Adverteren op Facebook: hoeveel kost dat?

Adverteren op Facebook: hoeveel kost dat?

Adverteren op Facebook: hoeveel kost dat?

Adverteren op Facebook: hoeveel kost dat?” Dit is een van de meest gestelde vragen door onze klanten. Daarom geven we hier graag het antwoord.

De kosten van je advertenties op Facebook zijn afhankelijk van je budget en je doelgroep.

Als je samen met een andere advertentie om hetzelfde doelpubliek concurreert dan maakt de advertentie met het hoogste advertentiebod en de grootste relevantie voor het doelpubliek het meeste kans om getoond te worden.

Je kunt vooraf dus niet weten hoeveel je Facebookadvertentie precies zal kosten. Je kunt je kosten vooraf wel inschatten en je kunt je advertentiebudget eenvoudig beheren en optimaliseren.

Klik hier om dit artikel als PDF te downloaden en lees het waar en wanneer u maar wilt >>

In dit artikel lees je hoe Facebook advertenties werken en hoe je je Facebook advertenties optimaal laat renderen.

Hoe beter je Facebook advertenties begrijpt, hoe minder je betaalt en hoe meer je advertenties opbrengen.

Wat zijn Facebook advertenties?

Facebook advertenties zijn betaalde berichten van bedrijven die in en naast de tijdslijn van Facebook gebruikers getoond worden.

Je kunt als bedrijf zelf het doel, de doelgroep, het budget en de inhoud van je Facebook advertenties instellen. Facebook helpt je vervolgens om een goede advertentie aan te maken, te beheren en te optimaliseren.

Zelf aan de slag met Facebook ads?

Wil je aan de slag met Facebook marketing en Facebook advertenties voor je bedrijf? Volg onze Facebook training en ontdek hoe je je succes op Facebook vergroot!

Hoe werken Facebookadvertenties?

Als je op Facebook een advertentie aanmaakt dan moet je eerst de volgende stappen doorlopen:

1) Kies het doel van je advertentie.

Je kunt kiezen uit 1 van de volgende 9 doelen:

 • je berichten promoten
 • je pagina promoten
 • mensen naar je website sturen
 • conversies op je website stimuleren
 • installaties van je app genereren
 • betrokkenheid met je app vergroten
 • meer bezoekers voor je evenement genereren
 • claims van aanbiedingen genereren
 • aantal videoweergaven verhogen

Hier lees je hoe je je advertentiedoelstelling kunt kiezen.

2) Kies het doelpubliek van je advertentie op basis van:

 • locatie
 • leeftijd
 • geslacht
 • talen
 • opleiding
 • werk
 • interesses
 • gedrag
 • connecties

Tip: Je kunt ook een mailinglijst of een lijst met telefoonnummers van bestaande klanten uploaden. Zo kun je een ‘aangepaste doelgroep‘ aanmaken. Hier lees je alles over het gebruik van aangepaste doelgroepen in Facebook.

3) Kies een maximum advertentiebudget per dag of per looptijd:

 • per dag: Facebook verspreidt je budget per dag
 • voor een langere advertentieperiode (een zogenaamd looptijdbudget tussen 2 datums): Facebook verspreidt je advertentiebudget over de looptijd van je advertenties

4) Kies een biedingstype voor je advertentie op basis van 1 van de volgende 4 opties:

 • het doel van je advertentie: Facebook toont je advertentie dan aan mensen die het doel van je advertentie wellicht zullen steunen. Je betaalt per weergave van je advertentie.
 • meer kliks op je advertentie: Facebook toont je advertentie aan mensen die wellicht zullen doorklikken. Je betaalt per klik (cost per click of CPC).
 • uniek bereik: Facebook toont je advertentie maximaal 1 keer per dag aan dezelfde mensen. Je betaalt per weergave.
 • zoveel mogelijk weergaven: Facebook toont je advertenties zo vaak mogelijk. Je betaalt per 1000 vertoningen (CPM).

5) Bepaal de initiële kostprijs van je advertenties:

 • Facebook kan de kostprijs van je advertenties voor je optimaliseren (aanbevolen, zie ook hieronder)
 • je kunt zelf een maximum kostprijs per klik instellen (enkel voor CPC dus)

Wanneer je je advertentie aanmaakt dan krijg je in het gedeelte Prijzen een schatting van de kosten van je Facebook advertentie.

Je krijgt meteen een schatting van het aantal mensen dat je met je voorlopige advertentiebudget kunt bereiken. Op basis hiervan kun je je initiële advertentiebudget verhogen of verlagen, nog voor je je eerste euro uitgegeven hebt.

6) Bepaal of je advertenties doorlopend weergegeven worden of slechts op bepaalde dagen en/of tijdstippen van de week.

Als je al deze zaken ingevuld hebt dan kun je de inhoud van je advertentie opmaken.

Zelf Facebook advertenties maken voor je bedrijf?

Wil je aan de slag met Facebook marketing en Facebook advertenties voor je bedrijf? Volg onze Facebook training en ontdek hoe je je succes op Facebook vergroot!

Waarom heeft Facebook al deze informatie nodig?

Facebook gebruikt de informatie hierboven om:

 • je advertenties aan de juiste mensen (je doelpubliek) te tonen
 • de kostprijs van je advertenties te berekenen en te optimaliseren

Het filmpje hieronder illustreert hoe Facebook persoonlijke informatie van Facebook gebruikers gebruikt om jouw advertenties aan de juiste mensen te tonen:

Hoe bepaalt Facebook de kostprijs van je advertentie?

Het filmpje hieronder illustreert hoe Facebook de kostprijs van je advertenties bepaalt om de meest relevante advertenties aan Facebook gebruikers te tonen.

Want hoe relevanter de advertenties, hoe beter de gebruikerservaring en hoe meer kans je hebt op goede advertentieresultaten.

Facebook bepaalt de kostprijs van je advertenties dus op basis van een veilingsysteem. Facebook veilt voortdurend advertentieplaatsen op Facebook op basis van:

1) de concurrentie van soortgelijke Facebook advertenties voor hetzelfde doelpubliek

Hoe meer concurrentie, hoe duurder je advertentie wordt, ongeacht het biedingstype (doel van je advertentie, CPC, uniek bereik of CPM) dat je voor je advertentie gekozen hebt.

2) de relevantie van je Facebook advertentie voor je doelpubliek.

Sinds februari 2015 geeft Facebook een relevantiescore aan al je Facebook advertenties. Deze score wordt dagelijks bijgewerkt als je advertentie loopt.

Facebook Relevance Score

Hoe relevanter je advertentie voor je doelpubliek:

 • hoe hoger de relevantiescore van je advertentie zal zijn
 • hoe minder je advertentie zal kosten
 • hoe vaker je advertentie aan je doelpubliek getoond wordt
 • hoe beter de resultaten van je advertentie zullen zijn

Belangrijk: de relevantiescore heeft enkel een impact op de kosten van advertenties die geoptimaliseerd zijn voor het cost-per-click biedingtype, niet voor advertenties met een gegarandeerd bereik (uniek bereik of CPM).

Hoe kun je de kostprijs van je Facebook advertenties verlagen?

Je kunt de kostprijs van je advertenties op de volgende manier verlagen:

1) Baken je doelpubliek voor elke advertentie zo nauwkeurig mogelijk af en optimaliseer vervolgens je advertentie tot ze een initiële relevantiescore van minstens 7/10 krijgt. Hoe hoger je relevantiescore, hoe lager de kosten van je advertenties.

2) Gebruik visuals en teksten in je advertentie die aanzetten tot actie. Hoe vaker mensen op je Facebook advertentie klikken, hoe hoger de relevantiescore van je advertentie zal worden en hoe minder het zal kosten om je Facebook advertentie aan je doelpubliek te tonen.

Aan de slag met Facebook advertising voor je bedrijf?

Wil je aan de slag met Facebook marketing en Facebook advertenties voor je bedrijf? Volg onze Facebook training en ontdek hoe je je succes op Facebook vergroot!

Hoe kun je de concurrentiepositie van je Facebook advertenties verbeteren?

Je kunt de concurrentiepositie van je advertentie op de volgende manier verbeteren:

1) Zorg voor een goede match tussen je advertentie en je doelpubliek. Hoe relevanter je advertentie, hoe beter de concurrentiepositie en hoe hoger de zichtbarheid.

2) Zorg ervoor dat je advertentiebod hoog genoeg is. Je kunt ervoor kiezen om zelf een maximumbod in te stellen of je kunt je advertentiebod laten optimaliseren door Facebook.

Wanneer je je bod zelf instelt dan krijg je een voorgesteld bodbereik van Facebook.

Wij raden je echter aan om je advertenties te laten optimaliseren door Facebook. Dit is voor de meeste gebruikers de eenvoudigste oplossing die bovendien de beste resultaten voor je geld levert.

Het filmpje hieronder illustreert hoe je de kost van je advertenties kunt (laten) instellen en optimaliseren:

Handige weetjes

Tot slot nog een aantal handige weetjes over adverteren op Facebook:

 • Je betaalt nooit meer dan je maximum advertentiebudget en je kunt je advertenties ook op elk moment pauzeren of stopzetten.
 • Je kunt het effect van je advertenties op je website meten met een Facebook conversiepixel. Hier lees je alles over Facebook pixels.
 • Wil je meer lezen over de verschillende doelstellingen waaruit je kunt kiezen of wil je zien hoe je Facebook advertenties erop verschillende toestellen uitzien? Bekijk dan zeker deze superhandige Facebook Gids voor advertenties.

Vragen of adverteren op Facebook?

Heb je verdere vragen over adverteren op Facebook? Aarzel niet en deel ze via het reactieformulier hieronder. Wij geven graag antwoord!

Vond je dit artikel interessant? Deel het met je netwerk. Heb je verdere vragen? Wij horen het graag via het reactieformulier hieronder, via info@lincelot.com of via 03 – 455 80 77.

P.S. Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan elke twee weken een overzicht van onze laatste artikelen in je mailbox. Alvast bedankt en veel succes!

NÓG MEER WETEN OVER FACEBOOK ADS?

Wil je aan de slag met Facebook marketing voor je bedrijf of wil je je bedrijfspagina verder uitbouwen? Volg onze Facebook training: een korte en krachtige opleiding voor ondernemers, organisaties en bedrijven die via Facebook hun online succes willen vergroten. Klik op onderstaande knop voor meer info:

Christophe Van Bael
info@lincelot.com

Goeiedag! Ik ben Christophe, oprichter en zaakvoerder van Lincelot. Webdesign, zoekmachineoptimalisatie en internet marketing zijn echt mijn ding. Wil je een nieuwe website, een betere website of praktisch marketingadvies? Aarzel niet en contacteer me vandaag nog via info@lincelot.com of 03 - 455 80 77. Graag tot snel!

8 Reactie's
 • Anja Peeters
  Geplaatst op 22:51h, 12 mei Beantwoorden

  Beste, wij hebben onlangs een advertentie gepromoot, maar we kunnen niet goed uit aan de betekenis van het ‘bereik’ er staat bevoordeeld dat onze advertentie 20 mensen heeft bereikt. Zijn dit dan enkel de mensen die hierop geklikt hebben of de mensen die er voorbij zijn gescrolled?
  Vriendelijke groet

  • Laurens Mertens
   Geplaatst op 10:40h, 13 mei Beantwoorden

   Beste Anja,

   Bedankt voor je vraag!

   Als je doorklikt naar de beheeromgeving van je advertenties en campagnes (www.facebook.com/ads/manage), dan zie je enkele kolommen met gegevens.

   De kolom “Resultaten” toont alle websiteklikken die je advertentie heeft ontvangen tijdens een bepaalde periode. De kolom “Bereik” staat voor het aantal mensen dat je advertentie heeft gezien (zowel mensen die geklikt hebben als mensen die geen actie ondernamen).

   Met vriendelijke groeten,

   Laurens

 • Li
  Geplaatst op 14:16h, 09 juni Beantwoorden

  Beste,

  Ik las daarnet de informatie op jullie website over de prijzen van advertenties op facebook.
  Ik merk op dat voor beginnende adverteerders vaak beter is om de kosten automatisch door Facebook zelf te laden doen: ‘Automatisch bieden’.

  Nu vraag ik me af, of de prijs die je betaalt de plaats van je advertentie bepaalt. Bijvoorbeeld: advertentie in de startpagina van de gebruiker of als banner rechts van de startpagina. Maakt budget hier een verschil? Is er een plek die eerder voor de advertenties met een laag bod van toepassing is en een ander voor zij die meer betalen? Of is er hier geen verschil in? Ik zou namelijk graag willen weten wat het verschil is als je meer biedt, binnen het ‘veilingsysteem’.

  Vriendelijke groet

  • Laurens Mertens
   Geplaatst op 14:56h, 09 juni Beantwoorden

   Beste Li,

   Als je advertenties maakt via Facebook, dan heb je zelf de mogelijkheid om te kiezen waar je je advertenties wilt weergeven.

   Klik hier voor een overzicht van alle mogelijke ad posities.

   De positie van je advertentie is dus niet afhankelijk van je bod. Je bod (en enkele andere factoren zoals de kwaliteit en de relevantie van je ads) bepaalt wel of jouw advertentie of die van een concurrent wordt weergegeven.

   Er wordt immers een veiling georganiseerd om te bepalen welke advertentie wordt weergegeven. Hier lees je hoe bieden en advertentieveilingen op Facebook werken.

   Met vriendelijke groeten,

   Laurens

 • Lena
  Geplaatst op 13:59h, 23 maart Beantwoorden

  Beste,

  moet ik Visa hebben om een pagina te promoten? Of gaat dit ook met Bancontact/Mister Cash?

  Alvast bedankt voor de reactie.

  • Laurens Mertens
   Geplaatst op 10:40h, 26 maart Beantwoorden

   Beste Lena,

   Bedankt voor je vraag!

   Hier vind je een uitgebreid overzicht met de toegestane betaalmethodes per land.

   Hopelijk helpt dit!

   Met vriendelijke groeten,
   Laurens

 • Anoniem
  Geplaatst op 19:47h, 22 mei Beantwoorden

  Beste
  Zijn BTW inbegrepen in de prijs ?
  Patrick

  • Laurens Mertens
   Geplaatst op 09:17h, 23 mei Beantwoorden

   Beste Patrick,

   Dat hangt ervan af of je Facebook advertenties voor zakelijke of privédoeleinden gebruikt. Ik citeer een fragment van Facebooks helpcentrum over zakelijke advertenties:

   “Als je bedrijf in de EU, maar niet in Ierland, is gevestigd en je voor zakelijke doeleinden Facebook-advertenties koopt, wordt er geen btw toegevoegd aan de kosten van de Facebook-advertenties die je koopt. Je moet echter zelf vaststellen of je btw-plichtig bent tegen het van toepassing zijnde btw-tarief in het land waarin je zakendoet. Omdat Facebook geen belastingadvies kan geven, kun je voor meer informatie hierover contact opnemen met de belastinginstantie in je land.”

   Klik hier voor meer informatie.

   Met vriendelijke groeten,

   Laurens

Geef een reactie