Podcast: Hoe kan je AI inzetten voor je marketing?

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

AI verovert de wereld, je kunt er vandaag niet meer omheen. Ook als marketeers zijn we er bijna dagelijks mee bezig. Wat zijn op dit moment de mogelijkheden? Welke ontwikkelingen verwachten we voor de toekomst? En kan AI marketeers uiteindelijk volledig vervangen?

Je ontdekt de antwoorden op deze vragen en nog meer, in de eerste aflevering van het tweede seizoen van onze Lincelot Marketing Podcast, waarbij Lincelots Christophe en Margo samen in gesprek gaan over AI en de mogelijkheden.

Wat zijn op dit moment de mogelijkheden?

Je kan AI al inzetten voor een aantal zaken, zoals tekstuele opdrachten, zoekmachineoptimalisatie en advertenties. Ook grafische tools zoals Canva en Adobe bieden al mogelijkheden aan om met AI foto’s te bewerken en illustraties te maken.

En de ontwikkelingen blijven razendsnel doorgaan. Op dit moment zitten veel mogelijkheden nog in de test- en ontwikkelfase, van de volgende ChatGPT iteraties tot de Search Generative Experience en het nieuwe Gemini model van Google.

We staan dus aan de voet van een eindeloze berg mogelijkheden, vooral voor kennisberoepen.

Kan AI een marketeer (binnen enkele jaren) vervangen?

De mogelijkheden van AI zijn legio, maar toch zal de marketeer nodig blijven. Bijvoorbeeld om heldere doelen te stellen, doelgroepen te bepalen en een goede marketingstrategie op te stellen.

Ook voor creativiteit en orginaliteit blijft goede menselijke input essentieel. Door AI kunnen we veel sneller veel meer content, ads etc. publiceren. Maar als alle content er hetzelfde of op z’n minst even generiek uitziet, dan onderscheid je je natuurlijk niet van je concurrenten. Ook voor Google is het beter om unieke content te publiceren.

Welke invloed heeft AI op de rol van de marketeer?

AI kan de marketeer niet vervangen, maar zijn of haar rol verandert wel. Marketeers moeten meer dan ooit op de hoogte zijn van de (snelle) ontwikkelingen binnen marketing, AI en gerelateerde gebieden.

Vervolgens moeten marketeers de vertaalslag maken naar de praktijk. Welke tools zijn nuttig en leveren tijdswinst en meer resultaat op? Hoe kan je er praktisch mee aan de slag voor je marketing? Die adviserende rol van de marketingexpert is en blijft cruciaal, naast de uitvoerende rol.

Belangrijk is ook dat marketeers openstaan voor de mogelijkheden van AI en de veranderingen die het met zich meebrengt.

Marketeers die het allemaal laten gebeuren en de dingen blijven doen zoals ze altijd deden, gaan voorbij gestoken worden door marketeers die AI wel omarmen.

Wat zijn de verwachte trends?

Wij verwachten dat AI een deel van het werk van de marketeer kan overnemen of makkelijker kan maken:

  • Door terugkerende, eenvoudige taken overnemen.
  • Door te helpen bij creatieve taken, zoals story telling en grafisch design, mits de juiste menselijke input wordt gegeven.
  • Door het analyseren van grote hoeveelheden data en op die manier te helpen bij het optimaliseren van content. Dat gebeurt nu al met machine learning, maar zal in de toekomst nog sneller en straffer worden.
  • Ook zal AI onze manier van online kennisvergaring en kennisdeling meer ‘conversational’ maken. Misschien zullen we over 2 jaar al echt met Google of Bing converseren om antwoorden op onze vragen of oplossingen voor onze problemen te vinden.

Benieuwd naar meer? Luister onze podcast.

Meer weten?

Abonneer je op onze podcast om op de hoogte te blijven van onze tips & tricks over online marketing. Fan van deze aflevering? Dan zouden we het top vinden dat je ons een leuke review geeft. Je mag deze aflevering uiteraard ook altijd delen met vrienden, familie of collega’s. Wil je graag advies over hoe je AI kan inzetten voor jouw marketing? Laat ons iets weten! Wij bekijken graag hoe we jou kunnen helpen.

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.
Picture of Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Christophe Van Bael - Bestuurder Lincelot