9 + 1 tips om een goede webdesigner te vinden

9 + 1 tips om een goede webdesigner te vinden. Raf, Sam en Simon helpen je graag!
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Let’s face it. Er zijn nog altijd veel “cowboys” in marketingland. Dat is vervelend, want zolang er onbetrouwbare partijen bestaan is het voor jou als klant immers moeilijk om een vertrouwensrelatie op te bouwen met een nieuwe webdesigner of een nieuw marketingbureau.

En die vertrouwensrelatie is noodzakelijk: je geeft als klant je imago immers wel een stukje uit handen. In dit artikel lees je hoe je professionals van amateurs kunt onderscheiden.

Dus…

Wil je een website laten maken en zoek je een goede webdesigner? Beantwoord dan eerst de vragen in dit artikel. Dat bespaart je achteraf veel tijd, geld en frustraties! Ga vervolgens op zoek naar een goede webdesigner met deze tips:

Hoe vind je een goede webdesigner?

1. Zoek geen webdesigner maar een marketeer!

Een website is nooit een doel op zich, maar een hulpmiddel om je bedrijfsdoelen te bereiken. Daarom is het belangrijk om een website te maken die deze bedrijfsdoelen optimaal ondersteunt.

Traditionele webdesigners denken nog (te) vaak vanuit de vormgeving, techniek en gebruikerservaring van je website, en te weinig vanuit de bedrijfs- en marketingdoelen van de klant.

Zoek daarom ook geen “pure” webdesigner, maar een marketeer!

Een marketeer bespreekt eerst je bedrijfsdoelen, vertaalt deze naar marketingdoelen en dan naar marketingcampagnes en activiteiten. Dan pas ontwikkelt hij een website om deze activiteiten, campagnes en doelen optimaal te ondersteunen.

2. Begin met je exit-strategie

Klanten vertellen ons vaak dat ze “vastzitten” aan hun huidige webdesigner. Hierdoor kunnen ze hun website vaak niet of nauwelijks aanpassen. Wijzigingen kosten bovendien vaak (veel te) veel geld.

Veelvoorkomende redenen hiervoor zijn:

 • een langdurig wurgcontract waarbij je als klant per kwartaal of per jaar een huur- of een onderhoudscontract voor je website moet betalen;
 • de webdesigner heeft code en/of een intern systeem gebruikt die enkel hij begrijpt (of dat wil hij toch doen uitschijnen);
 • de webdesigner wil je enkel helpen als je zoveel mogelijk diensten (webdesign, domeinhosting, webhosting, e-mailmarketing, marketingautomatisatie…) bij hem afneemt.

Kies daarom voor een webdesigner:

 • die met open-source technologie werkt (bijvoorbeeld WordPress of Drupal)
 • die transparant is over alle inloggegevens van je hosting (bvb. de DNS-records), website en mailaccounts
 • die je bij oplevering de volledige code en inhoud van je website geeft

Die code hoort bovendien “schoon” te zijn, gebruiksvriendelijk en toegankelijk voor andere webdesigners. Je mag nooit afhankelijk zijn van één webdesigner!

Zorg er ook voor dat je niet vast hangt aan lange contracten. De webdesigner moet jouw business verdienen, niet andersom! Kwaliteit en goede service zorgen vanzelf voor een langdurige relatie.

3. Denk aan het technisch onderhoud van je website

Vraag jezelf ook af wie je website technisch zal onderhouden. Kies een webdesigner die garanties geeft over de technische ondersteuning na oplevering. Dan ben je gerust.

Vraag meteen ook naar de kostprijs van de ondersteuning na verkoop. Zo weet je altijd precies waar je aan toe bent! Leve transparantie!

4. Denk ook aan je content

Een marketingstrategie bedenken en een website ontwerpen en ontwikkelen is één ding, je website van goede content voorzien iets heel anders.

Onderschat het belang van goede content echter niet. Zonder goede content is je website niet meer dan een uithangbord. En dat is écht een gemiste kans.

Content (marketing) kan de zichtbaarheid, vindbaarheid en het succes van je producten, je diensten en je bedrijf in het algemeen immers enorm vergroten.

Denk ook steeds aan de vorm van je content. Optimaliseer alles voor je doelpubliek én voor Google. Alleen zo word je gevonden en alleen zo trek je de juiste mensen aan.

Kies voor een marketeer/webdesigner/SEO copywriter of een bureau dat al deze zaken aanbiedt. Content is de brandstof van je website. Zonder content kan het niet. Believe me.

5. Kies voor flexibiliteit

Het is altijd handig om wat basiskennis en inzicht te hebben in je eigen website: voor noodgevallen, promoties, blog posts, formulierinzendingen en kleine aanpassingen…

Zorg er dan ook voor dat je zelf eenvoudig landingspagina’s kunt aanmaken en zaken kunt aanpassen.

Kies voor een webdesigner die je persoonlijk wil en kan uitleggen hoe je deze zaken doet, al dan niet tijdens een korte stoomcursus of workshop.

6. Wees realistisch

Informeer jezelf en wees realistisch met je verwachtingen en je budget. If you pay peanuts, you get monkeys. If you pay too much, you get lazy + greedy monkeys.

Vraag je webdesigner naar de opbouw van de verschillende kostenposten en onderdelen van de offerte. Als er geen complete transparantie kan zijn dan is er iets mis!

Gij zult geen vage offertes dulden!

7. Bedenk niet alles zelf

Vertrouw op de kennis en ervaring van je webdesigner/marketeer. Die is van onschatbare waarde! Je hoeft het uiteraard niet altijd eens te zijn, maar neem het advies ter harte.

Stel samen doelen vast, en laat je webdesigner vervolgens met plannen en ideeën komen. Zo weet je meteen dat hij de juiste kennis en de nodige ervaring heeft en dat hij zijn plannen ook kan uitvoeren.

8. Vraag naar de bouwtekeningen en de planning!

Een huis bouw je met een plan. Een IKEA-kast ook. Je kunt immers veel fout doen en als het fundament niet goed is dan rammelt je huis (of IKEA-kast) aan alle kanten.

Een nieuwe website bouw je ook best met een plan (en een planning!). Hoe beter het plan, hoe efficiënter het bouwproces en hoe succesvoller je website zal zijn.

Verwacht zo’n bouwplannen – ook wel ‘wireframes’ – van je webdesigner. Vraag bovendien ook een planning. Niet vergeten!

Let wel: De concrete invulling van die planning is afhankelijk van een aantal factoren. Van de webdesigner natuurlijk, maar ook van jou als klant. Als jij jouw input te laat aanlevert dan stuur je de planning zelf in de war!

Spreek daarom op voorhand goed af hoe je website zal werken (wireframes), hoe de planning verloopt en wie wanneer waar verantwoordelijk voor is. Alleen zo hou je het haalbaar!

9. Het gras is niet altijd groener aan de andere kant

Vraag een potentiële webdesigner:

 • naar vorige projecten
 • naar de ‘retention rate’ van zijn huidige klanten: Are they hungry for more?
 • om referenties die je kunt contacteren

Als een bedrijf veel representatieve referenties heeft EN als klanten blijven terugkomen dan zit je goed. Anders niet.

Representatieve referenties zijn websites die:

 • duidelijk van elkaar verschillen
 • de doelen van de verschillende klanten ondersteunen
 • goed gevonden worden op internet (dankzij SEO)

Bonustip: think long term!

Een webdesigner (of marketeer) huur je niet even in. Je huurt hem nu even in, en straks misschien weer.

Maar elke keer bepaalt hij of zij wel voor een groot deel de identiteit/perceptie van je bedrijf naar de buitenwereld toe.

Bouw daarom aan een langetermijnrelatie waar alle partijen beter van worden!

Webdesign bij Lincelot?

By the way: zoek je een betrouwbare webdesigner die aan al deze eisen voldoet? Dan ben je bij ons aan het juiste adres (of wat dacht je ;-) )

En wel om deze redenen:

 1. Wij zijn marketeers die websites maken, geen webdesigners die over marketing nadenken. Wij denken dus vanuit jouw doelen. Daarom zijn onze websites zo doeltreffend.
 2. Wij helpen onze klanten wanneer en net zolang ze ons nodig hebben. Geen wurgcontracten, gewoon hulp op het juiste moment. Jij vraagt, wij helpen. Zoals het hoort.
 3. Een website is cruciaal voor jouw bedrijf. Wij begrijpen dat. Daarom zijn wij altijd vlot bereikbaar, ook buiten de kantooruren (maar maak er geen misbruik van ;-) )
 4. Wij zijn professionele SEO copywriters met jarenlange ervaring. Wij schrijven teksten die vlot gevonden worden en informeren, inspireren, entertainen en converteren.
 5. Wij maken graag tijd vrij om jou de basis van WordPress, bloggen, SEO, enz. uit te leggen, desnoods tijdens een korte stoomcursus of workshop.
 6. Wij hechten veel waarde aan complete transparantie en stellen jouw offerte helder, correct en op maat op. Wij zijn overigens lid van FeWeb, de Federatie voor Webbedrijven. We leven de FeWeb gedragscode met plezier na. Zo streven we samen met FeWeb nadrukkelijk naar professionaliteit, eerlijkheid, kennisdeling en transparantie om onze klanten te beschermen.
 7. Wij hebben de kennis en ervaring in huis om je bedrijfsdoelen helder af te bakenen, vervolgens met plannen en ideeën te komen en die tot slot ook goed uit te voeren.
 8. Wij bouwen je website steeds met een duidelijk plan (wireframes) en een realistische planning. Efficiënt, geruststellend en haalbaar!
 9. Onze klanten zijn steeds tevreden! Need proof? Bekijk hier onze vorige projecten. Wil je enkele van onze referenties contacteren? Shoot!

Wil je inzicht in de prestaties van je website?

Heb je nog vragen over goede webdesigners of wil je onze hulp voor je nieuwe website? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)