Toptalent wordt met de dag schaarser. Als werkgever moet je dan ook proactief investeren in je werkgeversmerk via employer branding. Geen luxe meer, wél een must.
Via sterke employer branding en content trek je immers de juiste talenten aan voor je bedrijf en voorkom je last-minute paniek bij HR, lang voordat de talentenpool opdroogt.
Hoe staat het met jouw talent pool trouwens? Dringend op zoek naar nieuw talent? Geen zorgen. Bij Lincelot helpen we klanten dagelijks om talent aan te trekken.
In dit artikel ontdek je onze basics en best practices voor straffe employer branding met speciale aandacht voor het marketingluik (onze expertise):
- Wat is een employer brand?
- Wat is employer branding?
- Wat zijn de voordelen van employer branding?
- Heeft jouw bedrijf baat bij employer branding?
- Wie maakt er werk van het werkgeversmerk?
- Wat maakt een sterk werkgeversmerk?
- Hoe ga je aan de slag met employer branding? (Handig stappenplan!)
Heel veel succes!
Wat is een employer brand of werkgeversmerk?
Je ‘employer brand‘ of ‘werkgeversmerk’ weerspiegelt hoe werknemers, jobkandidaten én het brede publiek jouw organisatie zien als plek om te werken.
Wat omvat je employer brand of werkgeversmerk?
- Je waarden en cultuur: Wat zijn de kernwaarden van je bedrijf en hoe uiten die zich in de praktijk? Wat maakt je bedrijfscultuur uniek?
- De tevredenheid van je werknemers: Hoe tevreden zijn werknemers met hun rol, hun teams, hun managers en je bedrijfscultuur?
- Je Employee Value Proposition (EVP): Wat bied je werknemers in ruil voor hun skills en ervaring? Denk aan salaris, voordelen, carrièreontwikkeling, bedrijfscultuur en andere zaken.
- Recruitment en retentie: Hoe trekt je bedrijf talent aan en hoe hou je ze?
- Externe perceptie: Hoe zien externe stakeholders je bedrijf als werkgever? (Denk aan potentiële werknemers, klanten of investeerders.)
Een sterk werkgeversmerk helpt je om toptalent aan te trekken en te behouden, je wervingskosten te verlagen en je algemene bedrijfsreputatie te verbeteren.
Cruciaal dus!
Wat is employer branding?
Via ‘employer branding’ ga je je bedrijf promoten als goede werkplek om toptalent aan te trekken en te behouden.
Wat dat betekent?
- Je identiteit, imago en Employee Value Proposition (EVP) vormgeven en promoten.
- Je boodschap overbrengen via sterke marketing én communicatie.
- Positieve kandidaat- en werknemerservaringen creëren, van sollicitatie tot onboarding en verdere carrière.
- Continu feedback verzamelen en op basis daarvan optimaliseren.
- Je online én offline aanwezigheid uitbouwen: online via platforms zoals je bedrijfswebsite en socials; offline via network events, beurzen en conferenties.
- Employer branding content maken en delen die je bedrijf als leuke werkgever promoot.
Bij Lincelot onboarden we iedere kandidaat bijvoorbeeld met slingers en ballonnen, maar ook met een leuk interview. De slingers zorgen voor een leuke ervaring, en die dosis fun delen we dan ook met de wereld via sociale media. Het interview geeft dan weer een diepgaander beeld van de sfeer en eerste weken bij Lincelot.
Wat zijn de voordelen van employer branding?
Employer branding is niet alleen essentieel om talent aan te trekken, maar leidt ook tot meer tevredenheid en binding, lagere wervings- en verloopkosten en een sterkere bedrijfscultuur en reputatie:
1. Toptalent aantrekken
Toptalent verwacht een topwerkgever. Kandidaten zoeken naar werkgevers met een positieve reputatie. Via een sterk employer brand onderscheid je je van de concurrentie en toon je het beste van jezelf als werkgever.
2. Meer tevredenheid en binding
Werknemers die trots zijn op het merk van hun werkgever zijn vaak meer betrokken en meer tevreden, wat indirect (!) leidt tot hogere productiviteit en lager verloop.
3. Lagere wervings- en verloopkosten
Bedrijven met een sterk werkgeversmerk kunnen vaak sneller en tegen lagere kosten werven, omdat ze veel geïnteresseerde kandidaten hebben en minder afhangen van externe recruiters.
Zoals we eerder al aangaven, zijn tevreden en betrokken medewerkers ook minder geneigd om te vertrekken, wat dan weer je trainings- en verloopkosten drukt.
4. Sterkere bedrijfscultuur en -reputatie
Een duidelijke employer branding versterkt je bedrijfscultuur en concurrentiepositie op de arbeidsmarkt, waardoor je goede matches aantrekt én behoudt.
Employer branding kan echter ook je verkoop positief beïnvloeden. Potentiële klanten zullen eerder/sneller kopen bij een bedrijf dat ze als betrouwbaar en ethisch zien.
Heeft jouw bedrijf baat bij employer branding?
Alle bedrijven – ongeacht grootte, sector of locatie – kunnen baat hebben bij employer branding, maar de specifieke voordelen en impact hangen natuurlijk af van je type organisatie en je specifieke behoeften.
Startups en scale-ups, bijvoorbeeld, zijn vaak in een snelle groeifase en concurreren met gevestigde spelers om talent aan te trekken. Een sterk werkgeversmerk helpt dan om de unieke cultuur en voordelen van zo’n startup te benadrukken.
Grote multinationals hebben dan weer vaak te maken met concurrentie op wereldschaal en moeten hun werkgeversmerk consistent over verschillende markten en culturen heen promoten. Geen lachertje! Employer branding to the rescue.
Wie maakt er werk van het werkgeversmerk?
Wie is er verantwoordelijk voor je employer brand en branding? Dat hangt af van je organisatiestructuur, je bedrijfscultuur en de prio’s van je bedrijf.
Traditioneel gezien is HR verantwoordelijk voor werving, onboarding, training en retentie, omdat zij weten wat medewerkers waarderen en wat hen drijft. Aan de andere kant zijn marketingteams experts in branding, communicatie en positionering.
De meest effectieve aanpak is vaak dan ook een samenwerking tussen HR en marketing. HR biedt inzicht in werknemersbehoeften en je EVP, terwijl marketing deze boodschap effectief naar buiten brengt.
Belangrijk is dat er één duidelijke ‘owner‘ is die het proces leidt en de juiste stakeholders tijdig betrekt en aansprakelijk houdt. Einddoel? Consistente en authentieke content delen die je bedrijfscultuur en EVP weerspiegelt.
Wat maakt een sterk werkgeversmerk?
Wil je een sterk werkgeversmerk? Investeer dan in:
- Authenticiteit
- Duidelijke waarden en visie
- Positieve werkcultuur
- Carrièremogelijkheden
- Competitieve voordelen
- Betrokkenheid van je management
- Consistente communicatie
- Feedbackcultuur
- Sterke online aanwezigheid
- Community en maatschappelijke betrokkenheid
Even in de details duiken:
1. Authenticiteit
Je merk moet een trouwe weergave zijn van je organisatie. Oversellen of misleiden is schadelijk en zal uiteindelijk knagen aan de tevredenheid op de werkvloer.
Bij Lincelot is het what you see, is what you get. We maken het graag persoonlijk en willen dat je ons goed leert kennen, als klant, maar zeker ook als sollicitant:
- Op onze website vind je foto’s van onze werknemers in actie (en geen stockfoto’s).
- Nieuwe medewerkers introduceren we op onze blog.
- We geven een kijkje achter de schermen via onze socials.
- …
Zo kan je de sfeer op onze werkvloer bijna voelen. Vind je onze employer branding social posts en video’s leuk? Dan is de kans op een match met ons team héél groot.
2. Duidelijke waarden en visie
Een sterk employer brand stoelt op duidelijke waarden en een heldere visie die matchen met je doelgroep. Trek die waarden ook consistent door in heel je bedrijf, van werving en onboarding tot dagelijkse bedrijfsvoering.
Neem je Lincelot-collega’s bijvoorbeeld onder de loep? Dan zie je een blueprint qua waarden en visie: allemaal vakexperts die klanten oprecht willen helpen op een transparante en integere manier. Van dat ‘DNA’ vind je overal sporen terug: het start bij de zaakvoerder en sijpelt door in alles wat we maken en doen.
3. Positieve werkcultuur
Een ondersteunende en inclusieve werkomgeving trekt divers talent aan. Bovendien moedig je zo collega’s aan om te blijven én ambassadeurs van je bedrijf te worden.
Bij Lincelot kunnen collega’s zijn wie ze zijn en we helpen elkaar maar al te graag. Dat zorgt voor een veilig gevoel en een aangename werksfeer. Resultaat? Iedere werknemer is een Lincelot-ambassadeur die reclame maakt. Véél reclame. Gratis reclame.
4. Carrièremogelijkheden
Talent is meer dan ooit op zoek naar groei- en ontwikkelingsmogelijkheden. Via een sterk werkgeversmerk belicht je deze kansen en laat je zien hoe je bijdraagt aan de professionele groei van je medewerkers.
Is je bedrijf groot zoals onze consultancyklanten? Dan kan je formele kansen, groei- en carrièrepaden gaan uitwerken, maar perspectief bieden kan ook subtieler en/of op kleinere schaal. Denk aan opleidingen, trainingen, nieuwe ervaringen, etc.
5. Competitieve voordelen
Of het nu gaat om salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, flexibele werktijden, gezondheidsvoordelen of andere incentives; een sterk employer brand biedt aantrekkelijke voordelen voor je doelgroep. Het is niet meer dé doorslaggevende factor, maar je moet écht wel mee met je concurrenten om talent aan te trekken en te houden.
6. Betrokkenheid van het management
Leiders die betrokken, toegankelijk en authentiek zijn en communiceren versterken het vertrouwen in je employer brand.
Geef je medewerkers dan ook een stem en luister naar hen. Haal het management indien nodig uit hun ivoren toren en zorg dat hun deur wagenwijd openstaat, al is het in theorie.
7. Consistente communicatie
Consistentie is key voor je werkgeversmerk, ongeacht het communicatiekanaal: intern, extern, op sociale media of op je website.
Wie is hier de expert ter zake? Marketing. Laat marketing waken over je employer branding communicatie. Andere teams kunnen input bieden, maar marketing moet de communicatie en branding beheren.
Spoor hen – zeker bij een nieuwe start – aan om een specifieke stijl en templates te ontwikkelen voor vacatures, social media en employer branding. Uiteraard wel binnen de algemene branding van je bedrijf!
8. Feedbackcultuur
Organisaties met een sterk employer brand luisteren naar hun medewerkers, moedigen feedback aan én handelen ernaar. Dit toont aan dat je organisatie waarde hecht aan de input van medewerkers.
Bij Lincelot uit zich dat in een safe space om iets te kunnen zeggen, maar ook in concrete feedbackmeetings met ruimte om verbeteringen aan te reiken. Een meerwaarde voor iedereen, niet alleen voor je werknemers.
9. Sterke online aanwezigheid
Hoe checkt talent potentiële werkgevers vandaag de dag? Via hun websites en andere online platforms zoals Glassdoor of LinkedIn. Een sterk employer brand zet dan ook actief in op die platforms om een online presence uit te bouwen.
Ook hier: geef bij voorkeur marketingexperts de controle over je online assets en laat andere stakeholders hun employer branding output/content zo veel mogelijk delen.
10. Community en maatschappelijke betrokkenheid
Talenten waarderen bedrijven die zich inzetten voor de maatschappij. Dit kan variëren van samen ‘ploggen’ tot goede doelen ondersteunen die je medewerkers nauw aan het hart liggen.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen kan je werkgeversmerk dan ook versterken. Kies je ook nog eens goede doelen die passen bij je core business? Dan scoor je extra punten voor je employer brand. Zo kan een kledingmerk bijvoorbeeld een up- of recyclingproject ondersteunen.
Kers op de taart? Samenwerken voor het goede doel versterkt de teamgeest!
Employer branding: aan de slag in 11 stappen
Een effectieve employer branding strategie maken en uitwerken vereist een systematische aanpak. Volg deze 11 stappen om doordacht aan de slag te gaan met employer branding:
- Evalueer jezelf en doe research
- Definieer je Employee Value Proposition
- Ontwikkel je employer branding strategie
- Kies de juiste employer branding kanalen
- Creëer relevante employer branding content
- Betrek het management
- Voorzie training en onderwijs
- Integreer employer branding met overige HR-processen
- Promoot interne ambassadeurs
- Meet en evalueer je employer branding
- Optimaliseer je employer branding
Meer info nodig? Komt eraan:
1. Evalueer jezelf en doe research
Kijk eerst eens in de spiegel en luister ook naar externe stakeholders:
- Interne analyse: Beoordeel hoe je bedrijf als werkgever wordt gezien. Voer interne enquêtes uit en praat met werknemers op alle niveaus.
- Externe analyse: Ga na hoe extern talent je bedrijf ziet als werkgever. Kijk naar online beoordelingen, feedback van afgewezen kandidaten en andere relevante data.
Kijk ook eens doelbewust naar je huidige assets (website, sociale media, etc.). Stemt het beeld van mensen overeen met het beeld dat je wil promoten?
2. Definieer je Employee Value Proposition (EVP)
Zoals gezegd: je EVP is de unieke set voordelen en kansen die werknemers ontvangen in ruil voor hun skills en ervaring. Die set moet authentiek, uniek en relevant zijn.
Het helpt ook om zo’n EVP vast te leggen in een document of ‘manifest’. Zo wordt het een leidraad voor HR, marketing en andere werknemers en gaat je waardepropositie écht leven. Zonder verwarring.
3. Ontwikkel je employer branding strategie
Bepaal de boodschap die je wilt overbrengen en hoe je deze consistent kunt communiceren via verschillende kanalen. Overweeg alle ‘touch points’ in de employee journey, van werving tot pensionering.
Het management en HR kunnen je EVP en employer branding strategie het best uitdenken. Zij weten het best waar je bedrijf voor staat, voor gaat, welke talenten daarvoor nodig zijn, welke wensen en behoeften zij hebben, en wat haalbaar is.
Marketing kan zo’n EVP en strategie dan weer het helderst vormgeven en promoten bij je doelpubliek. Zij zijn de experts in webdesign, in (ad) campagnes, in (video)vacatures en promomateriaal (beurswanden en brochures bijvoorbeeld), enz.
4. Kies de juiste employer branding kanalen
Marketing heeft doorgaans het beste beeld van online marketingkanalen; HR van wervingskanalen, netwerkkanalen en events. Even samenzitten dus om je doelgroepen snel en efficiënt te bereiken!
Denk aan:
- je bedrijfswebsite,
- sociale media,
- job boards,
- interne communicatiekanalen,
- PR,
- evenementen
- en beurzen.
5. Creëer relevante employer branding content
Maak content die je EVP en werkgeversmerk ondersteunt. Denk aan blogposts, social posts, video’s, testimonials van medewerkers, case studies en meer. Werk deze uit in een publicatiekalender die alle betrokkenen scherp en aansprakelijk houdt.
Laat HR en andere stakeholders zeker mee brainstormen en input leveren over de employer branding content die je wil inplannen, maar laat marketing de content planning uitrollen. Zij hebben hiervoor de juiste tools en expertise.
Je kan dit proces trouwens zonder problemen uitbesteden. Zo ondersteunt Lincelot verschillende bedrijven met de opzet en uitwerking van hun employer branding content planning. Korte lijnen zijn key!
6. Betrek het management
Zorg ervoor dat je senior management betrokken is en het belang van employer branding begrijpt. Hun steun en zichtbaarheid kunnen de geloofwaardigheid en het bereik van je inspanningen vergroten.
7. Voorzie training & onderwijs
Train recruiters en HR-personeel in de kernprincipes van je werkgeversmerk, zodat ze dit consistent kunnen uitdragen. Blijf gezamenlijk op de hoogte van best practices, nieuwe tools en trends om je strategie actueel en effectief te houden.
8. Integreer Employer Branding met overige HR-processen
Van onboarding tot prestatiebeoordelingen, zorg ervoor dat de ervaring van werknemers in lijn is met wat je belooft in je branding.
9. Promoot interne ambassadeurs
Moedig medewerkers aan om hun positieve ervaringen te delen, zowel intern als extern. Zij zijn vaak de meest authentieke ambassadeurs van je employer brand. Dat werkt aanstekelijk!
Bovendien zijn ze vaak een waardevolle bron van feedback: vertrouwenspersonen waar collega’s in alle veiligheid hun feedback mee kunnen én willen delen.
10. Meet en evalueer je employer branding
Meten is weten! Zet daarom KPI’s (Key Performance Indicators) op en monitor deze regelmatig. Dat kan variëren van verloop, sollicitatietijden en betrokkenheid meten (HR expertise) tot jobsiteverkeer en online sollicitaties opvolgen (marketing expertise).
11. Optimaliseer je employer branding
Gebruik feedback en stats om je employer branding voortdurend te verbeteren en bij te sturen indien nodig. Dat geldt zowel voor marketing als voor HR.
Door deze stappen te volgen en een consistente, authentieke boodschap te delen, kun je een sterk employer brand opbouwen dat toptalent aantrekt en behoudt.
Conclusie: trigger toptalent met je troeven!
In de competitieve arbeidsmarkt van vandaag is een sterk employer brand uitbouwen en onderhouden niet langer een ‘nice to have‘, maar een noodzaak.
Je employer brand trekt toptalent aan en boost de tevredenheid, betrokkenheid en retentie van medewerkers. Dat zorgt op zich dan weer voor lagere wervings- en verloopkosten en een sterke online reputatie!