutVideo!
3. Optimaliseer je landingspagina
Als je een videovacature verspreidt via sociale media, dan geef je best ook een call to action mee. Dat is een uitnodigende tekst die mensen aanspoort om de video te bekijken en door te klikken naar de landingspagina op de website.
We hebben het ondertussen al een paar keer gehad over die ‘landingspagina’. Maar wat is dat nu? It’s all in the name: dit is de specifieke pagina waarop mensen ‘landen’ als ze doorklikken op je vacature. Deze pagina kun je dus helemaal personaliseren en optimaliseren voor je potentiële kandidaten zodat ze alle nodige informatie op 1 plaats vinden.
Op die landingspagina kun je bijvoorbeeld meer informatie over de vacature en je bedrijf plaatsen. Eventueel kun je ook een extra video toevoegen waarin collega’s je bedrijf in enkele woorden omschrijven. Zo’n filmpje kun je vaak maken met materiaal dat je al gefilmd hebt, maar niet in het oorspronkelijke filmpje verwerkt hebt. Een voorbeeld daarvan is deze video van Hinscha:
Door de aangename sfeer op kantoor en je leuke collega’s te tonen, kun je potentiële sollicitanten vaak makkelijker overtuigen om zich kandidaat te stellen. Door veel extra informatie te geven, blijven mensen bovendien langer op je landingspagina. En dat is goed voor de autoriteit van je website in Google!
Ten slotte is het belangrijk dat je vacaturepagina je potentiële kandidaten zo specifiek en persoonlijk mogelijk aanspreekt. Zo is het een goed idee om voor elk netwerk een aparte landingspagina aan te maken waarop je de kandidaten specifiek begroet. Bijvoorbeeld: ‘Hé, wat fijn dat je hier komt via Facebook!’ Dat maakt je aanpak heel persoonlijk, wat gewaardeerd wordt door kandidaten!
Tip: Het is belangrijk om de landingspagina’s voor verschillende sociale media niet allemaal te laten indexeren. Je wilt namelijk geen duplicate content creëren. Je optimaliseert dus best één landingspagina, die je kopieert en aanpast voor de andere platformen. Die kopieën laat je dan niet indexeren door zoekmachines. (Maak je geen zorgen: doordat Google je originele pagina wel indexeert, verlies je hierdoor geen webverkeer!) Resultaat: een persoonlijke aanpak op een SEO-vriendelijke manier.
Kortom: een videovacature goed publiceren doe je in 3 stappen:
- De video native delen op sociale media
- De video publiceren op de juiste platformen (YouTube én Wistia)
- De kijkers doorleiden naar een geoptimaliseerde landingspagina
Als jij en je collega’s deze tips volgen, zijn wij ervan overtuigd dat jullie snel een nieuwe collega mogen verwelkomen. Het heeft tenslotte al gewerkt voor deze bedrijven!
Interesse of vragen?
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of ben je op zoek naar een partner voor het maken en verpreiden van een videovacature voor jouw bedrijf? Neem gerust contact met ons op. We staan klaar om je te helpen!