“Een foto zegt vaak meer dan 1000 woorden.” Het is een cliché als een huis maar het klopt wel. Goed gekozen foto’s en afbeeldingen op je website, blog of sociale media:
- trekken de aandacht van bezoekers
- ondersteunen de sfeer van je teksten en presentaties
- vergroten de kans dat je boodschap via sociale media gedeeld wordt
Gebruik dus zeker foto’s en afbeeldingen als je een tekst of presentatie op je website publiceert. Altijd! Maar waar vind je mooie, professionele en relevante foto’s en afbeeldingen?
Foto’s en afbeeldingen: let op voor copyright!
Het is misschien verleidelijk om foto’s en afbeeldingen van internet te gebruiken, maar dit is niet zonder risico’s. Op sommige van deze foto’s en afbeeldingen rust immers copyright.
Als je afbeeldingen gebruikt zonder toestemming van de eigenaar dan kan de eigenaar je aanklagen voor een schending van zijn copyright, met alle nare gevolgen van dien.
Daar zit niemand op te wachten. Daarom tonen we je in dit artikel waar je foto’s en afbeeldingen vindt die je legaal mag gebruiken!
Foto’s en afbeeldingen voor je website
1. Eigen foto’s
De eerste optie is de meest logische: maak je eigen foto’s.
Eigen foto’s maken kost tijd en moeite (en je moet er ook wel wat voor kunnen), maar als je het goed aanpakt dan wegen de voordelen zeker door!
VOORDELEN VAN EIGEN FOTO’S
Er gaat niets boven kwalitatieve afbeeldingen die je zelf maakt. Zulke beelden zijn uniek, relevant en persoonlijk. Je kunt je lezers, bezoekers en klanten bijvoorbeeld eenvoudig een blik achter de schermen van je bedrijf gunnen. Dat schept een band.
Verder zijn eigen afbeeldingen natuurlijk gratis en heb je alle rechten om ze te bewerken, te delen, te kopiëren en te hergebruiken. Bovendien mogen concurrenten ze niet zomaar overnemen. Handig!
NADELEN VAN EIGEN FOTO’S
Het gebruik van eigen foto’s en afbeeldingen houdt ook risico’s in. Mensen zijn immers visueel ingesteld. De eerste indruk van je publicatie en bedrijf staat of valt dan ook vaak met de kwaliteit van je foto’s en afbeeldingen.
En om mooie kwalitatieve afbeeldingen te maken, heb je toch een aantal zaken nodig:
- degelijk materiaal zoals een digitale spiegelreflexcamera, al kun je met smartphones en tablets tegenwoordig ook al redelijk goede foto’s nemen (zeker als er voldoende licht is)
- ervaring en vaardigheden
- creativiteit
- tijd
Heb je deze zaken niet? Dan kun je je foto’s en afbeeldingen beter zoeken via één van de volgende opties.
2. Foto’s uit het publiek domein
Foto’s die tot het “publiek domein” behoren zijn niemands eigendom. Het gaat hier vaak om overheidsafbeeldingen uit publieke archieven en andere oude afbeeldingen waarvan het copyright vervallen is.
Het copyright op foto’s geldt trouwens tot 70 jaar na de dood van de houder van dat recht. Na die termijn vallen beschermde werken onder het publiek domein.
VOORDELEN VAN FOTO’S UIT HET PUBLIEK DOMEIN
Foto’s die tot het publiek domein behoren zijn gratis. Bovendien kun je ze zorgeloos publiceren, bewerken en verkopen. De kwaliteit en het aanbod van de beelden verbetert ook voortdurend.
NADELEN VAN FOTO’S UIT HET PUBLIEK DOMEIN
Helaas gaat het toch nog vaak om overheidsafbeeldingen en/of oude afbeeldingen in zwart-wit of sepiakleuren. Die laatste zijn eerder journalistiek interessant (gericht op registratie) dan mooi of creatief.
Daardoor moet je soms even zoeken voor je mooie afbeeldingen vindt. Hieronder vind je enkele goede bronnen voor relevante afbeeldingen.
BRONNEN VOOR FOTO’S UIT HET PUBLIEK DOMEIN
Via de volgende bronnen vind je eenvoudig foto’s uit het publiek domein:
Bekijk ook zeker Wikipedia’s uitgebreide lijst met bronnen voor publieke afbeeldingen!
3. Creative Commons foto’s
“Creative Commons”-licenties zijn auteursrechtenlicenties waarmee fotografen hun foto’s onder bepaalde voorwaarden delen.
Fotografen kunnen kiezen uit 6 soorten Creative Commons licenties. Iedere licentie combineert de volgende 4 voorwaarden op een andere manier:
- Naamsvermelding (BY): je mag de foto of afbeelding kopiëren, bewerken en verspreiden als je de oorspronkelijke auteur als bron vermeldt
- NietCommercieel (NC): je mag de foto of afbeelding kopiëren, bewerken en verspreiden, maar niet voor commerciële doeleinden
- GelijkDelen (SA): je mag de foto of afbeelding bewerken op voorwaarde dat je het publiceert onder dezelfde licentie als het originele werk
- GeenAfgeleideWerken (ND): je mag de foto of afbeelding in de originele staat kopiëren, verspreiden en publiceren maar niet aanpassen
3 van de 6 licenties zijn enkel bestemd voor niet-commercieel gebruik:
- Naamsvermelding-NietCommercieel (BY-NC)
- Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen (BY-NC-SA)
- Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken (BY-NC-ND)
De overige 3 licenties mag je gebruiken voor commerciële doeleinden (en dus voor je bedrijf):
- Naamsvermelding (BY)
- Naamsvermelding-GelijkDelen (BY-SA)
- Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken (BY-ND)
De voorwaarden voor elke afbeelding worden bijna altijd samen met die afbeelding gepubliceerd. Bovendien kun je in de meeste databases Creative Commons afbeeldingen per licentie zoeken.
Kijk wel altijd goed na onder welke licentie een bepaalde afbeelding valt!
VOORDELEN VAN CREATIVE COMMONS FOTO’S EN AFBEELDINGEN
De Creative Commons bieden een ruim, flexibel en gratis aanbod aan mooie foto’s en afbeeldingen, ook voor commercieel gebruik. Bovendien zijn deze foto’s en afbeeldingen vaak creatiever, kwalitatiever en moderner dan beelden uit het “Publiek Domein”.
NADELEN VAN CREATIVE COMMONS FOTO’S EN AFBEELDINGEN
Het aanbod aan Creative Commons foto’s en afbeeldingen is tegenwoordig erg ruim, maar de kwaliteit durft helaas nogal variëren. Bovendien moet je steeds de voorwaarden voor iedere licentie respecteren.
Dat kan meevallen, maar ook vervelend zijn. Zo kun je bijvoorbeeld dé ideale afbeelding zoeken en vinden, om vervolgens vast te stellen dat ze niet bestemd is voor commercieel gebruik.
Verder zijn de databases met Creative Commons afbeeldingen vaak minder goed georganiseerd dan die met stockfoto’s (zie hieronder). Meestal kun je nog wel per categorie zoeken of filteren, maar de beelden zijn vaak niet erg uitgebreid of specifiek gelabeld.
Daardoor is het moeilijker om relevante mooie afbeeldingen te vinden. Hieronder vind je goede bronnen voor afbeeldingen met een Creative Commons licentie.
BRONNEN VOOR CREATIVE COMMONS FOTO’S EN AFBEELDINGEN
- Albumarium
- Death to the Stock Photo
- Fancy Crave
- Flickr Commons
- Gratisography
- ISO Republic
- Kaboompics
- Life of Pix
- Negative Space
- Pexels
- Picjumbo
- PhotoPin
- StockSnap
- SplitShire
- Unsplash
Tot slot kun je ook via Google mooie afbeeldingen zoeken met een Creative Commons licentie:
- Ga naar Google afbeeldingen
- Geef je zoekopdracht in
- Klik op “zoekhulpmiddelen”
- Selecteer een licentie (die commercieel gebruik toelaat)
- Kies een afbeelding
- Klik door naar de bron van de afbeelding voor meer info over de voorwaarden
4. Stockfoto’s
Stockfoto’s zijn afbeeldingen met licenties die je tegen betaling mag gebruiken. Veel bedrijven maken er gebruik van.
VOORDELEN VAN STOCKFOTO’S
Stockfoto’s worden door professionele fotografen (of erg goede amateur fotografen) aangeleverd. Het aanbod is daardoor erg ruim, relevant en kwalitatief sterk.
Bovendien zijn de websites die stockfoto’s aanbieden goed georganiseerd:
- de foto’s en afbeeldingen zijn uitvoerig gelabeld
- de zoekopties zijn uitgebreid
- je krijgt vaak suggesties voor gelijkaardige afbeeldingen
- je kunt vaak foto’s selecteren en selecties van foto’s categoriseren en opslaan om ze later sneller terug te vinden
Als je weinig tijd en inspiratie hebt dan zijn stockfoto’s een uitstekende oplossing.
NADELEN VAN STOCKFOTO’S
Kwaliteit heeft wel een prijskaartje: stockfoto’s zijn doorgaans niet goedkoop.
Verder gelden er vaak ook restricties voor het gebruik van de afbeeldingen en stockfoto’s zijn vaak niet exclusief. De foto’s die jij voor jouw bedrijf kiest kunnen dus ook door andere bedrijven aangekocht en gebruikt worden.
Veel stockfoto’s zijn vaak ook ‘tenenkrommend’ onrealistisch. Wees dus voorzichtig met de foto’s die je gebruikt! Hieronder vind je enkele goede bronnen voor stockafbeeldingen.
BRONNEN VOOR STOCKFOTO’S
EEN COMBINATIE VAN FOTO’S
Natuurlijk is het ook mogelijk om alle opties te combineren. Zo kun je bijvoorbeeld zelf foto’s nemen en je eigen materiaal met stockfoto’s aanvullen. Op dit manier:
- bespaar je tijd en geld
- valt het minder op dat je stockfoto’s gebruikt omdat je ze afwisselt met eigen foto’s en beelden
- combineer je de kwaliteit van stockfoto’s met de “personal touch” en herkenbaarheid van je eigen foto’s
Wil je naast mooie foto’s ook een aangepast lettertype op je website? Hier ontdek je hoe je je eigen lettertype gebruikt op je website.