Lincelot - Blog - 7 vragen om een betrouwbare marketingpartner te vinden

7 vragen om een betrouwbare marketingpartner te vinden

Wil je meer zichtbaarheid? Meer verkopen? Nieuwe collega’s aantrekken? Dan heb je marketing nodig.

En heb je nog geen marketingteam of beheerst je team niet alle marketingdisciplines? Dan is een externe marketingpartner een slimme oplossing. Samenwerken met een externe partner geeft je extra kennis, ervaring en flexibiliteit.

Allemaal goed en wel. Maar hoe kies je een betrouwbare marketingpartner die bij je past? Er zijn namelijk nogal wat cowboys op de markt…

Met de tips hieronder kom je een heel eind.

1. Wat is jouw specialiteit, kennis en ervaring?

Weinig marketingbureaus kunnen alles. Ook niet als team. Sommige marketingpartners zijn goed in offline, andere in online marketing. Sommige bureaus concentreren zich op strategie, andere op uitvoering. Het ene bureau is een expert in videomarketing, het andere maakt prachtige websites. Vraag dus zeker naar de kernexpertise(s) van de marketingpartner waarmee je onderhandelt.

Bij Lincelot weten we wat we goed en minder goed kunnen. We zeggen dat ook aan onze klanten. Wij zijn bijvoorbeeld heel goed in online marketing (webdesign, content marketing, sociale media, online advertenties, lead generation, analytics, datavisulatie…) maar minder goed in offline marketing (het ontwerpen van offline huisstijlen from scratch bijvoorbeeld). Daarom doen we voor dat stukje een beroep op andere bureaus die we goed kennen én vertrouwen. Ook dat communiceren volledig transparant naar onze klanten, met naam en toenaam.

Ook niet onbelangrijk is de ervaring van een marketingbureau. Hoelang zijn ze al bezig met advertenties, videomarketing, e-mailcampagnes, websites, of wat je ook van hen nodig hebt. Welke originele ideeën hebben ze al aangebracht? Hoe flexibel en nauwkeurig zijn ze in hun werk? En welke resultaten hebben ze al bereikt?

Marketingpartners met meer ervaring kunnen meestal beter omgaan met uitdagingen en onverwachte omstandigheden (zoals weleens gebeurt in marketing). Ze komen ook vaak met creatieve ideeën, en weten in welke situatie wat wel en niet kan werken. Kiezen voor een ervaren marketingpartner geeft daarom vaak meer gemoedsrust en kwaliteit.

2. Waarom zouden we niet met je moeten samenwerken?

Als je aan tafel zit met een potentiële marketingpartner zal die waarschijnlijk enthousiast vertellen over zijn ervaring, expertise, tevreden klanten, … etc. Daar is natuurlijk niks mis mee.

Durf daarom ook lastige vragen te stellen. Vraag bijvoorbeeld naar referenties van bestaande klanten die jij kan contacteren. Veel agencies zijn niet zo happig op het vrijgeven van hun klanten. Bij Lincelot zijn we zeker van ons stuk. Daarom mag je altijd contact opnemen met onze klanten. We brengen je graag met hen in contact.

Vraag aan je toekomstige marketingpartner ook zeker waarom je niet met hen zou moeten samenwerken. Een makkelijke vraag dat vaak een moeilijk antwoord uitlokt.

Bij Lincelot zijn we meteen duidelijk wanneer we deze vraag krijgen: wij zijn niet het bureau dat je naar de mond praat. Wij zeggen niet zozeer wat je wil, maar wel wat je moet horen. Dat doen we omdat we de beste resultaten voor je willen. Kun je daar niet mee om? Dan zijn wij niet de geschikte marketingpartner voor jouw bedrijf.

Last but not least: vraag de marketeer die over jou zit ook eens naar extra zaken die hij of zij al voor klanten heeft gedaan? En vraag ook om concrete voorbeelden te geven. Doen ze alleen wat van hen verwacht wordt? Of denken ze proactief mee om je te bieden wat je nodig hebt, ook al werd dat vooraf niet afgesproken of begroot? Bij Lincelot gaan we vaak the extra mile om ervoor te zorgen dat onze klanten groeien. We denken over problemen na voor ze ontstaan, en als er toch eens een issue is dan lossen we dat snel en netjes op.

Als dat betekent dat we daardoor gas moeten bijgeven of snel even het team moeten samenroepen om een actie uit te denken, prima. De dankbaarheid van onze klanten achteraf is onze beste beloning. Zo zitten we in elkaar en dat brengt ons naadloos naar het volgende onderwerp.

3. Vertel eens kort wie je bent en waar je voor staat?

Ieder bureau heeft zijn eigen identiteit en persoonlijkheid, net als jij. Ben jij dus een beetje chaotisch en zit je altijd boordevol nieuwe ideeën waarover je graag wil sparren? Dan moet je marketingpartner daar wel mee kunnen omgaan én voldoende beschikbaar zijn voor jou. Wees open en eerlijk over je verwachtingen zodat deze langs beide kanten duidelijk zijn.

Ondanks dat onze sector ervoor bekend staat, houden we bij Lincelot bijvoorbeeld niet van gladde verkooppraatjes. Die zijn vaak te mooi om waar te zijn. Wij kiezen altijd voor eerlijkheid en transparantie. Zo zitten we in elkaar. Geen gedoe. En als er toch eens iets fout loopt, dan praten we dat gewoon uit.

Sommigen noemen ons ‘te lief’ of ‘te bescheiden’, maar dat vinden wij dik oké. Iets met underpromise en overdeliver. Iedereen zegt het, maar er zijn er maar weinigen die het effectief waarmaken. Wij zorgen ervoor dat elke marketingeuro die aan ons gespendeerd wordt optimaal opbrengt. Daar zijn wij ons heel bewust van, en dat voelen onze klanten ook.

4. Hoe (snel) word ik straks geholpen?

Over samenwerking gesproken, de bereikbaarheid en beschikbaarheid vertellen ook veel over de kwaliteit van een marketing agency.

Als je al samenwerkt met een marketingbureau, ga dan eens na: hoe vaak moet je bellen of mailen om iets kleins in orde te (laten) brengen? En hoelang duurt het vervolgens voor die aanpassing gebeurd is? Word je hier ook van op de hoogte gebracht. Iedereen heeft het weleens druk, maar een kleine aanpassing op je website mag geen weken duren.

Het is leuk dat een marketingpartner jouw bedrijf vernoemt op hun sociale media en ‘tevreden klanten-pagina’ om nieuwe klanten aan te trekken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze vervolgens niet bereikbaar zijn als je hen nodig hebt.

En als je dan toch iemand aan de lijn krijgt, is het vaak een andere stem: Julie, Pieter, Veerle, Marc, . Gezellig allemaal, maar niet als je daardoor elke keer opnieuw je verhaal moet doen.

Een vast contactpersoon die jouw dossier kent, is veel makkelijker. Attente collega’s die je dossier erbij kunnen nemen en je zo meteen verder helpen wanneer je vaste contactpersoon even niet bereikbaar, nog veel beter.

Daarom investeren we bij Lincelot veel tijd in kennisoverdracht tussen de verschillende collega’s over projecten heen, en een goede logging van alle wensen, behoeften, acties en interacties met onze klanten. Als je naar ons belt, dan kan in principe iedereen je meteen verder helpen. En zo hoort het.

5. Welke expertises hebben jullie op kantoor?

En nu we het toch over collega’s en teams hebben: hoe zit het met de samenstelling van je marketingpartner? Hoelang zijn alle collega’s al in dienst? Een groot verloop vertelt ook iets over de bedrijfscultuur van een marketingbureau!

We zijn er bijvoorbeeld trots op dat onze Webdesigner Simon al 10 jaar bij ons in dienst is (min 5 maanden wereldreis – die had hij dubbel en dik verdiend)! Operations Manager Freya vierde dit jaar haar 6e jaar Lincelot en Content Marketeers Margo en Eline zijn al 4 en 3 jaar in dienst. Senior collega’s die in het verleden vertrokken deden dat na meer dan 4 en 5 jaar, en dan nog door de grote poort. De verstandhouding met deze mensen is nog altijd fantastisch.

Vraag welke expertises er op elk moment bij je toekomstige marketingpartner rondlopen, en hoe die mensen samen werken. Zegt een marketingbureau dat het alles van online marketing kan? Dan is er minstens een advertentiespecialist, een webdesigner, een copywriter en een social media expert in huis. En werken al die mensen op hun eigen ‘eilandje’ of gaat hun kennis breder dan hun eigen expertise?

Bij Lincelot vinden we het belangrijk dat al onze medewerkers, ongeacht hun functie, een basis hebben in webdesign, copywriting, video’s, grafisch design … etc. Zo kunnen we elkaar zo goed mogelijk ondersteunen én is er altijd de nodige kennis in huis wanneer iemand onverwacht ziek valt of even met vakantie is.

Wij zorgen er ook voor dat zoveel mogelijk van onze expertises ontdubbeld zijn. We hebben dus minstens 2 copywriters, 2 webdesigners, 2 mensen die iets advertenties kunnen, 2 mensen die video’s kunnen monteren, …

6. Onder welke voorwaarden gaan we straks samenwerken, of uit elkaar?

“Gewoon hier even tekenen en dan kunnen we van start gaan.”

Hold on!

Voor je je handtekening zet, denk je toch best even goed na over hoe jullie straks gaan samenwerken. Moet je meteen voor ‘levenslang’ tekenen, of kun je ook na een maand, een half jaar of een jaar verrekken?

En nog belangrijker: wat als je de samenwerking wil stopzetten? We komen helaas nog altijd klanten tegen die nietsvermoedend een wurgcontract bij een marketingpartner hebben getekend. Allemaal rozengeur en maneschijn bij het ondertekenen van het contract, maar het stopzetten ervan is vaak andere koek.

Denk maar aan het verliezen van de rechten van je eigen website na stopzetting van het contract, foto’s of video’s die je niet meer worden doorgegeven na de samenwerking, … Je let dus beter goed op voor je ergens je handtekening onder zet.

Bij Lincelot bijvoorbeeld werken we niet met watermerken op onze foto’s of video’s. Wat we voor jouw bedrijf maken is en blijft van jou. Dat geldt ook voor onze teksten, grafisch werk, de website of webshop die we voor je maken. Meer zelfs: we leren je zelf met je eigen website werken zodat je niet van ons afhankelijk bent als je iet wil aanpassen. Handig!

Ook niet vergeten: Hoe wordt de kostprijs van activiteiten berekend? Wat is er inbegrepen in de prijs en wat niet? Als het over online advertenties gaat, moet je bijvoorbeeld niet alleen rekening houden met de kostprijs om de advertenties op te maken (tekst en visuals) en in te richten. Je moet ook een budget voorzien om de ads elke dag te laten lopen.

Wat gebeurt er als je straks iets extra vraagt? Of als er iets last-minute tussenkomt? Het is belangrijk dat je marketingpartner open en eerlijk is over hun werkzaamheden en prestaties, zodat je precies weet wat er gebeurt en wat je kunt verwachten.

Een transparante kostenstructuur maakt het makkelijker om te budgetteren en de prestaties en ROI van je marketingpartner te evalueren.

7. Hoe ga je de resultaten meedelen en visualiseren?

Natuurlijk draait het bij marketing om resultaat. Daarom is het belangrijk dat je te allen tijde weet wat de ROI van je marketinginvestering is.

Daarom moet je starten vanuit meetbare doelstellingen, bijvoorbeeld: ‘20% meer aanvragen in 2023’. Een goede marketingpartner zal samen met jou specifieke en haalbare doelstellingen opstellen die in de tijd kunnen worden bijgehouden en gemeten.

Dit helpt om een duidelijker kader te scheppen voor het succes van de marketingcampagnes en het stelt jou in staat om de prestaties van het bureau objectief te evalueren.

Vraag zeker hoe je marketingpartner de resultaten van marketingacties zal meedelen en visualiseren. Is het daarbij duidelijk welke marketingacties er hebben plaatsgevonden en wat het gevolg daarvan is? Geven ze een (liefst heldere) uitleg over de resultaten? Of blijft het voor jou allemaal heel vaag wat er aan het gebeuren is?

Misschien nog belangrijker: hoe gaat het agency om met mindere resultaten? Proberen ze die te verdoezelen? Gaan ze verder op onderzoek uit? Krijg je een duidelijke verklaring?

Komt je marketingpartner met resultaten, uitleg of ook met inzichten en acties voor (continue) verbetering? Dat laatste is misschien nog wel het belangrijkste.

Hoe je marketingpartner omgaat met mindere resultaten zegt vaak meer over de marketingpartner dan wanneer ze groots uitpakken met hun goede resultaten.

Zoek je een betrouwbare marketingpartner?

Andere mensen lazen ook

Even kennismaken?

Heb je vragen over je website of de marketing van je bedrijf?
Stel hieronder je vraag. We nemen snel contact met je op!