14 tips voor succesvolle e-mailmarketing

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

E-mailmarketing is een ideale manier om snel en efficiënt veel (potentiële) klanten te bereiken en een duurzame relatie met hen op te bouwen. Tenminste, als je het goed aanpakt!

In dit artikel ontdek je 14 handige tips voor succesvolle e-mailmarketing! Aan de slag!

1. Start vandaag nog met e-mailmarketing

E-mailmarketing valt en staat met een goede mailinglijst met lezers die écht geïnteresseerd zijn in wat je te vertellen hebt. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk een sterke lijst met e-mailadressen aan te leggen.

Een goede mailinglijst zorgt voor verkeer naar je website en stelt je in staat om een goede relatie met je volgers op te bouwen. Je kunt ook eenvoudig promoties delen en producten en diensten verkopen.

Begin dus liever vandaag dan morgen!

2. Maak inschrijven zo eenvoudig mogelijk

Toon de bezoekers van je website dat je een interessante mailinglijst of nieuwsbrief hebt (bijvoorbeeld door voorbeelden te tonen) en maak het zo eenvoudig mogelijk om in te schrijven!

Plaats duidelijke calls-to-action, lead magnets en inschrijvingsformulieren op je website en sociale media. Een aantal tips:

 • Zorg ervoor dat je bezoekers en volgers nooit moeten zoeken naar de knop of het formulier om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief. Plaats je calls-to-action op logische plaatsen (in, onder en naast je blog posts bijvoorbeeld) en gebruik felle kleuren.
 • Gebruik knoppen en inschrijfformulieren in plaats van tekstlinks. Het is makkelijker om op een knop of inschrijfformulier te klikken of te drukken!
 • Zorg ervoor dat je inschrijfknoppen en formulieren bezoekers expliciet uitnodigen om zich in te schrijven.
 • Vertel altijd precies wat mensen mogen verwachten als ze zich inschrijven.

3. Ken je doelpubliek

Voor je je eerste e-mailcampagne ontwerpt, schrijft en verzendt, moet je uitzoeken wie je doelpubliek is. Alleen als je je doelgroepen kent kun je hen relevante en nuttige mailings sturen die passen bij hun interesses en behoeften.

Plaats je lezer dus steeds centraal! Als je de juiste informatie naar de juiste mensen stuurt dan worden je mails vaker gelezen. Je lezers zullen ook vaker naar je website doorklikken en je content met hun netwerk delen. Dit vergroot je netwerk en het verhoogt je zichtbaarheid op sociale media en in de zoekresultaten van Google, Bing en andere zoekmachines.

4. Segmenteer en personaliseer

Deel potentiële klanten op basis van hun klantprofielen op in aparte groepen, segmenten of mailinglijsten.

Zo kun je naar iedere lijst gepersonaliseerde berichten sturen die aansluiten bij de specifieke problemen en leefwereld van die bepaalde mailinglijst.

Op die manier stuur je op het juiste moment de juiste boodschap naar de juiste mensen. Je toont aan dat je je doelpubliek begrijpt en dat je een oplossing hebt voor hun problemen.

5. Gebruik e-mailmarketing software

Als je je e-mailmarketing wilt opschalen en professionaliseren dan heb je e-mailmarketing software nodig.

Er zijn veel verschillende tools maar voor de meeste starters, kleine en middelgrote ondernemingen zijn de functionaliteiten van tools zoals MailChimp ruim voldoende.

Via zulke software kun je immers veel makkelijker:

6. Zorg voor mobielvriendelijke mails

Op dit moment wordt het internet vaker bezocht met mobiele apparaten dan met desktop PC’s. Mensen raadplegen hun e-mail steeds vaker via mobiele apparaten.

Zorg er daarom zeker voor dat je mails goed leesbaar zijn op mobiel, anders bereik je gewoon minder mensen!

7. Keep it simple stupid

Mensen worden iedere dag overladen met bergen informatie en e-mails, dus: “KISS” of “Keep It Simple Stupid”!

Hou het kort, wees to the point en zorg ervoor dat mensen je e-mails makkelijk kunnen scannen. Als je wilt uitweiden dan kun je in je mail altijd doorlinken naar een artikel of landingspagina op je website.

Pas ook steeds de regel van één toe: gebruik slechts één doel en één centraal idee of onderwerp per mailing.

8. Gebruik een pakkende onderwerpregel

Een goede onderwerpregel is cruciaal voor een succesvolle mailing. Als je de aandacht van je lezers niet meteen vastgrijpt dan wordt je mail immers niet gelezen.

Maak je onderwerpregel daarom:

 • nuttig: verduidelijk welk nut of voordeel lezers uit je mail halen
 • specifiek: vertel duidelijk wat je lezers mogen verwachten
 • uniek: gebruik een titel die meteen de nieuwsgierigheid prikkelt
 • urgent: creëer een “sense of urgency”, geef lezers een reden om je mail meteen te openen

Inspiratie nodig voor een goede titel? Klik hier!

9. Gebruik een duidelijke call-to-action

Gebruik steeds één of enkele prominente calls-to-action in je mails. Spoor lezers zo aan om een actie te ondernemen die aansluit bij het doel en het onderwerp van je e-mail.

Als je een nieuwsbrief verstuurt dan kun je lezers bijvoorbeeld met een knop in je e-mail aansporen om je blog of website te bezoeken.

Zorg ervoor dat er meteen een call-to action in beeld is als je mail getoond wordt, maar sluit ook zeker af met een call-to-action!

10. Toon contactgegevens en social share buttons

Vermeld in je e-mails altijd je contactgegevens. Zorg ervoor dat je lezers je eenvoudig kunnen bereiken.

Verwerk in je e-mails ook altijd ‘social share’ knoppen waarmee abonnees je mails snel en eenvoudig kunnen doorsturen of delen op sociale media. Zo bereik je nog meer mensen op verschillende platformen!

11. Test iedere stap

Test iedere stap in je e-mailmarketing:

 • inschrijving(sformulieren en -pagina’s)
 • autoresponders
 • opmaak en personalisering (bvb. via A/B-tests)
 • automatisering
 • tracking
 • landingspagina’s

Lees je mails ook altijd grondig na voor ze de deur uitgaan en test alle links.

Het is erg makkelijk (en menselijk) om kleine foutjes te maken, maar zo’n klein foutje kan een enorme impact hebben op je imago en je resultaten.

12. Meet en analyseer je resultaten

Ga via mailingtools zoals MailChimp steeds na wat er gebeurt nadat je je e-mails verzendt:

 • hoeveel en welke mensen zich in- en uitschrijven op je mailinglijst
 • hoeveel e-mails effectief aankomen
 • hoeveel en welke mensen je e-mails openen
 • hoeveel en welke mensen doorklikken en op welke links
 • wanneer mensen doorklikken

Als je deze informatie combineert met inzichten uit Google Analytics dan kun je perfect zien welke (links) in e-mails tot conversies op je website leiden.

Hierdoor kun je het gedrag van je (potentiële) klanten analyseren en de Return on Investment (ROI) van je e-mailmarketing perfect meten.

13. Test en optimaliseer

Met tools zoals MailChimp kun je eenvoudig verschillende versies van dezelfde e-mail naar kleine groepjes sturen en de resultaten met elkaar vergelijken.

Vervolgens kun je de e-mail met de beste resultaten naar je volledige mailinglijst versturen. Zo optimaliseer je de respons op je e-mails. Dit heet A/B testen. Hier lees je er alles over.

14. Verstuur regelmatig maar nooit te veel

Zorg ervoor dat je regelmatig e-mails verstuurt, bij voorkeur altijd op dezelfde dag van de week. Mensen zijn gewoontebeesten: jij ontvangt je favoriete tijdschrift toch ook het liefst altijd op dezelfde dag?

Zorg er wel altijd voor dat je iets interessant te melden hebt. Anders kun je beter geen e-mail versturen. Je wil immers niet dat mensen zich uitschrijven omdat ze je e-mails niet (langer) interessant vinden.

En uiteraard: verstuur nooit teveel e-mails. Anders loop je het risico dat mensen zich snel weer uitschrijven.

Wil je aan de slag met MailChimp?

Wil je succesvolle e-mail campagnes opstellen met MailChimp? Contacteer ons voor meer informatie, we helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)