Mensen besteden vaak veel aandacht aan de optimalisatie (SEO) van de teksten op hun website. Terecht! Ze besteden vaak ook nog veel aandacht aan link building. Ook terecht!

Maar de meeste mensen laten kansen liggen bij de zoekmachineoptimalisatie van de afbeeldingen op hun website. Jammer… Geldt dit ook voor jou?

In dit artikel ontdek je 4 veelgemaakte SEO-fouten met afbeeldingen. Uiteraard vertellen we je ook hoe je deze fouten vermijdt om zo meer bezoekers naar je website te halen.

4 SEO-FOUTEN MET AFBEELDINGEN OP JE WEBSITE

1. De bestandsnaam van je afbeeldingen

Gebruik jij vaak zelfgemaakte foto’s of (stock)afbeeldingen op je website? Als je net als de meeste mensen bent dan is de kans groot dat je de standaard bestandsnaam (bijvoorbeeld “DSC7865.jpg”) overneemt.

Dat is jammer want zoekmachines zoals Google hebben een voorkeur voor bestandsnamen waarin relevante zoekwoorden voorkomen. Zo weten zoekmachines meteen wat er op de afbeeldingen staat.

Oplossing

Gebruik altijd bestandsnamen met zoekwoorden die relevant zijn voor de tekst rond de afbeelding. Gebruik dus liever “SEO-afbeeldingen.jpeg” in plaats van “DSC7865.jpg”.

Wil je beter scoren in Google? Geef je afbeeldingen een relevante bestandsnaam! Hier lees je hoe: http://bit.ly/1DHi212 via @lincelot #SEO [Click to tweet]

2. De alt-tekst van je afbeeldingen

Soms kunnen webbrowsers je afbeelding niet weergeven. Als je geen alternatieve (alt-)tekst voor die afbeelding hebt voorzien dan weten mensen niet wat je wil tonen.

Veel mensen beseffen het niet, maar eigenlijk is Google “blind”. Google herkent afbeeldingen wel, maar kan niet “zien” wat je toont. Daarom moet je Google een handje helpen.

Oplossing

Zorg er altijd voor dat je afbeeldingen een alt-tekst hebben waar relevante zoekwoorden in voorkomen. Zo weten bezoekers en zoekmachines zoals Google steeds wat je wil tonen.

Je kunt eenvoudig alt-teksten aan je afbeeldingen toevoegen via het centrale dashboard van je Content Management Systeem (lees: WordPress, Blogger …) of via HTML:

  • WordPress: klik op een afbeelding in je mediabibliotheek en vul de “Alt-tekst” in
  • HTML: voeg het alt-attribuut (alt=“”) toe aan de HTML-code van je afbeelding:

<img src=“bestandsnaam.jpg” alt=“Beschrijvende alt-tekst”>

Wil je meer bezoekers op je website? Gebruik dan alt-teksten voor je afbeeldingen. Lees er hier alles over: http://bit.ly/1DHi212 #SEO [Click to tweet]

Ontvang gratis marketingtips!

Ontvang onze blog posts voortaan automatisch in je mailbox.

Ik ga akkoord met het Privacybeleid

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

3. De grootte van je afbeeldingen

Plaats jij zoals de meeste mensen je foto’s en afbeeldingen op volle grootte op je website?

Niet doen.

Zulke afbeeldingen zijn bijna altijd te groot en daardoor laadt je website véél trager. Dat is niet gebruiksvriendelijk en ook Google keurt het af.

Oplossing

Wil je foto’s of afbeeldingen op je website plaatsen? Verklein je afbeeldingen dan eerst tot de afmetingen die je echt wil tonen (niet groter).

Sla je afbeeldingen ook op in een “slim” bestandstype dat niet veel bestandsruimte inneemt. JPEG is de standaard voor het web. PNG is een goede tweede keuze voor kleinere afbeeldingen met minder kleuren en detail zoals logo’s en iconen.

Comprimeer je afbeeldingen daarna nog verder met tools zoals:

Voorkom een trage website (en een slechte rangschikking in Google) met kleine foto’s en afbeeldingen: http://bit.ly/1DHi212 via @lincelot #SEO [Click to tweet]

4. De context van je afbeeldingen

Wist je dat Google naar de content (meestal tekst) rondom je afbeeldingen kijkt om het onderwerp en de relevantie van je afbeeldingen en artikel te “begrijpen”?

Veel mensen weten dat niet en verwarren zo zoekmachines zonder het zelf te beseffen. Als je bijvoorbeeld een foto van een ijsbeer plaatst op een kookblog dan geef je Google verwarrende signalen.

Oplossing

Gebruik enkel afbeeldingen die relevant zijn voor de tekst die ze ondersteunen. Of beter gezegd: Zorg ervoor dat er altijd een verband is tussen de tekst van je artikel, en de bestandsnamen en alt-teksten van de afbeeldingen in je artikel.

Als er een match is tussen je afbeelding en de context rond je afbeeldingen dan vinden zoekmachines die afbeeldingen relevant. Zo scoren die afbeeldingen beter voor het zoekwoord waarvoor je ze optimaliseert en vinden (hopelijk) meer bezoekers de weg naar je website.

Weet jij hoe Google het onderwerp en de relevantie van je afbeeldingen bepaalt? Lees het hier! http://bit.ly/1DHi212 via @Lincelot [Click to tweet]

VRAGEN OF INTERESSE?

Vond je dit artikel interessant? Bedankt om het met je netwerk te delen. Heb je verdere vragen of opmerkingen? Wij horen het graag via het reactieformulier hieronder, via info@lincelot.com of via 03 – 455 80 77.

Wil je meer klanten aantrekken met SEO?

Wil je aan de slag met SEO voor je bedrijf om zo meer klanten aan te trekken via Google? Volg onze SEO training: een korte en krachtige opleiding waarin je leert hoe je de positie van je website in online zoekresultaten kunt verbeteren! Klik op de knop voor meer info:

Volg onze SEO training