Heb je weinig succes met je Facebook-advertenties? Dan bereik je misschien niet de juiste doelgroep(en). Maar niet getreurd!
Gerichte advertenties naar de juiste doelgroep(en) zijn meestal wél succesvol. Mensen klikken immers liever door op advertenties die ze relevant of interessant vinden.
Maar hoe bepaal je de juiste Facebook-doelgroepen voor je advertenties? Hoe zorg je ervoor dat je Facebook-advertenties de juiste mensen aanspreken?
In dit artikel lees je 4 handige tips over doelgroepen die je niet mag missen als je gericht wilt adverteren op Facebook.
Facebook doelgroepen: 4 handige tips
Ben je nog niet zo vertrouwd met Facebook-advertenties? Lees dan misschien eerst even:
- wat Facebook-advertenties zijn
- hoe Facebook-advertenties werken
- hoe je een Facebook-advertentie opstelt
- wie je ideale klanten of buyer personas zijn
Als je dit allemaal weet, dan kun je de informatie hieronder gebruiken om je advertenties (nog) succesvol(ler) te maken.
Dus… hoe bereik je de juiste doelgroepen op Facebook?
1. Aangepaste doelgroepen: bereik bestaande klanten
Via Facebook kun je “aangepaste doelgroepen” voor je advertenties aanmaken. Dit is de eenvoudigste manier om je huidige klanten en contacten op Facebook te bereiken.
Je kunt aangepaste doelgroepen op 2 manieren samenstellen:
- via een mailinglijst of een lijst met telefoonnummers
- via een Facebook-pixel op je website
Hoe werken aangepaste doelgroepen via mailinglijsten?
- Je uploadt een lijst met e-mailadressen of telefoonnummers van ten minste 20 personen (klanten, prospects, contacten…) naar Facebook.
- Facebook toont je advertentie vervolgens aan de personen uit je lijst (als die Facebook gebruiken uiteraard).
Hoe groter en kwalitatiever je mailinglijst, hoe beter je aangepaste doelgroepen op Facebook. En hoe beter je doelgroepen, hoe beter het resultaat van je advertenties.
Start daarom vandaag nog met e-mailmarketing en maak goede mailinglijsten aan!
Wil je weten hoe je aangepaste doelgroepen aanmaakt via mailinglijsten? Klik hier!
Je kunt op dezelfde manier ook aangepaste doelgroepen maken van personen die je website bezoeken.
Hoe werken aangepaste doelgroepen via je website?
- Je plaatst een Facebook-pixel op je website. Een Facebook-pixel is een stukje code dat gegevens verzamelt over je websitebezoekers.
- Facebook stelt automatisch een aangepaste doelgroep samen op basis van de input van de Facebook-pixel.
- Facebook toont je advertentie aan die aangepaste doelgroep.
Hoe meer bezoekers naar je website komen, hoe sneller Facebook relevante aangepaste doelgroepen kan samenstellen. Daarom plaats je best zo snel mogelijk een Facebook-pixel op je website!
Wil je weten hoe je aangepaste doelgroepen aanmaakt via je website? Klik hier!
2. Connecties: bereik je eigen Facebook fans
Je kunt je advertenties op Facebook ook richten tot je “connecties”. Dat zijn personen die op Facebook al een connectie met je bedrijf hebben:
- ze vinden je pagina leuk
- ze hebben deelgenomen aan je evenement
- ze hebben je app de afgelopen 30 dagen gebruikt
Facebook-connecties hebben niet zo’n sterke band met je bedrijf als mensen die zich inschrijven op je mailinglijst, maar het is en blijft wel een doelgroep die interesse toont.
Je betaalt doorgaans ook minder voor advertenties die je richt tot je eigen Facebook fans: hoe relevanter je Facebook advertenties voor je doelpubliek, hoe minder je ads kosten!
Naast een mailinglijst is het dus belangrijk om zo snel mogelijk een geëngageerde fanbase op sociale media op te bouwen.
3. Interesses: bereik fans van andere Facebook pagina’s
Een grote troef van Facebook is de mogelijkheid om te adverteren op basis van de interesses van Facebook-gebruikers. Zo zou Lincelot bijvoorbeeld kunnen adverteren naar Facebook-gebruikers die “webdesign” of “content marketing” interessant vinden.
Wat veel mensen echter niet weten, is dat je ook specifieke Facebook-pagina’s kunt ingeven als interesse.
Adverteren op basis van één of meerdere specifieke Facebook-pagina’s heeft verschillende voordelen:
- je kunt extreem gericht adverteren
- je hebt een enorm groot (potentieel) bereik
- je bereikt relevante en geïnteresseerde doelgroepen
- je lift mee op het succes van anderen (lees: concurrenten)
Helaas werkt deze tip niet voor alle Facebook-pagina’s. Sommige pagina’s verschijnen niet in de lijst. Dat is een fout van Facebook: niets aan te doen!
Tip: maak een advertentieset per interesse, zo kun je makkelijk achterhalen welke Facebook-pagina’s de beste resultaten opleveren. Daarna kun je nog steeds je best scorende interesses samenvoegen.
4. Vergelijkbare doelgroepen: bereik vergelijkbare klanten
Je kunt je advertenties ook tonen aan “vergelijkbare doelgroepen”. Dat zijn nieuwe mensen die wellicht interesse hebben in je bedrijf omdat ze vergelijkbaar zijn met de klanten uit je mailinglijst. Deze doelgroepen zijn goud waard!
Hoe werken vergelijkbare doelgroepen?
- Je kiest een brondoelgroep (met meer dan 100 personen), bijvoorbeeld één van je aangepaste doelgroepen of een Facebook-pagina.
- Facebook stelt op basis daarvan een vergelijkbare doelgroep samen en toont je advertenties aan personen uit die doelgroep.
Wil je weten hoe je vergelijkbare doelgroepen kunt aanmaken? Klik hier!
Vergelijkbare doelgroepen zijn een ideale manier om op grotere schaal te adverteren en zo nieuwe potentiële klanten te bereiken.
Bonustip: je kunt vergelijkbare doelgroepen ook combineren met interesses en andere filters om je doelgroep nog beter af te bakenen!