België is in Europa het zwaarst getroffen land in de war for talent. Dus… Zoek jij nieuwe collega’s? Dan moet je je meer dan ooit onderscheiden van je concurrenten. Hoe? Een overtuigende vacature schrijven bijvoorbeeld! Een tekst die opvalt en overtuigt.
Hieronder lees je hoe je in 7 stappen een overtuigende vacaturetekst schrijft.
In 7 stappen een overtuigende vacature schrijven
1. Wie is de doelgroep van je vacature?
Voor je je vacature gaat schrijven, weet je best WIE je doelgroep is. ‘HR-medewerkers’ is bijvoorbeeld een goed begin, maar een beetje te vaag. Probeer je doelgroep zo specifiek mogelijk te omschrijven. Wat is de leeftijd van je doelgroep? Hun werkervaring? Hun achtergrond? Welke opleiding(en) hebben ze gevolgd?
Om jezelf te helpen kan je hiervoor een fictief persoon maken. Bijvoorbeeld: ‘Sofie is 35 jaar, heeft een diploma in HR-management en werkt al 10 jaar voor een groot bedrijf waar ze deel uitmaakt van de HR-afdeling.’
2. Wat zijn de pijnpunten van je doelgroep?
Als je je doelgroep kent, kan je op zoek gaan naar hun pijnpunten. Sofie worstelt bijvoorbeeld al een tijdje met de promotie die haar beloofd was, maar die ze nooit heeft gekregen. En intussen is de functie van HR-manager al door iemand anders ingevuld. Nochtans heeft Sofie al 10 jaar trouwe dienst achter de rug en is haar nieuwe chef een nieuweling die van een ander bedrijf komt.
Zo kunnen we nog enkele scenario’s bedenken: opleidingen die een werknemer nooit mocht volgen, de opslag die er nooit gekomen is, het gevoel dat er niet naar de input of creativiteit wordt geluisterd…
Voor arbeiders zijn de onmogelijke uren en shiften een klassieker, net zoals de vastgelegde vakantiedagen, onregelmatige betalingen, enzovoort. Starters krijgen dan weer vaak het deksel op de neus. Ze kunnen ‘we zoeken iemand met meer ervaring’ bijna niet meer horen.
3. Hoe kan jij die pijnpunten verzachten?
Je weet nu dat HR-medewerker Sofie gefrustreerd achter haar bureau zit, dat kraanman Frederic het beu is om weeral laat thuis te komen vanavond en dat Matthias heel enthousiast is om aan zijn eerste job als Marketeer te beginnen, maar gewoon die kans niet krijgt.
Als je weet wat je ideale kandidaten in hun huidige job missen, geeft dat jou de mogelijkheid om daarop in te spelen. Ga eens na: wat kan jij als bedrijf bieden dat hun huidige of andere werkgevers niet kunnen bieden? Waarom moet je doelgroep bij jou solliciteren of zelfs maar overwegen om van job te veranderen?
Misschien werk jij met een mentorprogramma waarin je starters in 1 jaar tijd opleidt van Junior tot Medior. Of wie weet zoek jij een kraanman die van 9 tot 5 wil werken. Of kan jij Sofie de promotie geven waar ze al zolang op wacht?
4. Hoe kan je je doelgroep aanspreken?
Het voordeel van een duidelijke doelgroep is dat je ook een beter beeld krijgt van de tone of voice als je je vacature schrijft. Dan weet je dat je starters beter aanspreekt met ‘je’ en profielen voor een hogere functie met ‘u’.
Bovendien krijg je zo een beter beeld van waar je doelgroep zich bevindt. Op welke kanalen scrollen zij? Zitten ze op Facebook of Instagram? Of houden ze meer van LinkedIn? Wel zo handig om te weten waar je hen straks moet aanspreken.
5. Wees zo specifiek mogelijk
Als je je vacature wil schrijven, kies dan een duidelijke titel. ‘Chief Happiness Officer’ klinkt heel leuk, maar het is voor buitenstaanders niet duidelijk wat die functie precies inhoudt. Vertel gewoon dat je een HR-medewerker zoekt die zich bezighoudt met het welzijn van je medewerkers. Hou de originele titels voor intern gebruik.
Zorg er verder ook voor dat de beschrijving van de functie en het profiel duidelijk zijn. Wat houdt de functie precies in? En hoe ziet een typische dag van je werknemer eruit? Dit kan je opdelen in ‘wat wij van jou verwachten’ (dit zijn de must-have’s voor de functie) enerzijds, en anderzijds de ‘Bonuspunten’ (dit zijn de nice-to-have’s).
Tip: vraag de input van een ervaringsdeskundige. Een medewerker die dag in dag uit met zijn job bezig is, kan beter verwoorden wat die precies inhoudt en welke kennis, ervaring of andere vereisten daarvoor nodig zijn.
Als je medewerkers ervoor open staan, kan je ook altijd een leuke video opnemen waarin ze vertellen wat de functie precies inhoudt, waarom ze hun job zo graag doen en waarom andere mensen moeten solliciteren.
Deze testimonial kan je toevoegen aan de vacaturetekst op je website, samen met foto’s van de werkomgeving. Dit toont mensen meteen in welk soort bedrijf ze terechtkomen en kan hen extra over de streep trekken.
6. Spice up your text
Ga eens door enkele vacatures die je tegenkomt op het web. 90% bevat woorden als ‘teamplayer’, ‘dynamisch’, ‘flexibel’, ‘hands-on-mentaliteit’ of ‘out-of-the-box denken’. Clichéwoorden die zo vaak gebruikt worden dat ze intussen hun betekenis bijna verloren hebben.
Vermijd dus de kant-en-klare one-size-fits-all teksten, maar overdrijf ook niet. Dan hebben we het over teksten à la: ‘jij ademt marketing, je eet ads als ontbijt en droomt ’s nachts over de nieuwste campagnes. Marketing is je leven, je ziel en je brandstof’…
Om een sterke vacature te schrijven ga je best voor creatieve teksten met korte, eenvoudige zinnen. Die moeten voldoende informatie bevatten maar ook speels genoeg zijn, zodat mensen geprikkeld blijven en je hun aandacht vasthoudt. Je kan eventueel met lijstjes werken, maar alleen als ze leuk geschreven zijn en geen saaie opsomming worden.
Worden lezers in de tekst gezogen en kunnen ze niet anders dan klikken op ‘Nu solliciteren’? Dan ben je goed bezig!
7. Voeg een goede call-to-action toe
Voeg op het einde van je tekst een duidelijke call-to-action toe. Bijvoorbeeld ‘Wil jij bijdragen aan het welzijn van je collega’s? Hou je ervan om steeds bij te leren? En vind je een goede work-life balans belangrijk? Dan ben jij de HR-verantwoordelijke die we zoeken! Stuur snel je cv door naar…’
Tip: het is voor sollicitanten leuker om te mailen naar een persoon dan naar een bedrijf. Gebruik dus het persoonlijke e-mailadres van de collega die de sollicitaties opvolgt in plaats van een algemeen e-mailadres à la info@jouwbedrijf.be.